Zadnji u nizu poznatih očeva kojeg su sustigli grijesi svojih potomaka jeste HDZ-ov ministar obrazovanja Radomir Fuchs. Točnije 21. 03. 2024. godine, dakle prije četiri dana bez prava žalbe potvrđena je optužnica protiv njegovog sina i punca. Naime, za prijevaru u gospodarskom poslovanje optuženi su Rikard Fuchs (41), sin Radovana Fuchsa, ministra znanosti i obrazovanja, i Gordan Nola (66), inače kirurg i punac Rikarda Fuchsa. Terete se da su od 8. kolovoza 2008. do 30. rujna 2011. tražili od Ede Baričevića da im proda dionice TOZ Penkale vrijedne 840.000 kuna. Rikard Fuchs, ekonomist po struci, je bio voditelj poslova Oportunitas ulaganja, a dionice TOZ Penkale trebale su biti prodane tom društvu. Tužiteljstvo tvrdi da je Fuchs lagao Baričeviću da će mu dionice biti plaćene u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora, iako takve namjere nije imao, jer su i on i Nola bili svjesni da Oportunitas ulaganja nema taj novac. A prije nepunu godinu dana, točnije 15.04.2023. zbog šverca kokaina i oružja u zatvoru je završio bivši hrvatski rukometni reprezentativac, unuk legendarnog Velimira Kljaića i sin proslavljenog rukometaša Nenada Kljaića. Tomislav Kljaić (31) prije samo 8 godina bio je rukometaš Premier lige, igrao je i za hrvatsku i slovensku reprezentaciju, no laka i brza lova te opasni dečki poput nećaka Željka Keruma doveli su ga do pozicije III.-okrivljenog za zločinačko udruženje. A u studenom 2022. sin proslavljenog redatelja Antuna Vrdoljaka osuđen je na zatvor, jer duguje za uzdržavanje malodobnog djeteta 120.000 kn kćeri pokojne bankarice Branimire Vlašić. Naime, redatelju Marku Vrdoljaku opozvana je uvjetna presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je utvrđeno kako nije ispunio obveze po pravomoćnoj presudi iz 2020. godine. Ova tri posljednja slučaja u nepune dvije godine samo su nastavak niza otprije sličnih slučajeva u kojima su sinovi poznatih očeva bili na udaru zakona. Spomenimo, između ostalog sina umirovljenoga generala Mladena Kruljca koji se našao u problemima sa zakonom nakon što je kod njega nađena pozamašna količina droge, ili sina dugogodišnjeg šefa Hvidre i HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, koji se našao na udaru zakona zbog nasilničkog ponašanja, no, zbog problema svog sina nije lišo prošao ni nekadašnji potpredsjednik Sabora iz redova SDP-a i današnji ustavni sudac Mate Arlovića... Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Samo dan prije nego li je podignuta optužnica protiv njegovog sina HDZ-ov ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održao je konferenciju za tisak i rekao da škole na dan izbora neće raditi, ali da nastavu treba nadoknaditi, ocijenivši da je odluka o datumu parlamentarnih izbora za škole jako loša te da će iziskivati brojne reorganizacije. No, sutradan ministra Fuchsa sustigla je loša vijest. Naime, za prijevaru u gospodarskom poslovanje optuženi su ministrov sin Rikard Fuchs (41) i Gordan Nola (66), inače kirurg i punac Rikarda Fuchsa. Terete se da su od 8. kolovoza 2008. do 30. rujna 2011. tražili od Ede Baričevića da im proda dionice TOZ Penkale vrijedne 840.000 kuna. Rikard Fuchs, ekonomist po struci, je bio voditelj poslova Oportunitas ulaganja, a dionice TOZ Penkale trebale su biti prodane tom društvu. Tužiteljstvo tvrdi da je Fuchs lagao Baričeviću da će mu dionice biti plaćene u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora, iako takve namjere nije imao, jer su i on i Nola bili svjesni da Oportunitas ulaganja nema taj novac. 

