Prošlo je 3 mjeseca otkako smo otkrili veliku manjkavost u imovinskoj kartici pomoćnice ministra pravosuđa Vedrane Šimundže Nikolić. Radilo se o neprijavljivanju posudbe koju je njen muž Dražen Nikolić primio od splitskog kralja sanitarija Ante Poljaka znanog i po skupocjenom voznom parku koji uključuje Maseratijev terenac te Rolls Royce vrijedan 2,4 milijuna kn. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa još nema nikakvu odluku po tom pitanju. No, dok čekamo da se nadležni efikasnije pokrenu detektirali smo novu manjkavost u imovinskoj kartici pomoćnice ministra pravosuđa koja se ujedno nalazi i na čelu Uprave za kazneno pravo, tijela koje izdaje tzv. rehabilitacijske dokumente odnosno potvrde o nekažnjavanju osobama koje su odležale zatvorske kazne ili bile osuđene pa je protekao rok unutar kojeg nisu smjele počiniti novo kazneno djelo. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Tipični ljetni prizor za veći dio Makarske rivijere 'čovjek na čovjeku', ležaljka do ležaljke, suncobran do suncobrana, ručnik do ručnika. Takva je situacija i na plažama Baške Vode, Baškog Polja, Brela... Iako je poznata uzrečica 'mala bara puno krokodila' uvijek nekolicina odabranih profitira na unosnom ljetnom biznisu - iznajmljivanju rekvizita za plažu. Tijekom ljetne sezone vrte se golemi novci među sretnicima koji imaju koncesiju za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. Lova kaplje kao iz automata. Tako je žlica u med upala i vlasniku obrta Hrvatin, Draženu Nikoliću, suprugu pomoćnice ministra pravosuđa Vedrane Šimundže Nikolić, koji svake godine redovito dobiva koncesiju od najdugovječnijeg načelnika općine u Hrvatskoj HDZ-ovog Joska Roščića. Prije nekoliko mjeseci Hrvatsku je tresla afera s dužnosnicima koji su unatoč golemim plaćama i nizu drugih privilegija koje uključuju dnevnice, naknade za odvojeni život, službeni auto, vozača koji često obavlja paralelne sitne poslove koje život znače.... uživaju i privilegij državnih stanova koje plaćaju minimalno a kvadraturama premašuju potrebe svojih korisnika.

Slučaj je postao poznat i po stanu koji je sam sebi dodijelio ministar Mario Banožić koji je u konačnici zbog potpisa na tom ugovoru i kažnjen od nadležnog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Afera sa stanovima postala je poznata i po pomoćnici ministra pravosuđa Splićanki Vedrani Šimundža Nikolić o čemu smo prethodno pisali u travnju ove godine. Članak je objavljen pod naslovom: 'ŠOKANTNO OTKRIĆE Pomoćnica ministra državni stan od 94 m2 plaća 468 kn, muž joj ima 5 nekretnina od dosmrtnog uzdržavanja, nije prijavila 2 tvrtke i obrt ni dug prema ST kralju sanitarija Splićanka Vedrana Šimundža - Nikolić već je u drugom mandatu pomoćnica ministra pravosuđa a nije u stanju ispuniti imovinsku karticu da sve u njoj štima'. 

Naime, u imovinskoj nije upisan hipotekarni zajam prebogatog splitskog kralja sanitarija Ante Poljaka o kojem smo prethodno pisali. Nakon objave tog članka tražili smo i dobili očitovanje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa te smo ga i objavili pod naslovom: 'PROVJERA NAKON OBJAVE Dobili smo odgovor Povjerenstva zbog propusta u imovinskim karticama Milanovićeve savjetnice te pomoćnice ministra pravosuđa i uprave - Vedrana Šimundža - Nikolić i Martina Ciglević bile su tema naših članaka u kojima smo razotkrili krupne nedostatke u njihovim imovinskim karticama'. U pravilu Povjerenstvo svoje odluke objavljuje na službenim web stranicI sukobinteresa.hr a ujedno i pošalje obavijest na adresu onoga tko je neki slučaj prijavio ili mediju koji je poslao upit. Zadatak je Povjerenstva ispitati, pojednostavljeno rečeno, zlorabi li neki dužnosnik javnu funkciju kako bi pogodovao svom privatnom interesu.

