Na primjeru luksuzne dubrovačke nekretnine zrcali se uspon i pad nove hrvatske ali i hercegovačke elite. Dvorane kojima su nekad kročili dubrovački patriciji i vlastela preuzeli su prije desetljeća tajkunski i politički moćnici te njihova djeca. No, kako kod nas vrijedi 'tko bi doli sad je gori' i obrnuto ne čude vlasnički sljedovi u kojima se nižu imena: Ivice Todorića, Ivana Todorića, Iris Valentić pa do sadašnjeg vlasnika Renata Koraća koji se uknjižio preko tvrtke Villa Revelin. No, ova priča ne bi bila potpuna bez detalja iz vlasničkog lista iz kojeg se vidi kako su na istoj čestici uknjiženi i potomci jugoslavenske pop-rock legende Vlade Divljana iz Idola. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ime hercegovačkog kralja kladionica postalo je poznato široj hrvatskoj javnosti kada se doznalo kako je u rujnu prošle godine on posudio Zdravku Mamiću 44,5 milijuna kuna. Taj je novac Mamić dugovao Hrvatskoj na ime poreznog duga. Nakon uplate Mamiću je država deblokirala nekretnine na kojima je bila stavljena hipoteka. Prethodno je i Mamićevoj supruzi Marini kao i njegovoj bivšoj šogorici Vanji Mamić vraćeno pravo raspolaganja vrijednim nekretninama u Zagrebu. O tom ultra bogatom vlasniku lanca kladionica koji živi u rodnom Čitluku pisali smo u kontekstu vlasnika stanova u najprestižnijem stambenom kompleksu u srcu Zagreba - Ban centru. No, dinastiju Korać javnosti smo približili i kroz članak o njegovoj majci koja je najzaslužnija da Hercegovina danas ima kladioničarsku dinastiju a Hrvatska pak potentne ulagače u vrijedne nekretnine.

Naime, u kolovozu prošle godine vlasnik lanca kladionica Germania Sport ali i Premier World Sport, kladioničarske tvrtke iz Čitluka, Renato Korać upisao se na vrijednu dubrovačku vilu burne prošlosti ali i zanimljivog vlasničkog kolopleta. Na rezidencijalni objekt koji se nalazi podno dubrovačke tvrđave Revelin u Obodskoj ulici Renato Korać se uknjižio tako što je preuzeo tvrtku Villu Revelin od austrijskog XEBE Beteiligungs GmbH. istodobno, 27. kolovoza prošle godine direktorica u Villi Revelin umjesto zagrebačke odvjetnice Mateje Kolovrat postala je Dubravka Dodig iz Međugorja.

Na internetu se istoimena nekrentina u posjedu Ville Revelin reklamira kao: 'Sa spektakularnim pogledom na istoimenu tvrđavu ističe se vila Revelin do koje se dolazi Vratima od Ploča - istočnim ulazom u dubrovački Stari Grad. Ova dubrovačka ljepotica sastoji se od 4 luksuzne spavaće sobe s privatnim kupaonicama i ukupno može smjestiti 8 gostiju.  Građena je u 18. stoljeću i s kombinacijom modernog i tradicionalnog dizajna, zadovoljit će svačiji ukus. Gosti mogu s terase uživati u zalasku sunca i nevjerojatnom pogledu na tvrđavu Revelin slušati glazbu iz popularnog kluba Revelin gdje se susreću prošlost i sadašnjost.  Ova zapanjujuća vila s povijesnim šarmom i umjetninama proteže se na 300 m2 na dva kata. Luksuzni dizajn i dalmatinski kamen odaju život i stil Dalmatinaca. Stilski interijer sadrži potpuno opremljenu kuhinju s blagovaonicom, dnevnom sobom, privatnu teretanu, saunu, jacuzzi i toalet. Gosti se mogu opuštati uz bazen s vodenim slapom te uživati na ležaljci u prekrasnom vrtu s čarobnim pogledom.....'

Villa Revelin kategorizirana je kao objekt s pet zvjezdica. Na vrhuncu ljetne sezone može se unajmiti po cijeni od  2.300 eura za noć, odnosno 16.100 eura za 7 dana. Tijekom siječnja 4 noćenja u vili stoje 8.400 eura a noć 1.200 eura. Već i sama cijena definira visoku razinu objekta i kapaciteta koji stoje na raspolaganju gostima dubokog džepa. Vila s pripadajućim zemljištem imala je burnu vlasničku prošlost u novije doba. Naime, o vili se pisalo u travnju 2013. kada ju je kupio tadašnji vlasnik Agrokora, ujedno u to doba najmoćniji hrvatski gazda Ivica Todorić pa prepisao na svoga sina Ivana. Kupio ju je od Iris Valentić, snahe bivšeg hrvatskog premijera Nikice Valentića i kćeri dubrovačkog poduzetnika Srećka Žuneca.

Kao što smo već pisali u članku o ovrsi koja se provodi nad Iris Valentić neposredno prije početka krize u Agrokoru u jesen 2017. vilu je ponovno vlasnički preuzela Iris Valentić koja je ujedno kumskim vezama povezana s Todorićima.  Naime, mlađi Todorićev sin Ivan bio je kum na vjenčanju Iris tada Žunec i Ivana Valentića, Nikičinog sina. Kako je vila, odnosno cijeli kompleks zaštićeno kulturno dobro tako je Iris Valentić morala ponuditi pravo prvokupa Gradu Dubrovniku i Dubrovačkoj županiji kada je prije 3 godine odlučila prodati vilu. Županijska skupština Dubrovačko - neretvanske županije, 29. travnja 2019. odbila je ponudu Iris Valentić za kupnju tog kompleksa po cijeni od 3 milijuna eura.

No, na margini te odbijenice isplivao je jedan dosad javnosti posve nepoznati podatak. Naime, iz vlasničkog lista vidljivo je kako je na katastarskim česticama dijelom upisano i vlasništvo udovice i djece pokojne beogradske i ex-jugoslavenske glazbene legende Vladimira Vlade Divljana iz Idola. Naime, on je preminuo 4. ožujka 2015. godine u Beču a iz vlasničkog lista vidljivo je kako je on suvlasništvo nad tom vrijednom nekretninom naslijedio od svojih pokojnih roditelja Stevana i Mirjane Divljan a njegova udovica Dina i djeca od njega. Minorni dio vlasništva ima i Dušan pokojnog Rade Samardžić kao i Maja Šolajić udovica Zorana. Što se pak tiče nasljednika Vlade Divljana upisan je suvlasnički dio na Vladine sinove Pavla i Stevana te Dinu Đurović.

Čestice koje se odnose na samu vilu Revelin zasebno su zemljišno knjižno tijelo i one su 1/1 vlasništvo Koraćeve tvrtke Villa Revelin. Kada se pogleda povijesni vlasnički list i kada se u njemu ukažu imena Iris Valentić, Ivice i Ivana Todorića pa se dođe do dijela u kojem se vidi kako je tvrtka Villa Revelin uknjižena  od kraja siječnja 2020. godine. Inače, bečka tvrtka XEBE Beteiligungs GmbH koja je bila upisana kao vlasnik Villa Revelin d.o.o. glasi na Martina Kutschera, tamošnjeg odvjetnika koji je u Hrvatskoj povezan s nizom tvrtki poput Savica projekta u Zagrebu. Zanimljivo je kako je ta ista bečka tvrtka vlasnik i Villa Minčeta d.o.o. koja ima sjedište na adresi tvrtke sina Nikice Valentića, supruge gore spomenute Iris Valentić.

Reci što misliš!