Sinu legendarnog Većeslava Vece Holjevca potvrđena je 18. prosinca ove godine ovrha zbog minusa na tekućem računu koji je imao kod Addiko banke.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Tvrtka B2 kapita reklamira se kao vodeća europska tvrtka za otkup i upravljanje potraživanjima. U javnosti se doznalo kako takve tvrtke primjerice 100 eura duga otkupe od banaka za 30 a onda isti nemilosrdno utjeruju od malih dužnika. Tvrtka u Hrvatskoj djeluje od srpnja 2013. kao podružnica B2 Kapital Holdinga iz Luksemburga a inače se radi o tvrtci sa glavnim sjedištem u Oslu. Predsjednik NO-a je Norvežanin Erik Just Johnse. Njegove fotografije odaju dojam sredovječnog, uspješnog i zadovoljnog menadžera. Kako i ne bi blistao od zadovoljstva kada su zemlje u kojima djeluje, posebice one slične Hrvatskoj, raj za takve tvrtke.

Naime, dužnici niču kao gljive poslije kiše, a prihoda je sve manje bez obzira što nas političari uvjeravaju kako, unatoč koroni i svim drugim problemima, ne bilježimo značajnije stagnacije niti gospodarski pad. Grk Georgios Christoforou i Poljak Adam Bartosz Parfiniewicz preostali su članovi NO-a a u Upravi su Zagrepčani: Tanja Miljanić Presečki, Ivan Cicvarić, Luka Lambaša, Andreea Achim te Beograđanin Nebojša Popović. Općinski građanski sud u Zagrebu 18. prosinca ove godine objavio je presudu kojom je ostala na snazi ovrha B2 kapitala protiv Vece Holjevca. On je inače jedini sin najzaslužnijeg zagrebačkog gradonačelnika tijekom čijeg mandata grad je prešao preko Save, izgrađen Velesajam te stvoreni temelji da grad postane prava metropola.

Osim Vece, kojeg je Većeslav Holjevac, nazvao po svom nadimku, pokojni znameniti gradonačelnik imao je kćeri iz prvog braka Tatjanu i Dubravku te još jednu kćer iz drugog braka. Tatjana Holjevac bila je predsjednica uprave Vipneta devedesetih godina a potom predsjednica pa potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba.  Jednom je za medije izjavila kako im tata u nasljedstvo nije ostavio ništa osim prezimena. Njezin brat Veco godinama je držao restoran Ribarski brevijar. No, prema dostupnim sudskim podacima njegova tvrtka Holjevac - ribarstvo i turistička agencija d.o.o. otišla je zbog dugova u stečaj na Trgovačkom sudu u Zagrebu te prije 4 godine izbrisana iz registra. 

U svakom slučaju Holjevčev sin Veco neće prije Božića 2020. dobiti radosnu već neugodnu vijest. Nažalost, svakodnevno svjedočimo dubini dužničkog ponora u Hrvatskoj. Iako nas političari i drugi javni sudionici uvjeravaju kako ovrhe i osobni stečajevi pogađaju socijalno najranjiviju populaciju u Hrvatskoj - to, sudeći po svakodnevnim spoznajam portala Imperijal.net uopće nije istina. Na sudskim oglasnim pločama svakodnevno se objavljuju imena osoba za koje većina građana Hrvatske ne bi prepostavili da imaju problema s dugovima.

Iz sudske presude kojom je potvrđena ovrha nad sada 72-godišnjim Vecom Holjevcem vidi se kako je tvrtku B2 kapital zastupao pravnik Zvonimir Kirinić na zadnjem ročištu a da tuženi Veco Holjevac, iako uredno pozvan, nije se ni odazvao. Iz presude je vidljivo kako je Holjevac ovršen 4. srpnja 2018. zbog duga od 605,46 kn. Njegov je dug zbog zakonskih zateznih kamata i troškova narastao na iznos od 820,65 kn. Tuženom Veci Holjevcu naloženo je i plaćanje trošaka postupka u iznosu od 175 kn sa zakonskim zateznim kamatama od presude do isplate po naprijed navedenoj kamatnojstopi, a sve u roku od 15 dana.

Inače, jedini sin legendarnog Holjevca zadnji je put istupio u javnosti prije osam godina kada je iznio sumnju kako je njegov otac otrovan. U srpnju ove godine navršilo se 50 godina od Holjevčeve smrti. Službena verzija je glasila da je umro od karcinoma. Nakon sloma bivšeg poretka, stvorene su sumnje u službenu verziju smrti a iste je podgrijao i osobno Holjevčev sin kada je ispričao kako je obitelji došao Josip Boljkovac s pitanjem da li žele pokrenuti istragu o uzrocima gradonačelnikove smrti. Obitelj Holjevac je znala kako im nikakva istraga neće vratiti oca.

Ali tom je prigodom Veco Holjevac izjavio 'Uvjeren sam kako je likvidiran zato što je bio najizgledniji vođa kasnijeg, hrvatskog proljeća. Smatran je prirodnim liderom u eventualnom raspadu Jugoslavije'. Inače, dugo godina restoran 'Ribarski brevijar' slovio je za izvrstan te su i mediji hvalilo kako vlasnik Veco Holjevac osobno lovi ribu koju tako frišku doprema na Kaptol. Nakon likvidacije tvrtke Holjevac restoran Ribarski brevijar vodila je tvrtka Vecmar j.d.o.o. čija je direktorica bila Martina Vrbanec Holjevac čije je ime moguće pronaći na stranicama zagrebačkog Dječjeg vrtića Marinić jer je tamo primljena za pomoćnu kuharicu i slastičarku.

Tvrtka Vecmar doživjela je sudbinu tvrtke Holjevac d.o.o. - naime izbrisana je u listopadu proše godine iz sudskog registra. Iz sudske odluke vidi se povijest dugovanja Vece Holjevca. Vjerovnik B2 Kapital Holjevčev dug preuzeo je od Addiko banke ugovorom sklopljenim u rujnu 2016.godine. Ovrha je nastala zbog minusa na tekućem računu dužnika Vece Holjevca a koji se, dakle, vukao godinama. Ovrhu je proveo javni bilježnik Mladen Matoš a potom je  Addiko banka B2 kapital cesijom prenijela nenamirenu novčanu tražbinu s pravnim učinkom još 24. listopada 2014., o čemu je tuženik obaviješten.

Tuženi Holjevac istaknuo je prigovor promašene aktivne legitimacije ali sud je utvrdio suprotno. Tijekom postupku sud je proveo dokaz uvidom u izvadak iz poslovnih knjiga tužitelja,potvrdu o izvršenom uvidu u podatke MUP-a o adresi tuženika, ugovor o ustupu tražbina zaključen između Addiko Bank d.d. i tužitelja od 07. 09. 2016.' - piše u presudi sutkinje Snježane Lukša kojom je potvrđena ovrha nad Holjevčevim sinom. U svakom slučaju 2020. svima je bila teška ali Veci Holjevcu ova ovrha zasigurno neće uljepšati Božić ni blagdane. Naime, presuda je oglašena preko sudske ploče a dužnik ima pravo na žalbu u roku osam dana od objave.