Naravno, moraju provjeravati i koliko nečija funkcija omogućuje članu najuže obitelji privatni profil na poslovima s državom, državnim tvrtkama ili lokalnim jedinicima. U konkretnom slučaju do danas nije bilo nikakve odluke nadležnog povjerenstva jer bi ista bila vidljiva na na web stranici. Suprug pomoćnice ministra Dražen Nikolić koji je potekao iz Mladeži HDZ-a te se tako vinuo u vrh splitskog HDZ-a u kojem nikada nije bio na nekoj liderskoj poziciji ali je važna karika u vrhu organizacije. Imućan je, puno toga je naslijedio temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Dražen Nikolić je muž pomoćnice  ministra pravosuđa, koja ima vrlo važnu ulogu u Ministarstvu pravosuđa jer je zadužena za potpis potvrda o nekažnjavanju i rehabolitiaciji , što je vidljivo u našem ranije objavljenom članku o bivšem suprugu pjevačice Indire ex Vladić sada Levak, Narcisu Mujkiću.

Naime, on je imao presudu u Hrvatskoj, u međuvremenu se oženio na Floridi za poduzetnicu bosanskog porijekla Senadu Adžem te promijenio ime u Marcus X. Schweizer, te mu je trebala takva potvrda o nekažnjavanju za SAD. Potvrdu mu je izdala upravo Vedrana Šimundža Nikolić uz čije je ime upisana i njena funkcija čelnice Uprave za kazneno pravo. Taj smo članak objavili u prosincu prošle godine pod naslovom: 'NAKON SUDSKE REHABILITACIJE Indirin bivši Narcis Mujkić dobio potvrdu o nekažnjavanju za posao u Americi - Presudom iz listopada 2015. godine bio je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju 10 mjeseci zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju ali nakon isteka roka kušnje od 3 godine odvjetnik Milko Križanović ishodio je brisanje iz kaznene evidencije'.

Kada govorimo o unosnom sezonskom ljetnom poslu obrta Hrvatin supruga pomoćnice ministra pracosuđa Vedrane Šimundže Nikolić više je nego jasno kako se takvi poslovi dobivaju neposrednim dogovorima koje prethode odlukama o izdavanju koncesije. Kako se na čelu Baške Vode nalazi dugogodišnji HDZ-ovac lako je zaključiti da će koncesije na rekvizite na plažu dati sebi bliskim osobama i iz iste stranke jer sustav naprosto tako funkcionira. Već godinama Dražen Nikolić ubire profit na iznajmljivaju ležaljki i suncobrana. Svima je jasno da se tu vrte golemi novci, uzmemo li u obzir da su se dnevno ležaljke i suncobrani izdavali po cijeni i do 50 kuna u sezoni. U kolovozu prošle godine na portalu dnevnik.hr izašao je članak: 'Unosan posao: Ovo je mjesto s najviše ležaljki u Hrvatskoj - "Za uloženih 1.600 vi zaradite 400.000 kuna u četiri godine, to je najrazrađeniji biznis".

U članku je citiran reporter Ivan Kaštelan. Naime, on se zaputio u  Bašku Vodu koja slovi kao mjesto u kojem ima najviše ležaljki u Hrvatskoj. 'Bizarnost je da je svaki peti glasač koji je izašao na zadnje lokalne izbore ujedno i vlasnik koncesijskog odobrenja za najam ležaljki na plažama.U brojkama to izgleda ovako: koncesijsko odobrenje za najam ležaljki ima 98 tvrtki, svaka od njih ima dozvolu za postaviti najviše 20 komada na plažu. Zanimljivo je da godišnja naknada koju plaćaju općini iznosi tek 1600 kuna, ili 80 kuna po ležaljci po danu, što otplate u manje od dva dana sezone jer se komad u srcu sezone iznajmljuje i za 50 kuna. Dolazimo tako do podatka da Općina Baška Voda od gotovo 2000 ležaljki na svojim plažama uprihodi tek nešto iznad 156.000 kuna, a zarada koncesionara je višemilijunska', izvijestio je Kaštelan.

