Supruga Siniše Petrovića kojeg su mediji nazivali 'Milanovićev pajdo' kao suvlasnica odvjetničkog ureda Posavec, Rašica & Liszt zastupala je Hrvatski liječnički sindikat na sudovima u RH kao i na Europskom sudu u Strasbourgu i to protiv Vlade RH a istodobno je zastupala Vladu RH kao članica dviju radnih skupina, jedne za EU a druge za UN te bila članica Povjerenstva Vlade RH za prodaju 3. maja. Navedeno je u suprotnosti sa propisima Kodeksa odvjetničke etike ali odvjetnica Liszt pripada skupini društveno nedodirljivih pa nema nikakvih posljedica za istodobno zastupanje dviju suprotstavljenih strana.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Marijana Liszt upisana je u imenik odvjetnika u studenom 2002. godine sa sjedištem odvjetničkog ureda u Tomašićevoj 12 u Zagrebu. No, njezino ime godinama je bilo vezano uz Odvjetničko društvo Posavec, Rašica & Liszt. Partneri u tom uredu bili su Srečko Posavec, Marko Rašica i ona. Prema podacima sa Sudrega zastupnici tog ureda bili su sve troje od 25. studenog 2012. Srečko Posavec prestao je biti zastupnik odvjetničkog ureda u svibnju 2019. a Rašica u rujnu 2017. godine. Potom se ured zvao Liszt & Posavec te konačno sada Liszt & partneri.

Promjena imena nije samo formalna već suštinska. Naime, Marijana Liszt uspjela je kroz godine marginalizirati ulogu svojih partnera, istisnuti posve starijeg partnera Srečka Posavca tako da su sada osnivači ureda Petra Kontić i ona osobno. Uspjela se izboriti se ne samo za lidersku poziciju unutar ureda već i za vlasništvo nad poslovnim prostorom. Te su promjene vidljive iz vlasničkog lista. Naime, ured posluje u stanu u Palmotićevoj 41 površine 111,90 m2 koji je kupljen u ožujku 2014. godine. U zemljišnim knjigama kao vlasnik upisano je društvo Liszt & Posavec.

Kupnja je obavljena kreditom Erste banke pa je upisana hipoteka od 178 tisuća eura. No, temeljem ugovora o kupoprodaji nekretnine od svibnja 2019. kao vlasnica upisala se Marijana Liszt. Na poslovnom prostoru bila je i hipoteka u iznosu od 90.738 kn upisana u korist Grada Zagreba a koja je izbrisana 11. veljače 2016. Odvjetnica Liszt očito se za imovinski progres izborila radeći za razne korisnike državnog proračuna ali i privatne klijente.

U kategoriji korisnika državnog proračuna vrijedi istaknuti papreno naplaćeno Mišljenje koje je na zahtjev predsjednika HOO-a Zlatka Mateše izradila za Sportsku televiziju i to o mogućim aspektima suradnje s HRT-om. To pravno mišljenje Mateša je naručio u rujnu 2013. godine od Odvjetničkog društva Posavec, Rašica & Liszt a potpisala ga je Marijana Liszt osobno. Odvjetničko društvo pod tim imenom zastupalo je i Hrvatski liječnički sindikat pokušavajući se izboriti ze lagitimitet štrajka na cijelom teritoriju RH.

Žalili su se i Vrhovnom sudu RH na rješenja Županijskog suda u Zagrebu od 12. travnja 2005. kojom je  Hrvatskom liječničkom sindikatu određena privremena mjera zabrane "poduzimanja štrajka zakazanog i poduzetog dana 11. travnja 2005. godine u 8,00 sati na području cijelog teritorija Republike Hrvatske". Ta je žalba dostupna na stranicama Vrhovnog suda - link.

Paradoks je da je istodobno Marijana Liszt odlukom tadašnjeg premijera Ive Sanadera zajedno sa svojim suprugom Sinišom Petrovićem, profesorom na Pravnom fakultetu i osobnim prijateljem predsjednika Zorana Milanovića te njegovim savjetnikom u premijerskom mandatu, imenovana članicom Državnog izaslanstva Republike Hrvatske za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Liszt je kao odvjetnica imenovana za radnu skupinu tržišno natjecanje a njezin suprug za člana Pregovaračke skupine zadužen za poglavlja pregovora – pravne stečevine Europske unije Pravo poslovnog nastanka i sloboda pružanja usluga, Pravo trgovačkih društava te Pravo intelektualnog vlasništva.

