Svijet je obišla vijest kako su Francuzi zaplijenili luksuznu jahtu Igora Sečina, šefa ruskog državnog Rosnefta. Sečin se nalazi pod sankcijama kao i Rosneft. Prigodno je zapitati se kakva će biti sudbina drugog čovjeka Rosnefta, najmoćnijeg Hrvata u naftnom biznisu u Rusiji, Sinjanina s vilom u Zagrebu, Houstonu te u Bobovišću na Braču koji se spominjao kao glavna financijska poluga aktualnog hrvatskog predsjednika u vrijeme dok je on vodio privatni biznis preko svoje tvrtke Euroalba Advisory. Željko Runje u Hrvatsku je doveo Igora Sečina, koji se sada nalazi na crnoj listi zbog Putove agresije na Ukrajinu i to kod tadašnjeg premijera Zorana Milanovića a sastanku je prisustvovao i Siniša Petrović, Milanovićev intimus i tadašnji šef NO-a Ine. Runje je poznat i po devastacijskim pothvatima na Braču još gorih od onih koje je izvodio drugi Milanovićev intimus Stipe Latković u uvali Vruja. Zanimljivo je kako je potpis o prodaji bračke parcele Željku Runji potpisao ministar Mario Banožić pa su barem u jednoj stvari Milanović i Plenkovićev ministar bili na istoj strani - odnosno na strani interesa hrvatskog naftaša koji je primio odličje Vladimira Putina.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na službenim stranicama Vlade RH 6. lipnja 2013. objavljena je vijest 'Predsjednik Vlade Milanović s predstavnicima Rosnefta'. U članku piše kako se 'Predsjednik Vlade RH u Banskim dvorima sastao s predstavnicima tvrtke Rosneft Oil Company, na čelu s Igorom Sečinom, predsjednikom, Eduardom Khudaynatovim, prvim otpredsjendikom, te Željkom Runjom potpredsjednikom. Na sastanku su sudjelovali i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović i posebni savjetnik Vlade Siniša Petrović. Razgovarali su o mogućnosti suradnje u poslovima istraživanja, prerade, skladištenja i transporta nafte i plina kao i mogućnosti suradnje na području elektroenergetike...' - pisalo je u službenom priopćenju.

Isti taj Igor Sečin kojeg je 2013. Milanović zajedno sa Željkom Runjom i ostalima ugostio u Banskim dvorima prije nekoliko dana postao je glavna medijska zvijezda kada je objavljeno kako su mu francuske vlasti zaplijenile luksuznu jahtu jer se on našao na udaru sankcija zbog Putina. Sečin (62) je inače ruski oligarh koji se nalazi na čelu najveće svjetske naftne kompanije Rosneft. Njegov najbliži suradnik Hrvat Željko Runje rođen je 1954.godine.  Odrastao je u Sinju ali kako se bavio košarkom dospio je u Zagreb. Naime, zamijetili su ga treneri zagrebačke Lokomotive, današnje Cibone pa se seli u Zagreb gdje završava gimnaziju. Potom na školovanje odlazi u SAD gdje pomoću Krešimira Ćosića dobiva košarkašku stipendiju. U njegovoj službenoj biografiji na stranicama Rosnefta piše kako je primio odličje za prijateljstvo od ruskog predsjednika Vladimira Putina.Nakon završetka studija u SAD-u 1993. do 1997. radio je na naftnim projektima u Jemenu, Alžiru, Australiji, Tajlandu, Japanu, Azerbejdžanu i Turkmenistanu. 

Od 1997. do 2012. imao je različite menadžerske pozicije u Sakhalin 1 projektu kao potpredsjednik ExxonMobil Russia Inc. Nakon toga započinje njegov ruski uzlet u ruskoj državnoj naftnoj kompaniji Rosneft u kojem ima 466.606 dionica. Inače, kao i većina hrvatskih milijardera koji su bogatstvo stekli u inozemstvu, poglavito Rusiji, tako i Željko Runje nije poznat široj hrvatskoj javnost. Za njega se prvi put medijski više čulo kada je izbila afera zbog devastacije djevičanske uvale u Bobovišću na moru na Braču. Naime, Runje je kupio zemlju uz more sklopivši ugovor s tadašnjim ministrom državne imovine a sadašnjim ministrom obrane Mariom Banožićem. Nakon što je izgradio impresivnu vilu krenuo je s devastacijom obale i bagerima je bušio tunel da dođe do plaže. No, nakon prijave izašla je inspekcija pa je spriječila  daljnju devastaciju obale.

U medijima je spomenut i kao misteriozni bogataš koji je financirao Milanovića kada je on privremeno izašao iz politike i otišao u privatne vode kao vlasnik i direktor konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory. Upućeni su i ranije tvrdili kako Zoran Milanović iza sebe imao iznimno snažnog, samozatajnog podupiratelja, koji bi mogao odriješiti kesu za njegovo lansiranje na Pantovčak. 'Riječ je o njegovom starom znancu i zavičajcu Željku Runji, samozatajnom bogatašu o kojem se u javnom prostoru rijetko progovara, a Milanović se navodno s njim u zadnje vrijeme intenzivno druži, sastaje i pregovara. Dio Milanoviću bliskih izvora smatra da je upravo on jedan od onih koji su Milanovićevoj tvrtki osigurali stabilno poslovanje, budući da je s njim ozbiljno surađivao. Željko Runje je rođen 1954. u Splitu, a dodirna točka s Milanovićem jest i njegovo odrastanje u Sinju, kraju iz kojeg potječe Milanovićeva obitelj' - objavljeno je u medijima. 

