Mediji su jučer objavili prizore opsadnog stanja u središtu hrvatske metropole. Uz dugačke cijevi i jake mjere osiguranja, na zagrebački Županijski sud dovedeni su Petar Ćosić i suokrivljenici, optuženi za krijumčarenje kokaina, oružja i ubojstvo. USKOK Ćosića, pritvorenog u travnju 2022. sa sedmoricom 'suradnika', tereti za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru, koji im je ranije nabavljao kokain. Dio skupine optužen je i za krijumčarenje oružja. Optužnicom su obuhvaćeni i Manuel Vulić, koji je sredinom prošlog svibnja izručen Hrvatskoj iz Kolumbije, Ante Vrcan, Marko Carević, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić i Goran Vuk. Tužiteljstvo vjeruje da su Ćosić i Vulić bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića, koji je optužen u Srbiji, a u Europu je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario preko tonu i pol kokaina. I dok jake snage specijalaca osiguravaju dovođenje okrivljenika na suđenje, zanimljivo je kako je jedan od njih, trenutačni stanovnik zatvora u Remetincu, Ante Vrcan završio u osobnom bankrotu kroz koji su isplivala silna dugovanja nizu banaka i raznih drugih vjerovnika. Preko angažiranih odvjetnika, traži otpis velikih dugova od raznih banaka i drugih kojima duguje a proces koji je netom započeo na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu iznosi na vidjelo brojne pojedinosti o njegovom stilu života na visokoj nozi prije nego što je završio iza brave. Dokument otkriva i kako ima više djece, a od toga dvoje čije prezime upućuje na to da ih je dobio ili u vezi ili braku s nekom Latino Amerikankom. Ne tako davno, prije 16 godina utamničeni Ante Vrcan predstavljen je u medijima kao najveću uvoznik banana. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U kolovozu 2008. Jutarnji list je objavio razgovor s Antom Vrcanom, suvlasnikom tvrtke Vrni, kojeg su predstavili kao tada najvećeg uvoznika voća i povrća u Hrvatsku. Vrcan je za Jutarnji govorio kako im je na ovim prostorima  konkurenicija samo Konzum ali i da su pokrenuli vlastiti brend banana Derby s kojim je u ovom dijelu Europe počela konkurirati poznatim svjetskim brendovima Bonita i Chicita. Za Jutarnji je tumačio kako je 's partnerima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije u Ekvadoru kupio prije dvije godine tvrtku koja za njih direktno otkupljuje banane i pakira ih pod zajedničkim brendom te brodom šalje u Europu, odakle se od prošle godine plasira u gotovo svim zemljama jugoistočne Europe i sjeverne Afrike. Mi već danas imamo promet od oko 240 milijuna eura godišnje, od čega malen dio, oko 15 milijuna eura, iznosi promet u Hrvatskoj ..' - govorio je Vrcan za Jutarnji.

Zadnjih godina javnost je stekla uvid kako se sve više šverca kokaina odvija preko uvoza banana. Doduše, u Hrvatskoj je prošle godine pala i banda koja je kokain i oružje švercala u goveđim kožama iz Južne Amerike. No, banane su i dalje top artikl kad je riječ o paravanu za uvoz droga iz zemalja poput Kolumbije, Ekvadora, Perua... Iako je prije 16 godina Vrcan bio na glasu kao top uvoznik danas je samo jedan od stanovnika Remetinca koji zacijelo sa zebnjom očekuje svako suđenje. Nad njim je otvoren i postupak osobnog stečaja. O tome svjedoči dokument suca Jure Pezelje s Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Kod tog suca inače završe brojni osobni bankorti kako znanih tako i neznanih a o mnogim slučajevima smo i ranije pisali.