Tu je odluku Sanader donio u travnju 2005. godine. - link. I Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor nije zaboravila odvjetnicu Marijanu Liszt kada je odlučivala o članovima Povjerenstva za praćenje rada Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Imenovala ju je kao članicu u tu radnu skupinu odlukom od 13. siječnja 2011. godine - link. No, imenovanje od strane Vlade RH za zastupanje RH u Komisiji UN-a nije se pokazao nikakvom zaprekom da Marijana Liszt kao odvjetnica preko svog odvjetničkog ured poduzima pravne radnje s pozicija suprotstavljenih radnji Vladi RH. Kosorica je 2010. Liszt imenovana i za članicu Povjerenstva za prodaju riječkog brodogradilišta 3.maj - link.

U studenom 2013. njezino odvjetničko društvo, u ime klijenta Hrvatskog liječničkog sindikata,  uputilo je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje ocjena ustavnosti odluka Vlade RH o uvođenju radne obveze doktorima medicine. Ta je odluka vidljiva na web stranicama Hrvatskog liječničkog sindikata - link. Istodobno je Marijana Liszt kao partner u odvjetničkom društvu pokrenula i spor protiv Vlade RH na Europskom sudu za ljudska prava i to ponovno kao zastupnici Hrvatskog liječničkog sindikata.

Iz presude koja je donešena u Strasbourgu u studenom 2014. vidi se kako Hrvatski liječnički sindikat, zastupan po Odvjetničkom društvu Posavec, Rašica i Liszt tuži RH, odnosno Vladu RH tražeći i naknadu štete od 100.000 eura. Europski sud za ljudska prava ocijenio je zahtjev dopuštenim ali je umjesto traženih sto tisuća eura naložio Vladi RH plaćanje 3.250 eura u kunskoj protuvrijednosti. Odluka je dostupna na web stranicama uredzastupnika.gov.hr - link.

Iako se prema definiciji ovdje radi o klasičnom sukobu interesa jer je i kodeksom Hrvatske odvjetničke etike propisano kako odvjetnik ne može istodobno zastupati strane koje su u sporu ni u drugim predmetima. Očito tako ne smatra ni sama odvjetnica Liszt jer s ponosom ističe angažman za Vladu RH na web stranicama svog odvjetničkog ureda - link. Citirat ćemo čl. 46 Kodeksa odvjetničke etike:  Odvjetnik mora uskratiti pružanje pravne pomoći:

1. ako je on ili koji drugi odvjetnik koji je radio ili radi u istom uredu u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana zastupao protivnu stranku ili obje stranke, dao im pravni savjet ili od njih primio uputu;

2. ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana radio kao odvjetnički vježbenik kod odvjetnika koji je zastupao protivnu stranku;

3. ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana radio kao sudac, državni odvjetnik, javni pravobranitelj ili kao službena osoba u upravnom ili drugom postupku;

Člankom 47. propisano je slj.: Odvjetnik koji obavlja neki pravni posao za dvije ili više stranaka treba otkloniti zastupanje bilo koje od tih stranaka dođe li do spora između njih u vezi s tim pravnim poslom.

Unatoč svemu navedenom odvjetnica Marijana Liszt očito nema nikakav problem s tim da je istodobno zastupala Vladu RH u pristupno procesu u EU kao i UN te da nastupa kao odvjetnica u sporovima pred međunarodnim i domaćim sudovima u ime klijenta koji nastupa protiv Vlade RH. Vjerojatno je uvjerena kako nadležno disciplinsko tijeko Hrvatske odvjetničke komore nema praksu meritornog postupanja u slučajevima kao što je njezin.

Podsjetimo kako odvjetnica Liszt društvenu poziciju nedodirljivosti osim vlastitim angažmanom uživa i kao supruga Siniše Petrovića. On je u premijerskom mandatu Zorana Milanovića postao jedna od najmoćnijih osoba u Hrvatskoj. osim što je bio savjetnik tadašnjeg premijeta imenovan je i na mjesto predsjendika NO-a Ine. Tijekom tog mandata Mol je pravno poboljšao svoju poziciju na neočekivano benefitan način a upućeni su to doveli u vezu s Petrovićem koji je u NO-u trebao zapravo štititi interese Vlade RH koja ga je imenovala na tu poziciju.

U tom kontekstu vrijedno je istaknuti prigovore koje je na račun Siniše Petrovića istaknuo bivši potpredsjednik u Vladi Zorana Milanovića Slavko Linić. Mediji su tada moćnog Petrovića nazivali 'Milanovićev pajdo' što je njega osobito ljutilo. Naime, s ponosom je isticao kako je njegova karijera savjetnika znantno dulja jer ga je Tuđmanu preporučio devedesetih još bivši hrvatski ministar vanjskih poslova uz čije su se ime povezivale brojne financijske afere - Miomir Žužul.

