Još se mnogi sjećaju nekad popularnog HRT showa "Željka Ogresta i gosti" ali i razgovorne emisije "Piramida" koju je vodila ista voditeljica. Još je puno gledatelja državne televizije kojima je u sjećanje utisnut nekadašnji urednik i voditelj koji se kasnije upustio u privatni producentski i marketinški biznis - Dubravko Merlić (63). Par Merlić - Ogresta jedan je od najpoznatijih hrvatskih parova. Vjenčali su se krajem siječnja 1991. a u braku su dobili troje, sad već odrasle djece. Mnogi su se prethodnih desetljeća divili njihovom profesionalnom i privatnom uspjehu. No, u zadnje vrijeme skoro da su iščezli iz javnosti. Ponekad ih se može vidjeti nedjeljom na zagrebačkom Britancu. Obično sjede u nekom kafiću na tom popularnom zagrebačkom trgu i to u vrijeme kada se tamo održava sajam starina i antikviteta. To i ne čudi jer žive u blizini. Od kraja svibnja 2003., dakle već više od 20 godina, Merlić je osnivač privatne producentske tvrtke Castor multimedia. Iako mnogi misle kako u svijetu televizijske produkcije teku milijuni, stvarnost je sada za neke potpuno drugačija. Naime, poslovno izvješće za prošlu godinu pokazuje kako su zlatni dani tog biznisa za Merlića očito prošli. Naime njegova je tvrtka imala nešto više od 32 tisuće kn. K tomu je vidljivo kako je Merlić posuđivao svojoj tvrtci novčane iznose a i Castro multimedia njemu. No, sve to još ne objašnjava zašto je slavni hrvatski TV par Merlić - Ogresta djelovao potišteno kad smo ih snimali. Dapače, još nije bilo podne a oni su u kafiću na zagrebačkom Dolcu opalili po nečemu jačem od kofeina. K tomu Željka Ogresta koja je napunila 60 godina se nije odvajala ni od cigarete. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na web stranici tvrtke Castor multimedia čiji je vlasnik i direktor Dubravko Merlić vidljivo je kako je većinu projekata radio združeno sa sinom Matejem Merlićem koji je također potpisan kao producent. Matej je inače filmski producent ali s tatom i mamom surađivao je i na zajedničkom projektu 'Jedna jedina' koji je plasiran na HRT-u. Taj je projekt medijski promoviran u Gloriji krajem 2021. godine pod naslovom: 'Pogledajte ponos i diku Dubravka Merlića: Njegov novi serijal obiteljski je pothvat u koji je uključio ženu, sina i kćer'. U Gloriji je pisalo: 'Legendarni TV urednik i voditelj sad je autor, scenarist i producent TV serijala ‘Jedna jedina‘ o našoj intrigantnoj povijesti, čije prikazivanje započinje na Hrvatskoj televiziji u siječnju'.

No, financijski pokazatelji Merlićeve tvrtke Castor Multimedia ukazuju na stagnaciju obiteljeksog producentskog biznisa Merlića i Ogreste. Naime, 11. travnja 2023. godine Dubravko Merlić potpisao je 'Odluku o raspodjeli dobiti društva Castor multimedia d.o.o. za 2022. godinu'. U tom je dokumentu naveo: 'Skupština društva Castor Mulitmedia d.o.o. donosi odluku o raspodjeli dobiti za 2022. godinu u iznosu od 32.801,83 kuna na način da se dobit raspoređuje za isplatu jedinom članu društva. Dobit se smatra zadržanom sve dok se zahtjevom jedinog člana društva ne zatraži i izvrši njena isplata, a po ispunjenim uvjetima likvidnosti koji omogućuju isplatu iste. Jedini član društva neće tražiti isplatu navedene dobiti u slučaju i za vrijeme financijskog stanja društva kojem bi isplata ugrozila njegovo daljnje poslovanje, a o kojem stanju će ga izvijestiti uprava društva'.

