Javnost se s pravom već godinama pita kako to da nikad nije došlo do sudskog pravorijeka u aferi Bankomat, optužnici za isisavanje stotina milijuna kuna iz državne Hrvatske poštanske banke u vrijeme dok ju je vodio Josip Protega. Taj isti Protega proslavio se po hedonističkim navikama, kojem su istražitelji otkrili zlatne pipe, skupa odijela, neviđenu raskoš... Podsjetimo, optužnicu u toj velikoj financijskoj aferi podigao je  USKOK a osim bivšeg brokera i bankara Protege optuženi su i član uprave Ivan Sladonja, financijski direktor Mario Kirinić te osmorica povlaštenih klijenata. Uskok je podigao optužnicu zbog sumnje da se u Hrvatskoj poštanskoj banci godinama događao kriminal "težak" ukupno 255 milijuna kuna po prokušanom bankarskom receptu – izdavanjem ogromnih kredita koji se ne mogu vratiti i usputno bogaćenje menadžera koji su si tim sumnjivim transakcijama priskrbili milijunske bonuse. Zbog te afere uhićeni su u prosincu 2009. i poduzetnici Ivan Galić, Oliver Beidenegl i Svetimir Gadže. Zadnja dvojica tada nisu bili poznati široj javnosti ali je o njima pisao Dubrovački vjesnik, odnosno navodio je kako su njihove tvrtke Dakma i Dignitas imale sumnjivo visoke promete u stanovima i milijunske makinacije s vrijednim zemljištem. Gadža i Beidenegl bili su upleteni u jednu od većih afera što se tiče GUP-a Grada Dubrovnika. Naime, za njegova donošenja u prosincu 2005. tadašnja gradska uprava na čelu s bivšom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom iznenada je unijela područje Čemprijesa na otoku Šipanu kao turističku zonu. Prije toga, na javnoj raspravi, ta se turistička zona nije niti spominjala, a dubrovačka se javnost digla na noge jer je riječ o golemom području gdje je bilo planirano sagraditi turistički kompleks kapaciteta 1500 postelja.  Gadže je tada bio na čelu tvrtke Eurobenz, koja je od tvrtke Zagorske šume kupila 43 hektara Čemprijesa. Partner u Zagorskim šumama bio je Željko Knapić, varaždinski poduzetnik koji je postupno otkupljivao zemlju od stanovnika. Knapić je tvrdio da je zemljište izgubio jer je “bio iskamataren”, a Gadže je Čemprijese preprodavao među nekoliko tvrtki kojima je vlasnik bio upravo on, a partner Beidenegl. O tom je slučaju tada pisao Večernji list. Beidenegl je tada sklopio ugovor o prodaji zemljišta Čemprijesi sa švicarskom tvrtkom Jupiter Adria u kojoj se i zaposlio. Dubrovački vjesnik tvrdio je da je Gadže u prenamjeni zemljišta uspio uz pogodovanje lokalnih struktura, a na osnovi usmenih obećanja lokalnih moćnika o prenamjeni zemljišta ishoditi pozamašan kredit HPB-a. Netom se Financijska agencija RH dala u potragu za Svetimirom Gadžom zbog dugotrajnih dugova koje ima u RH. Navode kako nema adresu u RH. Iz sudskog registra vidljivo je kako ima više tvrtki u kojima je direktor ili suvlasnik ili pak oboje. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Financijska agencija RH uputila je 3. ožujka ove godine službeni poziv Svetimiru Gadži na dostavu adrese za primanje pismena. U pozivu piše 'Sukladno članku 79. c stavku 6. Zakona o stečaju potrošača (NN 100/15, 67/18, 36/22), obzirom da iz evidencije Ministarstva unutarnjih poslova proizlazi da potrošač nema boravište niti prebivalište u Republici Hrvatskoj, Financijska agencija poziva potrošača da u svrhu uručenja Poziva kojim ga se poziva na očitovanje vezano za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača prijavi adresu za primanje pismena ili adresu boravišta ili adresu prebivališta pred Ministarstvom unutarnjih poslova' - piše u tom pozivu. Taj poziv bit će istaknut 60 dana od objave na sudskoj ploči. Gadži je na raspolaganju kao i svim drugim dužnicima mail i info telefon Savjetovališta Financijske agencije RH.

Pregledom Sudrega ustanovili smo kako je Svetimir Gadže itekako poslovno prisutan u Hrvatskoj. Tako je direktor u tvrtci Legea šport iz Imotskog čiji je osnivač njegov brat Milenko. Uz njegovo ime upisana je adresa u hercegovačkim Drinovcima. Svetimir Gadže je suvlasnik i tvrtke Santo Cove zajedno s Tomislavm Zorićem iz Zagreba. U toj tvrtci sa sjedištem u Imotskom direktor je zajedno s Mostarcem Draganom Azinovićem te Helenom Lončar iz Posušja. Sa slovenskom tvrtkom Sisteko Holding te poduzetnikom Hrvojem Vasiljem suvlasnik je tvrtke Sisteko u kojoj je i direktor. Sisteko holding je inače tvrtka u vlasništvu Slovenca Bojana Šobe. Gadže posjeduje i tvrtku Dakma u Imotskom u kojoj je jedini vlasnik i direktor. Gadže je  sa zagrebačkom adresom osnovao tvrtku M.A.R.M. konzalting sa sjedištem u Poreču ali je ta tvrtka izbrisana iz sudskog registra.

