Priča koja slijedi ilustrativno opisuje eldorado koji godinama vlada u Gradu Zagrebu - radi se o bespravnim korisnicima prostora na atraktivnim lokacijama koji u njima osnivaju tobože humanitarne ili kulturne udruge te pod krinkom takvih aktivnosti godinama profitiraju ne samo neplaćanjem najamnina već i dodatnim ubiranjem donacija. Slučaj udruge BK Velebit koji je poznat po organiziranju belot turnira posebno je alarmantan jer su čelnici te udruge pravomoćni osuđenici kako Josip zv. Braco Bil tako i njegova desna ruka, izvršna direktorica Nevenka Borjan, kojoj je milošću bivšeg predsjednika Stjepana Mesića smanjena zatvorska kazna na koju je osuđena zbog falsificiranja i krivotvorenja. U najstarijoj OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu suradnju s takvom udrugom ističu kao primjer uspješne suradnje što objavljuju u godišnjim izvješćima i na web stranici te škole a roditeljima se na roditeljskim sastancima dijele letci BK Velebita tako da oni koji imaju djecu s logopedskim poteškoćama vode u uzurpirani gradski prostor jer misle kako ih tamo čekaju stručne osobe za rad s djecom budući da Nevenka Borjan tu belot udrugu predstavlja kao suradničku Poliklinici Suvag. Na stranici Krleže navodi se kako BK Velebit pomaže djeci u učenju. Alarmanatan je podatak da su Nevenku Borjan u vrijeme dok je imala zatvorsku kaznu Velimir Srića i Tatjana Holjevac imenovali u Školske odbore u Zagrebu...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Jasenka Rundek donijela je presudu u postupku u kojem Grad Zagreb tuži Prosvjetno kulturnu i humanitarnu udrugu BK Zagreb. Upućenim ta je udruga poznatija kao Belot klub Velebit kako se raniej zvala te po čelniku Josipu Pilu zv. Braco. Spor se vodio radi isplate 24.144,32 kn. Nakon javne glavne rasprave održane i zaključene 16. rujna 2021., u prisutnosti punomoćnika tužitelja Ljubomira Tonkovića i odsutnosti uredno pozvanog tuženika, sud je 13. listopada 2021. potvrdio ovrhu javnog bilježnika Branka Jakića iz Zagreba od 30. svibnja 2019. godine, kojim je tuženiku naloženo u roku od 15 dana platiti tužitelju iznos od 24.144,32 kn. Tako je BK Velebit, koji je poznatiji kao Belot klub, dužan platiti 16 rata po 1.509,02 kn koje duguje od 6. listopada 2017. do zaključno od 6. prosinca 2018. pa do isplate.

Pilova udruga Gradu Zagrebu dužna je nadoknaditi troškove ovršnog postupka u iznosu od 739,30 kn sa zateznim kamatama koje teku od 30. svibnja 2019. do isplate te u roku od 15 dana naknaditi tužitelju parnične troškove u iznosu od 591 kn sa zateznim kamatama koje teku od 13. listopada 2021. pa do isplate. Iz obrazloženja je vidljivo kako se Pilova udruga žalila na rješenje o ovrsi.'Tuženik je u prigovoru naveo da prema podacima iz njegovih poslovnih knjiga, tuženik tužitelju ne duguje ništa, a izvadak iz poslovnih knjiga dostavljen je u neovjerovljenoj preslici iz koje nije razvidna pravna osnova tražbine, te da zbog nedostatka forme i sadržaja ne predstavlja vjerodostojnu ispravu podobnu za donošenje pobijanog rješenja o ovrsi.

Stoga je predložio ukinuti pobijano rješenje o ovrsi i odbaciti prijedlog za ovrhu, a podredno staviti van snage, ukinuti provedene radnje i nastaviti postupak kao u povodu prigovora protiv platnog naloga'. Grad Zagreb je u 'podnesku od 6. veljače 2020. naveo kako je predmet spora naknada za korištenje poslovnog prostora na adresi Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 15, površine 172,46 m2 koji tuženik po isteku Ugovora o privremenom korištenju prostora... od 30. kolovoza 2011., koristi bez valjane pravne osnove. Naknadu za korištenje poslovnog prostora tužitelj je obračunao na temelju Zaključka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor te Zaključka o određivanju vrijednosti boda za određivanje zakupnine za poslovni prostor, prema kriterijima.....i' - piše u dokumentu.

