Često slušamo iz redova oporbe kritike na stanje u pravosuđu a sad će to kulminirati i u izbornoj kampanji. Krovno tijelo koje odlučuje o svim kadrovskim rješenjima u pravosuđu ali i nizu drugih pitanja sudbene vlasti je Državno sudbeno vijeće (DSV). Po definiciji je to samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj. DSV ima jedanaest članova, a čine ga sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika od kojih je jedan iz redova oporbe koji se biraju na mandat od 4 godine. Imaju široke ovlasti. U djelokrug DSV-a spada: imenovanje sudaca, imenovanje i razrješenje predsjednika sudova, premještaj sudaca, vođenje stegovnog postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti sudaca, odlučivanje o razrješenju sudaca, kontrola imovinskih kartica sudaca......Javnost u pravilu ne zna tko su članovi tog tijela koje odlučuje o izborima sudaca ali i koje izriče mjere ili razrješuje suce u pojedinim situacijama. Predsjednik DSV-a je Darko Milković a članovi redom: Arsen Bauk, Dražen Bošnjaković, Ivona Rupić, Antun Dominko, Marko Baretić, Goran Goluža, Marina Paulić, Evelina Čolović Tomić, Lidija Vidjak, i Mario Vinković. Bauk je izabran u to tijelo kao predstavnik oporbe u listopadu 2020. godine. Krajem siječnja ove godine poslali smo Upit o spornim elementima u imovinskoj kartici suca Zvonka Vrbana svim članovima Državnog sudbenog vijeća. Dopis smo proslijedili na znanje predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću, ujedno i predsjedniku sada aktualnog Državnog izbornog povjerenstva te ministru pravosuđa Ivanu Malenici. Upit se odnosio na imovinsku karticu aktualnog predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana s naglaskom na činjenicu da se obogatio i Ugovorom o doživotnom uzdržavanju bogate Osječanke koja nije imala nasljednike a bila je prisiljena, kao Hrvatica, napustiti svoj dom i golemo imanje u Vojvodini tijekom rata. Upit smo argumentirali dokazima kako bi članovi DSV-a ali i Radovan Dobronić kao predsjednik suda koji odlučuje o predsjednicima svih županijskih sudova u zemlji te ministar Malenica stekli uvid u problematiku. Znakovito je kako smo iz DSV-a dobivali odgovore na prethodno poslane upite od tajnice DSV-a Dijane Rožić, no, kada smo poslali cjelovit upit sa svim spojnim elementima na personalne mailove članova DSV-a - nastao je tajac. Očekivali smo da bi na upit mogao odgovoriti SDP-ov Arsen Bauk jer on u javnosti stvara dojam osobe koja se protivi kadrovskim rješenjima u pravosuđu. Javnost stoga ima uvjerenje kako je Arsen Bauk ono za što se predstavlja - dakle da je i on dio 'rijeke pravde koje dolaze' a ne da je Bauk dio najvažnijeg sudbenog tijela, dakle da je i on, barem što se pravosuđa tiče proteklih godina bio u poziciji a ne u opoziciji. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Predsjedniku i svim članovima DSV-a, pa tako i SDP-ovom Arsenu Bauku, poslali smo na osobne mailove 20. siječnja ove godine  upit sljedećeg sadržaja: 

Nastavno na prethodno poslane upite o spornim elementima u imovinskoj kartici predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana, a u interesu objektivnog izvješćivanja javnosti na portalu imperijal.net upućujemo dopunjeni upit:

- Prethodno smo tražili očitovanje DSV-a na okolnost da je bivši sudac a sadašnji predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju stekao vrijednu nekretninu, kuću u Osijeku u Jahorinskoj 12 a za koju je objavljeno kako je istu prodao 2020. za 140.000 eura o čemu je pisao i Telegram - link. U prethodno poslanim upitima naveli smo kako je bogata Hrvatica iz Srijeme, pokojna Jelka Nemet, bila prisiljena napustiti svoj dom u Slankamenu te zamijeniti svoje imanje za kuću u Jahorinskoj u Osijeku, bivše vlasništvo ex-direktora Osijek-Koteksa koji je otišao u Vojvodinu pa je s njim mijenjala posjede a o čemu je svojedobno pisao Feral Tribunelink. Pitali smo DSV kako komentira da je Ugovor s bogatom Osječankom bez obitelji i djece prema podacima iz vlasničkog lista Zvonko Vrban sklopio 07.12.2001. ali je isti predao na gruntovnici 01.06.2015. kada je izvađen i izvadak i matice mrtvih - link  (dokaz vlasnički list te screen ZK predmeta  br. Z- 4401/2015) - dakle prvi radni dan nakon smrti uzdržavane pokojnice Jelke Nemet - dokaz u prilogu, dobio uknjižbu odmah idući dan a koja je, posve neuobičajeno ukopana subotom na groblju u Čepinu iako se iz pravilnika vidi kako se ukopi obavljaju radnim danom, a i osmrtnica za pokojnicu - link objavljena je isti dan na stranicama Ukopa Osijek s potpisom ožalošćenog Zvonka s obitelji (Zvonko Vrban). U prethodnom upitu tražili smo od DSV-a stajalište o tome da je sudac Vrban de facto uzdržavao bogatu umirovljenicu bez nasljednika a koja je tri godine prije smrti uprihodila 60.000 eura na ime prodaje kuće te desetaka tisuća oranica u Budimcima kraj Našica link i to Slobodanu Mihalju iz tvrtke Budimci s kojim je sudac Vrban kao prikriveni vlasnik i njegova supruga kao formalna vlasnica ostvario profit prodajom voćnjaka - dokaz link i prilozi. 

- Ovaj put nas zanima je li DSV zaprimio prijavu kako je sudac Zvonko Vrban uprihodio puno veće prihode od prijavljenih za prodaju kuće stečene nakon smrti Jelke Nemet u Jahorinskoj 12 u Osijeku s obzirom da je istu, 6 mjeseci nakon smrti bogate uzdržavane pokojnice, oglasila 2015. osječka tvrtka Estate preko Njuškala po cijeni od 165.000 € - dokaz link? Naime, prema podacima iz vlasničkog lista na tu nekretninu suca Vrbana, koja ima znatno manju kvadraturu u vlasničkom listu (22 m2) nego u prodajnom oglasu (270 m2 kuć +222 m2 okućnica) 2020. uknjižen je novi vlasnik, osječki informatičar sa suprugom. Znakovito je kako vrijednost koju je prikazao sudac Vrban vrlo malo odstupa od vrijednosti hipoteke koja je upisana na banku što navodi na zaključak da je sudac Vrban za tu kuću uprihodio puno veći iznos od prikazanog u obliku gotovinskog predujma a koji nije prikazan u ugovorima. U prilog toj tvrdnji navode se drugi oglasi za nekretnine, istovjetne katnice u nizu u istoj Jahorinskoj ulici a iz čega je vidljivo kako na toj atraktivnoj lokaciji vrijednosti nekretnina nisu padale od 2015. već samo rasle - dokaz link na oglas za prodaju slične kuće u istoj ulici te prilozi.

- Također, u svezi s prethodno navedenim zanima nas misle li članovi DSV-a te druge nadležne osobe kako bi suci kao i predsjednici sudova trebali ulaziti u aranžmane - doživotnog uzdržavanja poglavito bogatih osoba te podatke o takvim ugovorima ne zabilježiti u trenutku nastanka ugovora već u trenucima smrti bogatih pokojnika kao što je to poduzeo sudac / predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban?

