Svatko na ovom svijetu ima spektar tajni koje skriva od javnosti. Poglavito tajne imaju javne osobe koje plivaju u mutnim vodama hrvatske politike ili s politikom spregnutog piara i marketinga. Iako se Aleksandra Kolarić javnosti predstavlja kao transparentna osoba čistih računa otkrili smo neke detalje koji bacaju novo svjetlo na to čime se sve zapravo bavi njezina tvrtka Quadrans.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na svom Facebook profilu Aleksandra, odnosno Alex, kako se na društvenim mrežama profilira, sebe predstavlja sljedećim riječima: 'Komunikacijska savjetnica, predsjednica HUOJ-a u dva mandata, glasnogovornica Vlade Ivice Račana. Jedna od vodećih komunikacijskih stručnjaka s diplomom britanskog Instituta za odnose s javnošću (CIPR), magistrica znanosti iz područja povijesti ...' Glasna je Alex kada o svemu treba zboriti - bilo da se radi o SDP-u ili HDZ-u, političarima iz pozicije ili opozicije. lijevima, desnima, novim političkim licima....

Na Faceu objavljuje i aktivističke video - tako je pozvala da izađete na izbore, da sudjelujete u akciji Spasi me.... Kategorično je na istom profilu zapisala 'Moja FB stranica služi argumentiranim raspravama. Ne polemiziram s budalama, totalitaristima bilo koje vrste, zlim ljudima i primitivnim prostačinama. Na stranici ne toleriram bilo koju vrstu širenja mržnje, šovinizma, mizoginije, homofobije i sličnih netrpeljivost'. Dakle, s Alex nema dileme - nije diplomatski zakukuljena - narod bi rekao da je 'bez dlake na jeziku'.

Na svom profilu naravno ističe i tvrtku Quadrans, odnosno svoju privatnu  PR agenciju. Iskopali smo zanimljivosti vezane uz tu tvrtku koju Kolarićka vodi od 2008. godine. Tako smo doznali da je tu tvrtku u Zagrebu osnovao stranac iz Johanesburga iz Južnoafričke Republike Francois Ters Swanepoel pod imenom Quadrans usluge upravljanja.  Tvrtku je od njega u ožujku 2008. preuzela Kolarićka i naziv skratila u Quadrans.  Potom je Kolarićka promijenila i poslovnu adresu Quadransa pa je tvrtka isprva poslovala na njezinoj kućnoj adresi u Čikoševoj ulici.

Istodobno je Kolarićka bila jedna od osnivačica tvrtke Praevisio među čijim je osnivačima bio i Deloitte Central Europe Holdings Limited, ali njihova ciparska podružnica. Znakovito je kako je među osnivačima Praevisia bio i spomenuti Swanepoel od kojeg je Kolarićka preuzela Quadrans. Među osnivačima bio je i Gavin John Leake koji je, kao i Swanepolea tada, upisao zagrebačku adresu Praevisio i dalje postoji i direktor je, prema Sudregu, Yuri Sidorovich koji se upisao sa slovenskom adresom.

Kolarićke više nema među čak 26 osnivača Praevisia ali od poznatijih osoba vidjeli smo ime Vedrane Jelušić Kašić koja je u lipnju 2018. otišla s čelnog mjesta EBDR-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku u Delloite. Naime, Previsio je zapravo hrvatska podružnica  Delloitea. U međuvremenu Kolarićka je razgranala poslove preko Quadransa radeći kampanje za brojne akcije tipa: Sve za nju ili pak pružajući usluge piara i savjetovanja Hrvatskoj liječničkoj komori u vrijeme dok je na njezinom čelu bio Trpimir Goluža. Štos je bio u tome da je Goluža u to vrijeme raspisivao javne natječaje za posao glasnogovornika HLK a onda odbijao sve pristigle kandidate uz izliku da ne zadovoljavaju uvjete a zapravo je sve vrijeme namještao poslove Quadransu.