Stručna služba gradonačelnika sudu je priložila niz dokaza na temelju kojih je sud zaključio kako je zahtjev osnovan. Između stranaka je bilo sporno 'je li tuženik koristio predmetni poslovni prostor s obzirom na postojanje ugovora o korištenju prostora-stana od 6. lipnja 2003. kojime je dio tog prostora dan na korištenje Josipu Pilu iz Zagreba, te je sporna visina obračunate naknade za korištenje prostora površine 172,46 m2, s obzirom na to da dio prostora površine 43,80 m2 koristi Josip Pil'.

Iz spisa nadalje proizlazi kako je 'Uvidom u presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, poslovni broj K- 1469/16-34 od 22. veljače 2019. utvrđeno da je optuženi Josip Pil proglašen krivim što je tijekom prosinca 2013. i siječnja 2014. u Zagrebu, Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, naveo, da posjeduje ugovor o korištenju prostora - stana u Zagrebu, Trg bana Jelačića 15, tobože sklopljenog između njega i Grada Zagreba, zastupanog po gradonačelnici Vlasti Pavić od 6. lipnja 2003. na neodređeno vrijeme.... premda svjestan da takav ugovor nikada nije sklopljen te se niti ne nalazi u evidencijama Gradskog ureda za imovinsko - pravne poslove i imovinu Grada Zagreba pod gore navedenom šifrom prostora, Klasom i urudžbenim brojem, da bi potom 23. siječnja 2014 putem tajnice prosvjetno- kulturne i humanitarne udruge Belot klub Velebit dostavio takav original ugovora o korištenju prostora-stana....a sve kako bi se i dalje nesmetano mogao koristiti gore navedenim prostorom u stambene svrhe, dakle, lažnu ispravu nabavio radi uporabe te je uporabio kao pravu, čime je počinio kazneno djelo krivotvorenja - krivotvorenjem isprave - opisano u čl. 278. st. 1. Kaznenog zakona ..., te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci, s uvjetnom osudom ako optuženi u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Iz sustava e-Spis proizlazi da je predmetna presuda postala pravomoćna 15. listopada 2020.' - piše u dokumentu. 

'Budući da je tuženik tužbeni zahtjev osporio pozivajući se na krivotvorenu ispravu, Ugovor o korištenju prostora-stana od 6. lipnja 2003. koji nikada nije bio sklopljen, a pritom nije osporavao ukupnu površinu poslovnog prostora, sud je u skladu s odredbom čl. 12. st. 3. ZPP-a tuženikov prigovor ocijenio neosnovanim. S druge strane, tuženikovo korištenje predmetnog prostora proizlazi i iz činjenice da na adresi u Zagrebu, Trg bana Josipa Jelačića 15, tuženik ima prijavljeno sjedište' - navodi se, među ostalim, u sudskom dokumentu koji je potpisala sutkinja Jasenka Rundek 13. listopada ove godine. Zanimljivo je navesti kako je Pilova desna ruka u udruzi profesorica ruskog Nevenka Borjan koja je izvršna direktorica te 'voditeljica projekata i osoba odgovorna za zastupanje Prosvjetno kulturne i humanitarne udruge BK Velebit'.

Ona se u medijima spominjala kao osoba koju je pomilovao predsjednik Stjepan Mesić a bila je osuđena na zatvorsku kaznu. O tome svjedoči i objava iz Narodnih novina. Naime 16. lipnja 2009. godine u službenom glasilu RH objavljeno je kako se daje prijevremena rehabilitacija NEVENKI BORJAN, kći Stanislava, rođenoj 1968. godine u Zagrebu 'za izrečenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 4 mjeseca, zbog kaznenog djela ovjeravanja neistinitog sadržaja u pokušaju iz čl. 208. st. 1. KZRH u vezi s čl. 17. OKZRH i kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 206. st. 1. i 2 KZRH'. Sudeći po njezinim objavama na društvenim mrežama Nevenka Borjan promovirala se kao osoba koja pruža odgojno-edukativne usluge osnovnoškolcima u prostorijama udruge u srcu metropole.  

