'Zaklela se zemlja raju da se sve takne doznaju' - poznata je poslovica. Zahvaljujući Pandora Papersu iskristaliziralo se kako je ulagač u povijesnu vilu Katino na Šipanu ne bivši Putinov maser Konstantin Gološčapov već bivši ruski ministar energetike i bivši direktor Gazproma Igor Yusufov. No, mi otkrivamo puno više od toga - osobu koja povezuje tvrtku Sentinel Holding iz švicarskog Zuga koja je Jakovu Kitaroviću platila honorar u vrijeme dok je bio prvi muž Hrvatske i tvrtku koja je vlasnički preuzela luksuzno rusko ulaganje na otoku Šipanu. Radi se o švicarskom odvjetniku Grazianu Pedroji koje je zastupnik Sentinela zajedno s bivšim direktorom u Ini i Zadraninom Goranom Medićem. Isti Pedroja zastupa Realty Investment, tvrtku koja je vlasnik zagrebačkog Mikado d.o.o., koja upravlja kompleksom vila na Elafitima za Ruse a u kojoj je sada direktorica unuka posrnulog kralja šećera Marina Zadre iz Vira. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Igor Khanukovich Yusufov bio je ministar energetike u prvom predsjedničkom mandatu Vladimira Putina. Rođen je 1956. godine u Dagestanu. Nakon ministarske funkcije bio je jedan od direktora Gazproma a potom je 2011. osnovao privatnu tvrtku Fund Energy preko koje se natječe za velike energetske poslove u Rusiji. Da njegovo ime nije isplivalo u zadnjoj velikoj međunarodnoj aferi Pandora Papers u kojem ga se financijski dovelo u vezu s luksuznim investicijama na najvećem Elafitskom otoku - ne bismo sada ovaj članak ni počinjali s njim. No, nakon što je vladar Kremlja poslao vojsku na Ukrajinu svaki detalj vezan uz golemu mrežu Putinovih profitera i njihovih milijunskih investicija u našu zemlju - postaje vrlo važan.

Naime, prateći tragove novca u više zemalja najbolje isplivavaju tajnovite financijske transakcije koje poduzimaju političari obogaćeni na razvalinama bivšeg SSSR-a ali i male Hrvatske. Tako smo slijedeći tragove panamskih tvrtki koje su u Pandora Papersu nepobitno dovedeni u vezu s tim bivšim ruskim ministrom došli do novačnih doznaka u koje su uključene ne samo bivša zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić već i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović. Krenimo redom. U kolovozu prošle godine objavili smo članak ilustriran slikama kako je ta nekadašnja SDP-ova uzdanica u Gradu Zagrebu i osoba koja je mijenjala pokojnog Milana Bandića kad je on skrivio prometnu nesreću - doživjela slom u sitne noćne sate kod zagrebačke Katedrale.

U članku smo istaknuli kako se uzroci stanja u kojem se našla Vlasta Pavić mogu tražiti u iscrpljujućim poslovima koje je godinama radila za osobnog masera Vladimira Putina. Iako to mnogima na prvu izgleda nevjerojatno, taj podatak, o golemim investicijama bivšeg ruskog masera i bliskog suradnika Konstantina Veniaminoviča Gološčapova koji je dobio i hrvatsko državljanstvo, odavno je prezentiran i u inozemnim medijima. No, kroz Pandora Papers zapravo je isplivalo kako su off shore tvrtke preko kojih je Gološčapov uložio najprije u povijesnu vilu Katino na Šipanu a potom i sagradio tri luksuzne vile na pripadajućem zemljištu dobivale milijune od panamskih tvrtki koje su bile pod kontrolom bivšeg ruskog ministra Yusufova.

Naime, radilo se o panamskoj tvrtci Cadram Holding kojom je nominalno za Yusufov račun upravljao poznati panamski zastupnički ured Alemán, Cordero, Galindo & Lee. Ta je tvrtka tijekom 2011. uplatila 4 milijuna eura na račun tvrtke Mikado koja je dugo godina poslovala i na kućnoj adresi bivše zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić na zagrebačkom Ksaveru. Naglasit ćemo kako je tvrtka Mikado koja se uknjižila na povijesnu vilu Katino u Šipanskoj luci a na koju je oko svojedobno bio bacio i ruski oligarh Roman Abramovič a kao kupac spominjan je i princ Albert od Monaca, imala zanimljivu povijest. Goloshchapov je osnovao Mikado 2004. godine, izvodeći ime iz njegovih vlastitih prvih inicijala u kombinaciji s inicijalima njegove žene i djece.