Citirao je oporbenog vijećnika Matejasa Jozipovića koji je rekao kako je najam ležaljki najrazrađeniji i najunosniji biznis. 'Nije bitno koliko se zarađuje, koliko se plaća. To je najrazrađeniji i najunosniji biznis u Republici Hrvatskoj. Za 1.600 uloženih kuna zaradite 400.000 kuna na nivou četiri izborne godine. Jer to je jedan izborni projekt', rekao je. Josipović je objasnio kako tako HDZ-ov Josko Roščić osigurava sebi izbornu pobjedu jer mu je potrebno 450 glasova i da tako osigurava uzastopne mandate. Nezavisni vijećnik iz Baške Vode je objasnio kako koncesiju može dobiti samo onaj tko je u HDZ-u ili obiteljski povezan s HDZ-om. Naveo je i kako se radi o nepreglednom nizu ležaljki i suncobrana bez slobodnog mjesta. Da je on živio u Portugalu ali da tamo na plažama ima i mjesta slobodnih od ležaljki i suncobrana dok to u Baškoj Vodi nije slučaj.

Zanimljivo je kako se za uloženih 1.600 kn za godišnju koncesiju, kako je naveo, može zaraditi 400.000 kn u sezoni. Taj iznos nije vidljiv u imovinskoj kartici Vedrane Šimundže Nikolić. Njen suprug je naveo dodatne izvore prihoda uz plaću koju ostvaruje kod tvrtke Infosistem i koja iznosi 5095,31. Znakovito je kako kao dodatni prihod od samostalne djelatnosti pomoćnica ministra navodi tek 21.370 kn koliko njen bračni drug ostvaruje od samostalne djelatnosti. Bilo bi uputno vidjeti kako je to moguće da jednostavni izračun ležaljki i suncobrana, koncesijska naknada te cijena dnevnog najma dovode do prihoda nešto većih od 20 tisuća kuna. Naime, obrt njenog muža Dražena Nikolića ima koncesiju na 20 lježaljki i 20 suncobrana u Baškoj Vodi. Da sezona traje samo 3 mjeseca a traje dulje to je 90 dana. Recimo da traje 3 mjeseca i 10 dana a traje dulje to znači da Nikolić zaradi tek 210 kuna na dan. Ako je na plaži s 40 elemenata za izvor prihoda, odnosno 20 ležaljki i 20 suncobrana, to znači da ih iznajmljuje po cijeni od 5 kn na dan.

Ako 100 dana umnožimo s 40 - zbrojem ležalji i suncobrana te isto pomnožimo s 30 kn - kao neka prosječna vrijednost dnevnog najma dolazimo lako do iznosa od 120.000 kn. Naravno, možemo množiti s 20 kn pa dolazimo do iznosa od 80.000 kn. No, ne možemo isključiti da se jedna ležaljka može iznajmljivati i dva puta dnevno ili pak suncobran. Na kraju svih izračuna ostaje pitanje ili zarada odlazi u neki crni fond načelnika Roščića ili muž prikriva pomoćnici ministra prihode, ili vara državu na porezu, ili napuhuje troškove pa prikazuje male prihode.... Nešto od svega toga jeste pa bi bilo uputno da javnost sazna odgovore. U svakom slučaju i ovdje je na potezu Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kako bi se utvrdile činjenice. Bilo bi loše da javnost stekne dojam kako pomoćnica ministra pravosuđa, koja osuđivanim osobama poput Narcisa Mujkića koji promijene ime u nekoj državi, izdaje rehabilitacijske dokumente, odnosno potvrde o nekažnjavanju bude osoba s tako ozbiljnom manjkavošću u svojoj imovinskoj kartici.

Uostalom, možda će uskoro k Vedrani Šimundži Nikolić pokucati na vrata još jedna osoba koja izbjegava hrvatsko pravosuđe, kojem se trenutačno sudi o odsutnosti Drago Vidaković, o kojem smo nedavno pisali a koji je također u Americi promijenio ime u Ryan Drago čemu smo posvetili posebnu objavu. U Hrvatskoj je sve moguće pa možda posijedimo čekajući na reakciju Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa kao što je vječni načelnik Baške Vode Josko Roščić (61) osijedio obnašajući funkciju u tom malom mjestu koje ima ležaljki i suncobrana po kvadratnom metru kao da je velegrad i neusporedivo više nego glasača. U konkretnom  slučaju moglo bi se  reći da se tu radi o jedinstvenom primjeru izbornog plažnog inženjeringa u Lijepoj našoj.