Prema optužnici, Nola je zaključio ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica s Baričevićem, a radilo se o prodaji 2000 dionica koje su trebali platili Baričeviću u roku 30 dana. Tužiteljstvo navodi da dionice Baričeviću u tom roku nisu plaćene, iako iz bankovnih podataka ispada da su Oportunitas ulaganje u tom trenutku imali novca na računu jer su primili pozajmicu od Industrogradnje u iznosu od 15,1 milijuna kuna. Na koncu, nakon što je prošao rok za plaćanje od 30 dana, Baričević je prisilno uspio naplatiti oko 77.338 kuna. Za ostatak duga od 762.661 kuna Nola se tereti da je 30. rujna 2011. izdao bjanko zadužnicu od milijun kuna koja je glasila na Prva ulaganja, tvrtku koja je bila sljednik Oportunitas ulaganja. Učinio je to, kaže tužiteljstvo, iako je bio svjestan da se ta zadužnica ne može naplatiti. Priča koja je sada završila optužnicom, zakotrljala se nakon što je Baričević podnio kaznenu prijavu protiv Fuchsa i Nole, koji su se branili šutnjom. No, zato je iskazivao Baričević.

Pojasnio je da je 2008. bio predsjednik Uprave TOZ Penkala te da je u svom vlasništvu imao dionice tvrtke. 'Dionice su bile evidentirane u knjizi dioničara pa je Rikard Fuchs mogao vidjeti koliko imam dionica. Nazvao me u kolovozu 2008. i pitao bi li mu prodao dionice. Kada smo se našli, dogovorili smo kupoprodaju paketa od 14.000 dionica TOZ Penkale. Fuchs je nudio 350 kuna po dionici, ja sam zatražio 420. On je predložio da kupi 12.000 dionica preko Zagrebačke burze, preostalih 2000 preko kupoprodajnog ugovora za Oportunitas ulaganja. S obzirom na njegov prijedlog, razlika bi bila 70 kuna po dionici, pa bi 12.000 dionica bilo 840.000 kuna, što je zapravo vrijednost 2000 dionica koje bi Fuchs kupio preko tvrtke. Dionice kupljene preko Zagrebačke burze bile bi plaćane u roku tri dana, a ove druge u roku od 30 dana. Zahtijevao sam da svih 14.000 dionica ide preko burze, no Fuchs je nešto kalkulirao, pa sam na koncu pristao da ovih 2000 ide preko firme.

Mislim da je on već tada imao namjeru da me prevari, iako tada nisam sumnjao. On mi je kazao da će mi dostaviti ugovor o kupoprodaji te da je tu tvrtku nedavno osnovao njegov punac Gordan Nola. Kada mi je dostavljen ugovor u njemu nije bilo klauzule o prijenosu dionica nakon plaćanja, pa sam to dodao', kazao je Baričević. A nepunu godinu prije, točnije 15. travnja 2023. unuk legendarnog Velimira Kljaića i sin Nenad Kljaića, bivšeg hrvatskog rukometaša i trenera,  te osvajača zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc-Roussillonu i na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, završio je u zatvoru zbog šverca kokaina i oružja, o čemu smo pisali u travnju 2023. u članku: 'Tomislav Nenada  Kljaić (32) prije samo 8 godina bio je rukometaš Premier lige, igrao je i za hrvatsku i slovensku reprezentaciju, no laka i brza lova te opasni dečki poput nećaka Željka Keruma doveli su ga do pozicije III.-okrivljenog za zločinačko udruženje'.

U uvodu teksta pisalo je: 'USKOK je 12. travnja ove godine Županijskom sudu u Zagrebu poslao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana koje terete za šverc droge i oružja. Optuženi su redom: Marko Grzunov iz Zagreba s prebivalištem u Pragu, Ivan Stilinović iz Zagreba s prebivalištem u Londonu, Tomislav Kljaić koji je prijavljen u zagrebačkoj ulici koja nosi ime po njegovom slavnom djedu Velimiru Kljaiću, Amera Draganovića rođenog u Ključu s neprijavljenim boravištem u Zagrebu, Tomislava Drmića iz Zagreba, Maria Gavrana iz Zagreba te Josipa Keruma iz Splita. Kerum je sin Jure Keruma, brata bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma. U istražnom zatvoru u Zagrebu od 13. travnja ove godine nalaze se Grzunov, Kljaić, Draganović i Gavran. U bijegu su Stilinović, Drmić i Kerum. Draganović se u medijima spominjao kao dečko unuke generala Ivana Čermaka, Lane Gadže Čermak i kada je prvi put imao problema sa zakonom mediji su objavili da je na društvenim mrežama i nakon prekida imao objavljene njihove zajedničke slike s raznih fensi događanja i luksuznih lokacija.

