Mnogi stanovnici metropole još pamte događaj od 23. rujna 2007. godine kada je došlo do urušavanje istočnog dijela Kupske ulice u širem središtu Zagreba. Tada je iz svojih domova evakuirano 49 stanara čija se ulica urušila uslijed prodiranja vode i nagle erozije tla. Inače, radovi su izvođeni uz upravnu zgradu HEP-a na Vukovarskoj ulici a iskopani su i temelji duboki 27 metara što je i izazvalo tu katastrofu. Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Tomislava Juriše, Lovrenčiću je dosudilo uvjetnu kaznu jer je prilikom projektiranja HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom postupio protivno propisima i prouzročio štetu od 2,7 milijuna kuna. No, unatoč velikoj šteti glavni projektant Conexa u zatvor, po toj presudi, nije trebao ići ako u iduće tri godine ne ponovi kazneno djelo. Lovrenčić je kažnjen jer nije ugradio dva reda tzv. zaštitnih sidara za potrebe novogradnje kao i kršenja Zakona o gradnji. Po toj presudi Lovrenčić je morao snositi i troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 10 tisuća kuna, dok je njegova tvrtka Conex morala platiti 50 tisuća kuna. Lovrenčićevoj uvjetnoj kazni pogodovali su ranija neosuđivanost, poslovni ugled te činjenica da krivnju nije pokušao prebaciti na druge, navodilo se tada u obrazloženju nepravomoćne presude. Sud je utvrdio i da Lovrenčić nije postupao sa svjesnom namjerom, već iz nehaja pogrešno procijenivši stanje. U ožujku 2013. objavljeno je i kako se na takvu presudu žalilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo smatrajući kako on djelo nije počinio iz nehaja već neizravne namjere. Smatrali su da se radi o preblagoj kazni, kako za njega, glavnog projektanta tako i za njegovu tvrtku Conex. Vrhovnom sudu tada je predlaženo ukidanje prvostupanjske presude i ponavljanje suđenja. Slučaj Kupska koji je oteo brojnim stanarima domove i zavio ih u crno zameo je skoro veo zaborava nakon 17 godina. No, zahtjev za provedbu osobnog bankrota koji je 2022. predao sudu glavni akter priče, Dragutin Lovrenčić, a koji je netom aktualiziran jer je upućen poziv njegovim vjerovnicima aktualizirao je taj slučaj. Poglavito jer se odgovorni za urušavanje Kupske ulice pokušava osloboditi duga većeg od 10 milijuna kn, odnosno skoro 1,5 milijuna eura. I dok je prije dvije godine ponudio sudu otplatu 25 posto duga vjerovnicima sada više ne nudi ni to uvjeravajući sud kako nema mogućnosti za otplatu. Slijede detalji......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutkinja Mirna Jakovac donijela je odluku povodom prijedloga Davorina Lovrenčića iz Zagreba za otvaranje postupka stečaja nad njegovom imovinom potrošača. Tako je 7. lipnja objavila poziv 'za ročište radi rasprave o uvjetima za otvaranje postupka stečaja potrošača u postupku stečaja potrošača'. U uvodu tog dokumenta piše: 'Obzirom potrošač u planu ispunjenja obveza nije predložio ispunjenje obveza u iznosu koji je jednak ili veći od 25% ukupnog iznosa potrošačevih obveza, na temelju članka 52.a stavak 1. Zakona o stečaju potrošača ..... neće se održati pripremno ročište niti razmatrati Plan ispunjenja obveza. Zakazuje se ročište radi rasprave o uvjetima za otvaranje postupka stečaja potrošača u postupku stečaja potrošača za dan 17. lipnja 2024.....'. Uz taj poziv objavljen je i Lovrenčićev popis imovine i obveza te Plan ispunjenja obveza.

'Svatko može obaviti uvid u Popis imovine i obveza i Plan ispunjenja obveza u pisarnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu' - piše u pozivu koji je upućen i sljedećim vjerovnicima: tvrtci Geo-Jet, Ministarstvu financija, Siniši  Zormanu, Edi Bašiću te ostalim vjerovnicima. Na ročište je pozvan i Davorin Lovrenčić kojem je poziv upućen na zagrebačku adresu. U spisu se nalazi i Lovrenčićev podnesak od 11. ožujka o.g. Iz njega je vidljivo kako je tada obavijestio Općinski građanski sud u Zagrebu kako nije 'u stanju namiriti obveze vjerovnika niti u iznosu od 25 posto', a kako je to sam predložio Planom ispunjenja obveza od 2022. godine. 'Naime, s obzirom na to da nemam imovine, novčanih sredstava na računima, potraživanja prema trećim osobama niti kakvih drugih prava koja bi činila imovinu, već su mi jedini izvori prihoda mirovina i plaia, a koje su opterećene ovrhama, to naprosto nisam u stanju namiriti obveze svojih vjerovnika. Slijedom navedenog, molim sud da me oslobodi svih obveza koje me aktualno terete' - piše u podnesku koji je potpisao Davorin Lovrenčić.

