Izreka 'ne pada jabuka daleko od stabla' u sve većem broju slučajeva poznatih osoba u Hrvatskoj ne pije vodu. Svjedočimo kako su razne okolnosti dovele do toga da slavni očevi u našoj zemlji nemaju baš sreće s potomstvom, odnosno da njihova djeca dospijevaju u kontekste raznih nevolja ili sudskih postupaka koji su njihovim roditeljima bili potpuno strani. Tako je 23. svibnja 2020. medijima prostrujala vijest kako je sin Igora Štimca bivšeg Vatrenog i bivšeg hrvatskog izbornika policija prijavila jer je fizički nasrnuo na oca i sestru. Prema objavama bio je toliko pijan da nije mogao razgovjetno ispričati što se dogodilo. No, dan kansije Štimac je na svom Facebook profilu objavio sliku sebe i sina te s troje djece iz prvog braka. Dobio je brojne riječi podrške u stilu 'obitelj je svetinja'. Protiv Luke Štimac započeo je sudski postupak koji još traje. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu zakazano je ročište u postupku s okrivljenim Lukom Štimcem. Sinu Igora Štimca sudi se od 2020. godine za prekršaj: iz članka 22. stavka 1. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i čl. 6. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. U zakonu piše kako je 'Počinitelj nasilja u obitelji dužan postupati u skladu s primijenjenom zaštitnom mjerom'. U članku 6. Zakona o javnom redu i miru za koji se isto tereti Luku Štimca propisana je kazna za onoga tko se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov red i mir i to u iznosu od 700 do 4000 eura. Glavna rasprava zakazana je 22. ožujka 2024. u jutarnjim satim u zgradi suda na adresi Domovinskog rata 4, Split soba 25 IV kat u prekršajnom postupku zbog prekršaja iz članka 22. stavka 1. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U pozivu je istaknuto i upozorenje sljedećeg sadržaja: 'Okrivljenik je dužan, do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese stanovanja ili namjeri da promijeni boravište. Ako tako ne postupi, sud će poziv ili odluku, koju okrivljeniku ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka istih, istaknuti na oglasnu ploču suda, te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno obavljenom (članak 145. stavak 5. Prekršajnog zakona, "Narodne novine" broj ....). Okrivljenik je dužan osobno pristupiti ispitivanju. Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavao primitak poziva, sud će izdati dovedbeni nalog (članak 129. stavak 1. Prekršajnog zakona), s time da je okrivljenik dužan snositi troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta (...).

Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu, a njegova nazočnost i ispitivanje nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, glavna rasprava se može održati i donijeti presuda bez njegove nazočnosti (...). Okrivljenik ima pravo uzeti branitelja po svojem izboru koji može biti nazočan ispitivanju (.....), ali se rasprava neće odgoditi zbog braniteljeva nedolaska. Okrivljenik može sudu dostaviti i pisanu obranu' - piše u pozivu suca Tončija Rakele od 7. ožujka 2024. godine. U spisu je i optužni prijedlog protiv sina Igora Štimca. Inače, polovicom srpnja 2023. o njemu smo objavili članak: 'POSRNULI NASLJEDNIK Sin Igora Štimca pred osobnim bankrotom, splitski sud zaključio da nema imovinu i pozvao vjerovnike, ne tako davno živio je u Dubaiju i bio u vezi sa sestrom Jerka Leke, sad živi kod mame'.

U podnaslovu je pisalo: 'Luka Štimac rođen je u braku našeg bivšeg Vatrenog i bivše miss Jugoslavije Suzane Štimac rođene Žunić, u svibnju 2020. zaradio je prijavu za obiteljsko nasilje, nakon svađe s ocem napao je i sestru, a bio je toliko pijan da nije mogao objasniti što se dogodilo, intervenirala je i policija'. U međuvremenu je uspio riješiti jedan problem. Na Općinskom sudu u Splitu viši sudski savjetnik - specijalista Elvir Cerić 16. studenog prošle godine donio je odluku u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača. Tada je obustavio postupak osobnog bankrota Luke Štimca. Iz obrazloženje je vidljivo kako je Financijska agencija podnijela sudu  taj prijedlog 14. srpnja prošle godine. U rješenju piše:

'Uvidom u predmetni prijedlog i dostavljenu dokumentaciju sud je utvrdio da se potrošač u roku od 15 dana od primitka poziva Financijske agencije nije očitovao o tome je li suglasan da se pred nadležnim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom, uslijed čega se temeljem članka 79. c stavka 2.  Zakona o stečaju potrošača ... smatra da je potrošač suglasan da se može provesti jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom..... Uvidom u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija utvrđeno je da za predmetnog potrošača postoje evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenje tražbina u ukupnom iznosu od 6,37 eura s osnova glavnice.

Uvidom u potvrdu o insolventnosti sud je utvrdio da razdoblje u kojem je potrošač imao jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje neprekinuto traje 1278 dana. Povodom zahtjeva suda, podnesenog u smislu članka 79. d stavka 5. ZSP i članka 79. f stavka 2. ZSP, Financijska agencija je u spis dostavila podatke o imovini potrošača, uz podnesak od 16. studenog 2023. Iz podataka o imovini potrošača razvidno je da je potrošač 2021. godine imao ukupni dohodak u iznosu od 7.569,98 kn, 2022. godine ukupni dohodak u iznosu od 59.325,76 kn te je u tekućoj 2023. godini ostvario ukupni dohodak u iznosu od 5.634,78 eura /zaključno s rujnom/. Odredbom članka 2. stavka 1. i 2. ZSP propisano je da je cilj tog zakona osloboditi poštenog potrošača od obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima.

Poštenje potrošača sud utvrđuje uzimajući u obzir ponašanje potrošača prije podnošenja prijedloga za otvaranje postupka stečaja potrošača te njegovo ponašanje tijekom sudskog postupka i razdoblja provjere ponašanja, u skladu s navedenim zakonom.  U konkretnom slučaju, prema podacima Financijske agencije, potrošač ostvarenim primitcima u protekle tri godine ima sredstva za podmirenje svojih obveza, pa ovaj sud smatra da bi oslobođenje potrošača od evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u sveukupnom iznosu od 6,37 eura s osnova glavnice bilo protivno cilju iz članka 2. ZSP....' - piše u tom sudskom rješenju koji potpisuje viši sudski savjetnik - specijalist Elvir Cerić.