Zet željezne lady HRT-a Ksenije Urličić stradao je u velikoj akciji policije u kojoj je u Zagrebu uhićeno i nekoliko poznatih osoba svi povezani s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Upućeni tvrde kako je Kazimir Bačić redovito od pokojnog gradonačelnika tražio razne usluge. Baćić je uhićen skupa s nekadašnjim Bandićevim vozačem Zdravkom Krajinom i tzv. kraljem adventa Denisom Mohenskim. Tjeskobu zbog ove akcije ima i Duško Ljuština čiji je sin Damjan, preko supruge Ivne Franić Ljuština ostvarivao utjeca na tvrtku Kokoš ili jaje koja je vodila zakup Božićnih kućica na Fuliranju.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Netom uhićenom glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću početkom ove godine poslali smo Upit o imovinskoj kartici i načinu stjecanja imovine. Na taj upit koji sadrži i delikatne informacije HRT-ov moćnik odgovorio je na najkraći mogući način - samo jednom rečenicom. Ta kratkoća i decidiranost nepobitan je znak kako se Kazimir Bačić osjećao moćno i nedodirljivo. Toliko je bio uvjeren u svoju poziciju u društvenoj hijerarhiji da očito nije našao potrebnim ulaziti detaljnije u odgovore. Zato ćemo s javnošću podijeliti pitanja koja smo uputili Bačiću i njegov kratki odgovor. Slijedi upit:

- Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa 20. ožujka 2017. objavilo je Vašu imovinsku karticu - link  Iz povijesnog e-izvatka za Vašu kućnu adresu Vijenac 2 - link proizlazi kako ste s majkom sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju 30.srpnja 2012. godine. Iz podataka na Osmrtnice.hr - link proizlazi kako je Vaša majka Zdenka (Masnjak) Bačić preminula 10. rujna 2014. godine te da ste "Temeljem smrtnog lista MU Centar od 17. rujna 2014. brisali zabilježbu ugovora o doživotnom uzdržavanju" i tako ste upisani kao jedini vlasnik nekretnine. Jesu li navedeni podaci točni?

-Vi ste iskazali kako imate četvero djece a iz navedene osmrtnice proizlazi kako je Vaša majka imala 6 unučadi. Jesu li to djeca Vašeg brata ili sestre te kako je došlo do njihovog isključivanja iz nasljeđivanja na adresi Vijenac 2 Zagreb?

- S obzirom da ste cijeli radni vijek proveli na HRT-u - link smatrate li se uspješnim jer iz Vaše imovinske kartice proizlazi golem korpus nekretnina u Zagrebu, Zagorju i Dubrovniku?

-Kako ste uspjeli uskladiti zahtjevan angažman na HRT-u s obiteljskim obvezama istjecanjem nekretnina kroz kreditna zaduženja i ugovore o dosmrtnim uzdržavanjima?

-Vaš sin Kazimir Luka suvlasnik je tvrtke B na kvadrat - link. Jeste li Povjerenstvu dostavili podatak o s Vama povezanom društvu kako bi isto bilo isključeno iz poslovanja s HRT-om?

- Iz podataka sa Sudrega proizlazi kako je on prijavljen na adresi Berislavićeva 20, istoj koju je prijavila i Vaša kćer Lucija Bačić Galloni a koja je prema medijskim natpisima ranije živjela u Ravenni - link. .Jeste li Vi vlasnik stana u Berislavićevoj 20?

- Kako komentirate medijske optužbe - link da je Vaša kćer Andrea Bartolić imenovana tajnicom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog Vašeg utjecaja?

- Prema podacima iz javnobilježničkih ovjera (bilježnik Duško Sudar) 9. rujna1999. zadužili ste se za 18.000 DEM kod Riječke banke zbog automobila Peugeot 206 XR kinesko plave boje. Jeste li većinu nekretnina koje ste naveli uimovinskoj kartici stekli od 2000. pa nadalje?

- Prema podacima iz baze Narodnih novina (sudski oglasi) Vaša pokojna majka tužena je s drugima od Željka Jurkovića iz Zagreba zbog oranice u Žutničkoj ulici u Zagrebu - link. Hoćeteli tražiti prijepis dijela čestica u Žutničkoj ulici na sebe (U prilogu jeizvadak za jednu od spomenutih čestica) te iste prijaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa

Odgovor Kazimira Bačića  je glasio: 'Hvala vam na upitu. Sukladno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, nakon što sam izabran za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije u Hrvatskom saboru, podnio sam Izvješće o imovinskom stanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Sva imovina stečena je sukladno zakonu. S poštovanjem, Kazimir Bačić. Tako je odgovorio Kazimir Bačić.

Sad je na istražiteljima zadatak da utemelje svoje tvrdnje. Kako je procurilo u medije sumnja se kako je Bačić navodno dobio stan u Radićevoj ulici kao nagradu za utjecaj na Milana Bandića da ishodi sve potrebne dozvole za Milana Lončarića koji stoji iza projekta Vrtovi svjetla. Kompleks Vrtovi svjetla nalazi se iza tornja bivše tvornice TEŽ koja je ugašena 2015. godine, a Lončarić je bio direktor i većinski vlasnik. Jutarnji je objavio kako je policija pretresla, osim stana na Tuškancu u kojem Bačić živi i u kojem je uhićen, i stan u Radićevoj ulici. Jedan je susjed iz Radićeve rekao kako je znao u ulazu viđati Kazimira Bačića i njegovog sina Matiju. Inače radi se o derutnom stanu. Prema podacima iz vlasničkog lista stan je pripadao Pogrebnom poduzeću Zagreb a onda je uknjižen na Tež trgovinu i to u studenom 2017. godine. Stanae u Radićevoj je rekao kako je stan bio derutan te se renovirao. Inače vlasnik TEŽ Trgovine je Milan Lončarić koji je u toj tvrtci direktor zajedno s Borisom Jurasom