Odvjetnik Tomislav Tus vodio je preuzimanje dionica MOL-a od malih dioničara Ine 2008.  Tvrtku Prolaznik osnovao je 2004. za račun odvjetnice i dioničarke MOL-a Ilona Banhegyi i njezinog partnera Ábela Galácza u stanu svoje supruge. Imena Tusovih mađarskih partnera isplivali su u aferi s tajno snimljenim razgovorom Krawieca, direktora Molovog poljskog partnera  i poljskog ministra financija kada je prepričan razgovor u kojem se Hernadi hvalio kako je naštimao tužbu protiv sebe u Budimpešti da izbjegne izručenje Hrvatskoj. Tusov partner u tvrtci Prolaznik Ábel Galácz svjedočio je na suđenju u aferi Ina - MOL u korist Mađara tvrdeći kako je MOL stabilizirao Inu. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prema podacima iz registra Trgovačkog suda u Zagrebu mlađi sin generala Antuna Tusa, inače korporacijski odvjetnik Tomislav Tus osnovao je tvrtku Prolaznik  d.o.o. zadnjeg dana prosinca 2004. godine te u njoj postao direktor. Istodobno odvjetnik Tus bio je zastupnik Odvjetničkog društva Žurić i partneri u kojem je radio sve do osnivanja svog odvjetničkog ureda Tus i Andrijanić. Vlasništvo je godinu kasnije prenešeno na odvjetnički ured Banhegyi Ugyvedi Iroda iz Budimpešte, te potom na nekadašnju šeficu pravnih poslova i dioničarku MOL-a Ilonu Irmu Bánhegyi.

Sin generala Tusa bio je direktor u Prolazniku od osnivanja pa do 9. srpnja 2012. kada je postao prokurist. Tvrtka je bila registrirana za kupnju nekretnina, a sudeći prema zadnjem Fininom izvješću za 2018. Tus je bio i predsjednik Skupštine tvrtke sve do odluke o likvidaciji. Prema izvješću iz 2018. Prolaznik nije imao nekretnine u svom posjedu. Uz Tusa je direktor u tvrtci bio i Mađar Ábel Galácz. Odvjetnica Banhegyi proglašena je likvidatoricom Prolaznika - 14. rujna 2018.

Ime Tusove partnerice, odvjetnice Banhegyi hrvatskoj javnosti postalo je poznato kroz fiktivnu tužbu koju je u Budimpešti pokrenula protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, i to kao bivša šefica pravne službe MOL-a te kao dioničarka - sve kako bi se taktički pokušalo izbjeći suđenje Hernadiju u Hrvatskoj, odnosno osigurati suspenziju uhidbenog naloga protiv Hernadija. Istodobno, ona je imenovana i za direktoricu slovačkog Slovnafta, tvrtke u sastavu MOL-a u kojoj je direktor, od odlaska s čelne pozicije u Ini i hrvatskoj javnosti znani "molovac" Zoltan Aldott. T

akođer, bila je registrirana je i kao odvjetnica MOL-a u New Yorku. Pretpostavljamo da je Tus suradnju s odvjetnicom Benhegyi započeo dok je kao odvjetnik  2008. u Odvjetničkom društvu Žurić i partneri zastupao MOL . To je zabilježeno na stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga HANFA koja je na izvanrednoj sjednici održanoj 1. rujna 2008. godine donijela "Rješenje kojim se društvu MOL Hungarian Oil and Gas ...a  koje zastupa Tomislav Tus, odvjetnik Odvjetničkog društva Žurić i Partneri iz Zagreba, odobrava objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje javnog dioničkog društva Ina Hrvatska".

Rješenje je 1. rujna potpisao tadašnji šef Hanfe Ante Samodol i tako je započela saga o drugom krugu privatizacije Ine koja će bivšeg premijera odvesti na optuženičku klupu, odnosno u zatvor.  Član Uprave Prolaznika Ábel Galácz postao je poznat hrvatskoj javnosti kao svjedok kada je 2012. na suđenju Sanaderu posvjedočio kako je MOL stabilizirao Inu. Inače je direktor MOL-ovog startupa Lead Ventures. Njegovo se ime spominje uz Hernadijevo u knjizi "25 strana postkomunizma - mafija država", knjizi mađarskih autora  Bálint Magyari  i Júlie Vásárhelyi.

