Mnogi u Hrvatskoj stenju pod teretimo dužničkog ropstva i skupo, u ovršnim i drugim postupcima, plaćaju nepodmirene dugove. No, nastavnica iz OŠ Meje uspjela je osloboditi se svih dugova Sberbanke, OTP banke, Zagrebačke banke, Privredne banke i Erste Card Cluba. Doznajte kako je uspjela u tome. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na portalu Imperijal.net u prosincu prošle godine objavili smo članak o nastavnici hrvatskog iz Splita Jugani Selestrin kojoj je pošlo za rukom nešto nemoguće u Hrvatskoj a to je da je u stečajnom postupku uspjela oguliti niz hrvatskih banaka i Erste Card za fantastičan iznos od čak 336.469 kuna. Naime, toliko joj je dugova otpisano na Općinskom sudu u Splitu u postupku osobnog stečaja.

Ime te nastavnice hrvatskog već je prethodno bilo u medijima, odnosno Jutarnjem listu, u članku u kojem je opisana pobuna roditelja splitske Osnovne škole Meje protiv nastavnice koja pije tablete i spava na nastavi. I u tom članku glavna junakinja priče bila je nastavnica Jugana Selestrin. Roditelji su, prema pisanju Jutarnjeg, odbili i nekoliko dana učenike slati na na nastavu zbog te situacije, no na kraju je pobjedu iznijela nastavnica Jugana Selestrin koja je nastavila raditi u istoj Osnovnoj školi Meje.

U hrvatskim medijima često istupaju žrtve raznoraznih ovrha, kako telekom operatera, banaka, tvrtki za naplatu dugova, žrtve lihvarskih kredita....  i svima njima je zajedničko da njihovi vjerovnici pokušavaju višestruko naplatiti osnovni dug. Tim je zanimljivi slučaj u kojem je jednoj nastavnici pošlo za rukom pobijediti cijeli taj ovrhovoditeljski sustav banaka, odvjetnika, bilježnika i nakon stečaja izaći kao od majke rođena 'gola od dugova'. Ista nastavnica i nakon izlaska iz osobnog stečaja nastavila je s generiranjem novih neplaćenih dugova.

Ovo nije prvotravanjska iliti prvoaprilska šala. Dokazuje nam to objava Općinskog suda u Splitu objavljena upravo 1. travnja ove godine. Radi se o Rješenju o ovrsi koju je protiv Jugane Selestrin pokrenula A1 Hrvatska i to zbog duga u ukupnom iznosu od 2.617,18 kuna. Dug seže od prošle godine, točnije radi se o neplaćenim računima od ožujka do srpnja prošle godine. Na tablici dugova posebno se ističe račun od 14. kolovoza 2020. koji iznosi 1.307,55 kn. Selestrin je dakle dobila priliku stvarati nove dugove čim je osolobođena u stečajnom postupku obveza prema svojim brojnim vjerovnicima.

Njezini sugovi najvećim dijelom nastali su zaduživanjem preko kartica više banaka. Tim je slučaj Selestrin zanimljiviji jer obično banke zatraže povrat kartica od dužnika i u puno manjim iznosima od njezinih. No, Jugana Selestrin uspjela je u nemogućoj misiji, istodobnim olemim dugovanjima brojnim hrvatskim bankama. Kao vjerovnici u postupku osobnog stečaja nad njezinom imovinom tako su se pojavile: Zagrebačka, Privredna i OTP banka, Sberbanka te Erste Card Club i svima njima je zajedničko da su uspjeli naplatiti 0 kuna od svoje dužnice o čemu smo detaljno pisali u prethodnom članku. Selestrin je dugovala bankama za peglanja kartica Master Card. American Express, Diners...

Na ovom primjeru možemo vidjeti kako neki dužnici u Hrvatskoj ili imaju ludu sreću pa mogu uvijek iznova generirati dugove bez redovitog servisiranja istih ili pak imaju neki posebno privilegirani status kod banaka, telekom operatera, kartičarskih kuća da im iste progledaju kroz prste i onda im se dugovi 'čarobnim štapićem' otpišu. Inače, svi znamo kako su telekom operateri uporni ako im dugujete po ugovornoj obvezi, te da uobičajeno prekinu isporuku usluge.

U slučaju Jugane Selestrin vidimo kako je A1 Hrvatska imala neki posebni odnos jer je dotičnoj tolerirano dugovanje i neplaćanje u periodu od 5 mjeseci. Nešto slično je vidljivo i u slučaju mlađeg brata trostrukog splitskog ubojice Filipa Zavadlava. Naime, o dugovanjima Ivana Antona Zavadlava telekom operaterima A1 Hrvatska i HT-u u fascinantnom iznosu od čak 12.922 kn te činjenici da je isti na Općinskom sudu u Splitu oslobođen obveze plaćanja već smo pisali u zasebnom članku. Također, prethodno smo objavili članak kako je stariji brat Filipa Zavadlava Stanislav Ivinj Zavadlav na istom sudu izbjegao osobni stečaj.

Stoga prosječni potrošač usluga telekom operatera A1 Hrvatska ili HT-a može se samo čuditi na politici tih kuća koja nekima dopušta dugovanja u tisućama kao u slučaju Jugane Selestrin ili brata Filipa Zavadlava  a s drugim potrošačima raskidaju ugovore nakon par stotina neplaćenih kuna te se nad istima provode ovrhe. 'Čudni ljudi čudna imena' - stihovi su poznate pjesme a nama preostaje da zaključimo 'Čudni dugovi, čudni postupci'.