Provodi li A1 ovrhe i nad strancima kojima su ukradeni identiteti ili su uistinu Rusi, Francuzi, Albanci... sklapali ugovore s Vipnetom pa nestali iz Hrvatske?

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Bivši saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović (53) spominje se kao izgledni kandidat za gradonačelnika Zagreba. Proteklih desetljeća obavljao je niz vrhunskih poslova u diplomaciji i politici. Tako je bio zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, predstojnik Ureda bivšeg predsjednika Ive Josipovića, tajnik kabineta Kolinde Grabar - Kitarović u vrijeme kad je ona bila ministrica vanjskih poslova, savjetnik u stalnoj misiji UN-a u New Yorku, te član brojnih državnih delegacija i tijela. Nemoguće je pobrojati ukratko u sve javne funkcije koje je od osamostaljenja Hrvatske obavljao agilni SDP-ovac. Uz javne funkcije uspio je imati i jednu privatnu - bio je generalni tajnik Atlantic Grupe 2009. godine.

Ta tvrtka, poslovno carstvo Emila Tedeschija, znana je kao konglomerat osoba kadrovski povezan s vodećim SDP-ovcima uključujući i aktualnog predsjednika Zorana Milanovića. U NO-u krovnog društva Atlantic Tradea - Atlantic Grupi, zamjenik predsjednika NO-a je Siniša Petrović, profesor s Pravnog fakulteta, kojeg je njegov prijatelj, bivši premijer Zoran Milanović imenovao za predsjednika NO-a Ine a što je Petroviću donijelo neslućene mogućnosti i utjecaj. Spomenimo da je sadašnji predsjednik NO-a Atlantic Grupe dugogodišnji bankar Zdenko Adrović, ujedno predsjednik Udruge hrvatskih banakaAktualni zamjenik predsjednika NO-a povezanog društva Atlantic Tradea je Krešimir Starčević, znan kao meštar privatizacije Croatia Osiguranja te bivši odvjetnik koji je izrastao na političkoj bliskosti s bivšim HDZ-ovim tehno-menadžerskim premijerima Zlatkom Matešom i Franjom Gregurićem te s njima povezanim tzv. duhanskim lobijem - okupljenim tada oko TDR-a i Tvornice duhana Zagreb.

I dok je ime Joška Klisovića  poznato čitavoj Hrvatskoj, njegov osam godina mlađi brat Nikola Klisović poznat je puno užem odvjetničko - poslovnih krugu. Mlađi Klisović karijeru je započeo 2000. godine u odvjetničkom uredu Nevena Cirkvenija, bivšeg supruga Irene Nakić Cirkveni, jedne od prijateljica i bivših poslovnih partnerica Dijane Čuljak, da bi 2003. godine prešao u HT-Hrvatske telekomunikacije na poziciju pomoćnika direktora sektora regulatornih poslova a potom mu je HT povjerio i druge više pozicije.  Od 2006. do studenoga 2009. godine bio je član nadzornih odbora i predstavnik u skupštinama HT-a Mostar i Hrvatske pošte Mostar. U njegovoj biografiji piše da je odigrao i važnu ulogu u spajanju mobilnog i fiksnog poslovanja. Također, u vrijeme dok je Hrvatska pregovarala o pristupu Europskoj Uniji, mlađi Klisović bio je član Radne skupine za poglavlje "Pravo trgovačkih društava" u kojem je bio još jedan "faktor" iz Tedeschijeve Atlantic Grupe - Neven Vranković.

