U modernom svijetu nije se lako snaći ni odraslima a kamoli djeci ili onima koji se približavaju 18.-oj. Generacija je to koja je odrasla u digitalnom okružju, virtualnom i viralnom svijetu. Stoga nije čudno da mnogi od njih ne znaju podvući jasnu granicu između onoga što čini stvarni svijet i onoga što je projekcija ili kreacija tog istog svijeta u online stvarnosti koja dominira njihovim životima. Nazvat ćemo je generacija V. Odrasli su u svijetu u kojem su iščezavali klasični autoriteti poput roditelja ili učitelja i profesora. U njihovom paralelnom svemiru veći autoritet je ponekad bio neki youtuber poput srbijanskog Bake Prase nego njihovi najbliži. To je generacija čiji je puls u glazbenom smislu kod nas dokučio reper Grše, generacija koja podjednako voli lake folk note Aleksandre Prijović Prije čije je ime netom završilo i na predizbornom plakatu Pupovčevog SDSS-a ali i razne TikTokere u rasponu od stanovitog Vedada koji je postao Barbara pa se na društvenim mrežama eksponira kao 'Supreme Queen Diva', preko 'Proljetnog Ivana' do Pernara i njegove nove akvizicije s izborne liste Leonarda Lamona. Steknite uvid u moderni svijet tinejdžera......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Današnji tinejdžeri robovi su trendova. Tri neizostavne aplikacije koje koriste su TikTok, Instagram i Pinterest. Možemo te aplikacije nazvati svetim trojstvom. Spotify je aplikacija za slušanje muzike koju najviše tinejdžera koristi. Slušalice su neizostavni dio za slušanje mjuze u tramvaju ili na ulici. VSCO je jako popularna aplikacija za cure. Tamo objavljuju slike slatkih outfita, kolača, palačinki i sushija, slike kućnih ljubimaca, selfije, odjeću koju su kupile, slike s putovanja i obavezno zalaske sunca. Dečki su ludi za Fifa igricama, ali uvijek se tu nađu i cure koje su strastvene obožavateljice nogometa ili se žele približiti dečkima. Uz to, dečki su ludi za šahom i pod odmorima se natječu. Većina njih igra preko mobilne aplikacije, a uvijek se nađu i stare duše koje će donijeti šah u školu. Oni koji se bave košarkom sigurno na svom mobitelu imaju instaliranu NBA igricu te im to stvara privid vježbe prije treninga. Cure jako vole skupljati streakove i učiti nove jezike preko Duolinga, a najveći je interes za učenje španjolskog.

Većina ga smatra seksi jezikom te žele razumjeti mnoge španjolske pjesme koje se puštaju po plažama i klubovima. Većina dečkiju ima instaliranu Sofascore aplikaciju kako bi pratili rezultate klupskih i reprezentativnih utakmica te kako su ocijenjeni njihovi igrači. Već je poznato da se dečki međusobno prepiru oko izbora klubova, a najveće prepirke izazivaju Dinamo i Hajduk. Dinamovci one koji navijaju za Hajduk nazivaju "Blitvarima", a Hajdukovci na to pjevaju "Gazi purgere". Curama je nogomet najviše privlačan zbog zgodnih igrača pa tako većina cura navija za Barcelonu jer su tamo najzgodniji igrači kao Pablo Gavi, Pedri, Joao Félix, Marc Guiu (neke cure je oduševio svojom zblajhanom buzz cut frizurom, dok neke ne mogu preboljeti što više nije brineta), Hector Fort, Diego Kochen i mnogi drugi. Tu je i legendarni Robert Lewandowski. S druge strane, drugi dio cura su vatrene navijačice Real Madrida jer tamo igra Jude Bellingham.

Od hrvatskih reprezentativaca najveću pozornost privlači Joško Gvardiol koji ne samo da je najbolji stoper nego je još i single. Drugi Vatreni za kojim su cure ludile je Luka Sučić, no on je u sretnoj vezi, što su mnoge cure teško podnijele. Marco Pašalić iz Rijeke isto privlači žensku pozornost, pogotovo nakon izvrsnog nastupa u dresu reprezentacije. Osim nogometa, ove godine među curama je zavladala rukometna i vaterpolska manija. Cure proglašavaju Ivana Martinovića najzgodnijim reprezentativcem, no on je sretno zaručen. Među vaterpolistima najveće ovacije dobiva Splićanin Jerko Marinić Kragić. No, nogomet nije najveća strast kod cura. Naime, one mogu satima scrollati po Pinterestu i tražiti razne inspiracije. Najčešće traže modne inspiracije, ideje za dekoraciju sobe i kako iskombinirati nakit. Uz sve to, TikTok ima odlične inspiracije za outfite. Najpopularniji je Stockholm style koji kombinira ručno rađene i kupljene veste, hudice, topiće, bluze, košulje, a od hlača su najpopularnije flare i straight leg hlače.

