Čudni su energetski putevi na prostorima bivše Jugoslavije. Iako se zemlja raspala u strašnom ratu i nacionalizmima kada je u pitanju energetski sektor nikada nije bilo zapreka za suradnju potomaka srpsko-crnogorskih moćnika sa potomcima hrvatskih prvaka. Poglavito ako se radilo o struji i plinu koji su pristizali iz Rusije i Ukrajine a čiji su patroni bili osobe koje se u njihovim zemljama sumnjiči za najteža kaznena djela. Zato HEP s pravom ima slogan 'Više od struje'.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Članu Uprave HEP-a Marku Ćosiću (40) poslali smo upit nakon što smo detektirali kontroverzne informacije o ukrajinskom vlasniku tvrtke za koju je radio prije nego što je postao jedan od čelnika najveće državne i općenito hrvatske tvrtke s najvećom dobiti. Ćosić je sin umirovljenog generala Krešimira Ćosića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, koji je dugo godina bio u NO-u HEP-a. Kada je Marko Ćosić imenova za člana Uprave HEP-a pojavili su se medijski napisi kako se tu radi o mogućem sukobu interesa budući da je od 2008. - 2010. bio prokurist Korlee koja je HEP-u 2008. prodala struje u iznosu skoro 73 milijuna eura.

U veljači 2012. objavljeno je kako su 'tvrtka Vuka Hamovića EFT, Vojina Lazarevića Rudnap te ukrajinsko-slovačka Korlea, čiji je prokurist u Hrvatskoj sin potpredsjednika Nadzornih odbora HEP-a i TLM-a Krešimira Ćosića, najveći dobavljači struje HEP-u'. Večernji list je te godine pisao kako je 'Na štetnim ugovorima samo s te tri tvrtke HEP je izgubio najmanje 750 milijuna kuna. Naime, te je godine od spomenutih tvrtki kupljeno 285 megavata, i to po povijesno gotovo najvišoj cijeni od 83,3 eura za MWh. Cijena električne energije na međunarodnom tržištu, ubrzo nakon potpisivanja tih ugovora pala je ispod 40 eura za megavat.

'Tvrtka Rudnap upravo po toj cijeni struju je, primjerice, prodavala Crnoj Gori. Nakon što je otkriveno da je ukupno na kupnji skupe struje HEP izgubio milijardu kuna te dodatnih 400 milijuna jer je mostarskom Aluminiju, preko TLM-a, tu istu struju prodavao za četiri puta manje iznose, popis njegovih najvećih dobavljača dodatno intrigira. Iako je HEP, prema količini kupljene struje po stanovniku, drugi najveći europski kupac, još uvijek je svu trgovinu obavljao putem posrednika. Vlastite tvrtke za posredništvo HEP iz nepoznatih razloga nikada nije pokrenuo' - pisao je Večernji 2012, godine. Spomenuta tvrtka Korlea koju je vodio sadašnji član Uprave HEP-a Marko Ćosić otišla je u stečaj 2016. godine.

U trenutku pokretanja stečaja bila je dužna dulje od 120 dana 281.257,21 kuna. Korlea je nastupala na brojnim javnim natječajima zajedno s tvrtko Proenergy, o čemu svjedoči  i nabava  Jadrolinije te PlovputaOsnivač te tvrtke je švicarska Ezpada a direktori Slovak Viktor Šoltes i Predrag Biuković s adresom u Beogradu. No, Sudreg nam otrkiva kako je Biuković od 2007. do 2011. bio direktor Rudnapa iz Zagreba, hrvatske tvrtke crnogorskog energetskog tajkuna Vojina Lazarevića. Tada je Biuković imao adresu u Sisku. Osnivač Rudnapa bila je ciparska tvrtka Vojina Lazarevića Altaria Research Ltd.

Iz navedenog proizlazi kako je mlađahni sin umirovljenog hrvatskog generala Krešimira Ćosića, koji je godinama bio nadzorni vrh HEP-a, radi za energetsku konkurenciju u partnerstvu sa suradnicima crnogorskog energetskog bossoa Vojina Lazarevića. Lazarević je prije razlaza bio partner s drugim energetskim tajkunom s prostora ex-yu, srbijanskim strujnim bossom Vukom Hamovićem, sinom jugoslavenskog generala Ratomira Radeta Hamovića. Ove energetske poveznice nadilaze na naconalističke okvire iza kojih se skrivaju stranke kada propagiraju nacionalne okvire. U priči o kupnji / prodaji struje vidimo da je na djelu egzistiralo postjugoslavensko strujno zajedništvo a da u njemu su važnu ulogu igrali upravo potomci s jedne strane bivšeg jugo generala Hamovića a s druge strane hrvatskog generala Ćosića.

Mediji su prije desetak godina tu ekipu nazivali strujna mafija jer su isticali kako je bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, upravo otvorio vrata toj ekipi da se bogati na teret hrvatske nacionalne kompanije HEP. Tako se pisalo i kako je Vojin Lazarević bio poslovni suradnik likvidiranog mafijaša i likvidatora tajnih yu službi Željka Ražnatovića Arkana. Mravaku je suđeno zbog štetnih ugovora ali je njegova smrt prekinula proces. Znakovito je kako je skoro istodobno na Trgovačkom sudu u Zagrebu otvoren i stečaj nad Rudnapom Vojina Lazarevića. Naime, u listopadu 2015. godine Rudnap je imao neprekinutu blokadu zbog dugova u iznosu od  248.959,42  kuna tako da je skoro pa zbog klonirane poslovne situacije s Korleom koju je vodio sadašnji član Uprave HEP-a, Rudnap otišao u stečaj.

Vrijedno je spomena kako je tvrtka s kojom je Korlea zajedno nastupala u javnim natječajima u Hrvatskoj zagrebački Proenergy investirala u dionice poznatih hrvatskih tvrtki pa je tako postala i većinski vlasnik pulske Brionke. Članu Uprave HEP-a, koji je ujedno i državni dužnosnik u smislu obveze prijave imovinske kartice, Marku Ćosiću smo poslali upit koji donosimo u cijelosti sa svim aktivnim linkovima na kontroverzne podatke za koje smo ga pitali.

- Bili ste u upravi obiteljske tvrtke HM Sun .Zašto ste 2009. istupili iz te tvrtke?

- U srpnju 2009. postali ste prokurist Korlee . Jeste li izravno surađivali s glavnim vlasnikom Korlea Invest Holdinga, Ukrajincem s adresom u Češkoj, Vasylijem Danylivem?

- Koliko ste upoznati s njegovim političkim stajalištima zbog kojih je proveo 4 godine u zatvoru te bliskosti s obitelji bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko o čemu je govorio i u intervjuu za Radisvoboda.org ?

- Jeste li upoznati s puno mračnijim optužbama na račun vlasnika Korlea Invest Holdinga a koje uključuju i optužbe za ubojstvo te informacije kako je više puta mijenjao prezime u cilju izbjegavanje kaznene odgovornosti te optužbe da je potkupljivao političke stranke kako bi osigurao politički imunitet i amnestiju za svoja nedjela?

- Jeste li sudjelovali u radu tvrtki Korlea u susjednoj BiH (tvrtke u Sarajevu koja je osnovana od strane Korlea Invest Holdinga, kao i Korlea u Hrvatskoj, te Invada iz Osijeka, te Korlee iz Jajca koju je osnovala slovačka Korlea Invest zajedno s Invadom)?

- S osnivačem Invada poslovali ste u tvrtci Profestio energija. Jeste li upoznati s aferom u kojoj je spominjano ime osobe koja je preuzela Invado? (Ivan Šapina, znan i kao vlasnik osječkog Esseker centra kojeg se sumnjičilo za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju).

- Jeste li upoznati s okolnostima zbog kojih je Korlea iz BiH izgubila licencu  u toj zemlji?

- Od kraja 2008. bili ste i direktor iu tvrtci Danyliv capital čiji je osnivač češki Danyliv Capital a.s.. Očito je kako se ta tvrtka nazivala po gore spomenutom kontroverznom vlasniku. Kakve ste poslove obavljali preko te tvrtke i zašto je podatak o vođenju te kompanije izostavljen iz Vašeg službenog životopisa na stranicama HEP-a?

- U toj vas je kompaniji naslijedila Aneta Hurajčíková. Ona je u slovačkom registru povezana s više osoba pa tako i s kontroverznim 'Francuzima' evidentno afričkog podrijetla. Radi se o osobama sljedećih imena: Alared Nzambu, Jacques Essis Mebedje i Poly Tsilumba-Matenda. Jeste li Vi bili u prilici poslovno surađivati sa spomenutima?

- Osobe istih imena spominju se u aferi sa bratom slovačkog premijera - odnosno u priči s kraja 2018. koja je naslovljena s 'Je li tvrtka premijerova brata skončana u rukama podzemlja'. Jesu li osobe koje se navode u tim člancima, prema Vašim spoznajama, pokušavale i u Hrvatskoj odigrati slične poslovne role? 

Na sva pitanja stigao je kratak odgovor: 'Nikada ne propitujem osobne, političke ili društvene stavove suradnika i kolega u tvrtci u kojoj sam zaposlen. Jednako vrijedi i za moje zaposlenje u Korlea Holdingu koji je poslovao u 20-ak zemalja. - zaključio je u svom šturom odgovoru član Uprave HEP-a i obveznik po Zakonu o sprečavanju sukoba Interesa Marko Ćosić.