Živimo u brendiranom svijetu u kojem se samo rijetki ne žele identificirati s brendovima a u kojem je, nažalost, mnogima neki logo vrhunac životnih maštanja. Kad smo nakon pada komunizma ušli u svijet mjerila zapadnog potrošačkog svijeta nismo prihvatili vrijednosti kakve imaju, primjerice, Skandinavci koji ne luduju ni za kakvim pomodnim i skupim markama kad su odjeća ili obuća u pitanju već prednost daju jednostavnoj estetici, kvalitetnoj odjeći i funkcionalnosti. Po pitanju trendy ludovanja za krpicama mi smo sličniji onome kako primjerice Britanci vide i opisuju bogataše iz istočnoeuropskih zemalja tipa Rusije, Bjelorusije ili donedavno i Ukrajine. Dakle, želimo provjerene skupe marke unatoč tomu što prosječni hrvatski standard svjetlosnim miljama ne odgovara tom cjenovnom razredu. Stoga ne čudi da je svojedobno dućan Hugo Boss u Petrinjskoj ulici 3 u zgradi čiji su vlasnici Ante Nobilo i pokojni Milan Mićo Carić mamio uzdahe svih koji su imali novaca da u njemu kupuju ili su pak samo mogli izlog i impresivni interijer gledati izvana. Medijski vrhunac im se dogodio krajem listopada 2008. kada su u dućanu Hugo Boss ugostili dizajnericu Jade Jagger, kćer slavnog pjevača Micka Jaggera. No, krajem veljače 2012. mnogi su ostali šokirani kada je objavljeno kako Nijemci oduzimaju tvrtci Renimo Miljenka Renića pravo na prodaju Hugo Boss odjeće. Dogodilo se to nakon 16 godina suradnje i tada su bili ogorčeni i Miljenko Renić ali i njegov brat koji je bio u tom biznisu. Vrlo brzo, 4. ožujka 2013. otvoren je i stečaj nad tvrtkom Renimo. Dotad nezaobilazni lik iz brojnih društvenih kronika, zagrebački poduzetnik koji se u metropoli etablirao kao vlasnik Hugo Boss dućana, Miljenko Renić, iščezao je iz javnosti. Objavljeno je samo kako planira tužiti Hugo Boss jer su zastupstvo dodijelili slovenskom poduzetniku. No, sve dosad nije bilo poznato kako je oduzimanjem Hugo Bossa za njega počela osobna financijska kalvarija - završio je 23. prosinca 2016. u osobnom stečaju s dugovima većim od 4 milijuna eura. Taj postupak je jednim dijelom okončan ali stečajni povjerenik mora nadzirati ponašanje potrošača, odnosno Renića pet godina. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Otvaranjem stečajnog postupka nad zagrebačkom tvrtkom Renimo  4. ožujka 2013. i imenovanjem za stečajnog upravitelja Zorana Mihajlovića započeo je početak kraja tvrtke koja je u metropolu dovela Hugo Boss modnu marku i godinama je prodavala hrvatskim kupcima dubokog džepa. U kolovozu prošle godine stečaj nad Renimom je okončan a tvrtka je iz registra Trgovačkog suda u Zagrebu izbrisana u rujnu prošle godine. Paralelno s postupkom stečaja nad tvrtkom čiji je vlasnik i direktor bio Miljenko Renić, od kraja 2016. godine trajao je i osobni stečaj nad tim nekad uglednim i rado viđenim zagrebačkim poduzetnikom. Postupak osobnog stečaja nad Renićem je formalno okončan ali je on ušao u petogodišnje razdoblje tzv. provjere potrošača. Zadnji dokument koji se tiče tog postupka na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu donesen je 31. siječnja ove godine.  Naime, sudac Vladimir Dimanovski u nastavku postupka radi naknadne diobe stečajne mase potrošača Miljenka Renića u stečaju tada je utvrdio tražbinu vjerovnika II. višeg isplatnog reda odnosno Privredne banke Zagreb u iznosu od 4.925.245,07 eura, odnosno 37.109.258,95 kuna.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je Općinski građanski sud u Zagrebu  'povodom prijedloga potrošača otvorio i zaključio postupak stečaja potrošača, te je imenovan povjerenik koji je tijekom postupka od 5 godina tijekom provjere ponašanja potrošača obavještavao sud o stanju stečajne mase, o čemu je sud zainteresirane osobe obavještavao putem e- oglasne ploče. Obzirom da je prikupljen određeni iznos sredstava na računu, izvršena je naknadna dioba i utvrđena je jedna tražbina vjerovnika iz izreke obzirom da je nastavljen postupak radi naknadne diobe' - piše među ostalim u tom dokumentu. Taj papir ilustrira dubioze u kojima je zapeo nekadašnji gazda i vlasnik luskuznog dućana nakon što mu je Hugo Boss oduzeo zastupstvo za Hrvatsku. Surađivali su 16 godina i tada je Renić za medije govorio kako ih je taj potez šokirao te doveo u pitanju i budućnost obiteljske tvrtke sa 30 zaposlenika. Zastupstvo je tada dobila slovenska Sportina koja je inače poznata po brojnim brendovima koje zastupa u Sloveniji i regiji. Inače, prvo pripremno ročište u postupku osobnog stečaja Miljenka Renića dogodilo se  28. ožujka 2017. godine.

