Mnogi se još sjećaju burnih dana iz 90-ih godina prošlog stoljeća kada je Tuđmanov HDZ vladao Hrvatskom a kada su protivnici prvog hrvatskog predsjednika izašli na središnji zagrebački trg prosvjedovati protiv odluke o oduzimanju koncesije zagrebačkom Radiju 101. Tog su se 21. studenog 1996. dogodili najmasovniji prosvjedi na Trgu bana Jelačića od osamostaljenja Hrvatske i označili su bunt protiv aktualne vlasti. Tada je pokojni predsjednik Franjo Tuđman bio na liječenju u Washingtonu. Na Trgu bana Jelačića došlo je više od 120 tisuća ljudi podržati Radio 101, kojem je tri dana prije oduzeta koncesija za emitiranje od strane Vijeća za telekomunikacije. Kada se to dogodilo dva stoljeća kasnije, odnosno kada je Agencija za elektroničke medije oduzela koncesiju tvrtci Radio 101 čiji je vlasnik tvrtka Impossibile Egressus u posjedu Nijemca Thomas Alexander Thimme nitko nije izašao na ulice. Posve razumljivo jer s odlaskom Tuđmana s političke pozornice postupno je iščeznula sva moć oporbenih medija poput Stojedinice ili splitskog Feral Tribunea. Kada je u kolovozu 2021. AEM oduzeo koncesiju tvrtci, a radio prestao s emitiranjem u svibnju iste godine, nije prosvjedovao nitko osim samog vlasnika Nijemca koji je to predstavio kao gušenje medijskog pluarizma. No, u Hrvatskoj se puno toga promijenilo od Tuđmanovih vremena do danas pa su tako i izjave poput tih postale potpuno irelevantne i lišene svakog značaja. Netom je Radio 101 završio u ovršnim raljama Grada Zagreba. To i ne čudi iz najmanje dva razloga. Prvo, dugovi Radia 101 iz 2022. iznose 253.443 kn koji su pridodani dugovima prethodnih godina koji iznose rekordnih 19.858.052 kn. (U trenutku otvorenja predstečaja u prosincu 2020. iznosili su 9 milijuna kn.) Drugo, Radio 101 godinama je bespravno u gradskom prostoru na atraktivnoj lokaciji u samom srcu Zagreba u Gajevoj ulici. No, taj prostor ne plaćaju pa im je sad gradonačelnik zaprijetio ovrhom nad imovinom. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinski građanski sud u Zagrebu Grad Zagreb poslao je ovršno rješenje protiv zagrebačke firme Radio 101. Radi se o firmi koja je izgubila koncesiju nad Stojedinicom. Vlasnik Radija 101 i dalje je tvrtka Impossibile Egressus iako je u siječnju objavljeno kako će ta tvrtka biti izbrisana iz sudskog registra nakon što je Financijska agencija nad njom istodobno otvorila i zatvorila stečajni postupak. Ovrhu je Grad Zagreb pa samim tim i gradonačelnik kao zakonski zastupnik pokrenuo zbog duga od 6.320,28 eura / 47.620,15 kn. Radiu 101 nalaže se platiti u roku osam dana spomenuti dug uvećan za zakonske kamate te troškove postupka u minimalnom iznosu od 25,00 EUR / 188,36 kn. Vidljivo je kako zakonske kamate teku od srpnja 2022. na iznos od 1.053,38 eura / 7.936,69 kn pa su nadalje obračunate za svaki sljedeći mjesec zaključno s prosincem 2022. godine.

U slučaju da Radio 101 ne plati u traženom roku predložena je i ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona. Rješenje o ovrsi donijela je zagrebačka javna bilježnica Senija Škrinjar Kos koja je i odredila ovrhu radi prisilne naplate tražbine zajedno s troškovima. Istaknula je i upozorenje ovršeniku da se može žaliti u roku 8 dana ali da prigovor mora obrazložiti. Da je netko u vrijeme kad je Tomašević bio aktivist Zelene akcije koju je podupirala Stojedinica rekao kako će on jednoga dana biti gradonačelnik te nad tim nekad kultnim ZG radijem provoditi ovrhu teško da bi se našao netko tko bi povjerovao da će to biti tako. No, sve što se čini nemogućim u jednom trenutku lako može postati realnost.