Sve donedavno kći najbogatije osobe s hrvatskom putovnicom Danka Končara ponosno je isticala djevojačko prezime na svom Facebook profilu. No, odnedavno ima novi identitet koji dijeli s korisnicima te mreže. I dok kćeri leni Končar u Hrvatskoj nije prepustio nijednu svoju tvrtku, to nije slučaj s kćeri njegove supruge Jelene Manojlović Simonom Simikić.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Lena Končar jedna je od najbogatijih Hrvatica s adresom u Londonu. Dok njezin brat Nenad vodi očeve tvrtke i biznis u Hrvatskoj, Lena koja voli konje na svom LinkedIn profilu ističe kako je osnivačica & Inspire Institute for Integrative Nutrition, u prijevodu Instituta za cjelovitu prehranu. O njoj je njezin otac tajkun govorio javno kada se odlučio na preuzimanje dugova u Tenis centru Ive Majoli.

Iako je javnost stekla dojam kako je Končar, koji je tom prigodom rekao da je Iva Majoli prijateljica njegove kćeri Lene te da ga je to motiviralo na investiciju, spasitelj tog Teniskog centra na elitnoj lokaciji na zagrebačkom Cmroku - taj se scenarij nije dogodio. Naime, Tenis centar Ive Majoli, koji je unatoč golemim dugovima atraktivan zbog vrijednog zemljišta na elitnoj lokaciji, Končar je prodao nećaku pokojnog hercegovačkog tajkuna Joze Bogdana, vlasnika Feala, koji je podlegao alergijskom šoku nakon uboda pčele o čemu smo već izvijestili javnost u

Lena Končar u Hrvatskoj nema nikakvu poslovnu funkciju za razliku od svoga brata Nenada. No, zato je kratko bila osnivačica tvrtke SCI Noah u Saint Tropezu prije više od desetljeća. Tu tvrtku sada vodi Simona Sikimić, Končareva pokćerka. Naime, u drugom braku Končar je oženjen za liječnicu  iz Srbije s londonskom adresom Jelenu Manojlović. Zanimljiv je podatak kako je Končareva pokćerka Simona bila vlasnica više aktivnih tvrtki u Hrvatskoj.

Najzanimljive su tvrtke koje u svom nazivu imaju Coin ili novčić u prijevodu s engleskog. Tako je Danko Končar, tada s adresom u jednom hotelu u Južnoafričkoj Republici suosnovao u Puli tvrtku Coin poslovni konzalting i inženjering . U travnju 2014. osnivači tvrtke bili su Končarev Kermas Holding sa sjedištem na Malti i Lorena Prebanda iz Vodnjana. Direktori u Coinu su tada bili Lorena Gambin Veljović, Dejan Gambin i Goran Veljović. Inače, Gambin Veljović je drugo prezime Lorene Prebande.

Potom je u kolovozu 2015. Končarev Kermas svoj vlasnički udio u Coinu prenio na Simonu Sikimić. Uz njezino ime upisana je adresa u otmjenom londonskom Kensingtonu koju je u to vrijeme Končar prijavljivao u britanskom trgovačkom registru. Sadašnja vlasnica tvrtke Coin poslovni konzalting i inženjering je Lorena Gambin Veljović koja je bila članica uprave u nizu Končarevih tvrtki poput Kermas vod jedan, Kermas vod dva.... 

Zanimljivo je kako je tvrtka u čijem je osnivanju sudjelovao i kojeg je prije 8 godina i osobno vodio Danko Končar, pulski Coin izrađivač aplikacije Otvoreni Grad. Aplikacija Otvoreni Grad je interaktivna vizualizacija putem koje Coin integrira i vizualizira različite podatke na razini pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Kao što i sami navode na svojoj web stranici 'Izvori podataka za aplikaciju su podaci preuzeti iz baze proračunskog računovodstva pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, podaci iz FINA Registra financijskih izvještaja, podaci DZS-a, HZMO-a, HZZ-a i drugih javnih izvora ili medija

Coin je odgovoran za ispravan prikaz sadržaja u okviru aplikacije, ali ne jamči za točnost i istinitost podataka'. Ta je aplikacija dostupna preko web stranice openCity.hr. Klikom na tu aplikaciju možete pretraživati lokalne proračune hrvatskih gradova. Tamo piše kako je 'openCity projekt kojim se potiče otvaranje podataka hrvatskog javnog sektora građanima na način primjeren EU standardima'. Zanimljivo je kako je dakle u temelju te aplikacije tajkun Danko Končar koji je u mnogim zemljama gdje je poslovao bio optužen za korupciju ili pak porezne utaje.

Inače, u francuskom registru Končar je prijavljivao isključivo adresu u maksimirskoj Šeferovoj ulici, pokušavajući na to dobiti neke porezne odbitke za brojne nekretnine koje posjeduje na Azurnoj obali te vilu za odmor u francuskim Alpama, ali taj su mu plan onemogućili neumoljivi francuski poreznici o čemu smo već pisali.  Inače, Končareva pokćerka Simona Sikimić osnovala je u ljeto 2017. i tvrtku Mandala u Segetu Donjem s Irenom Antić iz Marine kraj Trogira.

Vlasnica tvrtke u trenutku gašenja 2020. bila je samo Antić koja se u međuvremenu preselila u Zagreb. I dok Končareva kćer Lena u Hrvatskoj ne kontrolira niti jednu tvrtku svoga oca, Simona Sikimić koja je inače diplomirala na Sveučilištu Columbija te radi kao vanjskopolitička novinarka u inozemstvu, sada je upisana kao vlasnica Končareve tvrtke Capo.

To je Končareva tvrtka sa sjedištem u istarskoj Brtonigli. Tvrtka je ujedno vinarija - na tržište lansiraju Capo vina. Direktori u tvrtci su Končareva sestrična Danica Žagmešter, Ivona, supruga njezinog sina kojeg je dobila u braku s rukometašem Zlatkom Žagmešterom Žagom kojeg su zbog vrhunskih vještina nazivali 'ruokometnom životinjom', Elvis Visintin iz Zarečja te Končarev ruski partner Leonid Rogotovskyj.

Inače, Končareva kćer Lena za sebe na LinkedIn profilu navodi kako je wellness profesionalna trenerica te da je diplomirala na Institut za cjelovitu prehranu 2015.. Navodi i kako ima vještine ne samo titness trenerice već i energetskog iscjeljivanja te da je NLP i EFT praktičar. ističe kako ima i vještine u ekološkoj održivosti, razvoju, energiji iz obnovljivih izvora, zelenom građenju i energetskoj učinkovitosti.

Lena je tajkunu Končaru podarila sina koji nosi dva prezimena Majić i Končar i koji se školuje na vrhunskim školama u Londonu. Znakovito je kako je Lena samo na Facebooku promijenila prezime Končar u Martinis ali je na LinkedInu i dalje prisutna sa starim prezimenom. Znači li ta promjena samo izmjenu bračnog statusa ili je to pak neki izraz otpora prema djevojačkom prezimenu - možda ćemo doznati. Naime, uputili smo mail Leni Končar, pardon Martinis, pa pričekajmo da vidimo hoće li odgovoriti.