Članovi Radnih skupina za pristup EU bili su i prijatelj predsjednika Milanovića i Emila Tedeschija, Siniša Petrović te njegova supruga Marijana Liszt. Nikola Klisović u tadašnji Vipnet na visoku funkciju imenovan je 2009. godine i ostao je na njoj do danas. Klisović je predstavnik A1 i u pregovorima za sindikalni kolektivni ugovor. Tako je polovicom studenog 2019. objavljeno kako je uspjelo mirenje u radnom sporu zbog kolektivnog ugovora. U mirenju su, osim Klisovića mlađeg, sudjelovali Danica Lisičar u ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava te predsjednik HST-a Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juro Cikojević. Spor je bio nastao je uprava A1 Hrvatska prekinula pregovore za prvi kolektivni ugovor A1 i odbila pregovarati, jer se nisu željeli vezati fiksnim ugovorima u svim segmentima odnosa prema radnicima, u zapošljavanju, plaćama,  radnom vremenu te drugim radnim i materijalnim pravima. 

Mlađi brat Joška Klisovića oženjen je odvjetnicom Erminom Abdić - Klisović koja je dobila vrhunski plaćen posao od mobilnog operatere A1 za čije je pravno poslovanje odgovoran njezin suprug. Naime, njezin ured sudjeluje u tužbama protiv potrošača - dužnika, te zastupa A1 u postupcima ovrha i bankrota nad potrošačima. Iz službenih registara proizlazi kako je odvjetnica Abdić - Klisović prve ovrhe nad dužnicima u ime Vipneta dobila 2016. i takve angažmane vodi i danas. Nikola Klisović naveden je i kao compilance menadžer u ex Vipnetu što bi u prijevodu značilo korporativnu usklađenost, odnosno politiku uređenja sukoba interesa i osobnih transakcija. U naravi bi to značilo da je Nikola Klisović progledao sebi kroz prste kada je dopustio situaciju da kao rukovoditelj pravnih poslova bivšeg Vipneta, sada A1, njegova supruga dobije zastupanje mobilnog operatera.

Inače, odvjetnički ured Abdić - Klisović posluje u Ulici Augusta Šenoe 27 u Zagrebu. Klisovićeva supruga u registar odvjetnika upisana je 2004. s adresom ureda u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Znakovit podatak otkrili smo u telefonskom imeniku. Nikola Klisović pretplatnik je A1 i njegov mobilni broj završava s tri osmice. U numerologiji tri osmice su znak da postoji uvijek svjetlo na kraju tunela. Također, okultisti često nazivaju tri osmice brojem Isusa. Klisović mlađi 2002. u vrijeme Vlade Ivice Račana i koalicije lijevih stranaka bio je imenovan za člana NO-a Tribine u kojoj je tadašnji predsjednik NO-a bio odvjetnik Neven Cirkveni. Kod Cirkvenija je Klisović stekao odvjetničko iskustvo. Tribina je inače nakladnička tvrtka u suvlasništvu RH. Tada je brat Joška Klisovića stanovao na adresi njihovih roditelja u Ulici Kraljevec u zagrebačkom Zelengaju.

Tata Klisović inače je autor brojnih knjiga o socijalističkom samoupravnom i sindikalnom radu. U katalogu Knjižnica grada Zagreba pronašli smo čak 7 takvih 'samoupravnih autorskih djela'. Šogorica SDP-ova izglednog kandidata za gradonačelnika Zagreba Ermina Abdić - Klisović tuži i ovršuje brojne dužnike A1 na sudovima diljem Hrvatske. Znakovito je kako se u nekim slučajevima kao dužnici pojavljuju stranci s hrvatskim adresama ali čije je stvarno boravište nepoznato te dobivaju odvjetnike po službenoj dužnosti. Tako smo u službenim registrima pronašli da je Odvjetnički ured Ermine Abdić - Klisović započeo ovrhe nad brojnim strancima - ovršenicima. Na listi su tako:  Bourgois Clet Samuel Maurice iz Zagreba, Trakošćanska 15, Vasly Shevkopolias iz Rijeke, Moše Albaharija 7, Ramiza Idrizija iz Gunje, Stefan Tumpa iz Karlovca, Grge Tuškana br. 14A....

