Zavrtjet će vam se u glavi od cifara za plaće i doprinose, službena putovanja, reprezentaciju, raznorazne naknade tipa za odvojen život i slično koje su navedene u financijskim izvješćima bivšeg Tomaševićevog poslodavca, udruge Institut za političke odnose. Također i od milijuna koje su strane vlade ii organizacije uplatite u 5 godina samo na račun te udruge.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prema službenom financijskom izvješću koji je Tomaševićeva  udruga predala Ministarstvu financija za period od 2015. pa zaključno s 2020. moguće je steći faktograski uvid u impresivnu zaradu koju je saborski zastupnik Možemo i aktualni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika ostvarivao radeći za Institut za političke odnose - IPE. Kao što smo već napisali, iako je tu udrugu Tomašević osnovao predstavivši ju nadležnima kao hrvatsku udrugu, što protuslavi podacima koji su objavljeni na službenim stranicama Veleposlanstva Njemačke u Zagrebu te njemačke zaklade Heinrich-Böll-Stiftung.

Službena Njemačka tu udrugu tretira kao njemačku političku instituciju u Hrvatskoj poput svih drugih poznatih njemačkih zaklada a koja imaju tipična njemačka imena a o čemu svmo više pisali u prethodnom članku. Tomašević je u imovinskoj kartici naveo kako je bio zaposlenik Instituta za političku ekologiju od srpnja 2015. pa do srpnja 2020. kada je postao saborski zastupnik. Na stranicama Ministarstva financija u registru neprofitnih organizacija nalaze se i financijska izvješća za tog bivšeg Tomaševićevog poslodavca. Statut Instituta za političku ekologiju kao što smo već osobno je potpisao Tomislav Tomašević u svibnju 2015. i taj je statut deponiran u Registru udruga RH koju vodi Ministarstvo pravosuđa i uprave o čemu smo već pisali.  Institut za političku ekologiju na svojoj web stranici redovito objavljuje Izvješća o poslovanju pa je tako i tamo vidljiv podataka da je Tomislav Tomašević bio jedan od zaposlenika te udruge uz sadašnjeg zastupnika Vedrana Horvata te još nekoliko osoba.

Tako se navode još imena: Mladena Domazete, Lane Pukanić, Marte Batinić Petrović i to na stranicama ipe.hr i za period od 2015. do 2017. - dokaz. To odgovara i onome što je udruga skraćenog naziva IPE predala u financijskim izvješćima Ministarstvu financija za navedeni period. Budući da je u 2015. Tomašević bio zaposlen od srpnja tu godinu nismo računali već smo uzeli u obzir izvješće za srednju godinu, dakle 2017. Inače, radi cjelovitog informiranja javnosti prilažemo linkove preko kojih je moguće vidjeti točno stavku po stavku višemilijunske prihode od donacija te udruge, kategorizaciju donacija u smislu jesu li bile domaće ili inozemne ali i strukturu rashoda, od troškova plaća, doprinosa, službenih putovanja, reprezentaciju, vanjskih suradnika i raznoraznih, prosječnom građaninu, teško zamislivih kategorija troškova.

Na početku, budući Tomašević kao zmija noge skriva svoju plaću koju je imao kao profesionalni aktivist i zaposlenik udruge, te obmanjuje javnost kako je u politiku uskočio s plaćom iz Zelene akcije od 6 i nešto tisuća kuna za koju je radio do 2012. ponovit ćemo link na njegovu imovinsku karticu kako bi se svi koji nasjedaju na te obmane lako i sami uvjerili da je Tomaševićev poslodavac prije Sabora bila udruga kojoj su dali zvučno ime - Institut za političke odnose. Za sve koji naivno misle kako se šire laži u medijima o astronomskim primanjima Tomislava Tomaševića, koji je javnost prilično uspio uvjeriti kako je aktivist idealist a ne aktivist materijalist, odmah na početku pružamo službeni dokaz - link na financijsko izvješće IPE za 2017.

