Devedesetih je meteorski zasjao kao mlada politička nada tada vladajućeg HDZ-a. Pavo Gagulić zgrabio je brojne funkcije i bio u milosti tada najmoćnijeg Tuđmanovog savjetnika Ivića Pašalića. Kada je Pašalić izgubio od Sanadera pao je i Gagulić. Od tada je živio na relaciji Njemačka - Hrvatska. Da nije bilo jednog sudskog spora kroz koji je isplivalo kako u poslovima s Gagulićem prođu lakovjerni prijatelji, javnost nikada ne bi stekla uvid u istinski karakter.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sjećate li se Pave Gagulića, nekadašnje mlade uzdanice HDZ-a, kojeg je predsjednik te stranke Franjo Tuđman 1997. kooptirao u Predsjedništvo stranke i koji je 2002. godine bio najuren iz iste nakon poraza pašalićevske struje unutar HDZ-a? A nakon što je s mjesta šefa najveće i najmoćnije stranačke organizacije HDZ-a, one zagrebačke, degažiran 2002. godine u najvećoj mogućoj brzini, a potom i izbačen iz stranke. Gagulić se kao pripadnik "pašalićevaca", suprotstavljene struje Sanaderovim stranačkim trupama, našao među prvima na udaru novog vodstva HDZ-a, gotovo bez prigode da možda pođe primjerom nekih još viđenijih članova svoje struje (Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Dubravka Šuica), koji su nakon raskolničkog Sedmog općeg sabora prešli na stranu pobjednika.

Tako je njegova epizoda u visokoj stranačkoj i gradskoj politici trajala svega sedam mjeseci (za šefa zagrebačkog HDZ-a postavljen je u travnju 2002. u dobi od 27 godina), još je nešto malo "rogoborio" kao neovisni vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini protiv vladajuće koalicije SDP-HNS (buneći se, među ostalim, protiv sponzoriranja iz gradske kase gay-pridea sa 120 tisuća kuna i "kubanja" iz istog izvora stotina milijuna kuna u stadion Dinama), a potom pao u potpunu društveno-političku anonimnost. Iako se spekuliralo da je nakon udaljavanja iz HDZ-a prišao Hrvatskom bloku dr. Ivića Pašalića, Gagulić veli da nije član nijedne stranke, dodavši kako trenutno na horizontu ne vidi političku opciju koja bi ga mogla privući.

"Materijalno i na svaki drugi način potpuno sam neovisan, takav sam bio i prije ulaska u politiku, pa mi nije trebala nikakva 'resocijalizacija' u zadnje tri godine", govorio je medijima Gagulić, nekoliko godina nakon što je napustio i HDZ i politiku uopće. No, samo nešto više od desetak godina poslije, točnije 2014. godine nekadašnji HDZ-ov mladi lav, odlučuje se posvetiti biznisu i pokazuje da nije govorio istinu kada je za medije svojedobno izjavljivao da je materijalno i na svaki drugi način potpuno neovisan. Jer da je to uistinu tako kao što se Gagulić hvalio medijima, onda ne bi te spomenute 2014. godine za pokretanje svojeg biznisa tražio pozajmicu od obiteljskih prijatelja u pozamašnom iznosu od 200.000 eura.

Naime upravo te godine Pavo Gagulić je sa suprugom Ivanom na jednoj večeri s obiteljskim prijateljima Galešić iznio ideju o svom novom projektu i za njega zatražio pozajmicu od 200.000 eura. Naime, Pavo Gagulić i njegova supruga su odranije znali da obitelj Galešić ima štednju koja je bila oročena kod RBA d.d. pa su tražili pozajmicu. Obitelj Galešić, ne sumnjajući da će ih njihovi dugogodišnji obiteljski prijatelji izigrati, odlučili su Pavi Gaguliću i njegovoj supruzi posuditi 200 000 eura, zbog čega su se kasnije gadno pokajali i zbog čega i danas trpe velike gubitke. Naime, nakon što Pavo Gagulić od te 2014. godine, pa svake naredne kako je obećavao nije vraćao posuđeni novac obitelj Galešić je podigla tužbu. Na glavnoj raspravi na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu19. veljače 2020.  na kojoj su bili prisutni sutkinja Tihana Cišper, odvjetnik Milko Križanović, punomoćenik za prvo i drugotužitelje i odvjetnica Gabriele Wahl Cesarec, punomoćnica tuženika Pave i Ivane Gagulić, saslušana je svjedokinja Dragane Galešić (51) po zanimanju medicinska sestra, s adresom stanovanja u Meštrovićevom šetalištu u Splitu.