Kontaktirali smo sve odvjetnike koji po službenoj dužnosti dobivaju takvi tuženici nad kojima se provode ovršni postupci. Naime, pojavila se sumnja kako se u nekim slučajevima kod ovrha nad strancima radi o tzv. krađama identiteta te smo tu informaciju željeli provjeriti kod odvjetnika koji su spomenutim strancima imenovani po službenoj dužnosti. Na naš upit javio se ogulinski odvjetnik Boris Grgurić koji je rekao kako je naša informacija o njegovom imenovanju za privremenog zastupnika Stefana Tumpe točna, no da ne smije davati podatke o sudskom postupku. Grgurić se pozvao na pravila o zaštiti podataka prema direktivi Europske unije (tzv. GDPR). Vukovarski odvjetnik Marko Cvrković koji je imenovan za zastupanje po službenoj dužnosti dužnika Idrizija naveo je kako zbog kodeksa odvjetničke etike i GDPR-a, nije siguran da nam može dati tražene informacije.

Cvrković je tražio i da mu pojasnimo razloge  zahtjeva, jer mu nije dopušteno iznositi sadržaj spisa bez pisane suglasnosti stranke a koju nažalost nema. Pojasnili smo mu da provjeravamo provodi li bivši Vipnet, sada A1, ovrhe nad strancima bez boravišta u Hrvatskoj a koji su možda i žrtve krađe identitet ili pak nepostojeće osobe, ali daljnji odgovor od njega nismo dobili.  Upit smo poslali i riječkom odvjetnku Vjenceslavu Radmanoviću. Njega smo pitali za klijenta Vaslyja Shevkopoliasa iz Rijeke a kojeg je dobio po službenoj dužnosti te ga zastupa u ovršnom postupku koji nad njim provodi bivši Vipnet, sada A1. Uz tog ovršenika upisana je riječka adresa u Ulici Moše Albaharija 7 na kojoj nema tragova takvog ukrajinskog prezimena. Još jedan riječki odvjetnik dobio je zastupanje po službenoj dužnosti stranca kojeg ovršuje A1.

Radi se o odvjetniku Frani Dobroviću kojeg je u kolovozu 2018. "zapao" klijent bez boravišta i znane adrese - Maurizio Sbisa. Pretragom interneta došli smo članka iz 2007. objavljenog u tršćanskom Il Piccolu o uhićenju bivšeg sportskog direktora tršćanskog nogometnog kluba Ponziana Waltera Omarija te Maurizia Sbise zbog posjedovanja droge. Osoba istog imena koju je pokušavala ovršiti odvjetnica Vesna Alaburić za račun tadašnjeg Vipneta posjeduje profil na Facebook iz kojeg se vidi da voli "loše djevojke", motore, "žive kosture" ali i dolarske novčanice sa svojim likom. Tragajući za detaljnijim informacijama o strancima koji su u slučajevima ovrha mobilnog operatera dobili odvjetnike po službenoj dužnosti najviše smo doznali od zagrebačkog odvjetnika Petra Ćubele. Njega je zapalo zastupanje stanovitog Clet Samuel Maurice Bourgoisa.  Osoba s takvim imenom i prezimenom upisana je u obrtnički registar u francuskom Toulonu.

Odvjetniku Ćubeli smo objasnili kako provjeravamo jesu li stranci nad kojima je ovrhe pokrenuo Vipnet uistinu i napravili te račune, jesu li žrtve krađe identiteta i jesu li čak neki od njih poslužili za zasnivanje pretplatničkog odnosa za brojeve koji su korišteni u zloporabama preko tzv. robocall poziva. Ti su pozivi znani kao fantomski gdje se vrši preusmjeravanje na skupe tarife pa tako mobilni korisnici ako nasjednu dobivaju astronomske račune ili pa, prema nekim sumnjama, tako otvoreni brojevi služe i u neke druge prljave ilegalne cyber poslove. Odvjetnik Ćubela je odgovorio kako se tu radilo o strancu koji je imao dodijeljen OIB i adresu boravišta u Hrvatskoj.