U spisu se nalazi još jedan Lovrenčićev podnesak u kojem izvješćuje sud kako je tuženik u dva sudska postupka pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu te iste prijavljuje 'iako je osporio tražbine iz navedenih postupaka. Navodi se kako se prvi postupak vodi pod poslovnim brojem P-539912021 po tužbi Siniše Zormana koji traži isplatu iznosa od 105.000,00 eura, odnosno ranijih 787.500 kn. Radi se o tužbi zbog predugovora o kupoprodaji nekretnine. Lovrenčić je naveo kako je Zorman prethodno bio pravomoćno odbijen presudom Županijskog suda u Zagrebu ali je Vrhovni sud odlukom broj Rev-3812017 ukinuo obje presude i predmet vratio na ponovno suđenje. Lovrenčić je naveo i ako ima drugi postupak koji se vodi pod poslovnim brojem P-712012022 po tužbi Ede Bašića radi isplate iznosa od 51.500,00 EUR po Ugovoru o zajmu od 29.12.2016. Bašić je inače zet Sanaderovog ministra kulture Bože Biškupića, odnosno muž njegove kćeri Iris Biškupić Bašić, više kustosice Etnografskog muzeja u Zagrebu. U spisu je i Popis imovine i obveza iz kojeg je vidljivo kako je odgovorni za urušavanje Kupske ulice u Zagrebu 2007. naveo kako nema nekretnine a niti pokretnine.

Upisao je i kako nema  imovinska prava na tuđim stvarima niti novčanih sredstava na računima a niti novčanih tražbina prema trećim osobama. Nema niti nenovčanih tražbina, drugih prava tipa patenti dionica, poslovnih udjela u trgovačkom društvu i sl. No, istaknut je očevidnik svih obveza Lovrenčićevih prema evidenciji Financisjke agencije na dan 26. travnja o.g. u privitku tog popisa. Tako piše da je 'Iskazani iznos duga za naplatu - 10.206.051,54 kn. Tako je navedena glavnica u iznosu od 6.036.892,65 s kamatama u iznosu 4.095.501,50 kn' prema tvrtci Geo-Jet u stečaju iz Pustodola Začretskog. Upisani su troškovi u iznosu od 50.512,73 kn pa tako sveukupni dug iznosi 1 0.1 82.906,88 kn. Tu su i četiri prema Ministarstvu financija pa Lovrenčićev sveukupni dug iznosi čak 10.206.051,54 kn.

Osuđenik za slučaj Kupska naveo je Rješenje o 'osiguranju Općinskog suda u Zlataru broj Ovr-29612020, predlagatelj osiguranja RH Ministarstvo financija protivnik osiguranja Juraj Lovrenčić i Lana Lovrenčić Butković iz Zagreba radi osiguranja novčane tražbine i to: iznosa od: 17.822,34 kn sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od ll.listopada 2020.; iznos od: 157.562,82 kn s osnova glavnice sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od 7.10.2014. godine; trošak postupka u iznosu od: 2.500,00 kn sa tekućom kamatama od dana 1. rujna 2020, na nekretninama za koje se u postupku nasljeđivanja potrošača Davorin Lovrenčić odrekao'. Tu se zapravo radi o dugu prema Minstarstvu financija od 267.928,55 kn i to za nekretninu na području Zaboka s preslikom Rješenja o nasljeđivanju koje je izdala javna bilježnica Javorke Martinić iz Zaboka.

Lovrenčić je naveo kako  mjesečno prima mirovinu u iznosu od 7.136,55 kn od kojeg se na zaštićeni račun isplaćuje 4.724 kn. Uz mirovinu prima i plaću za skraćeni rad uz mirovinu (pola i manje sati rada u mjesecu) za što dobiva neto  iznos od 2.665,00 kn, od kojeg mu se iznosa isplaćuje 2.215. Tu plaću prima u tvrtci Ing-jet iz Zagreba u kojoj je direktor. Vlasnici u toj tvrtci su redom: tvrtka Ing-grad iz Zagreba, njegov sin Juraj Lovrenčić, kći Lana Lovrenčić Butković, te Zagrepčani Marta Bošnjak i Zvonimir Brizar. Lovrenčić je napisao i kako nema zakonske obveze uzdržavanja. Naveo je i kako njegovu obitelj, odnosno kućanstvo čine uz sina i kćer i supruga Snježana Götz  Lovrenčić. Na tom dokumentu se vidi i kako su Lovrenčićeve ukupne obveze 10.473.980,09 kn što preračunato u eure iznosi 1.390.966 €. Tako je to napisano u dokumentu u srpnju 2022. kad je Davorin Lovrenčić predao zahtjev za osobni stečaj Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Predložio je otpis ukupno 25.087,68  kn tvrtci Geo-Jet te isto toliko Ministarstvu financija. No, na kraju moramo primijetiti kako je tvrtka Geo-Jet iz Svetog Križa Začretja u stečaju od lipnja 2013. godine a da je u njoj jedini vlasnik njegov sin Juraj Lovrenčić dok je stečajni upravitelj  Milorad Zajkovski iz Zaprešića. Dakle, osuđeni za slučaj Kupska Davorin Lovrenčić je zapravo cijeli taj postupak pokrenuo vjerojatno više da izbjegne obveze prema Ministarstvu financija te svojim privatnim vjerovnicima među kojima je i zet Bože Biškupića - Edo Bašić izgledno manje da bi vratio dug tvrtci svog sina koja je i u stečaju a na sina i kćer je ionako i prepisao imovinu. Inače, sutkinja Mirna Jakovac vodi brojne stečajeve o kojima smo ranije pisali. Netom je odbila stečaj zvijezde Knjazove Mjenjačnice, majke 19-ero djece Hanče Mašić a obustavila je i stečaj bivše tajnice Vlade RH u mandatu Zorana Milanovića, Sandre Zeljko koja je osuđena u slučaju dnevnice ali je nedavno uspjela dobiti odgodu odlaska u zatvor zbog teške bolesti. Preostaje nam vidjeti kako će se dalje odvijati osobni bankrot Davorina Lovrenčića.