Snimili smo sudionike u hotelu Radisson Blue u koji su stigli nakon 5-dnevne turneje Jadranskom magistralom vozeći rutu Opatija - Zadar - Mostar - Dubrovnik - Crna Gora. Bila je to rijetko viđena parada bolida i vozača dubokog džepa. Iako je Hrvatska na kalendaru već nekoliko godina zanimljivo je kako je skupa zabava odabranih kod nas medijski prošla nezamijećeno. Inače, Gran Turismo Adriatica svjedoči kako se i naša zemlja nalazi na karti događaja bok uz bok sa puno luksuznijim destinacijama poput švicarskog St. Moritza, Pariza, Monaca... Događaj je potvrda kako za najbogatije ljude svijeta koji žele adrenalinske zabave i pršte avanturizmom postoji događaj koji kombinira užitak vožnje s pogledom, obilazak top destinacija i sve to na najprestižnijim bolidima na svijetu tipa Ferrari ili Lamborghini. Slijede detalji događaja koji kombinira luksuz i adrenalinsku vožnju.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na službenoj web stranici Gran Turismo Events piše kako su tu da stvaraju nevjerojatna iskustva za prvih jedan posto svijeta. U 2019. godini imali su 1.933 vlasnika superautomobila koji su bili sudionici njihovog događanja, kako na trkaćim stazama tako i u vožnji na prekrasnim cestama. Ukupno imaju preko 5.000 vlasnika superautomobila, bolje reći superbolida na svom popisu aktivnih vozača koji redovito posjećuju njihova događanja. Nazvali su to La Guida - odnosno vodič za vlasnike superautomobila za Europu. U tom vodiču su: omiljene ceste, hoteli, restorani i mjesta za posjetiti. Gran Turismo Events unaprijed su rasprodani a organiziraju se u prestižnom švicarskom St. Moritzu, pariški se događaj naziva Gran Turismo Mona Lisa a tu su osim Gran Turismo: Adriatica još i  Riviera, Sardinija, Polonia, Verso Maranello, Europa, Italia konačno Toscana.

Organizatori ističu kako su njihovi korijeni švedski, ali da im je sjedište u Ženevi. Njihov tim, ukupno devet ljudi, rasprostranjen je diljem Europe: u Švicarskoj, Švedskoj, Poljskoj, Italiji i Hrvatskoj. Naravno, svi ti događaji imaju u nazivu prefiks Gran Turismo. Dio koji se odnosi na naš kutak svijeta i koji se zove Gran Turismo Adriatica traje od 7.-15. svibnja 2022. započinje u Opatiji a zatim slijede: Zadar, Mostar, Dubrovnik te Crna Gora. Po povratku su sudionici odsjeli u splitskom hotelu Radisson Blu s 4 zvjezdice. Ekipa ima i svoj interni naziv - zovu se 'La Famiglia Gran Turismo'. Predstavljaju se na sljedeći način: 'Iako postojimo skoro 20 godina, sprijateljili smo se s puno sjajnih ljudi iz cijelog svijeta. Našu grupu prijatelja zovemo La Famiglia Gran Turismo . Ono što nas povezuje je to što svi posjedujemo superautomobil i volimo ga koristiti. 

Gran Turismo Events osnovao je Peter Ternström 2002. godine. Osim organizacije događanja, Peter je autor knjiga i turističkih vodiča. Također je kolumnist u časopisima i strastveni privatni pilot. Ostatak tima čine: Björn Lagercrantz koji se bavi proračunima te je stariji partner. Justyna Weclawiak je voditeljica organizacije događaja kako na trkaćim stazama tako i na putovanjima, te brine da je sve u savršenom redu. Njezin najbliži suradnik je Michal Weciawiak a oboje su stariji partneri u tvrtci. Marcin Jellinek je press službenik. Chiara Mannucci upravlja svim događanjima u Italiji, kako dugim putovanjima tako i bijegovima za vikend. Navode kako ona duboko razumije zemlju i poznaje sve najbolje ceste, hotele i restorane. 

Pietro Bonucelli upravlja flotom superautomobila za iznajmljivanje, ukupno preko 30 automobila, od Ferrarija Portofina do Lamborghinija Aventadora. Pietro se pobrine da automobili budu u savršenom stanju kada vozač stigne. James Holm je broj jedan automobilski fotograf u Skandinaviji, te fotograf od 2012. U timu je još i Joakim Niss koji se bavi i kolekcijama odjeće i odjeće naših vozača. La Guida je ujedno i digitalna baza podataka o najboljim cestama, hotelima, restoranima i mjestima za posjetiti. Također, sve tajne koje turisti nikad ne pronađu. Sadrži 20 godina obavještajnih podataka o organizaciji događaja i pokriva Švicarsku, Austriju, Hrvatsku, Crnu Goru, južnu Francusku i Italiju. Ažurira se na dnevnoj bazi i intenzivno se koristi u svemu što rade organizatori Gran Turismo Eventsa.

Važno je naglasiti kako oni imaju pristup najskupljim svjetskim bolidima koje unajmljuju za svoje događaje. Tako imaju pristup floti Ferrarija i Lamborghinija. No, sudionici mogu imati i svoje automobile. Iznajmljivanje je za one koji se pridružuju događaju s udaljenih destinacija ili s drugih kontinenata te im je prekomplicirano dovesti svoj automobil. Surađuju s vrhunskim tvrtkama: s Nurburgringom, Spa-Francorchampsom, Belmond grupom, Michelinom, Porscheom, Lamborghinijem, Ferrarijem, Mercedes-AMG, Halda Watch Co, Schedonijem, SBM Grupom u Monaku, Groupe Floriat u Saint-Tropezu i mnogim drugim. Vrijedno je spomenuti kako organizator svojim konceptom pridonosi promociji Hrvatske kod klijentele dubokog džepa koji su konzumenti njihovih usluga.

Opisuju to na sljedeći način: 'Pridružite nam se na veličanstvenom putovanju po jadranskoj obali. Kao i svake godine, sedam dana vožnje nevjerojatnim cestama obilazeći najbolje hotele i restorane na putu. Ta tura traje ukupno 8 dana na kojoj sudionici prelaze 1.500 km. Na Gran Turismo Adriatic sudjeluje maksimalno  50 automobila. Sudionike pozivaju sljedećim riječima: 'Dobrodošli na Jadransku magistralu - jednu od pet najboljih cesta na svijetu . Sezonu 2022. započinjemo našim godišnjim izletom po jadranskoj obali – poznatom Magistralnom cestom. Krenuvši u Hrvatskoj, vozit ćemo se duž magistrale sve do Crne Gore, te lude planinske ceste između Budve i Podgorice, prije nego što se vratimo malo drugačijim putem' - piše u opisu događaja.

Sudionici se  sastaju u hotelu Ambasador u Opatiji 7. svibnja. 'Možete se opustiti od svog putovanja, dok tim priprema vaše automobile za događaj koji je pred vama. Navečer ćemo imati večeru i brifing vozača. Imat ćemo nekoliko savjeta kako vas pripremiti za ovo uzbudljivo putovanje s vašim super automobilom. Sljedećih sedam dana radimo upravo ono zbog čega smo došli – uživamo u najljepšim cestama i pogledima koje Balkan nudi. Vozit ćemo se poznatom magistralom prateći hrvatsku i crnogorsku obalu dok ne stignemo do Podgorice. Zatim se vraćamo na sjever prema bosanskoj granici, na putu prema Mostaru, prije nego što se vratimo u Hrvatsku i stižemo u Split' - piše u opisu te ture po Jadranu. U Dubrovniku su bili  11. svibnja i od tamo su otišli do Porto Montenegro.

Vozili su se se Srđem s pogledom na Dubrovnik. Put je sudionike nakratko odveo u Bosnu, prije nego što su krenuli u Crnu Goru, i započeli svoj lagani i brzi spust do slikovitog Bokokotorskog zaljeva. Potom se voze obalom duž zaljeva. Zatim odsjedaju u Porto Montenegru, prekrasnom novoizgrađenom području, s vlastitom marinom te večeraju u luci. U subotu 14. svibnja voze se od Mostara do Splita. Zadnju dionicu, kako ističu 'prekrasnog putovanja' počinju niz obalu rijeke Neretve, a zatim se vraćamo magistralom u Split. Promet u svibnju bit će sasvim neznatan na obalnoj cesti, posebice u smjeru sjevera. U Split su naveli da stižu prilično rano tako da imaju više vremena za istraživanje i uživanje u gradu, za koji kažu kako 'također ima veliku kulturnu povijest'.

Ističu i tajnu kako je kao i u Dubrovniku Igra prijestolja snimana u starogradskoj jezgri Splita. Nakon aperitiva u baru hotela sudionici su imali večeru u središtu Splita. Za kraj navedimo i kako sami organizatori vide sebe. Oni se svojim starim i novim klijentima preporučuju na sljedeći način: 'Dobrodošli u prekrasan svijet Gran Turisma. Ekskluzivni dani na poznatim trkaćim stazama kao što su Nurburgring i Spa-Francorchamps. Visokokvalitetno vrijeme na stazi s uključenim hotelom, uputama i punim gostoprimstvom. Naše utrke poznate su po opuštenoj atmosferi i džentlmenskom stilu vožnje. Ekstravagantna putovanja po najljepšim cestama svijeta - u Švicarskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Naši iznimno popularni cestovni izleti posjećuju mjesta kao što su Firenca, Forte dei Marmi, Andermatt, Dubrovnik, Portofino, Monaco i Saint-Tropez. Najbolje ceste, hoteli i restorani - uvijek.

Vikend bijeg, dva ili tri dana, u Italiji, na Rivijeri ili Alpama. Fantastične ceste i luksuzni hoteli komprimirani u formatu vikend bijega. Radi vaše udobnosti, uključen je superautomobil po vašem izboru. Uletite, uživajte u vikendu s nama u Ferrari kabrioletu na Rivijeri i odletite kući' - poručuje klijentima najdubljeg džepa ekipa iz Gran Turisma. Na kraju navedimo kako taj ekskluzivni svijet organiziranog događanja za VIP klijentelu ima i svoj zaštićeni logo - crvenog lava a organizatorima kao da nije dosta superlativa pa još navode i kako su kraljevi Gran Turismo događanja u stilu 'kao da nema sutra'