Naveo je kako se ranije događalo da stranci na privremenom boravku u Hrvatskoj uzmu pretplatu u uvjerenju kako neće morati platiti učinjene troškove ali da on ne zna pozadinu konkretnog slučaja. Budući na sudunikada nije dostavljen ugovor o zasnivanju pretplatničkog odnosa, taj je postupak okončan iz procesnih razloga odbačajem prijedloga za ovrhu. Odvjetnik Ćubela dopustio je mogućnost da se radilo i o krađi identiteta. Tako je u slučaju Francuza za kojeg nismo mogli utvrditi je li uopće ostao dužan Vipnetu ili ne, odvjetnica Ermina Abdić - Klisović, odnosno njezin klijent Vipnet, ostao kratkih ruka, odnosno bez ovrhe jer sudu nisu dostavili pretplatnički ugovor.

Inače, odvjetnički ured Ermine Abdić - Klisović posluje u stanu koji je vlasništvo Nikole Klisovića u Ulici Augusta Šenoe 27 u Zagrebu. Ovo temu publicirali smo i u tiskanom izdanju Imperijala 2020. godine, Tijekom zadnje predsjedničke kampanje bivši saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović odgovorio je na pitanja koja smo mu uputili. Ti su odgovori objavljeni prošle godine u tiskanom izdanju Imperijala. Zbog aktualnosti te lansiranja imena Joška Klisovića u u političku orbitu, donosimo već objavljeni tekst. Naglasimo kako Klisović nije bio baš oduševljen činjenicom da se zanimamo za njegov život što je iznenađujuće s obzirom da je godinama hrvatski diplomat i političar.

"Ne znam zbog čega zaslužujem ovakav Vaš interes za moj život te bih svakako želio da mi to pojasnite. U međuvremenu ću Vam odgovoriti na navedena pitanja, a Vas molim da mi dostavite dokaze za sva ona pitanja za koja mislite da nisam točno odgovorio, jer ću vam na sva točno odgovoriti", tako je uvodno odgovorio Joško Klisović na email upit. Članak je u tiskanom izdanju Imperijala objavljen u jeku predsjedničkih izbora, odnosno prije nego što je Zoran Milanović izabran za hrvatskog predsjednika te se zato u tekstu rabi termin 'predsjednički kandidat'.

Zanimljivo je kako bivši SDP-ov zastupnik Klisović nije znao da njegova šogorica ima odvjetnički angažman s A1 Hrvatska. Komentirao je svoj angažman na privatnoj visokoj školi povezanoj s poslovnom grupacijom osiguravateljsko - hotelskog magnata Gojka Ostojića ali nije želio komentirati hoće li ta grupacija financirati kampanju predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića budući je na istoj Milanović predsjednik Diplomatskog vijeća. Slijede intrigantna pitanja te odgovori Joška Klisovića iz tog članka objavljenog prošle godine..

* Prema podacima s Vašeg službenog profila na stranicama SDP-a te podacima iz Vaše imovinske kartice proizlazi kako ste zatajili funkciju dekana na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld Kako to komentirate?

- Nisam ništa zatajio. Od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražio sam Mišljenje mogu li obavljati dužnost dekana. Dobio sam pozitivan odgovor Povjerenstva, što možete provjeriti na službenoj stranici Povjerenstva. U imovinsku karticu sam upisao da sam dekan Visoke škole (za što nisam dobivao novčanu naknadu), a prihode ostvarene temeljem Ugovora o autorskom djelu sam unio u imovinsku karticu. Ove dvije činjenice su jasno vidljive iz moje imovinske kartice na web stranici Povjerenstva.

* Vlasnik tog privatnog učilišta na kojem ste Vi dekan (a predsjednički kandidat Zoran Milanović predsjednik Diplomatskog vijeća) je tvrtka Euro Avangarde. Kako komentirate da se na Sudregu navodi kao v.d. dekana Aleksandar Ostojić?

