Otkad je otkriveno kako je ministar Vili Beroš iz proračuna uplatio milijune na račun tvrtke Cuspis čiji je vlasnik i direktor Zgrepčanin sa stanom u Londonu i Zagrebu ne stišava se bura oko tih poslova i aplikacija. Svakodnevno cure novi detalji o odnosima ministra Beroša i informatičkog poduzetnika koji je karijeru započeo u HDZ-u u vrijeme Tuđmana, Šuška i Pašalića. I dok se špekulira hoće li Plenković zbog netransparentnosti smijeniti Beroša mi otkrivamo kako je supruga vlasnika Cuspisa, ujedno direktorica u Cuspisu, imala blisko druženje s hrvatskim premijerom u britanskoj metropoli.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Hrvatskoj nikad kraja iznenađenjima i aferama kada su u igri dužnosnici i milijuni iz drćavnog proračuna. najnovija afera vezana je uz platformu Cijepise koju je naručilo i milijunski platilo Ministarstvo zdravstva privatnoj trvtci Vinka Kujundžića Cuspis iz Zagreba. I dok stalno izlate na vidjelo detalji kako je Vinko Kujundžić pratio Vilija Beroša i na raznim događanjima te ga neformalno odjeven snimao fotoaparatom, mi otkrivamo kako nije samo muška glava obitelji Kojundžić povezana s vrhom hrvatske politike.

Naime, poduzetnica Maja Kojundžić na svom Face profilu objavila je 2018. slike s hrvatskim premijerom koje su nastale u Londonu. U britanskoj metropoli Zagrepčanin Vinko Kojundžić, koji po tamošnjim registrima ima i britansko državljanstvo, posjeduje stan u otmjenom  četvrti. Njegova supruga u Londonu rado posjećuje i snima se na raznim elitnim lokacijama i događanjima. Ovaj put našu pozornost privukle su više nego srdačne slike Maje Kojundžić i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića snimljene u Londonu 11. srpnja 2018. godine.

Maja Kojundžić na svom Face profilu napisala je 'S Premijerom o biznisu, nogometu i povratku u ???? i nas fra Ljubomir Šimunović, dusa i srce nase HR zajednice u UK, kako ga najbolje opisa Premijer ??? #croatian #primeminister #FIFAWorldCup #russia2018 #goldmedalforcroatia ????' - objavila je supruga vlasnika Cuspisa Vinka Kojundžić, Ona je ujedno sa suprugom i sama direktorica u londonskoj tvrtci London Cuspis koja je sve do prošle godine bila vlasnica zagrebačkog Cuspisa kada je jedini vlasnik postao Vinko Kujundžić.

Iz ovog Face posta Maje Kojundžić proizlazi kako je ona osobno s hrvatskim premijerom dogovorila povrata  u Zagreb i Hrvatsku. Podsjetimo kakose ministar Vili Beroš branio kako je Cuspis počeo raditi za Ministarstvo zdravstva u vrijeme kada on nije bio ministar. To formalno odgovara istini jer je Cuspis počeo projekte u mandatu bivšeg ministra Milana Kojundžića. No, u to vrijeme je ministar Vii Beroš bio pomoćnik ministra Kojundžića.

Također, Cuspis na svojim web stranicama emitira video priloge u kojima CUS, odnosno sustav Centralni upravljački sustav hvale ne samo bivši i aktualni ministar zdravstva već i osobno premijer Plenković. Podsjetimo kako je i CUS radila tvrtka Cuspis u suradnji s informatičkom tvrtkom In-com.  Sve do izbijanja afere u medijima zanimljivo je kako je ministar Beroš pokušavao nevješto sakriti podatak tko je radio na platformi Cijepise.

To skrivanje je tim bizarnije uzme li se u obzir da je na web stranici Ministarstva zdravstva dostupan dokument od 30. prosinca 2020. iz kojeg je vidljivo kako ministar Beroš potpisuje dokument u kojem daje upute kako za tehničku podršku svi koji nisu spojeni kpoz BIS u sustav eZEDLIH i eCIJEPIH trebaju kontaktirati Vinka Kojundžića te Maju Smolčić. U toj instrukciji upisani su i njihovi mobiteli kao i mail adrese. Maja Smolčić je inače direktorica Cuspisa zajedno s vlasnikom Kujundžićem. Ministar Beroš ponaša se kao da živimo u kamenom dobu u kojoj informacije nisu dostupne kroz nekoliko klikova na tipkovnici.

Maja Kojundžić inale rođena je u Brčkom u kojem je živjela do rata. Potom se preselila u Slavoniju pa Zagreb. U brojnim medijskim ili istupima na društvenim mrežama predstavlja se kao poduzetnica, supruga i mama koja živi na relaciji Zagreb - London - Sarajevo. U glavnom gradu BiH organizira Dječji sajam a rado pozira na tamošnjem crvenom tepihu uključujući i Sarajevo Film Festival. Sudeći po njezinim objavama živi na visokoj nozi, putuje na otmjene lokacije i rado pozira s raznim selebritijima iz regije.

Aktualni politički trenutak obilježava zahtjev oporbe premijeru Plenkoviću za smjenu ministra Beroša zbog afere Cuspis. Premjer zasad čvrsto stoji iza ministra zdravstva. Njih dvojicu Beroša i Plenkovića povezuje i hvarsko podrijetlo. Otac premijera Plenkovića je s Hvara a Vili Beroš na Jelsi posjeduje kuću za odmor. U istom mjesti apartmansku vilu iznajmljuje premijerov stric Jovanin Plenković o čemu smo pisali u prethodnom članku. Ministra Beroša proziva se i zbog sudskih vještačenja koje obavlja preko privatne tvrtke. O Beroševom privatnom biznisu pisali smo već u ranijem članku kao i njegovoj sklonosti da trguje mobitelima preko Njuškala ali i da gubi osobne dokumente čemu smo posvetili zasebni članak.