Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća u samom srcu metropole u Gajevoj 2 na prvom katu, u zgradi koja gleda na Jelačić plac, otvoren je elitni klub i restoran A.G. Matoš. Vlasnik je bio kontroverzni poduzetnik hercegovačkog porijekla Želimir Dodder koji je taj lokal držao preko svoje tvrtke Kupina. Danas na istom mjestu egzistira caffe i noćni klub 'Ritam grada' iz kojeg se ponekad ori glasna glazba i u popodnevnim satima. Tim klubom gazduje Željko Dodder, Želimirov sin, koji se svojedobno branio od glasina da je suprugu u WC-u prevario s atraktivnom Malinom Grahek, bivšom snahom poznatog ZG obrtnika Željka Šelendića, odnosno bivšom suprugom Josipa Šelendića. Od 90-tih kada je Dodder stariji zasjao nad mutnim poduzetničkim nebom iz vremena konstituiranja Hrvatske do danas njegova je zvijezda rapidno zatamnjela. Uz njegovo ime vezivane su brojne malverzacije, bio je i uhićen sa suprugom pod sumnjom gospodarskog kriminala, terećen za nevraćanje višemilijunskih kredita, no svejedno sve dosad uspijevao je otvarati i zatvarati brojne tvrtke ostavivši ih u stečaju s gomilama dugovanja. No, početkom svibnja Financijska agencija poslala mu je zahtjev za očitovanjem o provedbi osobnog stečaja nad njegovom imovinom. Dakle, osim poslovnih dugova očito su kritična postala i njegova osobna dugovanja. Poziv je Dodderu poslan na adresu kluba 'Ritam grada'. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U službenom glasniku RH, Narodne novine, u srpnju 2016. objavljene su 82 osobe koje je pokojni predsjednik Franjo Tuđman odlikovao  Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu. Među njima, na 14. mjestu bio je Želimir Dodder od oca Đorđa. Biti tada na listi odlikovanih nužno je značilo biti dio privilegiranog kruga poduzetnika koji imaju širom otvorena vrata ulaska u svijet kapitala, odnosno kredita raznih državnih banaka, pojedinci s te liste mogli su računati na privilegirane kupnje državnih dionica, mogli su računati na potpore lokalnih vlasti za njihove, ponekad i sulude ili financijski neisplative projekte. Iako je 90-ih bio miljenik sustava vrlo brzo, nakon Tuđmanove smrti, Doddera nije snašla zavidna sudbina. Tako je u ožujku 2001. objavljeno kako je taj financijer HDZ-ove desnice, osumnjičen za aferu “Paška rebra” u kojoj je inače glavni koordinator bio Iviću Pašaliću blizak Ivica Ropuš, tadašnji glasnogovornik HDZ-a, uhićen od strane djelatnika Policijske uprave šibenske.

Tada je osim Doddera koji je priveden kao bivši predsjednik Uprave "Eurospeda", privedena i njegova supruga Nada Milanović Dodder. Privedeni su pod sumnjom da su počinili kazneno djelo zloupotrebe i poticanja zloupotrebe ovlasti, te kazneno djelo privrednog kriminala ali su ubrzo pušteni da se brane sa slobode. Prethodnih godina Dodder je bio jedan od glavnih sponzora HDZ-ove desnice a financiranje je teklo preko njegove tvrtke Sonax. Bio je vrlo blizak Iviću Pašaliću, a najbliži mu je suradnik bio Ante Baković, jedan od utemeljitelja HDZ-a i predsjednik Odbojkaškog saveza Hrvatske koji je nedavno preminuo u 55.-oj godini. Dodder je bio i u vrlo bliskim odnosima i s Petrom Luburićem, jednim od ortaka iz afere Dubrovačka banka. Javnosti je bio poznat kao glavni akter financijskih malverzacija u aferi "Paška rebra". 

U toj je zemljišno-financijskoj transakciji, uz jamstva Dubrovačke banke, Dodderov "Eurosped" 1997. došao u posjed atraktivnih zemljišnih čestica na jednom dijelu obale otoka Paga, područja Paških rebara koje je, prema lokalnom urbanističkom planu, predviđeno za turističku i poslovnu gradnju. Iako nikad u cijelosti nije uplatio iznos iz kupoprodajnog ugovora Dodderov "Eurosšped" je na svoje ime uspio uknjižiti i veću površinu od one koja je bila oglašena u prodajnom natječaju. Glavni koordinator ove transakcije bio je Ivica Ropuš, tadašnji glasnogovornik HDZ-a rodom iz Novalje. Učinjenu uslugu Dodderu, Ropuš je materijalizirao u obliku skupocjenog automobila marke BMW. Na zemljište veličine 71,2 hektara "Eurosped" je kod Hrvatske poštanske banke realizirao kredit u iznosu od 25 milijuna maraka. Trgovački registar svjedoči kako je Želimir Dodder povezan s brojnim tvrtkama.

Brodoprojekt, Slanica, Pag razvoj, Kupina, Neboder, Eurosped, Kornati, Inter Croatia, Ro-ro projekt, Margiana, Moreuz, Prva linija, Promotuus, Immensus, Victus Urbis, Zege ritam, Ledena bajka i Transpeha - naziv je tih tvrtki od kojih je većina završila u stečaju te izbrisana iz registra. No, netom je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Iva Žutelija Krešić odlučivala u jednostavnom postupku stečaja nad njegovom imovinom. Tako je 24. svibnja 2023. godine obustavila jednostavni postupak stečaja nad imovinom Želimira Doddera. Prijedlog je tom sudu podnijela Financijska agencija i to 2. svibnja 2023. godine. Potom je Financijska agencija dostavila sudu očitovanje potrošača istog dana iz kojeg proizlazi da potrošač nije suglasan da se provede jednostavni postupak stečaja nad njegovom imovinom.

Zato je taj postupak zasad obustavljen. No, protiv tog rješenja pravo na žalbu imaju i Dodder ali i njegovi vjerovnici i to u roku od 15 dana računajući od proteka osmoga dana od dana objave rješenja na web stranici suda. O žalbi odlučuje Županijski sud u Zagrebu. No, to nije jedina nevolja koja je sustigla Doddera. Krajem travnja bio je pozvan na Općinski prekršajni sudu u Zagrebu. Tereta ga za dva djela od kojih je jedno da je napustio mjesto nesreće odnosno po članku 'da nije popunio i potpisao Europsko izvješće ili na drugi način razmijenio osobne podatke i podatke o vozilima'. Dodder tada nije osobno primio poziv pa mu je isto objavljeno preko sudske ploče. Podsjetimo da smo krajem travnja 2022. objavili i članak pod naslovom: 'KAKAV OTAC TAKAV SIN Tatinim stopama kroničnih mega dugovanja krenuo i Željko Dodder, gazda zagrebačkog Ritma grada'.