- Visoka škola u kojoj sam bio Dekan je tijekom ljeta prodana Sveučilištu Libertas te je sukladno tome promijenjen i Dekan.

* Ostojić je ovlaštena osoba u nizu tvrtki povezanih s Gojkom Ostojićem. Također, vlasnici tvrtke koja je osnovala spomenutu ustanovu su Centar za međunarodne odnose i Dušan Pavlović. Direktor tvrtke je Gojko Ostojić, koji je među ostalim i vlasnik niza osiguravajućih tvrtki te znani hotelijer. Znači li to da će grupacija povezana s Libertasom i Ostojićem financirati i kampanju Zorana Milanovića?

- S financiranjem kampanje g. Milanovića nisam upoznat te Vas upućujem na g. Orsata Miljenića, šefa njegove kampanje te izvješće koje će o financiranju kampanje morati podnijeti svi kandidati sukladno zakonu.

* Tijekom diplomatske karijere u New Yorku ste živjeli na dvije otmjene adrese: 630 First Avenue Apt. 15 M (Manhattan Place Condominium) te na adresi 333 E 46th St Apt 18d. Kakve su veze Vas i supruge s gradićem Canandaigua u državi New York?

- Nikakve. Ne znam na što aludirate? Ne sjećam se da sam uopće ikada bio u tom gradiću. Ako imate neki dokaz molim Vas pošaljite mi (**Klisović je naknadno dobio traženi dokaz te našu uputu da to može ispraviti u američkom registru ako smatra potrebnim)

* Vaš otac Josip Klisović autor je brojnih djela na temelju socijalističkog samoupravljanja. Planirate li i Vi nakladničku karijeru?

- Za sada ne planiram takvu karijeru.

* Javnost ste izvijestili kako je Vaša supruga magistra ekonomije. Naziv njezinog magisterija bio je "Marketing igara na sreću". Znači li to da prije ulaska u diplomaciju Vaša supruga nije imala previše dodirnih točaka niti preokupacija u tom smislu?

- Moja supruga je radila u Ministarstvu europskih integracija u koje je primljena temeljem javnog natječaja. Nakon što je g. Miomir Žužul imao aferu Imostroj, zbog čega ga je tadašnji premijer Sanader odlučio smijeniti te spojiti Ministarstvo europskih integracija i Ministarstvo vanjskih poslova, moja supruga se našla u tom spojenom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

* U imovinskoj kartici koju ste predali 2. svibnja 2011. nije upisan kredit za stan u iznosu 100.000 njemačkih maraka koji ste uzeli kod Zabe te ovjerili 14. svibnja 2001.  (na rok od 10 godina). Znači li to da ste u potpunosti otplatili kredit na vrijeme?

- Da.

* Vaše ime upisano je na Wikileaksu. Informacija datira iz vremena kad ste bili šef kabineta tadanje ministrice a sadašnje hrvatske predsjednice. Kako biste opisali tadašnju suradnju s aktualnom hrvatskom predsjednicom?

- Profesionalna suradnja. O toj suradnji općenito nemam namjeru nikome davati informacije, a posebice ne u jeku izborne kampanje.

* Vaša je majka ostala bez suvlasništva nad nekim česticama u Srednjem Prilišću u  Karlovcu. Je li se radilo o obiteljskom nasljedstvu?

- Obiteljska stvar i nasljedstvo.

* Je li točna informacija da je Vaš brat Nikola Klisović, voditelj pravnih poslova A1 Hrvatska a Vaša šogorica Ermina Abdić-Klisović, opunomoćena odvjetnica A1 Hrvatska?

- Brat mi je voditelj pravnih poslova A1, a za šogoricu ne znam te Vas upućujem na A1 da to provjerite.

(Tako je odgovarao tadašnji zastupnik SDP-a Joško Klisović u vrijeme predsjedničke kampanje, dakle, prije nego što je Kolinda Grabar - Kitarović napustila Pantovčak a u fotelju na Pantovčaku zasjeo Zoran Milanović).