Što se pak tiče tvrtke Čepljesi  u kojoj je bio osnivač i prokurist i koja je prodana Jupiter Adriji ta je tvrtka sada vlasništvo zagrebačkog Mooringa a direktorica je  Nina Solomun. Osnivač Mooringa je Hrvoje Pezić koji vodi niz tvrtki ali je napoznatiji po HOK osiguranju. Svetimir Gadže je od listopada 2006. bio suvlasnik češke tvrtke Sontex zajedno s cijelom galerijom zanimljivih osoba. Tako su na listi osnivača Sontexa  osim Svetimira Gadže koji je tada imao adresu u Pločama bili: Dragan Baralić iz Banja Luke, Marko Carević iz Poreča, Zagrepčanka Morana Čok, Emir Dizdarević  iz Novog Pazara u Srbiji, Sandra Jošić  i Aleksandra Jungić iz Banja Luke, Željko Lekić iz Šipova u BiH,  Damir Ostojić iz Čelinca iz BiH, Branko Petrinec iz  Lipovljana, te Goran Šarić i Dragan Gašpić iz Zagreba. Šarić je inače poduzetnik koji je godinama u bijegu, u Hrvatskoj je osuđen zbog notorne prijevare na nekretnini a poznat je i kao bivši dečko odvjetnice Maje Čuljak, djevojke Sergija Ivanovića u čijem je stanu umro Milan Bandić.

O Šariću smo pisali u članku pod naslovom: 'KUPIO STAN 2006. OD PREMINULE '98. Za direktora Core Medie Dijane Čuljak traže zatvor zbog kupnje stana od pokojnice a koji je prodao ženi Blaža Petrovića - Goran Šarić nalazi se u bijegu a iz sudskog spisa proizlazi kako je iz Njemačke otišao u Čile'. Ime Svetislava Gadže zadnji put u hrvatskim medijima spominjano je i kroz priče o njegovom zetu Ivici Tabaku. O tome svjedoči i članak iz Slobodne Dalmacije objavljen potkraj kolovoza 2015. godine po naslovom: 'Norveški investitori iz Sućurja poručuju: Ne dugujemo ništa, a protiv Tabaka i Gadže podnijeli smo kaznene prijave'.

U članku je pisalo sljedeće: 'Tvrtka PPK “Nekretnine” (“Prime Property Kroatien”) nikome nije dužna 37 milijuna kuna, zbog čega nas je sud na osnovi mjenice koju je podnio Ivica Tabak -  promptno blokirao. Budući da smo podnijeli žalbu na tu odluku, nadamo se da će sud jednako tako brzo odlučiti o njoj. Vjerujemo u hrvatsko pravosuđe – kazao je Jan Andre Aasmoen iz tvrtke PPK “Nekretnine” na konferenciji za novinare organiziranoj u Splitu, u hotelu “Park”, a u povodu napisa da je veliki turistički projekt u Sućurju na Hvaru, vrijedan 250 milijuna eura, iza kojeg stoji norveški kapital – blokiran. Podsjećamo, investitori iz inozemstva već osam godina čekaju početak izgradnje velikog hotelsko-apartmanskog naselja pod nazivom “Zaljev sv. Jurja”, i taman kad su nakon Izmjena i dopuna Prostornog plana općine Sućuraj mislili da je put za realizaciju otvoren – udario je grom iz vedra neba. Bivši poslovni partneri Svetomir Gadže i njegov punac Ivica Tabak zatražili su da se Gadži isplati dugovanje od 37 milijuna kuna' - objavila je Slobodna u ljeto 2015.

Iako je u tom članku Ivica Tabak označen kao Gadžin punac osmrtnica Draganu Gadži, ocu poduzetničke braće iz Drinovaca Milenka i Svetimira Gadže, upućuje na to da je on ipak Svetimirov šogor a ne punac. Naime, navodi se kako je Ivica zet pokojnika koji je osim dva spomenuta sina imao i kćer Anitu. Što se pak tiče optužnice u aferi Bankomat kojom je obuhvaćen i Svetimir Gadže kojem prijeti osobni bankrot, tu se još na ogorčenje mnogih nije dogodio nikakav sudski pravorijek. O tome svjedoči i članak koji smo objavili polovicom rujna prošle godine pod naslovom: 'MRTVO SLOVO NA PAPIRU Optuženik iz afere Bankomat Josip Protega unatoč sudskoj blokadi upravlja imovinom nadomak Sabora, otkrivamo vezu Damira Škugora i njega - Prije plinske afere dogodila se najveća bankarska afera teška četvrt milijarde kuna sumnjivih kredita za koliko su optuženi bivši čelnik HPB-a i ostali, impresivna Protegina imovina odavno je blokirana no to očito ništa ne znači jer nekretninu uređuje'. U međuvremenu u blokiranoj Proteginoj imovini nadomak Sabora naveliko posluje kafić. I nikome ništa.