Pet godina kasnije tvrtka je kupila posjed na Šipana, uključujući staru vilu i okolno zemljište, za 4 milijuna eura, prema kupoprodajnom ugovoru. Potom je vlasništvo nad Mikadom imala panamska tvrtke Bourg Financial. Potom je tu tvrtku 2012. preuzeo Cadram Holding. Iako se sve do afere Pandora Papers mislilo kako je Mikado pod kontrolom bivšeg Putinovog masera Gološčapova, prema tim otkrićima proizlazi da je Yusufov zapravo davao pozajmice jer je on bio stvarni a Gološčapov nominalni i u javnosti eksponirani vlasnik. Već smo u ranijem članku opisali kako je bliska suradnica i poslovna partneria Vlaste Pavić Iva Franekić bila direktorica u Mikadu zajedno s Gološčapovim. No, zanimljivo je kako je u Mikadu sadašnji vlasnik tvrtka Realty Investment sa sjedištem u Švicarskoj. Direktorica je sada ni manje ni više nego Petra Diel-Zadro, unuka posrnulog hrvatskog kralja šećera i gazde Vira Marinka Zadre.

O obitelji Zadro kojima su šećerane propale ali su se oni osigurali kupnjom luksuznih nekretnina u hrvatskoj metropoli, prethodno smo pisali. No, najzanimljiviji podatak vezan uz švicarskog vlasnika zagrebačkog Mikada je podatak da je zastupnik te tvrtke počasni konzul Litve u Švicarskoj Graziano Isaia Giuseppe Pedroja. Ime tog nominalnog zastupnika Realty Investmentsa u Hrvatskoj je prvi put isplivalo 2017. godine kada se doznalo kako je tvrtka sa sjedištem u Zugu Sentinel Holding doznačila honorar Jakovu Kitaroviću, suprugu tadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović. Osim Pedroje u Sentinelu je zastupnik i bivši Inin direktor Tomislav Thür, inače sin pokojne hrvatske glumice Ane Karić, te Goran Medić iz Zadra. Podsjetimo, bivša hrvatska predsjednica u imovinskoj kartici sredinom 2017. prijavila je 180.000 kuna koliko je njezin suprug primio honorara iz Švicarske.

Samim tim stvorio se tada i sasvim opravdani nteres hrvatske javnosti prema vlasnicima te kompanije koja je podebljala kućni budžet tadašnjeg predsjedničkog para.U toj se priči iskristalizirao i ime Davida Tudorovića koji je povezan s Goranom Medićem u biogradskoj Iliriji, zadarskom Arsenal Holdingsu te preko niza drugih poslova.Sa spomenutim hrvatsko-australskim poduzetnikom Tudorovićem tadašnji predsjednički par pojavljivao se, ne samo na Biograd Boat Showu, nego i tijekom australske turneje hrvatske predsjednice u kolovozu 2018. U članku je navedeno kako je u NO-u Ilirije uz Medića i Tudorovića i Siniša Petrović, bivši predsjednik NO-a Ine kojeg je na tu funkciju imenovao njegov prijatelj, bivši premijer Zoran Milanović.

Spomenuti Thür je bio dugo godina ne samo član NO-a Ine nego i operativni direktor u vrijeme dok je NO-om predsjedao Siniša Petrović. Također, on je bio i diplomat koji je karijeru započeo kad i predsjednica Grabar-Kitarović pa su se njihove diplomatske karijere značajno preplitale.Tomislav Thür je bio čelnik u Ini i u vrijeme dok je Inom drmao kontroverzni Josip Petrović, aktualni i službeni savjetnik MOL-a koji je posrnuo na gospodarskoj sceni nakon uzmaka Tomislava Karamarka s političke scene i afere s marketinškim ugovorima koje je imao s tvrtkom Drimia Karamarkove supruge. TvrtkuSentinel Holding AG inače registrirao je spomenuti Graziano Isaia Giuseppe Pedroja u siječnju 2017. godine u švicarskom Zugu.