Runje je danas jedan od najviše pozicioniranih Hrvata u naftnom biznisu u svijetu, što ne čudi budući da sjedi u upravi ruske naftne kompanije ‘Rosneft’ u kojoj je predsjednik zadužen za offshore projekte. Smatra ga se i jednim od najprisnijih suradnika glavnog izvršnog direktora ruskog Rosnefta Igora Sečina, koji je jedan od najutjecajnijih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Osim toga, američki su mediji Runju povezivali i s Rexom Tillersonom, bivšim američkim državnim tajnikom i nekoć prvim suradnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa. U tom je razdoblju hrvatski bogataš i naftaš bio ključna figura u sklapanju suradnje europske podružnice Exxona s Rosneftom, za istraživanje i eksploataciju golemih ležišta nafte u ruskom dijelu Artikta, radi čega 2012.godine postaje potpredsjednik Rosnefta, zadužen za offshore projekte.Rusi doista imaju interesa za energetske projekte u Hrvatskoj, a istraživanja i eksploatacija nafte te izgradnja infrastrukture koja uključuje i gradnju LNG terminala, dio su njihovih interesa, koje zapravo nikada nisu niti krili.

Osim toga, ne treba zanemariti niti istraživanja ugljikovodika. Milanović se svojedobno, kao premijer zdušno zalagao za Zakon o istraživanju ugljikovodika najavljujući raspisivanje natječaja za dodjelu koncesija. Tu je naravno i ruski interes oko Ine, koji nije zanemariv, pa stoga zapravo nikoga ne bi trebalo iznenaditi da Runje odriješi kesu za Milanovića, koji bi potom s Pantovčaka mogao nastaviti svoju lobističku karijeru podilazeći ruskim interesima. Kada je o interesima riječ, Runje je oko bacio i na lijepi, plavi Jadran pa je tako ranije pisano o radovima koje je započeo kod Bobovišća na Braču, za koje prema tvrdnjama mještana nema građevinsku dozvolu, a otočani su se pobunili i stoga što im je uzurpirao plažu, zagradio šetnicu te napravio tunel do mora i postavio kamere, na što nije reagirala niti jedna nadležna služba. Runje je pak sve te navode preko svojeg odvjetnika demantirao, među ostalim navodeći da ne privatizira plažu.

O slučaju devastacije plaže detaljno je pisao Telegram. Nihovi reporteru su tako pisali sljedeće: 'Usred prelijepe uvale kod Bobovišća, na sjeverozapadnoj strani Brača, Runje bez građevinske dozvole (što im je kasnije i službeno potvrđeno) na svojoj parceli kopa kamen i zemlju te materijal odvozi na par stotina metara udaljeno zemljište. Na njemu nema nikakvih oznaka odlagališta. Iskop na parceli dubok je pak oko 12 metara, što sugerira da investitor tamo planira prilično veliki objekt.Pritom je oko rupe podigao i betonske zidove od metar i pol, ali je u međuvremenu potkopao kamen ispod njih pa se čini kao da će se svakog trenutka srušiti. “Inače, prema zakonu, ogradu ili zid treba ostaviti tri i pol, do četiri metra od granice gradilišta. A kako se stijenke urušavaju, on ih s vremena na vrijeme fiksira s malo betona”, pričala je jedna od susjeda koja tvrdi da Runje već godinama gradi bez dozvola. Telegram je jedini medij koji je došao na lokaciju i u dva dana, koliko su bili na Braču, nisu zatekli niti građevinsku inspekciju niti komunalnog redara iako su ih mještani nebrojeno puta zvali. Jedan je obećao doći i dok  su bili tamo, ali se na kraju nije pojavio' - objavljeno je o tom slučaju. 

Povijesne fotografije na Google Earthu dokazivale su da su na Runjinom zemljištu, za koje je tek tražio građevinsku dozvolu, već godinu ranije bila odvaljena značajna količina kamena. Radovi su napredovali galopirajuće i to  bez ikakvih dozvola i bez reakcija nadležnih organa. Na taj je način Runje sagradio impozantnu vilu tik do mora s bazenom okruženu visokim zidovima. U svibnju 2020. I 24 sata je objavio kako je zemljište Runji prodao ministar Banožić koji je tada bio ministar državne imovine ali i da je devastirana plaža i obala te postavljene kamere koje Runje nadzire. U uvali Mihoj Dol ima samo nekoliko objekata. Runjina prva susjeda je Ljiljana Poklepović kojoj je kuću darovao Ivo Poklepović iz Milne a drugi susjedi su mu vlasnici splitske tvrtke Solaris Villae Poljaci Adam i Jolanta Pietkiewicz. Runje je kupio od više vlasnika i prilazne ceste kako bi mogao pristupiti svom bračkom ljetnikovcu ali i okolne parcele.