Bračni par Petrović - Liszt na vrlo eksplicitan i ilustrativan način dočarava uspon nove savjetničko-financijske oligarhije u RH. Primjerice, prije dolaska u blizinu politike Siniša Petrović živio je u maksimirskom neboderu u stanu svojih roditelja. Nakon ženidbe za Marijanu Liszt preselio se u njezin stan u Zvonarničkoj ulici u samoj blizini zagrebačkog Ribnjaka. Na istoj adresi prijavljena je i mama odvjetnice Liszt, sveučilišna profesorica Nina Petrokov Liszt, koja je bila 2009. osumnjičena u skupini sveučilinih profesora u velikoj policijsko-pravosudnoj akciji nazvanoj Index 3 u kojoj se profesore s Ekonomije teretilo za mito.

Podsjetimo, optužnicom se teretilo profesore za uzimanje mita od 200 eura do 15 tisuća kuna za dva teška ispita. U postupku je osuđenaprofesorica Deša Mlikotin - Tomić ali sada umirovljena profesorica  s Katedre za poslovne jezike Nina Liszt oslobođena je na kraju. Majka odvjetnice Liszt kupila je u kešu apartman u novogradnji Malinskoj na Krku od GP Breškić iz Sesveta. Marijanin suprug Siniša Petrović suvlasnik je Dječjeg vrtića Šarena loptica koji je smješten u dvorištu prebendarske kurije na Kaptolu koja je pod patronatom bivšeg kaptolskog rizničara i najrazvikanijeg menadžera među svećenicima Mije Gabrića. Marijana Liszt na LinkedInu ističe kako je deset godina bila predsjednica Upravnog vijeća tog vrtića.

 

Tragove bogatstva obitelji Liszt Petrović moguće je dovesti u vezu s gordijskim čvorom Ina-Mol. Tijekom predizborne predsjedničke kampanje Kolinda Grabar Kitarović svom protukandidatu Zoranu Milanoviću tijekom javnog televizijskog sučeljavanja rekla je sljedeće: “U vrijeme one prve prodaje 25 posto dionica INA-e MOL-u, njihov zastupnik bio je Siniša Petrović, kojeg ste vi imenovali predsjednikom Nadzornog odbora INA-e s apsolutno svim mogućim ovlastima”.

Na to joj je replicirao Milanović: “Siniša Petrović kod prve prodaje MOL-a 2002. je bio asistent, ako se ne varam, na Pravnom fakultetu. Nikakve veze s ovim što govori gospođa Kitarović nije imao. On je postao predsjednik NO-a kao vrhunski stručnjak za trgovačko pravo i šef katedre u Zagrebu tek 2012. godine”. U međuvremenu Milanović je postao neupitni vladar Pantovčaka pa će zasigurno u nekim budućim imenovanjima uzeti u obzir svoga 'pajdu' Sinišu Petrovića.

Upućeni tvrde kako se Petrović obogatio tijekom Milanovićevog premijerskog mandata dok je bio u NO-u Ine. No, hrvatske institucije zakazale su i u istrazi tokova novca Ive Sanadera kojeg terete za korupciju u slučaju prodaje dionica Ine Molu pa nije za očekivati da će istraga pokazati ima li i nekih drugih profitera koji su se obogatili igrajući dvostruku igru u unosnom kolopletu Ina-Mol pod paskom i zaštitom politike.

Tijekom tranzicije naviknuti smo na činjenicu kako sveučilišni profesori više nisu 'bogeci bistrički' i da su mnogi od njih postali dijelom nove tajkunske elite. Naprosto mnogi su iskoristili rupe u tranzicijskom bezakonju pa su stekli bogatstva nesukladna službenim primanjima sudjelujući u netransparentnim poslovima gdje su se prelamali interesi krupnog biznisa i politike. Materijalni uspon Marijane Liszt i njezinog supruga profesora Siniše Petrovića vidljiv je i kroz aspekt njihovog stambenog statusa.

Iako je Marijana Liszt, prema podacima iz zemljišnih knjiga, bila minorna suvlasnica etaže u Zvonarničkoj ulici u Zagrebu ona je danas vlasnica superluksuzno novouređenih kvadrata u samom središtu grada, par minuta do zagrebačke katedrale. Prema podacima iz zemljišnih knjiga vlasnica je četverosobnog stana na prvom katu te vlasnica 30/36  još jednog stana. U vlasničkom listu piše kako je četveresobni stan Marijana Liszt stekla 'Temeljem ugovora o prodaji od 16. ožujka 2007., dva ugovora o prodaji od 30. ožujka 2007. i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju od 12. travnja 2007.' i to je upisano u listopadu 2019. godine.