Prema podacima s web stranice Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu I.B. (odnosno bivša vlasnica, bivša direktorica te likvidatorica zagrebačkog Prolaznika d.o.o, Ilona Banhegyi) spominje se na ukupno 7 mjesta u predmetu Zsolt Hernadi protiv Hrvatske. Iz teksta tužbe vidljiv je slijed pravnih akcija I.B.  koje su trebale odigrati ključnu ulogu u izbjegavanju hrvatskog uhidbenog naloga kroz fiktivnu tužbu podignutu u srpnju 2013. u Budimpešti protiv Hernadija s predestiniranim oslobađajućim učinkom a koji se i dogodio. 

Budući je ona odvjetnica od posebnog Hernadijevog povjerenja zasigurno je mala pune ruke posla radeći s jedne strane za Molovu slovačku tvrtku a s druge u korist fiktivne tužbe protiv Hernadija, zanimalo nas je da li je uopće dolazila u Zagreb zbog administrativnih pitanja vezanih uz zagrebački Prolaznik. Na Sudregu nije uložen nijedan dokument s njezinim potpisom pa nismo isti mogli usporediti s njezinim originalnim potpisom iz Budimpešte. To smo pitali odvjetnika Tusa ali nismo dobili odgovor.

I ime drugog Mađara iz zagrebačke tvrtke Prolaznik Abela Galacza pronašli smo na zanimljivom dokumentu. On se skupa s odvjetnicom Ilonom Beneghy spominje u dokumentu evidentiranom u bazi FARA (Foreign Agent Registration) Ministarstva pravosuđa SAD-a  Radi se o tzv. slučaju "Leaked Polish Scandal Tape" kada je u Poljskoj procurilo kako se Hernadi hvalio da je naštimao proces protiv sebe u Budimpešti te da ga vodi njegova pouzdanica Ilona Banhegyi, supruga Abela Galacza, koji je označen kao bivši glavni savjetnik MOL-a.

O tom je slučaju pisao poljski Wprost na temelju tajno snimljenog razgovora predsjednik Uprave poljskog PKN Orlena Dariusza Jaceka Krawieca i poljskog ministra financija Wlodzimierza Karpinskog u jednom restoranu a o slučaju je izvijestio i Jutarnji list. U bazu FARA dospjela je zahvaljujući uredu Squire Patton Boggs kojeg je hrvatska strana angažirala u sporu s MOL-om. Inače, Galacz je odgovorna  osoba u budimpeštanskoj tvrtci Lead Ventures koje je investicijski povezan s MOL-om.

Zanimalo nas je je li odvjetnik Tus pratio medijske objave događaja koji su razotkrili pozadinu naštimane tužbe u Budimpešti kojom je Hernadi pokušao izbjeći izručenje Hrvatskoj i to kao osoba poslovno povezana s Banhegyi i Galaczomno nismo dobili odgovor.  Inače, polovicom prosinca 2014. poljski PKN Orlen  nudio je MOL-u za Inu 1,5 milijardi eura dok je MOL tražio 3 milijarde  eura. Poljska tvrtka potpisala je već ranije memorandum o suradnji s MOL-om a iz sadržaja tajno snimljenog razgovora direktora Krawieca jasno je kako je s Hernadijem vrlo blizak i da mu predsjednik uprave MOL-a povjerava najveće poslovne tajne. 

No, indiskrecija je Hernadija već jednom "došla glave" kada je snimljen kamerom u restoranu Marcelino dok je sjedio sa Sanaderom, ali to je bilo ipak manje egzaktno nego kad se Krawiecu hvalio da je naštimao tužbu protiv sebe preko povjerljivih suradnika. Preostaje nam vidjeti kako će dalje teći slučaj Ina-MOL. Odvjetnik Tus zna zasigurno brojne tajne i zakulisne radnje iz vremena kada je MOL preuzeo Inu 2008. godine a što je postalo podlogom za taj proces.

Također, činjenica da je izabran od strane Hernadijevih bliskih suradnika za osnivača i upravitelja tvrtke Prolaznik zorno svjedoči da je zadobio osobno povjerenje Mađara iz najintimnijeg Hernadijevog kruga. Zato ostaje pitanje koliko je sve utjecajnih pripadnika hrvatskog društva MOL proteklih godina angažirao na svojoj strani. Podsjetimo na slučaj konzultantica kada je pao Tomislav Karamarko zbog otkrića da je tvrtka MOL-ovog konzultanta Joze Petrovića plaćala konzultanske usluge tvrtci njegove tadašnje zaručnice a sadašnje supruge Ane. Hoće li pasti još neka kapitalna glava zbog MOL-a preostaje nam vidjeti. Dosadašnja iskustva govore da tko s MOL-om tikve sadi na rubu završi. 

(Članak je u integralnom obliku objavljen prošle godine u tiskanom izdanju tabloida Imperijal).