U njegovom debelom policijskom i sudskom dosjeu prevladavaju krađe skupih bicikala koje je krao najprije na parkingu zagrebačkog City Centra a potom u središtu metropole. Njegove žrtve bili su ne samo punoljetni vlasnici skupih bicikala već i malodobnici ali i stranci. Saznajte kako se izvukao od plaćanja sudske kazne od 5.000 kuna te koje su mu presude izrečene do 22 godine i zbog čega. Iz brojnih sudskih dokumenata koji rekapituliraju njegove provalničke dane i pothvate doznali smo kako je između dvije osude postao otac dvoje djece, tko su sve njegove žrtve

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Potkraj kolovoza pažnju medija plijenio je slučaj notornog mladog provalnika Šerifa Hrustića zv. Mrvica (22) koji je bio uhićen u Zagrebu pa pobjegao policiji tijekom preprate u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i to iz policijskog kombija prethodno odgurnuvši i ozlijedivši policajca. Hrustić je potom uhićenu u Šaškovečkoj ulici na području Dugog Sela.Tako je njegov prebogati raniji policijski dosje, obogaćen za novu prijava za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Hrustić je dugo bio na slovenskoj tjeralici zbog pljački koje je činio u susjedstvu sa svojim ortacima po kriminalu. U Zagrebu je uhićen temeljem europskog uhidbenog naloga. Njegovo ime netom je objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči.

Radi se o objavi rješenja Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu, odnosno Pododsjeka za izvršenje prekršajnih sankcija od 9. kolovoza ove godine. Sutkinja Marjana Rajić, odlučivala je o postupku izvršenja prekršajnopravne sankcije izrečene osuđeniku Šerifu Hrustić, zbog prekršaja iz članka 216. stavka 6. Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Sutkinja je odlučila obustaviti izvršenje sankcije osuđenom Hrustiću uz čije je ime upisana adresa u Kosorovoj ulici u Zagrebu. U obrazloženju je napisano kako je pravomoćnim prekršajnim nalogom Policijske uprave zagrebačke, IV policijske postaje Maksimir - Pešćenica od 20. srpnja 2018. godine koji je postao pravomoćan dana 31. srpnja 2018. godine, osuđeniku Šerifu HrustićU izrečena je prekršajnopravna sankcija novčane kazne u iznosu od 5.000 kuna.

No, odredbom članka 14. stavka 1. Prekršajnog zakona propisano je da zastara izvršenja kazni i drugih prekršajnopravnih sankcija nastupa u svakom slučaju kada proteknu tri godine od dana pravomoćnosti odluke kojom je izrečena kazna ili druga prekršajnopravna sankcija. Kako su protekle tri godine od presude tako je notorni prijestupnik Hrustić oslobođen kazne. Protiv tog rješenja moguća je žalba o kojoj odlučuje Visoki prekršajni sud u Zagrebu. No, proteklih mjeseci objavljeni su brojni sudski dokumenti u kojima se nalazi njegovo ime. Tako je 11. lipnja ove godine objavljena optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Odjela za mladež. Njome su obuhvaćeni Nino Novaković rođen iste godine kada i Hrustić - 1999. u Zagrebu iz Kozari puta. On je otac jednog djeteta sa završenom osnovnom školom i osuđivan.

Uz Hrustićevo ime piše adresa također u Kozari putevima, ali i podatak kako nije završio osnovnu školu, da je nezaposlen i da živi u izvanbračnoj zajednici te da je osuđivan. Treći okrivljeni je Ardit Salihi rođen u Tetovu 1999. s prebivalištem u rodnom gradu koji je bez zanimanja, nezaposlen, bez djece i osuđivan. Optužnicom je obuhvaćen period od jeseni 2017. do svibnja 2018. godine kada su okrivljeni operirali u Zagrebu te krali bicikle na parkingu kod trgovačkog centra "City Centar One East". Optužnicom ih se teretilo za krađu bicikala: Ivani Petrić, Tomislavu Smrtiću, Ani Garofulić, Zlatku Škrlecu i Mariji Vidović. Iz optužnice je vidljivo kako su drugookrivljeni Šerif Hrustić i trećeokrivljeni Ardit Salihi koristili svoje zakonsko pravo i branili se šutnjom.

U presudi piše: 'dok je prvookrivljeni Nino Novaković u potpunosti priznao počinjenje svih kaznenih djela navodeći da je on sve to počinio, da je sve bicikle ukrao u City Centru One, da je sa sobom imao kliješta, te je dolazio do City Centra, presijecao bi sajle bicikala i sa biciklom se odvezao, nakon čega bi bicikle prodavao po kvartu različitim, njemu nepoznatim ljudima, odnosno po Kozari boku i Kozari putevima te bi za bicikle tražio između 500,00 kuna do 100,00 eura, a novac koji je za to dobio potrošio bi na izlaske sa društvom i djevojkom'. Tako je Novaković priznao počinjenje prve točke optužnice a za kazneno djelo pod točkom 2. naveo je da je u tom kaznenom djelu sudjelovao zajedno sa Šefirom Hrustićem i Arditom Salihijem.