U agenciji joj je desna ruka njezina sestra Alice Jurak koja je bila udana za Dubravka Juraka, sina bivšeg partnera Miroslava Kutle i Ninoslava Pavića - Zdravka Juraka. Alice na stranicama Quadransa ističe kako je ona bila dugogodišnja novinarka Jutarnjeg lista. Inače, je široj zagrebačkoj javnosti postala poznata kada je pokrenula Facebook grupu 'Zagrebačke škole oštećene u potresu' preko koje je , upozorava lakako su neke škole u lošijem stanju nego nakon proljetnog potresa te zašto..

Kao što je sama u jvanim istupima isticala njezino dvoje djece (iz braka sa sinom tajkuna Juraka) pohađalo je najstariju zagrebačku Osnovnu školu Miroslava Krleže. Budući da je dugogodišja ravnateljica te škole nadasve elegantna i šik odjevena Silvana Galinović kojoj je nedavno potvrđen treći redoviti mandat po 'kimjongunovskom' modelu (većina je bila za nju a oni koji nisu - njihovi su listići proglašeni nevažećim) poznata po tome da povremeno podijeli s javnošću vijesti tipa ' Škola u kojoj učenici nemaju tople vode - punih 187 godina'  logično je da je Jurakica na sebe preuzela obvezu izboriti što bolje pozicije, odnosno  zamjenske škole za svoju djecu i druge učenike iz Krleže. 

U tome je i uspjela jer su učenici iz Krleže prošli neusporedivo bolje od nekih drugih učenika iz drugih škola iz središta Zagreba - naime učenici nižih razreda do obnove Krleže pohađaju OŠ Jabukovac a učenici predmetne natsave pohađaju OŠ Pantovčak. Tako se na djelu vidi kako korisne i važne vještine posjeduju sestre Kolarić - Jurak - kada je u pitanju javno komuniciranje s neposrednim profitnim učincima za njih same. 

No, tu ne završava uspješna priča ambicioznih sestara iz Quadransa. Kolarićka je u vrijeme svoje poslovne karijere živjela u starom stanu u Čikoševoj ulici. Poslovni uspjeh odrazio se i na njezin standard pa je tako kupila veliki stan u novogradnji u prenapučenoj podsljemenskoj Ulici Ive Serdara. U tom stanu je u lipnju 2018. primila novinare Glorije te im pričala o svom uspješnom privatnom i poslovnom životu 'jutra joj počinju ptičjim koncertom oko njezina stana u Šestinama, a kad na terasi ispija prvu kavu s nevjenčanim suprugom Zoranom Jokanovićem (49), pogled joj seže do Podsljemena i zapadnog dijela grada.

Njezini najbliži - majka Ljiljana, mlađa sestra Alice i životni partner Zoran - najradije bi da se njihova Sani, kako je odmila zovu, okani politike i usredotoči na svoj privatni biznis jer je već sedam godina vlasnica tvrtke Quadrans, za odnose s javnošću, marketinške i krizne komunikacije. Osnovala ju je nakon što je cijelo desetljeće bila regionalna direktorica marketinga i komunikacija u hrvatskoj podružnici globalne konzultantske kuće Deloitte. Svojim najdražima uzvraća da ima dovoljno energije za dva posla i da u politici istinski uživa - premda je 2013. bila izbačena iz SDP-a zbog verbalnog delikta te doživjela uvrede i blaćenja' - objavila je Glorija.

Bilo je to u trenutku kada se  poželjela  vratiti u SDP, iz kojeg je izbačena zbog verbalnog delikta - uvjerena da ima dovoljno energije za javnu službu i svoj privatni posao te se natjecala za šeficu zagrebačkog SDP-a. U egidi je u Gloriji pisalo 'povratak goniča robova'. Ipak nije uspjela u tom naumu jer su njezini tadašnji protukandidati bili bolji a kao što znamo tada je pobijedio Gordan Maras a Alex je bila treća. No, sreća se okreće pa sada više ni Maras nije šef zagrebačkog SDP-a jer mu je novi predsjednik SDP-a raspustio podružnicu te nominirao Joška Klisovića za utrku za zagrebačkog gradonačelnika na skorim lokalnim izborima.