Tada su pozvani brojni Renićevi vjerovnici i to: Croatia zdravstveno osiguranje, Erste Card Club, Mercedes Benz Leasing, Partner banka, PBZ, Privredna banka Zagreb, Securitas Hrvatska, Zagrebačka banka i Financijska agencija. Dužnika Miljenja Renića zastupao je zagrebački odvjetnik Alen Pešušić. Taj poziv na ročište krajem prosinca 2016. potpisala je sutkinja koja je započela postupak osobnog bankrota odnosno Jasna Gažić Ferenčina. U popisu imovine Miljenko Renić je naveo kako nema nekretnine, pokretnine, imovinska prava na tuđim stvarima, O kuna na računima, ukratko da nema ništa osim mjesečne neto plaće u tvrtci Diversus Res u iznosu 2.604,97 kn. Ukupne tadašnje obveze prikazao je u iznosu od 32.665.570,64 kn. Pod članove kućanstva naveo je suprugu Martinu i malodobnu kćer. Tu izjavu u kojoj je naveo kako nema apsolutno nikakve imovine samo tu minimalnu plaću te ogromne višemilijusnke obveze vlastoručno je potpisao 18. srpnja 2016. godine i predao na Općinski građanski sud u Zagrebu. Tijekom godina u kojima se vodio postupak osobnog stečaja nad njim očito su isplivale i puno veće obveze jer je u dokumentu, koji nosi datum zadnjeg dana siječnja ove godine, iznos duga samo prema Privrednoj banci Zagreb bio veći od ukupnog duga koji je prikazao u ljeto 2016. godine.

Inače, nakon zatvaranja dućana Hugo Boss Miljenko i njegova supruga Martina promovirali su se kao vlasnici luksuznog dućana Heraldi u Frankopanskoj ulici u Zagrebu. Taj je dućan čak neko vrijeme odijevao i hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Tako je 2016. objavljeno kako je Davor Šuker kao šef HNS-a odjenuo Vatrene u odijela Joop kod zastupnika Heraldija. U medijima je Miljenko Renić promoviran kao gazda tog dućana No, iz sudskog stečajnog dokumenta vidimo kako je Renić tamo formalno bio tek zaposlenik s minimalnom plaćom. Naime, tvrtka Diversus Res, koja je navedena kao vlasnik Heraldija, u posjedu je Zagrepčanina Slavka Fruka. Kao direktor neko vrijeme bio je upisan Mijo Renić, Miljenkov brat, no sadašnji je direktor Fruk. Miljenkov brat Mijo na LinkedIn profilu navodi kako dulje od 8 godina radi kao menadžer za PROAgenturu. Ujedno je suvlasnik tvrtke Podium plus sa sjedištem u zagrebačkoj Teslinoj ulici, zajedno s bratom Zvone Bobana, Draženom Bobanom. Zanimljivo je kako su mnogi uvjereni da je supruga Miljenka Renića, Martina i dalje vlasnica Heraldija i o tome su javno govorili.

Tako je poznata HRT-ova kostimografkinja Nataša Svekler potkraj listopada 2019. govorila kako se divi odjeći Martine Renić, vlasnice Heraldija. Bilo kako bilo, Miljenko Renić za koji dio javnosti misli kako je vlasnički povezan s Heraldijem, bilo preko supruge ili na neki treći način, službeno za Općinski građanski sud nije imao nikakvu imovinu. Iz dokumenta koji nosi datum 10. siječanj 2018.  vidljivo je primjerice kako je tadašnji stečajni povjerenik Bože Guvo konstatirao kako je stanje stečajne mase dužnika bilo 2.786,70 kn dok je kroz cijelu 2019. godinu iznosilo 28.206,74 kuna. Slučaj Miljenka Renića dokazuje kako unutar onih koji se smatraju hrvatskom elitom ili su to nekad bili uvijek postoji netko tko može srušiti rekord dugovanja. Dosad je na tronu bio Ženja Moskaljov, suprug Martine Tomčić i zet bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića koji je zatražio osobni bankrot zbog duga od skoro 25 milijuna kuna.

No, nije uspio u tom postupku jer je sud utvrdio kako je nepošten o čemu smo pisali. Slučaj bivšeg zastupnika Hugo Bossa za Hrvatsku dokazuje kako su čak i takvi enormno visoki dugovi sitnica u odnosu na one koji su prethodili osobnom bankrotu Miljenka Renića. Nekadašnji vlasnik Renima, tvrtke koja je držala luksuzni butik u koji je hrlila hrvatska elita živi je dokaz kako je moguće biti na tronu a potom nevjerojatno financijski zaglibiti. Jedino je nejasno kako su mu tolike banke dopustile tako visoka dugovanja kada obične građane progone i za neke minimalne iznose dugovanja. No, s druge strane osobe koje stilom života odaju dojam da su dijelovi elite i koji se na društvenim mrežama promoviraju po stilu života na visokoj nozi često posegnu za postupkom osobnog bankrota kako bi se izvukli ogromnih akumuliraih dugova o čemu smo prethodno pisali i u članku o osobnom bankrotu sinu pokojnog slikara Mersada Berbera.