Sve je počelo pretprošlo ljeto kada se na rajskom otočju preko društvenih mreža dijelio video na kojem se vidi kako prvi zaštitar u Hrvata prijeti smrću tamnoputom vozaču jet skija. Nakon što se uskomešalo karipsko domicilno stanovništvo, Miki Marić platio je odvjetnike koji su ga pokušali obraniti u stilu "izgubljen u prijevodu". Tvrdili su kako engleski Mariću nije materinski te da on nije tvrdio kako će 'ubiti Crnca' već da skiper može ubiti njegovog gosta.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zasigurno su brojni stanovnici Hrvatske koje muče teške egzistencijalne brige s razmljivom dozom zavisti gledali na vlasnika Sokola Marića kada je u medijima osvanula priča o njegovim rajskim vilama na otočju Turks i Caicos. Ljudima koji jedva sastavljaju kraj s krajem zasigurno je bilo nezamislivo kako netko može zaraditi desetine milijuna dolara i uložiti na tako udaljenoj rajskoj destinaciji. No, svaka medalja ima svoje naličje i svaki raj imao svoj pakao. Da postoje nevolje i u raju uvjerio se Zlatko Miki Marić, kada se prije dvije godine našao usred neugodne situacije koja je eskalirala u neželjenom smjeru. O tome svjedoči i članak u karipskom tjedniku Week News, koji pokriva otočje Turks i Caicos od 3. lipnja 2019.

Naslovom članka je glasio: "Vlasnik odbacuje tvrdnju o rasizmu nakon incidenta na jet skiju". Članak se bazirao na izjavama Zlatka Marića, najpoznatijeg zaštitara u Hrvata. U članku je tamatiziran obračun koji se u tropskom raju dogodio 26. svibnja 2019. kada je jet skijaš doplovio neposredno uz plažu vile Sokola Marića. Odvjetnici su tvrdili kako Marić nije prijetio ubojstvom vozaču jet skija i da rasizam nije bio u temelju incidenta. Vlasnik zaštitarske tvrtke angažirao je odvjetnike iz tvrtke Saunders&Co i to Biancu Harvey i Normana Saunderas Jr. Oni su u 30. svibnja 2019. poslali medijima priopćenje za javnost u kojem su iznijeli Marićevu verziju događaja.

Sukob se inače dogodio oko 16.30 sati ispred vile Zlatka Marića. Snimljen je na mobitel koji  je potom podijeljen na web stranice društvenih medija, što je potaknulo optužbe za rasizam. Taj incident bio je jedan u nizu obračuna vlasnika karipskih vila i lokalnih vozača jet skija koji pokrivaju plivačke zone oko otoka. Ranije su incidente slične Marićevom smatrali djelima rasizma i pokušajima bijelih useljenika da zagospodare javnim plažama. Marićeva odvjetnička tvrtka ponudila je dodatno objašnjenje o tome što je uzrokovalo sukob  navodeći da je pogrešno protumačen incident.

U priopćenju je pisalo: "Video koji kruži društvenim medijima, na kojem se vidi svađa između Zlatka Marića, stanovnika Providencialesa koji živi na plaži Long Bay, skipera, pogrešno se tumači kao rasistička konfrontacija zbog korištenja plaže od strane skipera.  Spor je nastao zato što je vozač jet skija bio nedopušteno blizu Marićevoj plaži. " Odvjetnici su tvrdili da je videozapis uređen, te da prikazuje samo dio incidenta. Tvrdili su kako u snimku nije uključen skiper koji je gotovo preletio gosta a 'koji je plivao tik uz plažu i to nedopuštenom brzinom", Marićevi odvjetnici svog su klijenta nadalje branili sljedećim riječima:

"Sučeljavanje nije imalo veze s bojom nečije kože ili državljanstvom već isključivo s upotrebom plaže' istaknuli su i kako je i gost koji je mogao stradati bio crne boje kože te kako se tamo odmarao u društvu 15 crnih prijatelja ."Vozaču jet skija, zaposleniku Sun and Fun Seasportsa, sam gost je prvi rekao da ne smije upravljati jet skijem tako blizu plaže i tako velikim brzinama. No, vozač ga nije poslušao, dobacivši gostu, da on nije vlasnik plaže". U priopćenju se navodilo da je Marić, koji je također boravio u odmaralištu,nakon toga ušao u raspravu sa skiperom.