No, u uzurpiranim gradskim prostorijama BK Velebit u veži na Trgu bana Josipa Jelačića češće su održavani  belot turniri. Svoje aktivnosti pružanja psihološke i edukativne pomoći djeci Pil i Borjan oglašavali su putem promotivnih letaka koji su dijeljeni u nekim zagrebačkim osnovnim školama. Tako je vrijedno istaknuti kako je ravnateljica OŠ Miroslava Krleže Silvana Galinović godinama isticala suradnju s BK Velebit i to oglašavala na službenoj web stranici škole. O tome i dan danas svjedoči objava na web stranici te škole u kojoj piše: 'Surađivali smo s udrugom BK VELEBIT putem projekta Prevencija neprihvatljivog ponašanja kroz radionicu „Nauči me da učim“ koja je održana za učitelje na Učiteljskom vijeću, kako bismo pridonijeli postizanju boljeg školskog uspjeha te uklanjanja i/ili ublažavanja neprihvatljivog ponašanja učenika uključenih u aktivnosti predviđenim Projektom'.  

Radi se o sastavnom dijelu dokumenta Osnovne škole Miroslav Krleža pod nazivom 'IZVJEŠĆE O OSTVARENOM GODIŠNJEM PLANU I PROGRAMU za školsku godinu 2016./2017'. Inače, roditeljima te najstarije osnovne škole na roditeljskim sastancima u pravilu bi bili podijeljeni letci Pil / Borjanove udruge te bi oni s djecom u poteškoćama u učenju ili s logopedskim poteškoćama bili samim tim usmjereni na BK Velebit koji je poslovao ne samo u uzurpiranim prostorima već su ga vodile i vode osuđene osobe. Također, OŠ M. Krleža navodi na web stranicama škole kako 'Udruga BK Velebit pomaže djeci u učenju'. Priljev djece unovačene na navedeni način Pilu i Borjanovoj je s druge strane pružao alibi da se predstavljaju kao udruga koja skrbi za djecu, osnovnoškolce a u njoj dostupnim medijima Borjan se predstavljala kao osoba koja ima blisku suradnju s Poliklinikom  Suvag.

Zanimljivo je kako je Borjan, unatoč zatvorskoj kazni, bila imenovana i u Školske odbore. Tako je odlukom Velimira Sriće 13. studenoga 2001. imenovana u Školski odbor Osnovne škole Pavleka Miškin. No, i bivša predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac 26. veljače 2009. imenovala je Nevenku Borjan za članicu Školskog odbora Škole za medicinske sestre Vinogradska i to kao predstavnicu osnivača, odnosno Grada Zagreba. Zanimljivo je kako je Holjevac odluku o imenovanju Borjanu u Školski odbor donijela u veljači 2009. a iste godine u lipnju Stjepan Mesić kao tadašnji predsjednik donio je odluku o pomilovanju, odnosno rehabilitaciji zatvorske kazne.

Sve to ukazuje na neefikasnost hrvatske administracije i nedostaka centralne baze podataka, odnosno elektroničke evidencije kao što ju imaju razvijene zemlje od SAD-a pa nadalje i koji automatski isključuje mogućnost da netko tko ima zatvorsku kaznu može biti biran u školske odbore i to po prijedlogu službene lokalne vlasti. Niti da u medijima i školama bude promoviran kao ekspert koji će djecu 'Naučiti da uče'. Inače Josip Pil zv. Braco široj javnosti postao je poznat kada je neuspješno pokušavao prodati zlatnu bistu Milana Bandića za 10.000 eura. Tada je tvrdio kako je cijena opravdana jer je to rad akademskoga kipara Tomislava Kršnjavog izliven u Ljevaonici Ujević. Tvrdio je kako je Bandić naručio tu bistu ali da ju je on odlučio otkupiti kako ne bi ispalo da pokojni gradonačelnik sam sebi naručuje bistu.

Iz presude Trgovačkog suda u Zagrebu vidljivo je kako udruga Brace Pila duguje za korištenje uzurpiranog prostora u srcu metropole a da je zbog falsificiranja ugovora on osuđen

U godišnjim izvješćima i na web stranici OŠ M. Krleža navodi se suradnja s BK Velebit koja 'POMAŽE DJECI U UČENJU', gornji dokument ukazuje da je tajnica i direktorica pomilovana od predsjednika RH

Pomilovana tajnica i direktorica BK Velebit Nevenka Borjan istupa i u medijima kao ekspert koji pomaže djeci u učenju

Na sudskoj ploči objavjeno je ime udruge Braca Pila koji je poznat kao prodavač zlatne Bandićeve biste (24 sata) , njegovu desnu ruku, osuđenu Nevenku Borjan Srića i Holjevac imenovali su u školske odbore

U srcu metropole Grad Zagreb ima poslovni prostor koji vodi kao 183 m2, u kojem Pilova udruga ilegalno posluje sada pod imenom BK Zagreb umjesto prethodnog BK Velebit