Inače, u Gloriji je tada Alex, koju u obitelji zovu Sani, otkrila kako ima i polusestru iz očeva prvog braka koja se zove Ruth Allegretti. Pronašli smo Allegretti na Facebooku i vidjeli kako je prije 3 godine objavila sliku kada je otišla u mirovinu. S polusestrom Kolarićka komunicira preko Facea a i gospođa Ruth očito daje podršku poslovnim aktivnostima svojih polusestara jer je na Faceu objavljuje svoju sliku s ružičastom vrpcom - prepoznatljivim znakom akcije Sve za nju zahvaljujući kojoj je Quadrans ušao u finale Grand PRix HUOJ-a - što je vidljivo na web stranici Kolarićkine tvrtke.

Nije tajna da se u piarovskim tvrtkama vrti golemi novac poglavito u onima čiji su osnivači povezani s vodećim političkim strankama u Hrvatskoj. Stoga ne čudi da je Kolarićka kupila u novogradnji četverosobni  stan u  potkrovlju ukupne površine 148,21 mn s parkingom. U tom stanu živi s bivšim pirotehničarom iz Siska Zoranom Jokanović čije je ime u medijima prisutno iz vremena kada je dolazio s pirotehničarima na Markov trg provjedovati protiv uvjeta u kojima rade pirotehničari. Sada Stanojević nije samo izvanbračni Kolarićkin partner već je i suvlasnik Quadransa.

Kolarićka je u posjed tog stana došla transakcijama s tvrkom SNN Andrije Beljana iz Sesveta. U vlasničkom listu piše kako je vlasništvo upisano od  'Na temelju Ugovora o zamjeni nekretnina od 16.02.2011. g. i Tabularne isprave od 16.02.2011. g.' Dakle, očito je Kolarićka vješta u transakcijama 'staro za novo', iako većina drugih ljudi tu opciju koristi za kupnju automobila njoj je to pošlo za rukom u kategoriji rješavanja stambenog pitanja. Podsjetimo i kako je Kolarićka uspješna u promoviranju sebe kao bivše Račanove glasnogovornice. Ona je naime imenovana za glasnogovornicu Vlade RH u travnju 2000. a razriješena u listopadu 2002. godine. Od tada je prošlo dvadeset godina ali Kolarićka je uspjela stvoriti ozračje da ne izblijedi njezina ta bivša funkcija.

No, zanimljivo je na kakve sve domišljate načine sestre Kolarić i Jurak zarađuju novce. Tako smo pronašli službeni mobitel Quadransa na forumima sa intrigantnom porukom: 'Drage mame, tražim sugovornicu za temu koju radim o usporedbi vaginalnog i carskog poroda, znači neka od vas koja je prošla obje priče. Radim temu za prilog Život u jednim dnevnim novinama. Molim vas da me kontaktirate na 098/224-757. Hvala! Ta je poruka objavljena na forumu Roda u siječnju 2018. dakle nešto ranije nego što je Kolarićka najavljivala povratak u SDP na velika vrata. Inače, navedeni mobitel je služeni broj istaknut na web stranici Quadransa uz ime direktorice Aleksandre Kolarić.

No, sestre iz Quadransa potrudile su se obogatiti javno komuniciranje službenih organizacija poput Hrvatske liječnilke komore  i tako što je Alice Jurak slala medijima priopćenja sa senzacionalističkim nazivima a koje su pripisivane tadašnjem šefu HLK dr. Trpimiru Goluži. Tako je Quadrans plasirao u medije priopćenje s naslovom 'Gotovo je s robovlasničkim odnosom prema specijalizaciji'. U naslov je očito kako su agilne sestre ugradile duh Radničke fronte. No, kad su posrijedi sestre iz Quadransa očito vrijedi ona 'svaka igra, svaka dobiva'. Prolazi sve od predstavljanja za novinarku u postupku prikupljanja osjetljivih intimnih podataka pa do političkog i društvenog aktivizma u rasponu od potresa u strankama do zagrebačkog potresa.