Aleksandar  Fülepp otvorio je 2017. tvrtku u Miamiju znakovitog naziva Instant Cash Investment. U glavnom gradu Slovačke najprije je 2014. osnovao Imperial Financial Services i Prima Financial Services a godinu kasnije Bakery Invest te IIF Bakery zajedno s Antom Božićem, zagrebačkim partnerom. Zagrebački Općinski sud ga traži kako bi nad njim otvorio stečaj.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Hrvatskoj se tijekom 2020. stišala afera Agrokor. No, kada je afera buknula odmah su u prvi plan izbili naslovi poput: "S lažnim mjenicama Todoriću sam nosio milijune". U takvim su člancima opisivane transakcije između Todorićevog Agrokora i faktoring društava. U jednom članku je navedeno kako je bio prvi  korak da neka od tvrtki Agrokora fiktivno posudi novac dobavljaču, na primjer milijun kuna.Umjesto novca dobio bi mjenicu. Ta mjenica imala je uporište u zakonu iako iza nje ne stoji baš nikakva usluga, roba ili stvarni novac. Mjenicu bi dobavljač odmah proslijedio unaprijed dogovorenoj faktoring tvrtki. Neke od njih su bile tek osnovane i nisu imale novac za isplatiti dobavljača nego faktoring tvrtka uzima kredit od banke. Naravno, banke bi teško davale novac tek osnovanim društvima da sve unaprijed nije dogovoreno. Faktoring društvo isplatili bi od onih milijun kuna dobavljaču 900.000 ili 950.000 kuna na ime mjenice a novac  bi onda odmah prosljeđivan Agrokoru.

"Tako je stvorena linija kreditiranja kako bi se zaobišle zakonske regule po kojima se domaće banke više nisu mogle izlagati Agrokoru. Agrokor je plaćao na taj novac i kamate i naknade i bilo mu se znatno skuplje zaduživati, ali oni su to osmilili kako bi stalno imali pristup svježem novcu", objašnjavao je medijima tada jedan od poduzetnika koji je sudjelovao u lancu. Među društvima koja su sudjelovala u takvom financiranju Agrokora spomenuti su Fortis factoring (koji se sada zove Fortis savjetovanja) i Invictus ulaganja. Ova druga tvrtka od osnivanja 2012. godne imala je rapidni rast. Tvrtku su osnovala dvojica bivših članova uprave Raiffeisen factoringa, Aleksandar Fülepp i Krešimir Marčinko. Uzletjeli su od 20 milijuna kuna prihoda 2013. godine do 92 milijuna kuna lani. Dobit je skočila s 4,5 na 31,5 milijuna kuna.

Spomenuta  Fortis savjetovanja sada su u vlasništvu bivše pomoćnice ministra i bivše državne tajnice Tamare Obradović Mazal i Ante Božića, koji je partner sa spomenutim Füleppom u njegovom slovačkom biznisu. Fülepp je inače bio direktor Fortis factoringa, kako se tvrtka zvala u periodu od 1998. do 2009. Osim u tim tvrtkama na vrhuncu svoje faktoring moći  Fülepp je bio osnivač i direktor Invinitum usluga d.o.o. te MF Assetsa koju sada vodi Mia Fülepp.

Njezino se ime može pronaći na stranicama Zaklade Ivane Hodak jer se njezine riječi o pokojnici tamo navode među izjavama koje su dale prijateljice ubijene mlade odvjetnice. Füleppica je bila i kuma na vjenčanju glumice Jelene Perčin za njezinog prvog supruga Kristijana Babića. Osim u kontekstu Todorićevih mjenica bez pokrića, Invictus ulaganja Aleksandra Füleppa spominjana su u kompliciranom sudskom postupku, u kojem je Agrokor ovršio marketinšku stručnjakinju Ankicu Mamić za milijun kuna. Mamićka je tvrdila je da je prebila svoj dug preko ugovora s faktoringom Invictus ulaganja, no sud joj nije povjerovao.

U 2018. objavljeno je kako su Fortis factoring i Invictus ulaganja odlukom Hanfe izgubili dozvole za poslovanje. Iz rješenja se moglo iščitati kako su oba faktoringa platila glavom sudjelovanje Agrokorovoj mreži mjenica, lukreativnom biznisu koji se srušio kao kula od karata. No, javnosti je manje poznato kako je jedna od ključnih osoba u Todorićevoj mjenično-faktoring piramidi zapravo posinak kontroverzne Kineskinje Aiping Wang.

Ona se zapravo preziva Wang Fülepp jer je godiama udana udana za Aleksandera Füleppa, oca osnivača faktoring tvrtki. Očito je Todorićev bivši kompanjon dobro znao u kakvim poslovima zapravo sudjeluje jer je znatno prije Agrokorovog kraha poslovanje prebacio u Slovačku. Tamo je osnovao dvije tvrtke tijekom 2014. te još dvije 2015. kao što smo naveli u ovodnom dijelu teksta. Aleksandar Fülepp sa svojim zagrebačkim partnerom, spomenutim Antom Božićem, preko tvrtke IIF Bakery ima Stary Mlyn, odnosno lanac pekarni u glavnom gradu Slovačke. No, tu pothvatima posinka Kineskinje koja je u Hrvatskoj lansirala metodu Shen Qi  i koja se sa suprugom baveći se alternativno enormno obogatila da su zadnjih desetljeća investirali u nekretnine diljem Amerike, Hrvatske ali i Novog Zelanda gdje posjeduju čitav kompleks nazvan Takaro Lodge, nije kraj.

On je naime i u Miamiju osnovao 2017. tvrtku znakovita imena Instant Cash Investment. I dok je Fülepp u slovački registar prijavio adresu u zagrebačkoj Bijeničkoj ulici, na kojoj ga sada i traži zagrebački Općinski građanski sud, u floridski se registar prijavio s Miami adresom. Inače, njegov kompanjon u hrvatskom faktoringu te slovačkom biznisu, Ante Božić u međuvremenu je službeno svoju zagrebačku aresu zamijenio onom u Bratislavi. Zagrebački sud je danas. 17. studenog objavio oglas kojim poziva Aleksandra Füleppa na provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Dakle, radi se o osobnom bankrotu, odnosno postupku koji je započeo po nalogu Fine.  Od Füleppa se traži očitovanje.

U dokumentu se navodi kako je cilj postupka "da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000,00 kn. Sukladno članku 79. a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 20.000,00 kn s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine" - piše u tom pozivu.

Od Füleppa se traži da se o istom očituje u roku 15 dana. Vidi se kako je Fülepp dužan u neprekinutom razdoblju od 1.119 dana. Preostaje nam vidjeti kako će proteći ovaj postupak. U konkretnom slučaju, osim imovine u Hrvatskoj, Fülepp posjeduje imovinu i u inozemstvu, dakle tvrtku u Floridi i više njih u Slovačkoj koje izvrsno posluju, pa ostaje dilema hoće li nadležni sud potraživati i podatke iz inozemstva ili će  o Fülepppu suditi samo na temelju njegovog imovinskog statusa u Hrvatskoj. No, i ova priča pokazuje kako se strmoglavio biznis i Todorićevih mjeničnih, odnosno faktoring satelita, njegovim odlaskom iz Agrokora.