Na kraju ovog dijela teksta priložit ćemo i linkove na sve druge godine u kojima je Tomašević bio zaposlenik tog famoznog institututa tako da svi koji žele mogu lako uvidjeti govori li on istinu o svojim tobože skromnim primanjima ili je on samo jedan u nizu uspješnih fejkera na hrvatskoj političkoj sceni. Prema službenom dokumentu rashodi za pet radnika među kojima je bio i Tomislav Tomašević  iznosili su u 2017., 1.110.527 kn, troškovi plaća 909.907 kn, ostali doprinosi za radnike 44.115 kn, doprinosi na plaće 156.505, doprinosi za zdravstveno osiguranje 156.505 kn, doprinosi za zapošljavanje 15.469 kn, službena putovanja 205.340 kn, naknada za prijevoz za rad na terenu  i odvojeni život 38.110 kn, stručno usavršavanje radnika 850 kn, reprezentacija 21.006 kn.

Kada se sve to zbroji i podijeli na pet osoba i 12 mjeseci sami prosjek dokazuje kako je Tomašević više zarađivao radeći za udrugu financiranu iz donacija nego što zarađuje kao saborski zastupnik ili što će legalno zarađivati ako postane zagrebački gradonačelnik. Činjenica radi donosimo linkove i na  financijska izvješća redom za 2015. - 2016.  - link, 2017. - 2018. link; 2019. do 2020. - link. Istaknimo i to da su plaće za radnike bile veće u 2018. - iznosile su 1.110.527 kao i sva druga obvezna i neobvezna davanja te su rasle kao i svi troškovi do 2020. Iz financijskih izvještaja i laiku je jasno da to nisu naknade za rad svih suradnika jer su honorari definirani u zasebnim kolonama i iznosima.

U svakom slučaju tko ima želudac da podnese iznose od kojih građani Zagreba i Hrvatske koji mukotrpno rade i primaju crkavice može osobno pogledati stavku po stavku te zaključiti na temelju službenih dokumenata vodi li se dezinformacijska kampanja protiv Tomaševića ili on vodi dezinformacijsku kampanju protiv svih koji iznose činjenice o njemu. Ostaje gorki okus spoznaje da je Tomislav Tomašević, silno ambiciozni bivši zaposlenik njemačke političke institucije u RH, kako je Institut za političku ekologiju definiran na stranicama Njemačke ambasade u Zagrebu - dokaz - koji silno želi zasjesti u fotelju zagrebačkog gradonačelnika već na samom početku izdaje principe transparentnosti i politike čistih računa zbog koje su mu građani i dali svoje glasove. 

I za kraj istaknimo kako se iz službenih izvješća koje je Institut za političku ekologiju predao Ministarstvu financija od 2015. do 2020. vidljiv rast prihoda kroz donacije koji su dobivali od inozemnih Vlada i inozemnih donatora i koji se kretao u prosjeku do blizu 2 milijuna kuna. S obzirom na redovitu i astronomsku (za hrvatske prilike plaće te silne dodatke ne čudi da je Tomašević mogao putovati i na najuudaljenije destinacije o čemu smo prethodno pisali a da istoodbno financira i suprugu koja je prije njegovog ulaska u Sabor imala prihode od samo 6.600 kn na edukacijskoj razini godišnje te bila nezaposlena.

Bavila se joga radionicama o čemu smo već pisali. Nakon Tomaševićevog ulaska u Sabor uzela je potporu male vrijednosti za zapošljavanje HZZ-a u iznosu od 54.927 kn te osnovala obrt Omček i tako se zaposlila s bruto plaćom od 9.000 kn što je vidljvo iz njegogove prve imovinske kartice. Tomašević je tražio i dobio mišljenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa treba li potporu HZZ-a prijaviti u imovinskoj kartici te je iste podatke upisao naknadno sukladno odluci Povjerenstva a što je sve vidljivo na web stranici sukobinteres.hr kliknete li na link Mišljenja.