Kada je Runje sa Sečinom kao dio delegacije Rosnefta stigao 2013. kod premijera Milanovića mediji su objavili kako je Putinov specijalac stigao u Zagreb. Bosanski mediji su prošle godine pisali kako su Milanović i Dodik povezani s Putinom upravo preko Željka Runje. Za Runju se doznalo i kada je  preuzeo kazneni progon protiv Ante Vrbana, omiljenog arhitekta Milana Bandića i Josipe Rimac, jer je tvrdio kako je prevario i njega i ugledne ruske biznismene čije je stanove po njegovoj preporuci uređivao. Runje, potpredsjednik ruske naftne kompanije Rosnjeft i godinama najviše pozicionirani Hrvat u naftnom biznisu u svijetu, podignuo je protiv Ante Vrbana privatnu optužnicu pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu zbog sumnje da ga je prevario te radove koje je izvodio na njegovoj kući na Braču i stanu u Zagrebu naplatio znatno više od stvarne vrijednosti, da je dio faktura falsificirao i lažno prikazivao, kao i da je novac izvlačio na temelju uplata za koje je tražio da se izvrše na njegov privatni bankovni račun u Beogradu, čime je izbjegavao plaćanje poreza u Hrvatskoj.

Optužno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu odlučivalo je o tome hoće li potvrditi optužnicu i otvoriti kazneni postupak protiv Ante Vrbana. Provjerili smo i podatke iz vlasničkog lista za vilu u Hercegovačkoj ulici na kojoj su bile prijavljene Runjine hrvatske tvrtke. Na toj adresi pretplatnica s tri broja je Daria Runje. Iz gornjih navoda proizlazi kako je Vrban uređivao tu vilu. U prosincu 2017. Željko Runje uknjižio se na vilu u Hercegovačkoj temeljem ugovora o nasljeđivanju. Prethodni vlasnici bili su Maja i dr. Duje Runje. U vlasničkom listu bilo je zapisano pravo doživotnog plodouživanja Marije Duvnjak Runje ali je isto izbrisano temelju smrtnog lista od veljače 2013. godine. Inače, bogati Sinjanin ima i vilu u Marconi ulici u Houstonu u Teksasu. Iz američkih registara vidljivo je kako su tamo osim njega prijavljeni i njegova supruga Daria koja je isprva i brinula oko gradnje bračke vile.

No, uz Željkovo ime upisani su još i Ante i Duje kao rodbina te dvije Ruskinje Yulia i Nadezdha Polunina. Uz Yulijino ime ponegdje piše i prezime Runje. U američkim registrima piše i kako on ima registriran Mercedes - Benz GL-Class te Chevrolet Silverado. Piše i kako podupire političke akcije Exxon Mobil tvrtke ma što to značilo. Zanimljivo je kako su američkim registrima upisani skromni prihodi Željka Runje. Tako piše da se njegovo bogatstvo procjenjuje između 250.000$- 499.999 $ te da su prihodi njegovog kućanstva između 100.000 - $ i 149.999 $.  No, zanimljivo je kako uz njegovo ime piše da je istočnoeuropskog porijekla te pripadnik ortodoksnog kršćanstva, dakle pravoslavac, srpske nacionalnosti te da govori srpsko-hrvatski. S obzirom da je Runje hrvatsko dalmatinsko prezime, da su Runje iz Sinja i to predjela Karakašica koja graniči s Glavicama otkud su Milanovići - ne isključujemo mogućnost da se radi o pogrešci. Mada je moguće da se u SAD-u Željko Runje tako predstavlja. Njegova supruga Daria pak upisana je kao katolkinja.

U Hrvatskoj je Runje poslovao preko dvije sada već ugašene tvrtke. Prvu smo već spomenuli - Ekaterina trgovinu i nju je osnovao u svibnju 2012. godine. Sjedište tvrtke bio je u Hercegovačkoj 36 u ulici koja se spaja s otmjenim Pantovčakom. Kao osnivačica tvrtke bila je upisana i Ekaterina Razumovskaya iz moskovske Zvenigorodskaye ulice. Runje je bio direktor i tada je imao prijavljenu adresu u Sinji u Ulici Filipa Grabovca na kojoj posluje obrt Eurocop. Runje je osnovao i Rutera projekt potkraj 2011. godine sa sjedištem na istoj adresi. U toj tvrtci bio je osnivač i direktor. Obje tvrtke imale su temeljni kapital od samo 20.000 kuna iako je Ekaterina trgovina kao što smo već napisali kupovala zemljište u Bobovišću. Na kraju konstatirajmo kako je najmoćniji Hrvat u ruskom naftnom biznisu i Milanovićev prijatelj Željko Runje drugi ešalon putinovaca. Ukoliko ruski predsjednik nastavi s agresivnim pohodima na Ukrajinu zacijelo će se lista sankcioniranih proširivati pa nam preostaje vidjeti hoće li na crnu listu dospjeti i imovina u Zagrebu, na Braču i Houstonu i ovog bogataša.