U USKOK-ovoj optužnici na puno mjesta apostrofirana je tvrtka Samek koja se inače bavi uvozom Bonita banana iz Južne Amerike. Radi se o obiteljskoj tvrtci čiji su vlasnici Dubravka i Bogumil Mejovšek a direktori Sandra Mejovšek i Bogumil Mejovšek. Sandra je bivša supruga Nenada Kljaića, nekadašnjeg rukometaša i poznatog rukometnog trenera te samim tim i bivša snaha rukometne legende Velimira Kljaića. Bogumil Mejovšek je njezin otac, odnosno djed optuženog i zatočenog Tomislava Kljaića, nekadašnje nade hrvatskog ali i slovenskog rukometa. U zagrebačkim kuloarima godinama se šuškalo kako tvrtka obitelji Mejovšek čiji je član bio i Nenad Kljaić godinama služi krijumčarima za uvoz droge pod krinkom banana no to sve do ove USKOK-ove optužnice nije bilo materijalizirano. Iz optužnice je vidljivo da su svi optuženici međusobno komunicirali preko platforme Sky ECC koja se reklamira kao posve sigurna platforma za razmjenu poruka.

Iz optužnice protiv 7-orice hrvatskih državljana koju je podigao USKOK vidljivo je kako su dešifriranjem tih enkriptiranih poruka razotkrivene 'krupne ribe' ali i modaliteti međusobnih odnosa i ilegalnih poslova. Optuženici su koristili Sky ECC slobodno razmjenjujući poruke i očito uvjereni kako im nitko neće moći doći glave. No, optužnica USKOK-a iz koje se vide dijelovi koji upućuju na podatke zaprimljene od Europola koji je dešifrirao pinove platforme Sky ECC, razotkriva sve što su optuženi dileri droge i oružja, među kojima je unuk, ujedno i sin najvećih hrvatskih rukometnih legendi, ilegalno radili u inkriminiranom periodu', pisao je Imperijal.net u travnju prošle godine. Inače, Nenad Kljaić osim rukometa, punio je novinske stupce i po uzbudljivom ljubavnom životu, pogotovu kada su 2007. godine mediji objavili da je on uhvaćen s televizijskom voditeljicom i poduzetnicom Vjekoslavom Bach  u Domu sportova u ljubavnom gugutanju na utakmici rukometne Lige prvaka. Tako je 24 sata pisao sljedeće:

'Voditeljica “Zagrljaja ljepote” na OTV-u, kažu njeni prijatelji, posljednjih tjedana blista. Čini se kako joj nimalo ne smeta što je sin “zlatnoga” rukometnog trenera Velimira Kljaića oženjen. Nenad se prošli tjedan iselio iz zagrebačkog stana u kojem je živio sa suprugom Sandrom, sinom Tomislavom (14) i kćeri Petrom (11). Kako se doznaje, već je pokrenuta brakorazvodna parnica. Vjekoslava i Nenad još ne žive skupa. Bivši rukometaš otišao je u podstanare. Prijatelji su iznenađeni odlukom da napusti obitelj', pisao je 24 sata. No, ta veza između Vjekoslave Bach i bivšeg rukometnog trenera Nenada Kljaića došla je kraju 2012. godine, dakle nakon pet godina, objavili su mediji. Sudeći po Facebook profilu Nenada Kljaića on je u vezi s atraktivnom Beograđankom Ljiljanom Lainović koja na društvenim mrežama egzistira kao Lile Belville kako se zove i njen kozmetički salon u beogradskom naselju Belville.

A prije nešto manje od godinu i pol dana, točnije  10. studenog 2022. godine našeg poznatog redatelja Antuna Vrdoljaka sustigla je loša vijest. Naime, njegov sin Marko osuđen je na zatvor, o čemu je prvi pisao naš portal u članku pod naslovom Sin Antuna Vrdoljaka osuđen na zatvor, duguje za uzdržavanje malodobnog djeteta 120.000 kn kćeri pokojne bankarice Branimire Vlašić. U podnaslovu piše: 'Redatelju Marku Vrdoljaku opozvana je uvjetna presuda  Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je utvrđeno kako nije ispunio obveze po pravomoćnoj presudi iz 2020. godine.'Redatelj Tonči Vrdoljak zauvijek je obilježio hrvatsku kinematografiju sa svojom uspješnicom 'Prosjaci i sinovi'. No, njegovi redateljski podvizi koje je poduzeo  preko privatne obiteljske tvrtke AMV produkcije u jeseni života poput filma o Anti Gotovini nisu doživjeli uspjeh a iza njih su ostali mastodontski dugovi.