'Sva trojica bili su u kvartu te su se dogovorili da idu krasti bicikle, pa su došli do City-a, on je stajao malo dalje jer nije bio za to da se ukrade taj bicikl, dok su II okr. Šerif Hrustić i III okr. Ardit Salihi došli do tog bicikla, presjekli sajlu i odvezli se, a vezano uz to kazneno djelo može reći da je on čuvao stražu, bicikl su prodali, a novac su podijelili te su trošili na izlaske. Kaje se zbog počinjenja navedenih kaznenih djela te priznaje u potpunosti sve'. Spisu su pridodane i snimke nadzornih kamera. Bjeguncu od policije Šerifu Hrustiću zv. Mrvica sudili se za kaznena djela počinjena s Kladuiom Grdićem iz Svete Helene. Sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Dario Lokas 22. veljače ove godine presudio je povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 15. srpnja 2019. godine s izmjenom od 17. veljače 2021. godine.

Uz ime Klaudia Grdića piše kako je rođen 1995. u Zagrebu s prebivalištem u Svetoj Heleni ali trenutno na izdržavanju kazne u Kaznionici u Turopolju s predviđenim istekom kazne 9. svibnja 2021. godine. Uz Grudićevo ime upisano je kako jezavršio osnovnu školu, da je nezaposlen, korisnik socijalne pomoći u visini od 2.000 kuna, neoženjen, bez djece te da se protiv njega ne vodi drugi kazneni postupak. U međuvremenu kod Šerifa Hrustića zv. Mrvica promijenio se status jer je napisano kako neprijavljeno zarađuje 4.500 kuna na građevini ali i da je otac dvoje maloljetne djece. Grudić i Hrustić proglašeni su krivim što su od 30. svibnja 2018. do 10. rujna 2018. u Zagrebu zajedno ukrali više bicikala. No, bicikle više nisu krali na parkingu trgovačkog centra već u središtu Zagreba na nizu lokacija. Iz presude saznajemo imena i njihovih žrtava: Mirjana Resner, Kristijan Rajić, malodobno dijete V.O., Iva Lehki, Silvio Marenci, Matija Blašković, Igor Hrustić, Boris Leščan, Maja Slavinić, Ante Mladinić, Hrvojka Dolić, Jurica Žučko, mlt. B. P., Tomislav Krovinović, Otsuka Takahiro.

Klaudio Grudić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i pet mjeseci a Šerif Hrustić na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od 2 (dvije) godine po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Presudom su osuđeni na solidarnu isplatu oštećenima i to Zagrepčanima redom: Mirjani Resner i Kristijanu Rajiću po 4.000 kuna, mlt. V. O. 3.000 kuna, Ivi Lehki 2.100 kuna, Silviju Marenci 3.000 kuna, Borisu Leščanu 4.300 kuna Anti Mladiniću 6.000 kuna, Hrvojki Dolić 8.000 kuna, Jurici Žučko 3.000 kuna, mlt. B. P.4.600 kuna, Tomislavu Krovinoviću 3.500 kuna i Otsuke Takahiru 2.000 kuna. Dalje se navode obveze plažanja odštete: Matiji Blaškoviću iz Pule 4.000, Igoru Hrustiću iz Zaprešića 4.000 kuna, Maji Slavinić iz Đurđevca 2.200 kuna.

Osuđeni Šerif Hrustić dužan je po presudi isplatiti oštećenom Ivanu Biškupu iz Zagreba 1.500 kuna. Presudom im je dat rok od 15 dana od pravomoćnosti presude za isplatu odšteta. Presudom su morali platiti i troškove suđenja u državni proračun. Iz presude je vidljivo kako je osuđeni Šerif Hrustić imao odvjetnika Borisa Milinkovića dok je Klaudia Grudića branio odvjetnik Petar Pavković. Na tu se presudu žalio Klaudio Grubić a o njoj se odlučivalo na Županijskom sudu u Karlovcu. Žalba je Grudića odbijena te potvrđena prvostupanjska presuda i to 10. svibnja 2021. Predsjednica sudskog vijeća bila je Dubravka Rudelić. Na kraju ostaje zaključak kako je Šerif Hrustić zvani Mrvica imao očito fantomsku snagu da potkraj kolovoza pobjegne policajcima jer je znao kakva ga sudbina čeka s obzirom da je u dobi od samo 22 godine uspio nanizati silna kaznena djela a u smislu krađa specijalizirati se za otuđivanje bicikala. Tko zna kakav će tek izaći iz kaznionice i hoće li uspjeti othrvati se novim kriminalnim oblicima života ili će se s bicikala prebaciti na teže krađe?