Uz svaki outfit obvezna je torba ili torbica i neki komad nakita. Čestu debatu među curama izaziva jesu li 'gold' ili 'silver girlie' te tu ulazi i treća kategorija, a to je rose gold. Pinterest je mnoge cure naučio da nije dovoljno kupiti odjeću, već da je moraju znati dobro stilizirati. Na primjer, ako nose pletenu prugastu plavo-bijelu vestu uz nju će super pasati tamnoplave ili popularniji nazvane 'flare hlače' i tamnoplave New Balansice ili Golden Goosice. Uz to, želja svake cure je imati barem jednu Longchamp torbicu. Najtraženije su navy blue i baby pink koje bi izvrsno stajale uz tu kombinaciju. Cure se sve više okreću visećim zlatnim ili srebrnim naušnicama. Ogrlice su neizostavni dio outfita svake cure. Većina njih želi svoju signature ogrlicu (onu po kojoj će ih svi pamtiti). Trenutno su jako popularne ogrlice na bisere, medvjediće, srčeka, djeteline u raznim bojama ili ogrlice s infinity znakom.

Druge cure vole nositi ogrlice na kristale jer vjeruju u njihova magična svojstva. Mnoge cure u školu dolaze s fluoritom jer on pomaže u koncentraciji i boljem učenju. Prije Valentinova nigdje nećete moći naći ogrlice na rozi kvarc jer su ga cure tjednima prije pokupovale nadajući se da će ih simpatija pozvati van za Valentinovo. Većini cura je drag ametist jer je čarobne ljubičaste boje, a neke od njih su upućene da je dobar za iscjeljenje duše. Narukvice su isto sastavni dio svakog outfita. Mnoge cure žude za Van Cleef narukvicama koje su jako skupe pa se zadovoljavaju različlitim kopijama tih narukvica koje se u zadnje vrijeme mogu naći svugdje. Jedan od trendova na TikToku prije Valentinova bio je da su cure objavljivale kako će, ako ih dečko pita koji im je najdraži cvijet, reći Van Cleef, a ako ih pitaju za najdražu životinju reći Polo Ralph Lauren medo. Curama je neodoljiv Polo Ralph Lauren modno osvješteni medo te su sigurno barem za jedan rođendan poželjele takvu majicu ili vestu.

Dečki isto jako vole Ralph Lauren, no oni većinom preferiraju košulje i veste od tamo. Mnoge online stranice prodaju Ralph Lauren odjeću uz zanimljive slogane : "Ovaj medvjedić čeka samo na tebe, ne dopusti da ti umakne" ili "Ova vesta na medvjedića kao da je stvorena za tebe. Ne dopusti da ju netko kupi prije tebe." Na Pinterestu većina cura ima board (stranicu na koju stavljaju sve slike koje im se sviđaju vezane uz neku temu) s Ralph Lauren stvarima, idejama za nokte i outfite, parfemima i slično. Svaka cura barem je jednom otišla gelirati nokte ili na trajni lak. Prije toga su sigurno na Pinterestu potražile inspiraciju. Za parfemima podjednako lude cure i dečki te ako odu u školu bez svog omiljenog parfema se osjećaju nepotpuno. Prije faksa cure traže estetike određenog zanimanja na Pinterestu, na primjer prava. To ih motivira da upišu taj fakultet. Cure svoj bijeg od stvarnosti doživljavaju dok čitaju knjige, najčešće ljubiće ili krimiće ili dok gledaju romantičnu komediju. To im stvara idealiziranu sliku ljubavi te zato cure koje su "knjiške mišice" često imaju vrlo visoke i ponekad nerealne ljubavne standarne.

Dečkima je bijeg od stvarnosti igranje nogometa ili nekog drugog sporta s ekipom, igranje igrica na plejki ili gledanje akcijskih filmova. Nije ni čudo da kažu da su dečki s Marsa, a cure s Venere. Dečki ne kuže zašto cure toliko vole ići na kavice, palačinke i kolače i pričati satima o šopingu, serijama, filmovima, dečkima i knjigama. Isto im tako nije jasno zašto cure mogu tako dugo biti u šoping centru i isprobavati haljinice i ostale modne kombinacije, dok će dečki svoju kupovinu obaviti u manje od pola sata. Naravno, uvijek se nađu i dečki koji satima gledaju što će kupiti te cure koje ciljano dođu kupiti par stvari i izaći. Dečki se čude zašto cure moraju romantizirati sve. Cure vole učiti uz mirisnu svijeću, kavicu, par keksića sa strane te vole puštati nježnu muziku. Isto tako, cure obožavaju podcrtavati markerima bitne pojmove ili raditi umne mape. Dečkima je to nepotreban gubitak vremena pa će samo pročitati bilješke sa sata. Veliki hit među curama su rukotvorine. Najčešće mame naprave svojim kćerima pletene veste i majice, torbe, a cure većinom same vole raditi narukvice i ogrlice. Takvi komadi dobiju najviše komplimenata upravo zato jer su originalni.