Iako je optuženi  pripadnik narko bande Ante Vrcan, u vrijeme dok je uvozio banane preko tvrtke Vrni imao zagrebačku adresu, dokument suca Pezelje nam otkriva da se u međuvremenu preselio u njemački grad Hannau ali da je privremeno u Remetincu, te da ga zastupaju odvjetnici Filip Gradišek i Ante Omazić. Postupak osobnog bankrota nad Vrcanom započeo je 10. listopada 2023. godine a pripremno je ročište bilo 22. prosinca 2023. u zgradi Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Tada su pozvani vjerovnici PBZ Card i A1 Hrvatska d.o.o ali i sam dužnik - potrošač Ante Vrcan. (Inače, on je sam pokrenuo zahtjev za osobnim stečajem.) Postavlja se pitanje kako osoba koju inače prigodom dovođenja na Županijski sud u Zagrebu osiguravaju tako jake policijske snage može uopće prisupati na ročišta u građanskim parnicama?

No, bilo kako bilo, postupak osobnog stečaja nad Vrcanom traje, u međuvremenu su se pojavili još brojni vjerovnici a i sam dužnik je iz zatvroske sobe u Remetincu ispunio obrazac s planom otplate dugova. Znakovito je kako je naveo da nema nikakve imovine, pokretnina, tvrtki, dionica, vrijednosnica...... nama ničeg osim dugova i obveza za uzdržavanje članova obitelji. Ukupno je naveo 6 članova obitelji, od kojih dva člana obitelji imaju i tipično drugo latinoameričko prezime. Popisao je i sudove pred kojima je stranka pa se tako vidi da mu se osim u Zagrebu sudi i na Županijskom sudu u Dubrovniku te da ima uvjetnu osudu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Naveo je kako PBZ-u duguje 7.816 eura a operateru A1 Hrvatska 536 eura. Predlaže da mu oba vjerovnika oproste 74 posto duga. PBZ-u nudi rok otplate od 5 godina, a A1 rok od 4 godine, a za oba vjerovnika  do prosinca 2028. godine.

Na sud je stigao i dokument Ministarstva financija, zastupan po Općinskom građanskom državnom odvjetništvu u Zagrebu a u svezi pripremnog ročišta od 21. veljače 2024. godine u postupku stečaja Ante Vrcana. Iz tog dokumenta je vidljivo kako je Vrcan upisan u registar poreznih obveznika kao građanin, 'smatra se fizičkom osobom koja ne obavlja samostalnu djelatnost odnosno prema evidencijama Porezne uprave nema registriranu djelatnost te obzirom na navedeno nije u obvezi dostavljanja obrazaca'. No, utvrđeno je da na dan 21. veljače 2024. ima dugove u ukupnom iznosu od 1.411,98 eura i to za doprinose iz vremena kad je bio zaposlenik tvrtke Vrni. U spisu je završila i ovrha Erste banke zbog duga od 30.609 kn. Tu banku u postupku protiv Vrcana zastupa odvjetnik Hrvoje Ljubanović.

Još je vjerovnika prijavilo svoje tražbine pa se postavlja pitanje kako je to jedan od trenutačno čuvanijih stanovnika zatvora u Remetincu toliko posrnuo da od mega uvoznika, baveći se švercom kokaina i oružja, samo napravi silne dugove koje sada traži da mu otpišu vjerovnici. Ispada da se bavio najunosnijim i najopasnijim poslovima a da je na kraju gol ko crkveni miš i zadužen k'o Grčka. O Vrcanu smo ranije pisali u kontekstu članka o čalnovima bande s kojima je pao u švercu droge. Radi se o članku: 'BANANA REPUBLIKE Luksuzne kolumbijske adrese uhićenog hrvatskog pomagača balkanskog kokainskog bosa Darka Šarića Manuel Vulić zv. Manči, nećak Petra Ćosića kojeg smatraju Šarićevom desnom rukom iz Hrvatske, razgranao je biznis od Zagreba, preko Njemačke, Kolumbije i Paname i to nakon adrese u Retkovcu'.