Polako na vidjelo dana izlaze brojne činjenice koje nepobitno upućuju na zaključak kako se nešto od milijuna, koji su se kroz donacije vrtili u aktivističkim projektima i udrugama Tomislava Tomaševića, prelilo i u njegov privatni džep Doznajte za naše zadnje otkriće kako je postao vlasnik svoje prve nekretnine bez kune kredita neposredno nakon odlaska na magisterij.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U imovinsku karticu Tomašević je upisao stan od 39 m2 koji je kupio gotovinom. U rubrici način stjecanja stavio je: 'Kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada,  kupnjom od drugih izvora dohotka, kupnjom od imovine i imovinskih prava, prodajom imovine'. U tom stanu registrirao je i stranku Zagreb je naš a njegova supruga Iva Mertić Tomašević obrt Omček preko kojeg pruža usluge kao trenerica joge. Postavlja se pitanje kako je mlađahni aktivist civilnog društva zaradio 600.000 kuna do svoje 32 godine.

Pogledamo li Tomaševićevu biografiju vidjet ćemo kako je od 2007. do 2012. bio predsjednik Zelene akcije. Ta se udruga obilato financirala iz višemilijunskih ali i donacija iz proračuna RH. Tomašević zasigurno nije mogao računati na financijsku pomoć svojih roditelja u godini kada je kupovao stan u kešu. Naime, kao što smo objavili u prethodnom članku njegovi roditelji Ivanka i Smiljan Tomašević imali su hipotekarni kredit od 35.000 eura kode Zabe koji je izbrisan 2018. iz vlasničkog lista.

Dakle, u to su vrijeme otplaćivali  svoju kuću katnicu u Zaprešiću 2013. kada su donirali HDZ-u ukupnom iznosu od 10.000 kn. Zato Tomašević u rubrici stjecanje imovine nije ni mogao staviti kao izvor novčani dar obitelji i slično. Prije kupnje tog stana Tomašević je imao adresu u Cerničkoj 31 u Zagrebu. Vlasnici stambenog objekta na toj adresi u spomenuto vrijeme bili su članovi obitelji Husedžinović. Među njima i Feđa Husedžinović koji je osnivač tvrtke Zeleni globus. Sada je na toj adresi višekatnica.

Očito Tomašević nije bio vlasnik stana u Cerničkoj ulici. Zanimljiv podatak pronašli smo u vlasničkom listu zgrade u Valjavčevoj u kojoj je Tomašević vlasnik stana i gdje je registrirao svoju stranku Zageb je naš. Naime, jedan stan posjedovao je konorverzni hrvatski kamatar Miro Čalušić koji je proglašen mrtvim ali u taj podatak sumnjaju službena tijela pa se postupak protiv njega vodi i dalje. Potkraj travnja objavljeno je kako će hrvatsko pravosuđe suditi mrtvacu jer su njegove žrtve uvjerene kako je inscenirao vlastitu smrt da izbjegne odgovornost.

Tako će na sudu biti Čalušićev  otac Frano koji je nasljednik imovine svoga sina za kojeg se eto ne može sa sigurnošću reći niti da je živ niti da je mrtav. Stan Čalušića je u prizemlju za razliku od Tomaševićevog koji je na drugom katu. Prema podacima koje smo pronašli u vlasničkom listu kandidat za zagrebačkog gradonačelnika upisao se kao vlasnik u svibnju 2014. godine a stan je kupio 30. travnja 2014. od Biserke Jermić. Stan se sastoji od  jedne sobe, kuhinje, kupaonice s WC-om, smočnice i hodnika.

Prije kupnje tog stana Tomašević je dakle mogao imati prihode u Zelenoj akciji ali primati i druge honorare ili dnevnice. No, postavlja se pitanje je li u svojim poreznim prijavama navodio prihode koji su u korelaciji s navedenom vrijednosti uloženom u stan. U njegovoj službenoj biografiji piše sljedeće za godine 2012. – 2013.: 'Nakon što je završio preddiplomski i diplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, odlazi na Sveučilište u Cambridgeu zahvaljujući britanskoj stipendiji Chevening i stipendiji sveučilišta Cambridge Overseas Trust. Na tamošnjem Odsjeku za geografiju kao jedan od najboljih studenata završio je magisterij iz područja okoliša, društva i razvoja, a magistarski rad je obranio na temu održivog razvoja gradova'.

Tomašević je pisao o tim danima te naveo kako studenti žive skromno u kampusu te imaju možda za nijansu bolje obroke od studentskim menzama kod nas. Tako je na portalu Srednja.hr dostupan članak iz rujna 2013. u kojem piše: 'Mnogi hrvatski studenti sanjaju o pohađanju fakulteta na prestižnom britanskom Sveučilištu u Cambridgeu, a bivšem studentu FPZG-a Tomislavu Tomaševiću je to pošlo za rukom. Nakon što je završio preddiplomski i diplomski studij politologije na spomenutom fakultetu, prijavio se za Chevening stipendiju koju nudi britansko veleposlanstvo te dobivši istu, poslao prijavu na četiri studija u Velikoj Britaniji. Kada je doznao da je upao na sva četiri, odlučio je upisati studij okoloIša, društva i razvoja na geografskom fakultetu u Cambridgeu.

Podijelio je s nama svoju priču te otkrio je li mu protekla godina studija izgledala kao na engleskim filmovima za mlade. Svi koji upišu studij u Britaniji, moraju izvaditi studentsku vizu, a upravo je ona bila prepreka Tomislavu da nađe studentski posao. Međunarodna viza ograničava broj sati koliko studenti mogu obavljati neki posao, a kako je dobivao stipendiju, ističe da nije imao mogućnost zaposlenja. Za skroman studentski život potrebno oko 8 000 kuna. S obzirom da je Chevening stipednija bila dostatna za sve troškove studiranja, kao i sami put, dobivši financijsku potporu i od strane zaklade – Cambridge Overseas Trust (COT), Tomislavovo studiranje pokrila su ta dva izvora po pola' - objavljeno je na Srednja.hr.

Dakle, novce nije mogao uštedjeti od stipendije koja mu je jedva pokrivala troškove života. Postavlja se pitanje porijekla keša kojim je financirao kupnju svoga prvog stana? Ako Tomašević se deklarativnog zauzimanja za transparentnost želi preći na stvarnu transparentnost neka prvo pokaže vlastite račune i porijeklo love pa će opravdati povjerenje svih koji su mu dali glas u prvom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika.