Od trenutka kada se doznalo kako je 27-godišnji Splićanin uputio zadnji poziv prije nestanka prijateljici Maji dotad široj javnosti nepoznata splitska poduzetnica s adresom u Podstrani postala je naslovna tema. Golemu pažnju javnosti pobudio je njen intervju za beogradsku emisiju EXploziv u kojem je iznijela niz pojedinosti oko istrage ali i svog položaja nakon Matejevog nestanka. U medijima su se pojavili različiti natpisi o tome je li i koliko bila iskrena. Neki mediji iznijeli su sumnje umirovljenog policajca a sada srbijanskog detektiva Bratislava  Zdravkovića koji je njen iskaz stavio pod znak pitanja a poglavito dio u kojem je govorila kako je 30. prosinca u Beogradu bio led i loše vrijeme. Skeptični bivši policajac ustvrdio je kako je dan bio sunčan i da nije bilo nikakvog leda pa se pitao zašto je tvrdila da je imala problema s parkiranjem kao osoba koja dolazi s Mediterana i nije navikla na takve uvjete. Ostala je upamćena i njegova izjava kako ne treba vjerovati ženi koja plače bez suza ali i da je, po njemu sumnjivo, zašto je pokazivala svoju putovnicu kao da se od nečega brani. Dok traju nagađanja ali i aktivna potraga za Matejem provjerili smo kako je izrasla bogatstvo i poslovno carstvo Majine obitelji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Velika metalna reklama Profil inox postavljena je na pročelju obiteljske višekatnice u Podstrani-Grljevac kraj Splita. Vidljiva je s glavne prometnice koja ide prvi red do mora u tom primorskom mjestu južno od Splita. Odmah iza dućana Studenac u Ulici kneza Domagoja počinju nekretnine u vlasništvu Gorana Sopte, oca Maje Sopte koja je postala poznata i izvan Hrvatske, u čitavoj regiji, nakon što se doznalo kako je njoj Matej Periš uputio zadnji poziv prije nestanka. O tim događajima je osobno, imenom i prezimenom, progovorila za emisiju EXploziv Prve srpske televizije. U Ulici Kneza Domagoja na broju 2 prvo se nalazi uljara u vlasništvu Vesne Sopte, Majine mame koja je ujedno nestalom Mateju bila učiteljica od prvog do četvrtog razreda u OŠ Manuš u Splitu. Potom slijedi čestica koja je u vlasništvu Majinog oca. Zatim slijedi obiteljska katnica u vlasništvu Gorana Sopte a u kojoj posluje obrt Kreše Sopte rođenog 1941. godine.

Krešo je prema službenim podacima bio jedno vrijeme i vlasnik i direktor tvrtke Profil-inox koju je sve do nedavnog umirovljenja vodio Majin otac Goran. No, prije nego što se dao u obiteljski biznis s Majinim ocem Krešo Sopta radio je kao referent privatnog osiguranja za splitsku podružnicu Croatia osiguranja. No, njegov 19-godišnji radni odnos neslavno je završio kada se otkrilo kako je poduzeo pljačku klijenata, vlasnika polica privatnog osiguranja. Bilo je to davne 1987. godine i o tome svjedoči arhivski broj Slobodne Dalmacije od 28. siječnja koji je detaljno opisao što je sve prethodilo policijskoj akciji kojom su istražitelji ušli u trag Kreši Sopti i njegovom kaznenom djelu. Pod naslovom 'ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐALO U SPLITSKOJ FILIJALI CROATIJE' najavljen je članak: 'Službenik osigurao sebi miljune!'.

U uvodnom dijelu članka piše: 'Referent pribave osiguranja splitske filijale ZOIL ,,Croatia", Krešo Sopta (47), nije više u radnom odnosu. Zbog počinjene teže povrede radne obaveze, činjenice što je od osiguranika zadržavao i prisvajao novac od naplaćenih premija, njemu je koncem studenoga prošle godine izrečena mjera suspenzije, da bi istog dana, svega nekoliko sati kasnije, sam potpisao otkaz: 'Zbog svinjarije koju sam napravio, nisam više u stanju da radim u ovoj organizaciji....'U dijelu postupka revizije koji je do sada napravljen, utvrđeno je da je Sopta prisvojio oko 326 tisuća dinara.

Pred nekoliko dana isključen je iz SK, slučajem se bavi i splitski OSUP, a Sopta je na slobodi. Do sada bombardirani telefonskim pozivima građana ali i novinara. Evo što smo zabilježili. 'Krešo Sopta radi u ,,Croatiji" već 19 godina na poslovima pribave privatnog osiguranja ili sličnim, a kada se upustio u inkriminiranu rabotu, utvrdit će se revizijom dokumentacije deset godina  unazad zakonski je  rok čuvanja većim dijelom kada (dođu stvarno uplaćenog iznosa premije i onoga koji se evidentirao osiguranici na kopiji pa uplaćivao na blagajnu ,,Croatie", Sopta je stavljao u džep. Za 62 police utvrđeno je da na navedenim adresama ne postoje (adrese su izmišljene) što bi, kažu naši sugovornici, upućivalo na zaključak da bi i te police mogle biti falsificirane. Rabota otkrivena slučajno kada su  pregledane police osiguranja koje je Sopta s osiguranicima zaključio zadnje dvije i po godine u obradi je bilo oko pet stotina polica......' - objavila je 1987. Slobodna.

