Iako kandidat za zagrebačkog gradonačelnika ističe kako vodi afirmativnu kampanju za razliku od svog protukandidata klevetnički članak na Indexu dokazuje kako je Tomašević platio oglasima i prljavu kampanju koju je Index pokrenuo protiv Imperijala zbog niza istinitih članaka. Je li to novo najniže o kojem je govorila Ivana Kekin, nova zg. vijećnica i supruga Mile Kekina.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na portalu Index objavljen je članak novinara Gordana Duhačeka i Ilka Ćimića pod naslovom: 'Imamo dokaze: Kampanju laži o Tomaševiću plaćaju Škorini ljudi, a provode braća Macan'. Radi se o neistinitom, tendecioznom, zlonamjernom i klevetničkom članaku u kojem se spominje i glavna urednica portala Imperijal.net i portal Imperijal.net. Index navodi kako ima dokaze 'da ljudi Miroslava Škore u sklopu svoje predizborne promidžbe financiraju opskurne portale koji objavljuju lažne vijesti u vezi Tomislava Tomaševića, njegove obitelji i članova platforme Možemo' te dovodi portal Imperijal.net u svezu s tim objavama. Radi se o neistinitim informacijama. Naime, portal Imperijal.net je neovisni portal koji sve objave bazira na činjenicama i dokumentima.

Neistinit je dio teksta kako 'agencija McElit plaća sponzorirane objave Miroslava Škore i Domovinskog pokreta na Facebooku, pronašli smo da plaćaju i objave opskurnih portal poput Imperijala'. Portal Imperijal.net nema nikakav financijski odnos s navedenom tvrtkom i pojedincima. Nikad nitko iz Imperijal.neta nije imao nikakav kontakt s navedenim osobama. Da se radi o namjernom dezinformiranju javnosti vidljivo je već iz same činjenice da je portal Imperijal.net objavio tijekom kampanje članke o Miroslavu Škori i agenciji McElit braće Macan o čemu je Index zasigurno imao spoznaje budući da je članak, objavljen pod naslovom 'Oteti židovski dvorac na Tuškancu spaja Škorinog zamjenika s Končarevim i Nobilovim ortakom' dostupan na Imperijal.netu - link.

Također, Imperijal je prvi objavio dokumentirani članak pod naslovom 'Škoro prozvanom Akter-publicu plaćao i za Sabor, ista agencija uložila 2,7 milijuna kn u Radio Korzo' - link. Imperijal.net je o Škori objavio niz natpisa poput: 'Škorina supruga zove se Kimberley piše u oporuci njezinog oca iz 1997.' - link ili članka 'Korona uzela život ujaku supruge Miroslava Škore, imamo i Škorinu američku adresu' -  link. Nakladnik portala Imperijal.net nije plaćen u ovoj kampanji poput Indexa za elektroničko oglašavanje niti jednog kandidata kao što je vidljivo iz izvješća o financiranju kampanje za lokalne izbore kandidata Tomislava Tomaševića koji je predao Državnom izbornom povjerenstvu a o čemu je Imperijal.net pisao u članku 'Tomislav Tomašević agenciji Srđana Šapera iz Idola dao 411.128 kn za kampanju' - link.

