Hrvatska je zemlja poznata po divljim izvedbama na zaštićenim krajobraznim površinama ili pak divljim gradnjama bez potrebnih dozvola. Kad se radi o atraktivnim parcelama uz more, bajkovitim uvalama ili na top gradskim lokacijama počinitelji su u pravilu moćnici dubokog novčanika kojima poštivanje zakona nije jača strana. Godinama je u Uvali Vrulje devastirajući okoliš gradio Stipe Latković dok mu inspekcije i javnost nisu stali na put. Latković je prijatelj i bivšeg predsjednika Stipe Mesića ali i aktualnog Zorana Milanovića. Znakovito je kako su nadležni inertni kada treba uočiti bespravne intervencije u okoliš. Na Jadranu postoje mikro lokaliteti koji su krajobrazno zaštićeni a jedan takav su Uvala Ždrilca na Palmižani na Paklinskim otocima kraj Hvara. Desetljećima je ta lokacija opstala s nekolicinom kamenih kućica i minimalnim intervencijama u građevinskom smislu. Na lokaciju nije nimalo lako dopremiti zahtjevnu tešku mehanizaciju jer nema ni pristaništa koji bi to bez poteškoća osigurao. No, unatoč tomu što je ta lokacija poznata po pristajanju hvarskih barkajola koji prevoze turiste iz Hvara te bogataša koji se usidre s jahtama pa pristaju gumenjacima snimka prikazana na Šprajcovom 'Stanju nacije' zorno je pokazala kako je srbijanskom 'kralju bakra' i tajkunu Milanu Popoviću, znanom i kao otac sina pjevačice Severine, pošlo za rukom dopremiti tešku mehanizaciju i s pneumatskim bušilicama duboko penetrirati u paklinski krš. Tone kamenja izrovane su na zaštićenoj krajobraznoj lokaciji prije nego što su kamere RTL-a izašle na teren i snimile Popovićeve građevinske pothvate. No, s druge strane imamo u Hrvatskoj i primjera drugih investitora. Doduše dolaze nam zapadnije, iz Slovenije, a radi se o mužu kandidatkinje za predsjednicu Slovenije koji je za svoju nekretninu na Malom Lošinju pribavio dozvole. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U svibnju prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'INVESTICIJA NA PAKLINSKIM OTOCIMA Milan Popović kupio hvarski posjed Idore Hegel za Severininog sina - Godinama je naša slavna klizačica sa suprugom Jakšom Mrčelom i djecom ljetovala na Hvaru sve dok ga nije prodala bogatom poduzetniku'. U srpnju prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'ČUVAR PLAŽE U LJETNOM PERIODU Milan Popović plaća 4.000 kn koncesiju za plažu na Paklinskim otocima na Hvaru - U uvali Ždrilca Severinin bivši kupio je parcelu od Idore Hegel ali i osigurao da se njegovi sinovi kupaju na vlastitoj rajskoj plaži'. U rujnu prošle godine objavili smo nove hvarske transakcije koje je obavio preko svoje zagrebačke tvrtke Celanove. Naslov članka je glasio: 'ŠIRI NEKRETNINSKI IMPERIJ Milan Popović na Paklinskim otocima kod Hvara kupio i posjed Fusco - Platio je kešom preko svoje zagrebačke tvrtke Celanova i to nakon što je u svibnju 2018. kupio i susjednu parcelu od Idore Hegel'. Lako je uočiti kako su u maniri loše prakse nepoštivanja tuđih autorskih prava članke s imperijal.neta o hvarskim pothvatima Milana Popovića prepisali na portalu dnevno.hr i s njim povezanim portalom 7dnevno bez navođenja izvora.

Radi se o primjerima loše prakse na koji smo ukazali u prethodnom članku na tu temu objavljen u listopadu prošle godine pod naslovom: 'AGONIJA POSRNULE PODUZETNICE Nakon optužnice za iznudu šeficu Dnevno.hr Mariju Dekanić sustigla ovrha A1 od skoro 10 tisuća kuna - Vlasnica tvrtke koja izdaje portal Dnevno.hr i tjednik 7dnevno još je jednom potvrdila kako joj poslovanje počiva na neplaćanjima, kako telekom operatera tako i novinara, dok sadržaje njezina izdanja temelje na masovnoj krađi članaka s portala Imperijal.net'. U sinoćnjoj emisiji 'Stanje nacije' Zoran Šprajc dohvatio se građevinskih pothvata Milana Popovića u Uvali Ždrilca na Paklinskim otocima. Prikazani su kadrovi pneumatskih bušilica i bagera koji buše i ruju po kršu. Šprajc je cijeli prilog inače posvetio gradnjama u zaštićenim krajobrazima, na otocima. Gledateljima je čak objavio i mail Milana Popovića koji je upisan na sudskom registru uz njegovu tvrtku. Vjerojatno je želio postići da gledatelji pišu Milanu i pitaju ga oko gradnje na mail milan@celanovacap.com. Šprajc je stvorio dojam kod gledatelja kako su Popovića kontaktirali ali da im nije odgovorio, no to nije izrijekom naveo.

