Sin pokojnog vlasnika i nadzornika Ante Toni Bračić, koji je povezan s 28 tvrtki, istaknuo je kako se radilo o previdu (propustu) Uprave a direktor Toni Buljević odgovorio je nakon našeg upita kako su poslali dokumente javnom bilježniku kako bi se propust ispravio.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Brački hotel Pastura diči se s četiri zvjezdice i promovira kao moderan i udoban hotel. Nalazi se na samoj plaži u Postirama i zasigurno je jedan od najpoznatijih na tom otoku. Prema službenim podacima u vlasništvu je zagrebačke tvrtke Iskraemeco. Direktor je Postiranin Toni Buljević. Prema službenim podacima Trgovačkog suda u Splitu predsjednica Nadzornog odbora Pasture je Zagrepčanka Danica Vladušić koja je zajedno s Ljiljanom Vladušić suvlasnica i direktorica knjigovodstveno-računovodstvene tvrtke Finea iz Zagreba. Kao zamjenik predsjednika upisan je Krešo-Živko Bračić a tvrtka ima i dva člana NO-a. Zanimljivo je kako se oba ta člana NO-a zovu Zoran Bokšić.

Normalno bi bilo pretpostaviti kako se radi o imenjacima koji žive na različitim adresama i imaju različit osobni identifikacijski broj. No, to u konkretnom nije slučaj. Naime, radi se o istoj osobi koja je upisana dva puta na Sudregu tako da površnim iščitavanjem steknete dojam kako tvrtka ima dva člana NO-a. No, kao što je najavljeno u samom naslovu najveći problem s NO-om Pasture je u tome da je navedeni zamjenik NO-a Krešo-Živko Bračić već desetljeće mrtav. U prvi mah smo pomislili kako se tu možda radi o imenjaku pa smo upravi Pasture poslali upit.

Drugi smo poslali u tvrtku vlasnika, odnosno zagrebački Iskraemeco. Prema službenim podacima suvlasnici Iskraemeca su slovenska tvrtka Iskra Impuls iz Kranja, Ljubljančan Ante Bračić i Kranjčanka Maja Lotrič Bračić dok je Ante Bračić direktor. Uvdno smo objasnili kako želimo razjasniti nejasnoću kako ne bismo nenamjerno objavili neki neprovjereni ili netočni podatak. Pitali smo za podatak sa Sudrega prema kojem je Krešo-Živko Bračić naveden kao zamjenik predsjednika NO-a bračke Pasture. Spomenuti je bio i suvlasnik više hrvatskih tvrtki: Iskraemeco, Indenna-Impuls i Pozitivna energija. Pozvali smo se na podatak iz rubrike  Sjećanja Večernjeg lista gdje je osoba istog imena i prezimena navedena kroz sjećanje djelatnika Iskraemeca, Pasture i Finee.

Naime iz spomena je bilo vidljivo kako je Krešo-Živko Bračić umro 2011. a djelatnici tri spomenute tvrtke, među kojima i bračkog hotela Pasture dirljivi In Memoriam dali su 2015. godine. U njemu je pisalo 'Sjećanje na našeg dragog, neprežaljenog direktora i velikog čovjeka KREŠU - ŽIVKA BRAČIĆA (20. VI. 2011.- 20. VI. 2015.) Iako s nama nisi već četiri godine sjećanja na Tebe svima su nam ispunjena tugom, a duša i srce radosni da nam je dragi Bog dao tu priliku da Te upoznamo i budemo dio Tvog života. Trajno si u našim sjećanjima i molitvama. Tvoji djelatnici iz tvrtki Iskraemeco Zagreb, Pastura Postire, Finea Zagreb'.

Na poslani upit dobili smo odgovor direktora Pasture Tonija Buljevića. On je na naš upit o spornoj situaciji odgovorio 'kako je Krešo-Živko Bračić preminuo 20. lipnja 2011. godine te da su iste godine vlasnik i Uprava tvrtke Pastura d.o.o. donijeli odluku o raspuštanju Nadzornog odbora, međutim, kao što ste i sami uočili, Odluka nažalost nije provedena u sudskom registru. Odluku ćemo poslati javnom bilježniku na provedbu upisa u sudski registar'. 

Tako će konačno desetljeće od njegove smrti Krešo-Živko Bračić i službeno prestati biti zamjenik NO-a bračkog hotela Pastura. Inače, njegovi nasljednici su Ante Bračić i Maja Lotrič Bračić. Izgledno je kako bi pokojni Bračić bio nadzornik Pasture tko zna koliko još dugo da jedan novinarski upit nije skrenuo pozornost na taj formalni propust. Inače, Krešo-Živko Bračić imao je brojne poslovne funkcije u susjednoj Sloveniji kao jedan od čelnika Iskra Impulsa ali i niza drugih tvrtki. Kako je pokojni Bračić bio regionalno uspješan poduzetnik tome smo više doznali iz jedne odluke Konkurencijskog vijeća BiH. Radilo se o odluci koja se ticala Bračićevog preuzimanja udjela u tuzlanskoj tvrtci Siporex u kojem su mu partneri bili europski koncern Xella te poduzetnici iz Srbije.

