Iako je hrvatski premijer Andrej Plenković gorljivi zagovornik Ukrajine i protivnik politike vladara iz Kremlja i unatoč tomu da je naša zemlja kao članica EU obvezna provoditi sankcije protiv svih entiteta koji su došlo pod udar sankcija priča koja slijedi svjedoči kako je moguće da milijunske investicije takvih subjekata mimo radara kolaju financijskim sustavom naše zemlje. U priči koja slijedi ključni akter je hrvatski odvjetnik Damir Pokupec kojeg je prvi Ivan Pernar prozvao kao masona. Zatim i ruski tajkun koji je gradio vile u zagrebačkim Šestinama, ostao milijune dužan Hajduku, zavodio ljepotice - Dimitrij Željeznjak. Tu je i kupac, gazda Kufner grupe te član NO-a poznate tvrtke Kamen Sirač. Slijede detalji......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ovlašteni zemljišnoknjižni referent Denis Merc odlučivao je u zemljišnoknjižnoj stvari predlagatelja Real estate management KS d.o.o. za poslovanje nekretninama iz Zagreba zastupane po punomoćniku, zagrebačkom odvjetniku Damir Pokupcu a protiv protustranke - Javnog dioničkog društva banke "Financijska korporacija Otkrytie" iz Moskve. Prema podacima s Trgovačkog suda u Zagrebu vlasnik Real estate management KS je Slaven Kufner, direktor Zagrepčanin Branko Duh a prokuristica Silvija Kufner Hopp. Kufner je inače vlasnik Kufner grupe u sklopu koje je i poznata tvrtka Kamen Sirač. U gruntovnici je naime proveden prijenos prijenosa založnog prava u zk.ul. .... k.o. Šestine s datumom 10. listopada 2022. ali koji je tek sada objavljen.

Ovlašteni zagrebački referent dopustio je Kufnerovoj tvrtci da se upiše na nekretninu zagrebačke tvrtke Yeoman d.o.o. u stečaju. Ta tvrtka sa sjedištem u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici upisana je s temeljnim kapitalom u iznosu 34.575.300 kn  / 4.588.930,92 eura. Imala je vlasništvo nad stambenom zgradom u zagrebačkim  Mlinovima 120 D površine 169 m2, dvorište površine 518 m2 ukupne površine 687 m2, te još i oranicu u Mlinovima površine 86 m2 te oranicu površine 4 i 6 m2 u Pirovcu.  U dokumentu koji je omogućio prijepis u gruntovnici piše:

'Temeljem specijalne punomoći od 22.08.2022.. potvrde od 30.08.2022., , isprave pisane ćiriličnim pismom od 21.04.2021., , ugovora o ustupu potraživanja (cesiji) od 22.08.2022., prijevoda s ruskog jezika punomoći od 17.08.2022., potvrde od 30.08.2022., ugovora o ustupu potraživanja od 22.08.2022., ovjerenog prijevoda s ruskog jezika izvatka iz jedinstvenog državnog registra pravnih osoba (JDRPO) javnog dioničko društvo banka „Financijska korporacija Otkrytie“ od 06.05.2021., izjave od 29.09.2022. (dan ovjere),, aneks 1 ugovora o ustupu potraživanja (cesiji) od 29.09.2022., aneks 1 ugovora o ustupu potraživanja od 29. rujna 2022., izjava od 29.09.2022., specijalna punomoć 22. 08. 2022. (dan ovjere) uknjižuje se ustupanje založnog prava pod poslovnim brojem Z-52448/11. prijenosom novčane tražbine koja je osigurana tim založnim pravom u iznosu 57.200.000,00 KN te ostalim uvjetima sukladno ugovoru o ugovoru o ustupanju potraživanja, sa dosadašnjeg vjerovnika OTVORENO DIONIČKO DRUŠTVO TRGOVAČKA BANKA PETROKOMMERC,  Moskva, Ul. Petrovka zgr. 24, zgrada u bloku 1 za korist: Real estate management KS d.o.o. za poslovanje nekretninama,... iz Zagreba, Ilica 251' - piše u dokumentu kojim je naložena provedba upisa.

Rješenje, na koje još teče žalbeni rok jer je tek sada službeno objavljeno, dostavljeno je tvrtci Real estate management KS d.o.o. za poslovanje nekretninama, odnosno njihovom  opunomoćeniku Damiru Pokupcu, Javnom dioničkom društvu banci "Financijska korporacija Otkrytie", Ruska Federacija, 115114 Moskva, Ulica Letnikovskaya br. 2 te tvrtci YEOMAN d.o.o. u stečaju. Iz Rješenja je vidljivo kako odvjetnik Pokupec, koji je inače  počasni konzul Rusije u Hrvatskoj kao i tvrtka Yeoman imaju isto sjedište - Frankopansku ulicu 2A u Zagrebu. Obavijest je poslana i na Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Područni ured Zagreb Ispostava Zagreb -Centar te stečajnoj upraviteljici Yeomana Ines Jukić iz Zagreba.

Kao vlasnik tvrtke Yeoman u stečaju upisana je ciparska tvrtka Consia Holdings Limited. Inače, ta je tvrtka osnovana u svibnju 2011. a službeni vlasnici bila je tvrtka Adriatic Investments d.o.o. trgovinu iz  Zagreba čiji je vlasnik bio ciparski Premier Capital. Već u siječnju 2012. umjesto te tvrtke upisana je ciparska Consia Holding Limited. No, tadašnji članovi uprave - direktori otkrivaju nam pozadinu kapitala te tvrtke. Naime, kao ovlaštene osobe navedeni su:  Dmitry Zheleznyak koji je tada imao rusku putovnicu izdanu od Veleposlanstva Ruske Federacije u New Yorku a koji je kasnije prijavio splitsku adresu te ime po kojem je znan u našoj zemlji - Dmitrij Željeznjak; zatim Pavel Ryabov iz Moskve i Igor Nam iz Kanade.

Željeznjak je hrvatskoj javnosti poznat kao ruski bogataš i playboy koji je u Hrvatsku uvozio votku, gradio ekskluzivne stanove u zagrebačkim Šestinama ali koji je na kraju ostao upamćen i po tome da je obećavao milijune Hajduku kroz sponzorstvo a da je iščezao ostavivši za sobom dugove. Spominjan je u medijima i po prevari jedne splitske poduzetnice ali i po lovu na atraktivne djevojke u našoj zemlji. Što se pak tiče banke koja se spominje u dokumentima i koja je imala založan prava, moskovskoj banci Otkrytie ona se nalazi od veljače 2022. na listi sankcija. Inače je u većinskom vlasništvu središnje banke Rusije. No, i ova priča pokazuje kako kapital entiteta s crne list može kolati financijskim sustavom naše zemlje prolazeći mimo radara državnih tijela nadležnih za kontrolu provedbe sankcija i to sve zahvaljujući, u konkretnom slučaju, opunomoćenom odvjetniku Damiru Pokupcu. 

Na ZG gruntovnici proveden je prijepis elitne nekretnine u Mlinovima, iz papira se vidi kako je postojalo pravo moskovske banke pod sankcijama u iznosu 57,2 milijuna kn, isplivalo i ime Dmitrija Željeznjaka