Odvjetnicima je rekao kako se više od dvije godine bori s vozačima jet skija koji voze velikim brzinama tik uz plažu Long Bay. Posvjedočio je kako je čuo prepirku između skipera i njegovog gosta te je otišao na plažu kako bi skipere upozorio da ne smije upravljati jet-skijem tako blizu plaže. Prema njegovim riječima Marić je govorio: 'Ovdje ćete nekoga ubiti, nekoga ćete ovdje ubiti'. Odvjetnica Bianca Harvey izjavila je da je skiper na Marićevo upozorenje odgovorio "ovo nije vaša plaža, niste vlasnik plaže". Dodala je: "Jasno je da vozač jet skija nije bio na plaži, nikad nije bio na plaži i nitko mu nije rekao da siđe s plaže. Bio je na vodi tik uz plažu, na jet skiju, upravljao je jet skijem na nekoliko metara od plaže velikom brzinom, što sugerira da na to ima pravo jer nitko ne posjeduje plažu".

Harvey je dalje ustvrdila da se iz videa također jasno vidi da nije bilo rasnih primjedbi i da je spominjanje vlasništva nad plažom pogrešno protumačeno. Marićeva odvjetnica izjavila je da engleski nije Marićev materinski, odnosno "prvi jezik" i da joj je klijent  potvrdio da nije prijetio da će ikoga ubiti. Rekla da je Marić skiperu nije govorio kako će "on ubiti nekoga" već da će skiper ubiti nekoga pa sebe.  Drugi angažirani odvjetnik Norman Saunders Jr. u svojoj je primjedbi u izjavi za novinare napomenuo da je upravljanje plovilima u plivačkim zonama ozbiljna i dobro poznata opasnost za turiste koji plivaju tik uz plaže Turks i Cacios otočja, ali i za vozače jet skija.

Izjavio je da su posljednjih godina turisti stradavali  plivajući tik uz plaže. Zbog toga i postoje zakoni koji reguliraju rad plovila u zonama plivanja, zabranjujući nesmotreno upravljanje plovnim objektima, iskazivao je Marićev drugi odvjetnik. "Upravljanje mlaznim skijama velikim brzinama unutar 100 metara od bilo koje plaže je opasno, nesmotreno i neodgovorno, a vozač jet-skija u incidentu na plaži Long Bay ispred Marićeve vile, bio je znatno bliži. "Ovo nije crno / bijelo, lokalno / emigracijsko, javno kupalište / privatna plaža, a pokušaj  baratanja u tim terminima  je očigledno pogrešan', poantirao je Marićev odvjetnik.

I ovaj slučaj pokazuje kako ni na Karibima ne cvjetaju ruže niti je lako izbjeći sukobe. Mnogi su zasigurno uzdahnuli kada su vidjeli slike luksuznih vila i resorta u posjedu Sokola Marića u kojima su odmor platile i slavne Kardashianke. Tko bi rekao da taj odmor uz visoku cijenu ima i svoju mračnu stranu i elemente sukoba koji odgovaraju matrici balkanskog klinča. Samo jednu od svojih vila  Lidija House - koja nosi naziv njegove supruge -  Marić iznajmljuje po cijeni od 8.500-14.500 USD za noć. Tko bi rekao da mišićavi Miki svoje hrvatske mišiće mora isprsiti i pred domicilno tamnoputo stanovništvo kako bi obranio pravo na mir i tišinu svojih gostiju u preskupom raju na zemlji.