U članku je istaknuto i sljedeće: 'Neosnovane su  priče o šestoro uhapšenih zbog pljačke u ,,Croatiji". Do sada utvrđeno da je bivši službenik Krešo Sopta od naplaćenih premija osiguranja nezakonito prisvojio 326.000 dinara.  Kako je otkrivena rabota ,,domišljatog" osiguratelja. Pod lupom dokumentacija od deset godina. 'Croatia pismeno pozvala sve te osiguranike. Sve otkriveno  slučajno!'... Dio je to opsežnog članka i opreme teksta kojeg je za Slobodnu Dalmaciju te davne 1987. napisao nekoć legendarni a sada pokojni novinar Tonći Bonači. No, od tada su prošla desetljeća a tvrtka Profil-inox izrasla je u megakompaniju s vlastitim proizvodnim pogonima u Kamenu kraj Splita. Na kućnoj adresi obitelji Sopta u Podstrani sada osim obrta Profil inox Kreše Sopte posluju i dvije tvrtke čiji je vlasnik Majin otac Goran Sopta. Prva se zove Maja Sopta a druga Maja boat. U obje tvrtke Maja Sopta je direktorica.

U službenim registrima ostala je zabilježena povijest iz koje je izraslo sadašnje bogatstvo Majine obitelji koju osim oca Gorana, mame Vesne i brata Vicence čini i najbliži rod Krešo Sopta. Tako smo u službenom glasilu RH Narodnim novinama pronašli podatak kako je 15. siječnja 1998. tvrtka Turbana trade promijenila ime u Profil inox a umjesto Majinog oca Gorana novi vlasnik ali i direktor postao je Krešo Sopta. To je na splitskom sudu provedeno temeljem odluke od 19. prosinca 2017. godine. Krešo Sopta je potkraj prosinca 2002. prestao biti vlasnik Profil inoxa kada je vlasnik postao ponovno Goran Sopta. Do svibnja 2020. u tvrtci je prokuristica bila i Majina mama Vesna, kao što je već objavljeno ujedno i učiteljica nestalog Mateja. Od veljače 2020. Goran Sopta osnivač je tvrtke Maja Sopta j.d.o.o. a od ožujka tvrtke Maja Boat u kojima je Maja, koja je u neugodnim okolnostima osvojila svojih pet minuta slave, direktorica.

Tvrtka Profil inox ima i službenu web stranicu na kojoj piše: 'Društvo je osnovano 1997.g. u Splitu, te uspješno posluje 23 godine. Osnivač i voditelj poslovanja Goran Sopta je nakon odluke o umirovljenju krajem prošle godine imenovao za direktora dugogodišnjeg poslovnog suradnika Iliju Antunovića, sa zajedničkim ciljem da preuzme poslovne udjele i nastavi s poslovanjem društva.  U toku tranzicije iz društva su izdvojeni dijelovi poslovanja koji nisu bili osnovna djelatnost društva, a koje je osnivač želio prenijeti na članove obitelji.  Ta odluka je formalno provedena 21.09.2020., te je novi vlasnik prenio sjedište društva u Zagreb i započeo proces prilagodbe poslovanja svojim poslovnim ciljevima. Osnovna djelatnost društva bila je promet i obrada inox materijala, što će i dalje ostati jedna od djelatnosti. Nova uprava namjerava proširiti i osnažiti veleprodaju na šire područje trgovine građevinskim materijalima, te vanjskotrgovinski promet, koristeći dosadašnje poslovne kontakte nove uprave'.

Naime, od vlasničkog izlaska iz tvrtke Profil inox novi vlasnik postao je Zagrepčanin Ilija Antunović, Što se pak tiče izdvojenih pogona tu se vjerojatno misli na dio koji je postao uljara. Formalno poslovanje je povjereno tvrtci Majine mame koja se zove Put ulja d.o.o.,  (ali je poznatiji pod imenom Uljara profil inox) a u poslovnom pogonu na početku Ulice kneza Domagoja u podstrani preša se i djevičansko maslinovo ulje. Preko brodarskih tvrtki čiji je vlasnik Majin otac a u kojima je ona direktorica obavlja se brodarska i turistička djelatnost. Naime, tvrtka posjeduje i brod koji se bavi organizacijom jednodnevnih izleta - obilaska Slita s mora a karte se prodaju na uličnom štandu na Rivi. Budući da je nestali Matej bio skiper na drugom brodu ne čudi da je Maja u potresnom intervjuu za EXploziv svjedočila kako su se znali sretsi na Rivi i otići nakon posla ponekad na piće.