Index nadalje piše kako: 'Korisnici Facebooka koji žive u Zagrebu proteklih su dana mogli primijetiti pregršt plaćenih oglasa u kojima se promoviraju linkovi na opskurne portale na kojima se objavljuju lažne vijesti protiv Tomislava Tomaševića, kandidata platforme Možemo za gradonačelnika Zagreba. Na meti su i neki drugi istaknuti pojedinci iz platforme Možemo, no definitivno je najviše tih plaćenih oglasa posvećeno blaćenju Tomaševića. Laži i napadi na Tomaševića, njegovu obitelj, ljude iz Možemo. Ima tu svega, od tvrdnji da je "prvi stan Tomašević keširao s 22 godine kao čelnik Mreže mladih Hrvatske" do toga da je "Sandra Benčić izgubila 6 osobnih isprava u 5 godina, kažu da želi biti premijerka". To su zapravo neki od relativno dobroćudnijih primjera kampanje blaćenja Tomaševića i Možemo koja se očito odvija pred našim očima u drugom krugu gradonačelničkih izbora. Između ostaloga se u tim objavama razvlači i Tomaševićeva supruga Iva Mertić koju se predstavlja sumnjivom jer je instruktorica joge, ali se i izmišljaju afere poput one da je Tomašević "preko IPE i sestara Doolan povezan s aferom SDP-ovog ministra i Račanovim sinom". Može se pročitati i laž da je "Tomaševićeva udruga njemačka institucija u RH, objavila Njemačka ambasada u Zagrebu" itd. Sve objavljeno je u službi Škorine kampanje blaćenja Tomaševića kao stranog agenta koji siše tuđi novac, nema dana radnog staža i slično. Iza tih plaćenih oglasa - na kojima se promoviraju "vijesti" s portala kao što su samoproklamirani tabloid Imperijal........', piše Index.

Index pod međunaslovom 'Uskrsnuće tabloida Imperijal' navodi: 'Zanimljiv je i način na koji Imperijal promovira svoje propagandne objave. Osim putem vlastite Facebook stranice, oglase plaćaju i putem stranice Zagrebačke dubioze, osnovane nakon prvog kruga izbora s isključivim ciljem da se u digitalni prostor plasiraju dezinformacije i manipulacije usmjerene protiv Tomaševića i Možemo. Osnovane su dvije Facebook stranice s istim imenom (Zagrebačke dubioze); druga je pokrenuta nakon što je prvoj Facebook onemogućio oglašavanje zbog kršenja pravila o političkom oglašavanju. Kao glavna urednica samoproklamiranog tabloida Imperijal.net navedena je Irena Divković Milanović. Vrijedi podsjetiti da je originalni tabloid Imperijal nastao 1990-ih kao propaganda glasilo desne struje HDZ-a te da je u njemu svoju "novinarsku" karijeru započeo i Velimir Bujanec, najgorljiviji propagandist Miroslava Škore koji je dokazano objavljivao lažne vijesti protiv Tomaševića. Naravno, Facebook je uklonio i niz Imperijalovih članaka s objašnjenjem da krše pravila oglašavanja'. Tendenciozna je konstrukcija kako je na Imperijal.netu kao glavna urednica 'navedena'.

Čudna je konstrukcija samoproklamirani tabloid Imperijal. Tabloid Imperijal pokrenula je Irena Divković Milanović, sadašnja glavna urednica Imperijal.neta u veljači 1997. godine. Bila je ne samo predsjednica Nadzornog odbora nakladnika prvog hrvatskog tabloida Imperijal već i glavna urednica. Također je i registrirala pri Hrvatskom zavodu za žigove ime i loga Imperijala krajem devedesetih. Ističući na više mjesta u članku termin 'samoproglašeni Imperijal' želi se kod čitatelja stvoriti lažni dojam kako je Imperijal baština ili otet od nekoga drugoga a ne osobe koja ga je stvorila 1997. godine i koja sada u digitalno doba, kao glavna urednica, uređuje Imperijal.net pod imenom koji je sama i kreirala devedesetih.

No, to zasigurno autori članka Gordan Duhaček i Ilko Čimić ne žele znati jer vjerojatno misle kako je povijest novinarstva, ali i istraživačkog novinarstva, počela s njima te da se time nitko nije bavio puno prije njih. Pretpostavimo kako kolega Čimić ne pati od amnezije pa se može prisjetiti i da je Index glavnu urednicu Imperijala predstavio svojedobno kao autoricu knjige, objavljene 2011., o najvećim hrvatskim. i ex-yu tajnama 'Kondo, kondo' - dokaz, odnosno prikazao njezin istraživački novinarski rad - dokaz. Neki od urednika Indexa znaju da se glavna urednica Imperijala istraživačkim novinarskim radom bavila pišući godinama i za najtiražniji slovenski dnevnik Slovenske novice kao ekspert za priče o tajkunskim zametanjima tragova novaca i bogatstva i slovenskih tajkuna - dokaz i dokaz.