- Zanima nas misle li članovi DSV-a te druge nadležne osobe kako ugledu sudaca i sudačke profesije pridonosi da suci sklapaju višemilijunske ugovore u statusu prikrivenih vlasnika kao što je to poduzeo sudac Zvonko Vrban u odnosu na tvrtku Budimci d.o.o. - prodaja voćnjaka, kao i da suci uzdržavaju bogate umirovljenike koji s njima interesno spregnutim tvrtkama prije smrti prodaju imovine nemjerljive kvadrature kao što se dogodilo u slučaju suca Zvonka Vrbana i bogate pokojnice Jelke Nemet?

- Smatraju li članovi DSV-a i druge nadležne osobe kako ugledu suda i sudačke profesije pridonosi da sudac Zvonko Vrban nema uvid u imovinu koja mu je ostala iza smrti majke Ivke Vrban a koju je naknadno upisao u svoju karticu ali ima uvid u imovinske kartone bogatih umirovljenica a o čemu je prethodno informacije zaprimio DSV?

- Smatraju li članovi DSV-a i ostale nadležne osobe da ugledu sudaca i sudačke profesije pridonosi činjenica da je sudac Zvonko Vrban naslijedio imovinu bogate umirovljenice Jelke Nemet a koja je, prema njenom iskazu 1995. u Feral Tribuneu bila ucjenjivana da sklopi Ugovor o doživotnom uzdržavanju s pukovnikom HV-a koji je bez temelja boravio u kući u Jahorinskoj ulici 12 nakon što je ona istu zamijenila s Đorđem Segletijom koji je utekao u Vojvodinu a koju nije mogla legalno uknjižiti jer joj je sustav stvarao zapreke uz objašnjenje da osoba s kojom je izvršila zamjenu nekretnina ne posjeduje domovnicu o čemu svjedoči članak Gordana Flaudera - link a što upućuje na sumnju da je sudac Vrban bio taj koji je pomogao bogatoj pokojnici ostvariti njena osporavana prava u zamjenu za Ugovor o doživotnom uzdržavanju?

Dosad objavljeno na temu spornih detalja iz imovinskog kartice suca Zvonka Vrbana -  link

Na kraju smo naveli kako se nadamo cijenjenim odgovoria u razumnom roku. No, odgovori dosad nisu stigli pa javnost ovim putem može steći uvid kako DSV reagira na upite s konkretnim dokaznim materijalima. Postavlja se pitanje kakve će to Rijeke pravde doći s Arsenom Baukom ako je kao član DSV-a imao prigodu podići svoj glas a nije. Kako će doći Rijeke pravde kada su ti koji ih najavljuju pristajali na Rijeke nepravde?

O bogatoj vojvođanskoj Hrvatici Jelki Nemet koja je morala zamijeniti golemo imanje u Slankamenu za Osijek pisao je Feral Tribune navodeći kako su je ucjenjivali potpisom Ugovora o doživotnom uzdržavanju da bi se uselila u kuću

Kuću s 8 soba u Osijeku nakon smrti bogate Jelke Nemet prodavao je šef Županijskog suda u Osijeku za 165 tisuća eura nakon njene smrti, sudac je vrijednu nekretninu stekao Ugovorom o doživotnom uzdržavanju

Samo 4 godine prije smrti Jelka Nemet prodala je i zemljište u Budimcima kraj Osijeka za 60.000 eura tvrtci s kojom je poslovala i supruga Zvonka Vrbana, u ugovorima se Vrban spominje kao prikriveni vlasnik

Jelka Nemet preminula je u petak 29.5.2015., sahranjena je u subotu što nije uobičajeno, a prvi radni dan nakon njene smrti sudac Zvonko Vrban uknjižio se na vrijednu nekretninu i to temeljem Ugovora koji je tad upisao

Sudac Zvonko Vrban sve je ugovore potpisivao kao prikriveni vlasnik obrta svoje supruge preko kojeg je držala voćnjake u Belom Manastiru, kasnije prodano obitelji MIhalj iz tvrtke Budimci kojoj je parcele prodala i pokojna Jelka