Zanimljiv je i dio koji je naveden u 'Bilješkama uz financijske izvještaje za 2022'. U tom dokumentu piše: 'Društvo je posudilo 2.504,55 kuna direktoru tijekom godine, od čega je cijeli iznos vraćen u istom razdoblju. Unutar poslovne godine, direktor je posudio 120.000 kuna Društvu, a Društvo je taj iznos vratilo u istom obračunskom razdoblju'. I taj dokumentu potpisuje osobno Merlić kao direktor. Inače, tvrtka Castor multimedia zapošljava u prosjeku dvije osobe. U svakom slučaju te znamenke su daleko ispod onog veličanstvenog produkcijskog okvira unutar kojeg su egzistirali Dubravko Merlić i Željka Ogresta u vrijeme dok su drmali državnom televizijom. K tomu, Dubravko Merlić bio je osoba od povjerenja bivšeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova, bivšeg veleposlanika u Washingtonu Miomira Žužula koji je svojedobno drmao Plivom pa je tako i Merlić imao koristi od toga.

Naime, Žužul je bio progurao Merlića za direktora tvrtke Pliva zdravlje čiji je osnivač bila Pliva. Jedan od prethodnih direktora u toj tvrtci bio je Tihomir Orešković koji je poznat kao bivši premijer Hrvatske. Oreškovića, povratnika iz Kanade, pamtimo po izrazu građevine koji je upotrebaljavao umjesto termina građani u svom kratkom premijerskom manadatu u kojem je HDZ koalirao s Mostom a na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko. No, nije to jedina bivša funkcija Dubravka Merlića a koja nije imala veze s njegovom temeljnom profesijom, novinara, urednika, producenta. Naime, Sudreg nam otkriva kako je bio i na funkciji člana NO-a Zagrebtoursa u vrijeme dok je u toj kompaniji bio i Rikard Frgačić, Zagrepčanin poznat po tome što je kao vlansik dvije turističke agencije svojedobno tužio njemačku Lufthansu. Iza Merlića je i njegova ugašena tvrtka Dual MV koju je osnovao 1993. godine a koja je skončala u stečaju 2001. godine.

Iza supružnika Merlić - Ogresta još je jedan ugašeni poslovni entitet. Radi se o tvrtci Novi kanal koja je kasnije preminovna u Dioarlop a u kojoj su prije gašenja direktorske funkcije imali i Dubravko i Željka ali i njihova kćer Maja Merlić ali i druge osobe. Ta je tvrtka pod imenom Dioralop izbrisana iz sudskog registra 2019. godine. INAČE, Dioralop je bio i modni brend pod kojim su kći Merlića i Ogreste zajedno sa svojom partnericom, Andrejom Bistričić, kreirali brend nakita, odjeće ali i nastupali na modnim revijama. I konačno Dubravko Merlić bio je jednu godinu direktor u tvrtci Adria News koja je u krajnjem vlasništvu tajkuna iz Srbije Dragana Šolaka. Sadašnji su direktori u istoj tvrtci Tihomir Ladišić i Sloevnac Tomaž Jeločnik. Preko te tvrtke Šolak zapravo drži N1 televizijski kanal za Hrvatsku.

U svakom slučaju ako je polovica 90-ih godina i prvo desetljeće novog milenija proteklo u znaku mega uspona Dubravka Merlića i Željke Ogreste očito je u trećem desetljeću novog milenija nastupila recesija za njihov televizijski i producentski biznis. Stoga ne čudi da imaju više vremena za ispijanje žestice na placu na Dolcu koji je omiljeno okupljalište lokalnih prodavača s Dolca te slučajnih susreta. Jedino bi Željka, koja je napunila 60 godina, mogla ražestiti sve koji ulažu u kampanje da osvijeste ljude od štetnosti pušenja. Naime, ona se skoro pa nije odvajala od cigarete.