Glavna urednica portala Imperijal.net svoju novinarsku karijeru počela je davnih devedesetih, razvijala je desetljećima radeći za brojne i inozemne medije, te stekla vještine koje joj omogućuju da se bavi i visokospecijaliziranim novinarskim istraživanjima i potragama za podacima ne samo u Hrvatskoj već i daleko izvan granica RH, o čemu se nešto možete doznati iz televizijskog gostovanja o 'Panamskim papirima' na N1 u emisiji Crvena linija 2016. - dokaz. Index želi stvoriti lažnu sliku kako Imperijal.net uređuje netko treći a ne osoba koja ga je stvorila i uređivala prije nego što se na tržištu pojavio Index ili niz drugih medija. Nakladnik Imperijal.neta nikome nije platio niti kunu ni za kakvo oglašavanje pa tako ni prikriveno putem Facebooka. Imperijal iz devedesetih na koji se Index poziva nije bio propagandno glasilo desne struje HDZ-a.

Dapače, svi novinari i urednici u to vrijeme bili su pod paskom tadašnjeg vladajućeg HDZ-a o čemu svjedoči i popis prisluškivanih novinara iz kojeg je vidljivo da se prisluškivalo više novinara i urednika Imperijala nego Ferala i drugih tjednika iz tog vremena. Klevetnička je Indexova tvrdnja kako Imperijal.net objavljuje laži. Svi objavljeni podaci o Tomislavu Tomaševiću kao i svim drugim kandidatima za zagrebačkog gradonačelnika o kojima je pisao Imperijal.net tijekom kampanje bazirani su na činjenicama iz vlasničkih listova, službenih registara, sudskih registara i slično. Imperijal.net ima faktografsku uređivačku politiku u kojoj se objavljuju istiniti i provjereni podaci. Index obmanjuje javnost da Imperijal laže kada tvrdi kako je Njemačka ambasada objavila kako je udruga Institut za poliitičku ekologiju u kojoj je bio zaposlen Tomašević prije nego što je ušao u Sabor njemačka politička institucija u RH.

To nije izmislio Imperijal. Taj je podatak dostupan na web stranici Veleposlanstva Njemačke u Zagrebu - dokaz - kao što je isti taj podatak da je Institut za političku ekologiju predstavništvo njemačke zaklade objavila sama ta zaklada Heinrich-Böll-Stiftung na svojim web stranicama. Imperijal.net je u aktualnoj kampanji za zagrebačkog gradonačelnika objavio niz tekstova o svim kandidatima što je lako provjerljivo i vidljivo na stranicama Imperijal.neta. (Jošku Klisoviću: link 1, link 2, link 3, link 4: Klisović + Filipović - link; Škare Ožbolt: link 1, link 2, link 3, link 4, link 5...;  Jeleni Pavičić Vukičević - link, Ivici Lovriću - link.) Dakle, neistina je to što pokušava proširiti Index kako je stvoren neki hibridni portal da sudjeluje u širenju laži o Tomaševiću.

Imperijal.net je najviše članaka posvetio Tomislavu Tomaševiću samo zbog činjenice što je bilo previše nepoznatih informacija o njemu koje javnost ima pravo znati a obveza je medija iste objaviti. Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika imao je 15 godina kada je sadašnja glavna urednica Imperijal.neta pokrenula tjednik Imperijal dok Index pokušava obmanuti javnost kako su neke fantomske osobe ili projekti (Imperijal.net) uskrsnuli ili lansirani samo kako bi širili laži o jednom kandidatu. Index obmanjuje javnost jer se ne šire laži na Imperijal.netu već se objavljuju dokumentirane priče koje očito stvaraju paniku kod Indexa jer su u ovoj kampanju plaćeni za objavu predizbornih oglasa Tomislava Tomaševića preko marketinške agencije Initiative što je vidljivo i iz dokumenta koji je dostupan na stranicama Državnog izbornog povjerenstva - link.

(Napomena: Ovaj članak poslan je i Indexu na objavu sukladno pravu na objavu ispravka netočnih informacija i obvezi nakladnika da istu objave sukladno Zakonu o medijima)