Zanimljivo, u istom je gradiću i Ivica Todorić nekada registrirao svoju tvrtku Agrokor AG, ali i Robert Ježić koji je teretio bivšeg premijera Sanadera za proviziju u optužnici za Ina - Mol. Inače, od kada je tvrtka Mikado preuzela vilu Katino u luci u Šipanu mještani su tu lokaciju nazvali 'kod Rusa'. Istaknimo kako je kroz Pandora Papers isplivalo da je tvrtku Mikado, odnosno obnovu stare vile te gradnju tri nove financiralo sedam offshore tvrtki, uključujući i onu povezanu s bivšim ruskim ministrom energetike Igorom Yusufovim. Zajmovi koje je zagrebački Mikado d.o.o. primao potom su konsolidirani pod tvrtkom Cadram Holding povezanom s Yusufovim. Cadram je na kraju preuzeo kontrolu nad Mikadom uz nominalnu naknadu i pretvorio zajmove u kapitalne rezerve tvrtke.

Preostali dug kasnije je konsolidiran od strane Yusufa osobno. U Pandora Papers je isplivalo kako je panamski Cadram Holding povezan s Yusufovim: došli su u posjed certifikat dionica iz 2014. koje su ga navodile kao stvarnog vlasnika. Yusufov se i ranije susreo s optužbama za korupciju, uključujući slučaj u kojem je ukrajinska imovina navodno oduzeta norveškom brodogradilištu čije je preuzimanje, kako se vjeruje, pomogao u financiranju 2008. godine. Yusufov je odbacio te optužbe. Prema dokumentima Pandora Papers između kolovoza 2009. i lipnja 2015. zagrebački Mikado dobio je 37,4 milijuna eura zajmova od sedam offshore tvrtki. Ugovori o cesiji pokazali su da je niz dugova s tajnih tvrtki prebačen na Cadram koji je većinu tih zajmova pretvorio u Mikadove kapitalne rezerve.

Novinari koju su radili na aferi Pandora Papers detektirali su da je 2015., sav preostali Mikadov dug konsolidiran osobno pod kontrolom Yusufa tako što je on kao fizička osoba potpisnik zajma s jedne strane a Cadram Holding s druge. Također, u toj aferi je isplivalo i kako je u svibnju 2011. panamska tvrtka Bourg Financial dobila 90 posto Mikada od Goloshchapova bez ikakve naknade. Sedam mjeseci kasnije, u prosincu, ta je tvrtka prodao svoje udjele u Cadram Holdingu za samo 2400 eura. Mikadovi financijski izvještaji te godine procijenili su vrijednost imovine na 5,9 milijuna eura, a pokazali su da je tvrtka ima 9,7 milijuna eura nepodmirenih kredita. Znakovito je kako je švicarska tvrtka Realty Investments koja je i sada vlasnik kupila Cadramov 90-postotni udio u Mikadu za samo 20.000 dolara u studenom 2014. godine.

Realty Investments je osnovan 2013. a Graziano Pedroja ima inače tvrtku Juris Treuhand koja pomaže u osnivanju tvrtki u Švicarskoj. Prema švicarskim poslovnim podacima, Pedroja trenutno ima pozicije u 76 švicarskih tvrtki, a do sada je bio na pozicijama u 183 druge. Niska prodajna cijena i činjenica da je nominalni čelnik Realty vjerojatno opunomoćenik mogu ukazivati na to da je Yusufov zadržao vlasništvo, ali to je nemoguće utvrditi. Putinov nekadašnji maser Gološčapov je 2016. prodao svojih preostalih 10 posto udjela u Mikadu tvrtki Realty Investments za samo 267 eura. Zanimljivo je kako je bivša hrvatska predsjednica posjetila Šipan i luksuzno imanje o kojem pišemo. Važno je spomenuti i kako je zbog ulaganja u ‘turističke objekte’ 2015. godine je Mikado dobio povrat poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura.

Vile, međutim, nisu poslužile za tu svrhu iako su u srpnju 2016. godine registrirane kao smještaj za turiste s pet zvjezdica. Istog je mjeseca imanje posjetila i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Graziano Pedroja, koji je i član upravnog odbora u švicarskom Sentinel Holdingu, koji je nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka angažirao supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića te mu doznačio honorar zacijelo zna puno o tajnama ruskih ulaganja u Šipan ali o tome je šutio kada su ga kontaktirali novinari koji su radili na Pandora Papers pozivajući se na profesionalnu tajnu. Preostaje nam vidjeti kakva će situacija biti ako se i fantomske offshore tvrtke s Putinom povezanih milijardera, koje su zadnjih desetljeća pokupovale najluksuznije nekretnine na Jadranu, dospiju na sankcijsku listu. Istaknimo i kako je Putinovo ime upravo kroz pandora Papers prvi put dovedeno u kontekst s Hrvatskom upravo kroz ime Graziana Pedroje i vila na Šipanu.