Za drugi stan koji je uknjižila u Zvonarničkoj piše da je stečen: 'Temeljem ugovora o kupoprodaji od 03.12.2014., ugovora o kupoprodaji od 05.12.2014. (Ov-17945/14), ugovora o kupoprodaji od 05.12.2014. (Ov-17943/14); te ugovora o kupoprodaji od 12. studenog 2015. te ugovora o darovanju od 8. prosinca 2015. '.  I ti su podaci upisani u listopadu 2019. godine te se iz njih očitava modalitete kako je odvjetnica stekla posjed nad tim nekretninama od više bivših suvlasnika. 

Aktualni predsjednik je kao kućni prijatelj pohodio elitni stan u kojem živi bračni par Liszt Petrović puno prije nego što je postao predsjednik. Moć odvjetnice Liszt nadilazi poziciju koju ima kao odvjetnica. U političkim krugovima bliskim Zoranu Milanoviću i SDP-u ona je dio utjecajne osobe od povjerenja nekadašnjeg premijera i čelnika te stranke. Sve to generira brojne društvene privilegije uključujući i one koje su od vitalnog značaja za prosječnog građanina Hrvatske a očituju se u intervencijama koje osiguravaju privilegiran položaj na razinama raznih institucija.

Primjerice, osnovne škole jer upućeni vrlo dobro znaju kakve je sve privilegije s jedne strane a neravnopravnosti s druge strane osigurala odvjetnica Liszt izravnim telefonskim kontaktima s ravnateljicom jedne obrazovne ustanove. Nažalost, u našem društvu egzistiraju različite moralne kreature, osobe koje se ne drže slova zakona, već koji imaju samo privatne interese kao jedini motiv i model djelovanja. Upravo jedna od takvih osoba, moćno pozicionirana, bila je uvijek na telefonskoj dispoziciji moćnoj odvjetnici Liszt kako bi ju utemeljila u njezinom svijetu društvenih privilegija koje se osiguravaju telefonskim intervencijama i pozivima.

Da živimo u državi koja ima pravnu tradiciju i u kojoj vrijede jednako zakoni za sve zasigurno bi moć, pa i ona raznih instrumentalizacija institucija za privatne interese, odvjetnice Liszt bila oslabljena. No, u svijetu samo proklamiranog reda i zakona, osiguranje raznih nepripadajućih privilegija i benefita telefonskim intervencijama, nešto je što se podrazumijeva u slučaju moćnog bračnog para i čemu se priklanjaju razne društvene spodobe na istaknutim pozicijama u hrvatskom društvu.

Proteklih tjedana svjedočimo neograničenoj dobroti i humanosti prosječnih građana Hrvatske koji i sami muku muče s egzistencijalnim pitanjima a koji su se nesebično stavili na uslugu stanovnicima potresom pogođenih područja u Banovini. Pomažu u materijalno ali i svojim volontiranjima. Ti su slučajevi povratili izgubljenu vjeru u stanje hrvatskog društva. No, s druge strane uvijek isplivavaju i bešćutni pojedinci koji se ističu samo kada se dijele materijalne i druge benficije i privilegije.

Podatak dostupan na sudskoj oglasnoj ploči ilustrira samu srž navedenog. Naime, Općinski građanski sud objavio je oglas o ovrsi te osobnog stečaja nad Zagrepčaninom Markom Lisztom (47). Navedeni je ranije imao registriran taxi obrt upravo na kućnoj adresi u Zvonarničkoj ulici na kojoj je prethodnih godina odvjetnica Liszt ne samo uknjižila nego i temeljito uredila zemljišno preuzete kvadrate. Marko Liszt sada živi na periferiji u Susedgradu u jednoj višekatnici iz socijalističke ere.

Na tom primjeru vidimo kako se jedan član obitelji materijalno uzdiže do neslućenih razmjera dok drugi prolazi sve tegobe prosječnog građanina Hrvatske koji nije dio privilegirane nomenklature. O usponu Marijane Liszt na stambenoj ljestvici svjedoči i jedan podatak koji je zaostao u zemljišnim knjigama. Naime, upisana je zabilježba spora Grada Zagreba zaprimljena 20. listopada 1998. pod brojem  Zs-13199/98.

U njoj piše 'Temeljem napisa tužbe zaprimljene kod ovoga suda 5.lipnja 1998. pod br.Ps-1105/98. zabilježuje se spor na nekretnini predlagatelja ..... protiv tuž. Grada Zagreba i dr. radi poništenja Odluke o priznanju pravnog položaja zaštićenog najma i dr'. Među pobrojanim predlagateljima nalazi se i predak Marijane Liszt koji se dakle sporio zbog statusa zaštićenog najmoprimca. Put od najmoprimca do vlasničkog lista na hrvatski način posut je usponom na političkoj i profesionalnoj ljestvici kako smo ilustrirali i kroz ovaj natpis.