Tamo je navedeno kako je  Krešo-Živko Bračić s adresom u Ulici Hrvatskog sokola xx Zagreb, vlasnik 51,5 posto udjela u osnovnom kapitalu tvrtke IskraEmeco, dok u istoj tvrtci  Iskra Impuls  iz Kranja posjeduje 30,50 posto udjela a u kojem je IskraEmeco vlasnik 18,5 posto u osnovnom kapitalu. Istaknuto je i kako je Krešo-Živko Bračić vlasnik 99,13 posto udjela u Iskra Impulsu iz  Kranja te vlasnik 40 posto udjela u u tvrtci Elektral iz Radovljice u Sloveniji. Navedeno je i kako  Krešo Živko Bračić ima 100 posto udjela u tvrtci Sipgradnja ali 100 posto udjela u privrednom subjektu Pastura (hotel - odmaralište na jadranskoj obali), preko privrednog subjekta Iskraemeco.

Također, fizičko lice Krešo-Živko Bračić je član uprave i direktor privrednog subjekta Sipgradnja te član Nadzornog odbora privrednog subjekta Siporex. Taj dokumentu je bio iz svibnja 2008. godine. U istom dokumentu pronašli sno podatke o obiteljskim svezama između pokojnog Kreše - Živka Bračića i Ante Bračića te smo uputili dodatni upit samom Bračiću. Inače navedimo kako spomenuti uživa veliki poslovni ugled u Sloveniji a tvrtka koju vodi zajedno s Majom Lotrič Brčić postiže izvrsne rezultate. To ne čudi s obzirom da se radi o poznatom proizvođaču električnih mjernih uređaja uključujući i elektro uređaje za kućanstva ali i poslovne subjekte. 

 Anti Bračiću koji je u poslovnim krugovima u Sloveniji povezan s 16 tvrtki uključujući i kompanije koje se bave gradnjom rezidencijalnih objekata u Hrvatskoj poznatiji kao Tone poslali smo dakle dodatni upit na koje smo dobili kratke ali jasne odgovore. Slijedi mail komunikacija s jednim od trenutačno najpropulzivnijih slovensko-hrvatskih poduzetnika koji u Hrvatskoj ima udjele u 12 tvrtki: uz malu napomenu kako je Ajpes kratica za Slovenski trgovački registar:

- Prema podacima iz dokumenata poslanih Konkurencijskom vijeću BiH (Siporex) Vi ste sin Kreše-Živka Bračića rođenog 1944. godine koji je imao adresu u Ulici Hrvatskog sokola 67, Zagreb. S obzirom da je ista adresa navedena u službenom glasilu RH Narodnim novinama  za Krešu Živka Bračića kod registracije tvrtke, Indenna-Impuls, Pozitivna energija, Iskraemeco i Pasturu a da iz navedene objave za Pozitivnu energiju proizlazi da se radi o istoj osobi, rođenoj 1944. godine, kako komentirate da je Vaš pokojni otac i dalje zamjenik NO-a bračke Pasture iako odavno nije među živima? 

* Odluka o raspuštanju NO nije provedena u sudskom registru. 

- Prema podacima iz vlasničkog lista vlasnik hotela Pastura je zagrebačka tvrtka Iskraemeco u kojoj ste suvlasnik. Jedan od suvlasnika je i slovenska tvrtka Iskra Impuls u kojoj je pak prema podacima Ajpesa suvlasnik zagrebački Iskraemeco. Iz Ajpesa pak proizlazi kako je Vaš pokojni otac u Ajpesu bio upisan kao Krešo Bračić s adresom Janševa ulica xx Radovljica gdje je i sjedište Elektrala koje je navedeno kao povezano društvo i u odluci Konkurencijskog vijeća BiH (istu adresu i Vi ste naveli kod registracije u Iskraemecu). Kako tumačite da je Vaš pokojni otac istodobno imao različito ime u Hrvatskoj i Sloveniji

* Moj otac je cijeli život bio Krešo Bračić, čisto administrativno jer izdavanjem domovnice u Hrvatskoj i u matičnim knjigama u Hrvatskoj je upisan kao Krešo Živko Bračić. 

- Kako tumačite da je izbrisan iz sudskog registra Slovenije a nije iz Trgovačkog registra Hrvatske (Pastura)? 

* Nakon provedene ostavinske rasprave brisan je u svim društvima gdje je imao udjele, vlasnik Pasture d.o.o. je Iskraemeco d.o.o. i kako sam naveo Odluka o raspuštanju NO nije provedene u sudskom registru. 

- U Sloveniji je Vaše ime postalo poznato i kroz rezidencijalni projekt Majske poljane kraj Ljubljane. Planirate li neki sličan rezidencijalni projekt i u Hrvatskoj uskoro? 

* Za sada ne, imamo dovoljno postojećih poslovnih aktivnosti, i ne bih rekao da sam postao poznat, ja samo radim. 

- Molimo da pogledate priloge te utvrdite jesu li povezana društva s Vama iz slovenskog Ajpesa točno navedena kao i s Vama povezana društva u Hrvatskoj iz Sudrega. 

* Kako je evidentirano u Ajpesu i sudskom registru sigurno su podaci točni,ako neka odluka nije provedena kao što je ovaj slučaj članstva u NO moga pokojnog oca nije do institucija nego do poduzeća,ali iz čistog previda.