Hrvatska je zemlja u kojoj je put do pravde iznimno složen i spor, ponekad i nedostižan. No, u slučaju 41-godišnjeg konobara rodom iz Vinkovaca koji je prije 12 godina oženio jedinu kći jednog od nekad najmoćnijih Tuđmanovih tajkuna, za više oštećenika pokazala se dostižnom. Naime, nedavno je zagrečka kaznena sutkinja osudila Ivana Medveda, muža Jelene Kutle, na uvjetnu kaznu zatvora uz obvezu povrata uzetog novca. Kapare su se kretale između 4.000 i 7.500 kn koliko su od mladenaca još prije i više od 5 godina uzimali Tihmori Borše i Jelena Kutle. Tko bi rekao da će sa sudskom presudom završiti Kutlin zet kada su 2010. objavljeni detalji negovog raskošnog vjenčanja s Kutlinom kćeri u crkvi s. Marka u Zagrebu te fešte u hotelu Westin. Na margini presude isplivalo i kako je osuđeni Kutlin zet zaposlenik kafića Moby Dick, istog iz kojeg je devedestih u svoje tajkunske pohode koji će ga dovesti u konačnici do bijega u BiH i startao nekad najmoćniji Tuđmanov tajkun. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, sutkinja Dubravka Čošić presudila je u kaznenom predmetu protiv optuženog Ivana Medveda, zbog kaznenog djela iz članka 247 stavak 1 Kaznenog zakona povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Stalne služba u Metkoviću od 24. listopada 2017. godine a zastupane po Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Nakon održane javne rasprave 31. ožujka 2022. optuženog Ivana Medveda zvanog Medu (41) rođenog u Vinkovcima, s prebivalištem u Zagrebu, 'ugostitelja, zaposlenog u caffe bar Mobi Dick' sutkinja je proglasila krivim. Uz osuđenikovo ime upisano je kako je oženjen, da mu je supruga Jelena s plaćom oko 6.000 kuna, te da je 'bez djece, bez imovine, bez čina, bez odlikovanja i neosuđivan'. Navedeno je i kako njegova plaća iznosi 4.000 kn.

Osuđen je zato što je kao direktor tvrtke Victus Epolo iz Zagreba 'u nakani da za navedeno društvo pribavi nepripadajuću materijalnu dobit, s Gordanom Ugarković-Brnić i Draganom Brnićem, Nikolinom Špoljarić i Lordanom Bučevićem, Patricijom Čehulić i Zlatkom Čehulićem, Dajanom Čučuk i Matijom Čučukom zaključio Ugovore o rezervaciji termina za vjenčanje u kojim se obvezao pružiti navedenim osobama ugostiteljske usluge održavanja svadbenih svečanosti u svadbeno-kongresnoj dvorani People's RING u Zagrebu u razdoblju od 21. travnja 2012. do 31. kolovoza 2012., ugovarajući i kaparu za rezervaciju termina u iznosu od 4.000 do 7.500 kn, iako svjestan da je trgovačko društvo Victus Epulo d.o.o. u stanju blokade računa, da radnicima od lipnja 2011. pa nadalje nije isplaćivalo plaće zbog čega su radnici 1. prosinca 2011. podnijeli

Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tim društvom, a koje činjenice nije naveo suugovarateljima prilikom sklapanja ugovora, pa kada su oni putem Tihomira Borše i Jelene Kutle uplatili kapare u iznosima od 7.500 kn, 4.000 kn, 7.500 kn i 7.500 kn, prema unaprijed stvorenoj namjeri nije pružio ugovorene usluge niti je vratio primljene kapare, a nakon što su ga imenovani kontaktirali zbog zatvaranja naznačene dvorane i saznanja da je nad trgovačkim društvom Victus Epolo d.o.o. pokrenut stečajni postupak, neistinito i dalje predočavao da će im ugovorene usluge biti pružene, da nema poteškoća u poslovanju i da se samo radi o promjeni vlasničke strukture, čime je oštetio Gordanu Ugarković-Brnić i Dragana Brnića za iznos od 7.500 kn, Nikolinu Špoljarić i Lordana Bučevića za iznos od 4.000 kn, Patriciju Čehulić i Zlatka Čehulića za iznos od 7.500 kn te Dajanu Čučuk i Matiju Čučuka za iznos od 7.500 kn' - piše u presudi.

Zato je Medved osuđen 'da je pravnoj osobi koju zastupa pribavio protupravnu imovinsku korist tako što je doveo nekoga lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica u zabludu i time ga naveo da na štetu svoje imovine nešto učini'. Na navedeni način je 'počinio kazneno djelo protiv gospodarstva - prijevarom u gospodarskom poslovanju - opisano i kažnjivo po članku 247 stavak 1 KZ/11' te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju 6 mjeseci ali mu je izrečena uvjetna osuda. Kazna zatvora neće se izvršiti 'ukoliko optuženi za vrijeme od dvije (2) godine ne počini novo kazneno djelo'. Presudom je dužan vratiti oštećenicima otuđene iznose. U cijelosti je oslobođen plaćanja troškova kaznenog postupka. Protiv te presude nije moguća žalba. U srpnju 2010., dakle prije 12 godina, osuđenik je bio zvijezda društvenih kronika. Naime, tada se kći nekadašnjeg tajkuna Miroslava Kutle koji je prebjegao u BiH, Jelena, udala za Ivana Medveda u crkvi Sv. Marka na Gornjem gradu.