U školama postoje različite podjele među tinejdžerima. Najčešće podjele su: "štreberi", "kluberaši" i "obični". "Štreberi" su oni kojima je škola na prvom mjestu te većinu slobodnog vremena provode učeći. No, to je zapravo stereotip jer učenici tako nazivaju one koji dobivaju odlične ocjene, a ne mora im nužno škola biti na prvom mjestu nego su samo dobro organizirani da stignu ići van i postizati vrhunske školske rezultate. "Kluberaši" najčešće imaju lošiji školski uspjeh jer vikende provode u klubovima i "blejicama" do zore. Brane se govoreći da ne mogu imatii socijalni život i školu. Među njima su glavne face oni koji imaju veze da dođu do karata pa ih preprodaju po školi po jeftinijoj cijeni. "Normalni" su oni koji su solidni u školi i vole ići van. Oni su najčešće neutralni u razredu. Cure su tada još u formativnoj dobi te imaju idole i osobe koje ih inspiriraju. Helena Matić Livaković i Izabel Kovačić su proglašene "pinterestičnim" (najveći kompliment koji neka cura može dobiti). One su "utjecajnice" i imaju puno "sljedbenica" koje pokušavaju oponašati njihove poze i stil odijevanja.

Cure veliku pozornost posvećuju tome što će objaviti na Instagramu, VSCO-u i Pinterestu. Tu im puno pomažu inspiracije na Pinterestu kako bi dobile što više lajkova i pozitivnih komentara. Frendica, mama ili tko ih slika će imati ozbiljan zadatak da napravi po 200 slika dok one ne pronađu par slika na kojima izgledaju prirodno i kao modeli. Outfit je naravno jako bitan te da im je kosa lijepo isfenirana i friško oprana. Curama je jako bitno da imaju svježu i friško opranu kosu te po rasporedu pranja kose planiraju svoje izlaske van. Dečke to previše ne zamara niti puno pažnje pridaju fotografiranju za društvene mreže. Kad objave fotku na Instagramu jako su nervozne i čekaju da vide kakve su komentare dobile. Ponekad čak krenu hiperventilirati i rasplaču se od sreće kad dobiju predivne komplimente od svojih prijateljica. Veliki događaj za njih je i školsko slikanje. Cure tada u školu nose svoju najbolju modnu kombinaciju jer znaju da će ih po tim slikama kolege pamtiti. U školu nose nesesere pune šminke te se međusobno šminkaju u školskim WC-ima.

Dečkima je slikanje dan kao i svaki drugi te tome ne pridaju veliku pozornost. U zadnje vrijeme među curama su veliki trendovi pramenovi, najčešće blonde ili 'caramel highlights'. Neke su odmah odvaže za taj korak, dok se druge dvoume jer ih je strah da će time uništiti svoju kosu ili da će im ako se farbaju u plavo ostati gingerasta nijansa. Skoro svaki dečko će barem jednom napraviti buzz cut. Većini će to loše stajati, no oni će se osjećati kao veći frajeri. Nekad se čak i znaju kladiti pa onaj koji izgubi mora napraviti 'buzz cut'. Cure ogromnu pozornost pridaju rođendanima, i svojim i tuđim. Cijeli dan imaju mobitele blizu sebe i gledaju tko će ih nazvati ili im poslati lijepu rođendansku poruku. Neke čak zapišu tko im je čestitao rođendan,a tko nije. Cure će često par mjeseci prije znati gdje će slaviti rođendan i koga će pozvati.

Dečkima rođendan nije toliko bitan dan te će ga najčešće proslaviti s bliskim prijateljima na pizzi ili ćevapima, dok će cure pozvati i bliske prijatelje i dobre poznanike, a neke će slaviti u krugu najbližih prijatelja i rodbine. One većinom slave u slatkim slastičarnicama, najčešće palačinkarnicama ili kod sebe doma. Kada neka njihova prijateljica slavi rođendan jako će se potruditi oko poklona te će napisati lijepu rođendansku čestiku ili pismo, a neke će isprintati zajedničke fotografije. Cure u porukama šalju emotikone, najčešće srčeka, dok dečki najčešće napišu kratku poruku bez emotikona. Cure jako vole davati, ali i primati poklone. Ako im njihove prijateljice daju skroman poklon ili nešto što im se ne sviđa, osjećat će se jako loše. Dečki poklonima ne pridaju toliku pozornost. Cure često vole imati prespavance, dok dečkima nije jasno zašto im je to toliko zanimljivo. To je generacija koja je odrasla s terminima poput hint i 'haulić'. Cure nakon šopinga obvezno poslikaju što su kupile i to podijele na društvenim mrežama ili pošalju frendicama na mobitel. To se zove 'haulić'.