U zadnjem broju Hrvatskog glasnika intelektualnog vlasništva, 16. listopada 2020., objavljeno je kako je Goran Bregović preko Helene Huđek registrirao Bijelo dugme za čitav spektar proizvoda.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Dok druge muči korona, broj oboljelih, broj asimptomatskih, broj umrlih, Goran Bregović ima važnijeg posla. Njegovo se ime tako našlo u zadnjem glasniku Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo. Tamo je izašla objava kako je registrirao žig Bijelo dugme za čitav spektar proizvoda u rasponu od boca, čaša, čašica, kako za rakiju, tako i za koktele, šampanjac...Također, i za posuđe od keramike i porculana, uključujući i pljoske za piće, krigle, šalice izrađene od svih vrsta porculana za koje većina ljudi uopće nikad nije ni čula. Tako se navode šalice od koštanog porculana, od keramike, od kineskog porculana, od plemenitih i neplemenitih materijala ali i plastike. U registarciji su pedantno pobrojani brojni modeli tanjurića i čaša svih mogućih oblika, duljina, od svih materijala. Bregović je proceduru započeo u veljači ove godine, žig je registriran u rujnu ali je objavljen u zadnjem, odnosno listopadskom broju glasnika. Uz njegovo ime upisana je adresa vile u Kosirnikovoj ulici u Zagrebu koju je kupio prije 14 godina od bivšeg, sada već pokojnog, hrvatskog premijera Hrvoja Šarinića.

I kad je posrijedi zaštita žiga Bijelo dugme popis je podugačak. Navedena su odjeća, obuća, pokrivala za glavu, sve varijante majica, marama, donje rublje, čak i dugmad (puceta) pa čak i ukrasne naljepnice i sve moguće zakrpe pa je tako istaknuto: "komadi tkanine koji se lijepe toplim postupkom za krpanje tekstilnih proizvoda;  artikli za prišivanje i dekorativni tekstilni artikli; ukrasne zakrpe od tkanine; vezene zakrpe; vezene zakrpe za odjeću; zakrpe koje se postavljaju toplinskim postupkom; zakrpe (tekstilne) za postavljanje glačalom; zakrpe za odjeću". Kada čitate cjelokupan popis artikala na koje je Bregović stavio žig Bijelog dugmeta stječete dojam da će uskoro u Kini naručiti sve pobrojane proizvode sa žigom Bijelog dugmeta i staviti u optjecaj. Ili će s tom registracijom jurnuti s odvjetničkim timovima na pirate koji već više desetljeća prodaju odjevne predmete i modne dodatke sa znakom Bijelog dugmeta, preko interneta, svim Dugmetovim nostalgičarima na svim kontinentima.