Nakon crkvenog vjenčanja uslijedilo je svadbeno slavlje za 350 uzvanika u zagrebačkom hotelu Westin o kojem su izvještavali mediji. Tada je i objavljeno: 'Jelena Kutle udala se za Ivana Medveda iz mjesta Ivankova pred Vinkovaca, a sjala je bijeloj vjenčanici s velom. Nakon himne, Jelena i Ivan zaplesali su prvi ples - modernu inačicu engleskog valcera, a na vjenčanju su zasvirali i tamburaši, budući da je mladoženja iz Slavonije, te Mate Bulić. Konobari su posluživali pečenu janjetinu i odojak, slavonski čobanac, teleće medaljone u umaku od vina, roladu od puretine na štapićima te mnoge druge delicije', pisalo je u 24 sata. Bilo je i puno poznatih uzvanika a među njima su mediji izdvojili glazbenog producenta Nenad Nenu Ninčevića, voditelj Romano Bolković te gazdu Jadranfilma Vinka Grubišića. Tko bi rekao, s obzirom na pompozni početak braka da će jedina kći nekad najmoćnijeg tajkuna Kutle završiti u braku s osobom koja će biti osuđena za prijevare s kaparama za vjenčanja.

Inače, tvrtka Victus Epolo skončala je u stečaju i izbrisana iz sudskog registra 16. svibnja 2014. godine. Kafić u zagrebačkoj Sloboštini koji je u biografiji kontroverznog tajkuna bio navođen kao njegov prvi poduzetnički pothvat i dalje je otvoren. Prema Facebook profilu vidljivo je da je transformiran u pizzeriju te da u ponudi ima i kolače. Moby Dick kojeg je osuđeni Kutlin zet Ivan Medved naveo kako svoje radno mjesto promovira se na Faceu kao 'ugodan kvartovski kafić & pizzeria koji se nalazi na glavnom trgu u naselju Sloboština u Novom Zagrebu, odmah uz šetnjicu u pješačkoj zoni'. Kafić Ivan Medved i njegova supruga Jelena Kutle drže preko tvrtke Srebrni mačak u kojoj je ona vlasnica a on direktor. Tako je zanimljivo naglasiti kako je to zapravo jedino što je ostalo u čvrstim rukama tajkuna koji je u Tuđmanovo doba a prije sloma imao na stotine poslovnih pothvata. Što se pak tiče Jelene Kutle, Medvedove supruge, podatke o njoj moguće je naći na stranicama Prve privatne gimnazije u Zagrebu. Tamo s ponosom ističu kako je bila njihova učenica.

Predstavljena je na sljedeći način: 'Jelena Kutle iz druge generacije maturanata ostala nam je u sjećanju kao izrazito jednostavna, odgovorna, dobrućudna i samozatajna cura, koja na mnogo stvari može biti ponosna, pa nam utoliko više imponira njezina velika skromnost. Iznimno inteligentna i odgovorna, Jelena je s lakoćom postizala odlične rezultate. Oduvijek je naginjala umjetničkim predmetima, a posebice se isticala divnim recitiranjem, što je pokazala na susretima recitatora pod mentorstvom prof. Kostanjevec. Njezino veliko prijateljstvo s dečkima u razredu, koje traje dan danas, uvijek nam izmami osmijeh na lice, a taj osjećaj razrednog zajedništva Jeleni je još uvijek bitan jer među prvima okuplja stari razred za sve obljetnice. Drago nam je što se njezin uspjeh nastavio nakon mature: nakon završenog studija ekonomije okušala se u različitim zanimanjima od bankovnog poslovanja i marketinga do trenutne pozicije u jednoj informatičkoj firmi. Pritom nije zapostavila svoje umjetničke aspiracije i završila solo pjevanje na Učilištu za popularnu i jazz glazbu. Uz uspješnu karijeru, pjeva i pleše po plesno-vokalnim ansamblima i uživa u životu. Jelena, neopisivo nam je drago što ti je život ispunjen i protkan različitim interesima. Samo tako dalje!' - piše na ppg.hr.

Inače, Jelena je kći iz prvog i najduljeg braka Miroslava Kutle s Ankicom Kutle koja je vlasnica zagrebačke Škole stranih jezika Belitz. S njom je u braku dobio i sina, jedno od svoje četvero djece. Od Jelenine majke Kutle se rastao zbog braka sa zagrebačkom odvjetnicom Dunjom Pešić, sada Kutle, ali ni taj brak nije izdržao turbulentna životna razdoblja bivšeg tajkuna. Miroslav Kutle u bijegu je u BiH a na njegovu vilu u Markuševcu uknjižena je njegova dugogodišnja bliska suradnica Sanja koja je znaka i kao direktorica Kamenskog. Sanja je imala više prezimena pa se tako prezivala Ivezić, pa Krog pa Ivezić -Kordić te Ivezić. Više o novijim činjenicama iz života Miroslava Kutle možete doznati iz  prethodno objavljenog članka u kojem se spominju. Što se pak tiče restorana People's u kojem je poslovala ugašene tvrtka Kutlinog zeta i zbog čega je osuđen tamo je potkraj listopada 2016. otvoren drugi ugostiteljski lokal koji je promoviran u medijima. Inače, People's je bio popularnom okupljalište mladih menadžera i poslovnjaka što ne čudi jer se nalazi u Radničkoj ulici, poslovnom središtu Zagreba.