Na najatraktivnijim zagrebačkim lokacijama otkako je Adventa u metropoli vlada surova bitka za najbolju poziciju. U vrijeme bivšeg pokojnog gradonačelnika Milana Bandića suvereni kralj ugostiteljskih adventskih kućica na Jelačić placu bio je zagrebački ugostitelj koji je pao kao žrtva Uskokove akcije istrage korupcije i zloporaba. Umjesto ozloglašenog Dene novi kralj Adventa u metropoli postao je ugostitelj porijeklom iz doline Neretve kojeg je šira javnost upoznala kao šefa nacionalne Udruge ugostitelja koji se borio za bolji položaj ugostitelja prije i tijekom korone sve do podnošenja ostavke u siječnju ove godine.. Zanimljivo je kako je Medak za Večernji tumačio kako je sve puno transparentnije oko zakupa adventskih kućica otkako je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U srpnju ove godine pisali smo o slučaju Denisa Mohenskog Dene, nekadašnjeg Bandićevog kompanjona i Uskokovom akcijom s trona skinutog kralja zagrebačkog Adventa. Godinama je Deno ubirao milijune dajući sa šoferom pokojnog gradonačelnika Zdravkom Krajinom u podzakup adventske kućice u metropoli. Na tom su biznisu iznikle i njihove luksuzne vile u Istri o čemu se doznalo nakon što su uhićeni u velikoj akciji Uskoka u Zagrebu ovo ljeto. Potkraj studenog ove godine za Večernji je govorio zagrebački chef Marin Medak i to na temu Adventa: ' 'Ovo je "ho-ruk" Advent, bit će i manje kućica od najavljenih 70....Prekasno se krenulo. Jako prekasno. To je trebalo krenuti ljetos. Advent u  Zagrebu je postao turističko svjetlo Grada Zagreba", rekao je Medak, jedan od zakupnika adventskih kućica u Zagrebu.....

Puno je tu dječjih grešaka bilo oko natječaja, ali ono što je definitivno jest da je sve skupa transparentnije. Nema monopola za te "generičke lokacije" da ih netko sebi rezervira. Sad su one dostupne same po sebi, poput Trga bana Jelačića, tako da se pošteno plati koliko ta lokacija vrijedi i na taj način Grad ubire sigurno mnogo više novca nego što je bilo prije. No, Grad bi trebao za iduću godinu pročistiti koje su lokacije za manifestacije i da one dobiju svoj cjenik po danu te da grad napravi potrebnu infrastrukturu za manifestaciju. Da imaš već postavljen plugin za struju, uključiš kablove i da znaš koliko si struje potrošio dok si bio u zakupu – objasnio je Medak, dodavši da je zakupnicima jedna od prepreka to što na sebe preuzimaju brigu o infrastrukturi i visoke cijene naknada' - rekao je Medak za Večernji.

Zanimljivo je da smo, iako je 70 kućica manje, samo na najtraktvinijim lokacijama izbrojali čak 7 Medakovih, odnosno RougeMarin kućica. Prva najveća je na središnjem Trgu bana Jelačića kod sata. Ta je ujedno najveća Medakova adventska kućica jer je dupla. Druga je na Jelačić placu ali bliže Jurišićevoj ulici. Potom slijede 2 kućice na Europskom trgu u Zagrebu, u Staroj Vlaškoj ulici podno Zagrebačke katedrale. U Gajevoj ulici izbrojali smo tri Medakove RougeMarin adventske kućice. Najveća je nasuprot Hotela Dubrovnik. Neke počinju raditi od 12 sati radnim danom a neke su zatvorene do navečer. Moramo istaknuti kako su ugostiteljski obogatile ponudu Grada Zagreba za Božić.

No, za neka jela u ponudi moglo bi se reći da imaju popriličnu cijenu. Tako primjerice knedle nude po cijeni od 35, 37 i 39 kn, kolač od mrkve crumble sa mascarponeom košta 30 kuna, Linzer torta 30 kn, kobase koje su nazvane Šlepani pajcek koštaju od 42 kn nadalje, vruće vino koje je pakirano pod etiketom Vruća frajla i Puca koštaju 20 kn dok koktel Fah maher košta 35 kn.... Cijene su dakle slične onim restoranskim koje nude taj tip hrane ili u zagrebačkim slastičarnicama. No, jasno je kako ne sjedite u toplom restoranu već cvokoćete na hladnoj zagrebačkoj zimi jer RougeMarin nije, kao neki drugi ugostitelji,ispred svih svojih adventskih kućica postavio plinske grijače. 

Snimili smo jednu od 4 Medakove adventske kućice koja se nalazi u staroj Vlaškoj ulici podno Zagrebačke katedrale te cjenik RougeMarin adventske ponude