U trenutku pisanja ovog teksta na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nakon pretrage aktivirala se sljedeća obavijest: 'Poštovani, moguće su poteškoće u radu sustava, kao i nedostupnost ISPU lokatora. Radimo na otklanjanju problema'. Samim tim ne možemo  tvrditi da tvrtci Celanova nije izdana dozvola za građevinske intervencije u Uvali Ždrilca takvih razmjera i intenziteta. No, uspjeli smo pronaći građevinsku dozvolu izdanu na ime Tomaža Senčara za lokaciju Sveti Jakov na Malom Lošinju. Tomaž Senčar je ljubljanski poduzetnik, vlasnik tvrtke FT Pretium za zdravstveno osiguranje ali je ujedno suprug kandidatkinje za predsjednicu Slovenije, ginekologinje Sabine Senčar. Ona je ujedno predsjednica Resnice, odnosno stranke koju bismo na hrvatskom  zvali Istina. Senčar nije uspjela pobijediti aktualnog slovenskog predsjednika Boruta Pahora na zadnjim izborima i postati prva žena slovenska predsjednica.

Tomaž Senčar je zatražio i dobio urednu građevinsku dozvolu za svoju nekretninu u selu Sveti Jakov na Malom Lošinju. Vidljivo je to iz sljedećeg: 'Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostava Mali Lošinj, OIB ...., na temelju članka 99. stavka 1. Zakona o gradnji (Narodne novine, broj 153/13, 20/17, 39/19 i 125/19), rješavajući po zahtjevu koji je podnio investitor TOMAŽ SENČAR, LJUBLJANA, G....., OIB ...... po opunomoćeniku DAMIRU KOVAČEVIĆU,ZAGREB, Ulica Jurja ...., OIB ...., izdaje GRAĐEVINSKU DOZVOLU.....' Iz dokumenta je vidljivo kako je muž slovenske kandidatkinje za predsjednicu dobio dopuštenje za 'rekonstrukcija građevine stambene namjene 2.b skupine i gradnja pomoćnih zgrada vanjskog nenatkrivenog bazena i ljetne kuhinje sa sanitarnim čvorom i otvorenom terasom na novoformiranoj građevnoj čestici ...k.o. Sveti Jakov, u skladu sa glavnim projektom, zajedničke oznake 101/20, koji je sastavni dio ove građevinske dozvole glavnog projektanta Damira Kovačevića, dipl.ing.arh., broj ovlaštenja A 2810, a koji sadržava....'.

Istaknimo i kako je Senčar posjed u selu Sveti Jakov na Malom Lošinju kupio gotovinom u veljači 2014. godine a uknjižio u siječnju 2015. godine. Nakon svega bilo bi dobro da se poduzetnik i bivši Severinin partner koji je hrvatskoj javnosti poznat po agilnoj borbi za dobivanje skrbništva nad sinom Aleksandrom koji je dobio u vezi s pjevačicom, javnosti predoči sve dozvole koje je dobio za svoje hvarske posjede, kako ne bi bilo špekulacija poput onih u Šprajcovom prilogu. Tako bi okončao sumnje da gradi ilegalno, bez dozvola, a javnost bi ujedno imala prigodu vidjeti tko mu je i pod kakvim uvjetim dao odobrenja. U slučaju muža nesuđene slovenske predsjednce Tomaža Senčara piše da je dozvolu izadala voditeljica ispostave u Malom Lošinju Almedina Hasić, dipl.iur. Naravno da javnost zanima tko je tvrtci Milana Popovića, odnosno Celanovi, izdao dozvole i pod kakvim uvjetima. Poglavito jer je on krupni investitor i u hrvatskoj metropoli pa ako na Hvaru gradi bez dozvola onda bi mogao isti model primjenjivati i u Zagrebu. Zato je na potezu Milan Popović.

Ako pak nema dozvola za gradnje takvog obujma  na tom rajskom komadu jadranske obale, gdje svi, koji su imali priliku posjetiti Paklinske otoke i Ždrilca znaju kako na istima vlada ljepota Mediterana kakav je nekad bio s ribarskim kućicama, mirisom ružmarina i golemim kaktusima te stoljetnim palmama, tišinom koja dopušta da čujete  i tihe valove mora te gdje se nekada, kako pričaju stariji mještani jedinog sela Vlake na obližnjem Sv. Klementu, moglo jastoge prije 50 godina hvatati rukama, onda mu padaju i sve one maske s lice gdje hrvatsku javnost skoro već desetljeće uvjerava kako je on legalist koji poštiva zakone i dobre običaje a ne arogantni milijarder koji jednoj majci pokušava osporiti pravo na majčinstvo iz osobnog animoziteta. Uostalom, zar nije Milan Popović godinama krstario svojom jahtom Copper (u prijevodu bakar) hvarskim akvatorijem i zar nije i kupio na toj lokaciji posjed upravo zaveden takvim ljepotama i mirisima. Pa zašto je onda posegnuo da na svom komadu tog raja krene u zahvate suprotne duhu same lokacije i zaštićenog krajobraza?