Svjedokinja Dragana Galešić je u svom iskazu navela sljedeće: 'Prvotužiteljica moja je svekrva, drugotužitelj je moj suprug, te ja iz osobnih kontakata znam za pozajmicu. Mogu reći i da su tuženici naši obiteljski prijatelji od 2005. a moj suprug se s tužnikom poznaje još i od ranije. Kao prijatelji mi smo se družili, posjećivali kod nas u Njemačkoj, jer tamo živimo, te kod njih u Zagrebu. Tako smo jednom zgodom 2014. bili kod tuženika u posjeti kod njih u stanu u Zagrebu, otišli smo na večeru i to ja, moj suprug, tuženici te njihova djeca. Razgovarali smo za večerom te su nam tuženici rekli da imaju projekt za realizaciju, ali i financijske probleme oko tog projekta. Oni su od ranije znali da mi imamo štednju za naše četvero djece, jer smo im to mi u našaim razgovorima i prethodnim druženjima rekli.

'Radi se o štednji moje svekrve i mog supruga i ta štednja bila je oročena kod RBA dd. prvo i drugotuženici su nas zamolili za pomoć, mi smo pristali pomoći, moj suprug je o tome razgovarao s majkom i tako smo odlučili pozajmiti I. i II. tuženicima novac. Tražili su od nas 200.000 eura, a ukupno je pozajmljeno 197.000 eura i to na način da smo tuženicima prvo dali u gotovini 10.000 eura, a ostatak do 197.000 eura je isplaćivan tijekom 2014. sa zadnjom ratom u prosincu 2014. Taj ostatak novca isplaćivan je prebacivanjem novca iz RBA d.d. na račun prvotuženika te o tome postoje i dokazi. Dogovor je bio, a tako su tuženici obećavali, da će se novac vratiti čim prije i uvijek su govorili da će to biti s kamatom, ali ja ne znam o kojoj visini kamate je bila riječ.

Kako tuženici nisu ništa vraćali tijekom 2015., moj suprug je bio u kontaktu s prvotuženikom, tražio je on, ali i ja sam zvala drugotuženicu i tražila vraćanje novaca, oni su obećavali, ali od obećanja nije bilo ništa. Stalno se odugovlačilo, tražili su se novi termini i na kraju je kao krajnji rok dogovoren 1. siječnja 2016. za povratak cijelog iznosa, jer su oni uvijek govorili da će sve vratiti i da će platiti kamate', izjavila je na Sudu, između ostalog svjedokinja Galešić. Još je kazala da kada se povrat pozajmice nije dogodio ni 1. siječnja 2016. rok je produžen do 1. siječnja 2017., no, ni tada do povrata nije došlo pa je dogovoren novi termin 2. listopada 2018. godine. Niti do tog roka niti poslije ništa se nije dogodilo, tuženici nisu vratili novac a glavna svjedokinja je još naglasila kako o svemu ovome nisu sastavili nikakav ugovor niti drugu pisanu ispravu, jer su bili prijatelji i vjerovali su im.

Nakon svega svjedokinja je s gorčinom izjavila da se osjećaju izigrano i prevareno, a da njezina svekrva ima zdravstvenih problema zbog svega ovoga, te da oni kao obitelj skromnije žive i odriču se nekih stvari. Nakon tog iskaza svjedokinje Galešić stranke su 'suglasno predložile sklapanje sudske nagodbe po kojoj prvotuženik Pavo Gagulić iz Zagreba xxxxx i drugotuženica Ivana Gagulić obvezuju se solidarno platiti prvotužiteljici Luci Galušić iz Splita, Šetalište Ivana Meštrovića ... i drugotužitelju Ivanu Galešiću, iznos od 220.000 eura na ime glavnice, ugovornih i zateznih kamata te troškova postupka u tri rate na način da prva rata u iznosu 70.000 eura dospijeva 30. svibnja 2020. godine, druga rata u iznosu od 70.000 eura dospijeva 30. rujna 2020. i treća rata u iznosu 80.000 eura dospijeva 30. prosinca 2020. godine, stoji između ostalog u sudskoj nagodbi. Nakon što je nagodba strankama pročitana iste izjavljuju da je tom nagodbom izražena njihova prava volja, i u znak prihvata prava i obveze istu potpisuju' - piše u sudskoj nagodbi.

Ista je sudska nagodba postala pravomoćna 19. veljače 2020., a ovršna za iznos od 70.000 eura 31. svibnja 2020., za iznos od 70.000 eura 1. listopada 2020. a za iznos od 80.000 eura 31. prosinca 2020. Nagodbu su potpisali sutkinja Tihana Cišper, zapisničarka Jasna Jagić Andrejić, punomoćnik tužitelja odvjetnik Milko Križanović i punomoćnica prvo i drugotuženika odvjetnica Gabriele Wahl Cesarec. No, od postignute sudske nagodbe do danas je proteklo više od godinu i pol dana a tuženici Pavo i Ivana Gagulić nisu vratili niti 1 euro. Stoga je odvjetnik Milko Križanović koji zastupa tužitelje u ovom sporu najavio podizanje kaznene prijave protiv nekadašnje mlade perjanice HDZ-a i Pašalićevog miljenika Pave Gagulića.