U tom je projektu Tonči Vrdoljak surađivao sa svojim kontroverznim sinom redateljem Markom Vrdoljakom koji zadnjih godina ima kroničnih nevolja sa sudovima. U dvije godine izrečene su mu čak tri presude, od toga jedna na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu a dvije na Općinskom  prekršajnom sudu u Zagrebu. No, da nevolje nikada ne dolaze pojedinačno, nego u kolonama, na svojoj je koži osjetio i Antun Vrdoljak. Jer nije samo njegov sin imao problema sa zakonom nego i njegov unuk o čemu smo ranije objavili članak. No,  I Jutarnji list je 27. veljače ove godine objavio članak pod naslovom:

'Obračun u zoru: Unuk Antuna Vrdoljaka optužen za pokušaj ubojstva kod Sheratona! Tako u tekstu piše:'Tri mjeseca nakon uhićenja i otvaranja istrage protiv njega, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je i optužnicu protiv Matije Vrdoljaka (27), unuka poznatog redatelja Antuna Vrdoljaka, zbog pokušaja ubojstva. Zbog opasnosti od ponavljanja djela, produljen mu je i istražni zatvor, u kojem se nalazi od uhićenja.Matija Vrdoljak bio je krajem prošle godine uhićen zbog optužbi da je 9. prosinca, dakle nepunih mjesec dana prije toga, u Draškovićevoj ulici, blizu hotela Sheraton, nožem više puta ubo 21-godišnjeg mladića u leđa pokušavši ga ubiti. Mladić je, na sreću, bio samo lakše ozlijeđen i ozljede su mu sanirane u jednoj zagrebačkoj bolnici, a Vrdoljak je nakon sukoba napustio mjesto događaja te ga policija, koja je pozvana, nije zatekla tamo...', napisao je između ostalog Jutarnji.hr.

Ovo je samo nekoliko najsvježijih primjera da djeca odnosno sinovi hrvatskih uglednih osoba, bilo iz političkog, sportskog, poduzetničkog ili drugog miljea nisu uvijek uzorna, a takvih primjera na žalost bilo je na pretek prethodnih godina. Prisjetimo se samo nekih od njih. Primjerice, tportal je svojedobno pisao o  sinu umirovljenog generala Mladena Kruljca koji se našao u problemima sa zakonom nakon što je kod njega nađena pozamašna količina droge. 'No, on je tek jedan u nizu - sjetimo se samo Saše Burušića, sina bivšeg načelnika PU zagrebačke, divljanja sinova viđenijih karlovačkih HDZ-ovaca ili pak prometnih nesreća u kojima su sinovi uglednika u jakim mašinama pokosili tri mlada života', pisao je tportal. Što se tiče sina generala Mladena Kruljca - Davida tportal je napisao sljedeće:

'U stanu u Zagrebu, u kojem živi s djevojkom, policija je pretragama u dva navrata prošli tjedan našla 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna i 117.000 eura. On pak tvrdi da je bio tek čuvar spornih opijata'. U lošem društvu se našao i sin dugogodišnjeg šefa Hvidre i HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića. Podsjetimo, tada 24-godišnji Hrvoje Đakić 2010. posvađao se s 33-godišnjakom u diskoteci na Ugljanu. Potom ga je pratio do trajektnog pristaništa, da bi se nekoliko puta u alkoholiziranom stanju automobilom zaletio na njega. Dobio je uvjetnu zatvorsku kaznu jer je bio otac dvoje malodobne djece i iznimno pijan, pisali su tada mediji. 'I Vladimir Arlović, sin nekadašnjeg potpredsjednika Sabora iz redova SDP-a i današnjeg ustavnog suca Mate Arlovića, prije 12 godina imao je eskapadu ispred noćnog kluba u Zagrebu. Tada je s prijateljima, nezadovoljan zato što ih redari zbog pijanstva ne žele pustiti u klub, skakao i mokrio po automobilu u kojem su bile dvije djevojke', pisao je tportal 2017. godine.