Bivši šef Luke Ploče i član Izvršnog odbora HUP-a u dva mandata, kapetan duge plovidbe Ivan Pavlović prilično nas je iznenadio nepoznavanjem elementarnih činjenica vezanih uz osobne poslove i transakcije u kojima je sudjelovao. Jadroplov je poznata splitska brodarska kompanija u državnom vlasništvu koja je nedavno na službenoj stranici objavila kako je potpisala ugovor sa švicarskom tvrtkom Irus Holding o kupnji LPG broda za prijevoz ukapljenog plina za nešto više od 25 milijuna dolara. Ta je vijest naslovljena s 'Jadropolov kupuje prvog hrvatskog plinaša'. U siječnju ove godine Slobodna Dalmacija je objavila članak sa slikom Ivana Pavlovića pod naslovom: 'PROJEKT BUDUĆNOSTI‘Jadroplov‘ ima velike planove: Split i otoke povezat će trajektom na struju!'. Iza Pavlovića su brojne funkcije pa tako i člana NO-a u Luci Rijeka gdje je bio do siječnja ove godine. Sudski registra nam otkriva kako je bio i član NO-a Dubrovačke banke, predsjednik NO-a Neretvanske gospodarske banke, Cemexa a u Luci Ploče bio je od 2003. član Uprave a od proljeća 2012. pa do ožujka 2019. predsjendik Uprave Luke Ploče. Također, bio je član Izvršnog odbora HUP-a u dva mandata, sve do 2020. godine. Od osobe s takvom karijerom i na takvim šefovskim pozicijama zasigurno se očekuje, možda ne baš japanska ili njemačka preciznost ali barem neka zapadnobalkanska. Zapanjujući je stupanj nepoznavanja činjenica koje je iskazao Ivan Pavlović kada smo ga pitali za nekoliko notornih činjenica vezanih uz njegove privatne poslove, zagrebački stan ali i osobe s kojim je povezan u segmentu privatnog biznisa. Znakovito je kako nije prijavio ni privatnu tvrtku u svojoj imovinskoj kartici koja je 4.-stan na elitnoj adresi u  zagrebačkom Bijeniku prepisala na njegovu kćer Luciju Pavlović. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Šefu Jadroplova Ivanu Pavloviću poslali smo upit na koji smo putem maila dobivali parcijalne odgovore. Radi autentičnosti komunikacije pitanja i odgovore objavit ćemo kronološkim redom kako su pristigli. Napominjemo kako smo samo u odgovore lektorski intervenirali. Dopuštamo da je Pavlović odgovarao na mail preko mobitela ali potkralo se puno pogreški pa smo morali intervenirati u tom pogledu. Imperijalov upit je glasio:

- Prema podacima s registra Trgovačkog suda u Zagrebu u Vašem stanu u Tkalčićevoj ulici 73 A sjedište je tvrtke Solaris Energy. U tvrtci ste bili suvlasnik zajedno s tvrtkom Lager Bašić u aferi Vjetroelektrane uhićenog Milenka Bašić te tvrtkom Iskraemeco. Tvrtku ste zastupali zajedno s Draganom Stipićem, također s Bašićem i Josipom Rimac uhićenima u aferi Vjetroelektrane - link. Direktor u Solaris Energy je i Dragan Stipić koji je zajedno s Milenkom Bašićem optužen u aferi Vjetroelektrane te pušten iz zatvora u Remetincu, zajedno s Bašićem, nakon uplate već spomenute jamčevine. Jeste li zbog navedenog istupili vlasnički i direktorski iz tvrtke Solaris Energy?

- Kako komentirate da tvrtka Solaris Energy  i dalje posluje na spomenutoj adresi iako je sadašnji službeni vlasnik Lager Bašić a direktor Dragan Stipić?

- Prema podacima sa Sudrega Dragan Stipić koji je direktor u s Vama povezanoj suvlasničkoj tvrtci Solaris Energy bio je povezan s  tvrtkom Kapis u BiH ali i s hrvatskom tvrtkom Kapis. u Hrvatskoj u Kapisu je Stipića na poziciji direktora naslijedio Džemo Ibraimov iz Srbije koji se spominjao u velikoj slovensko-hrvatskoj aferu s uvozom luksuznih automobila bez plaćanja poreza - dokaz link 1link 2.  Jeste li bili upoznati s detaljima te velike slovensko-hrvatske afere prije nego što ste kao suvlasnik Stipića imenovali članom Uprave?

- Vi ste u vrijeme dok ste bili predsjednik Uprave Luke Ploče sankcionirani od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga - Hanfe jer ste istupali u javnosti s neprovjerenim informacijama te Vam je izrečena Javna opomena - link. Je li navedeno bilo ikakva zapreka Vašoj funkciji u HUP-u?

- Vaše je ime spominjano i u aferi znanoj kao 'barba Luka' - link. Koliko ste puta bili izloženi takvim i sličnim situacijama i smatrate li da je u prošlosti to više nego danas prolazilo ispod radara?

- Iz vlasničkog lista Vašeg trosobnog stana u Tkalčićevoj ulici 73 A proizlazi kako ste isti u kolovozu 2019. kupili od tvrtke Hortus Solis. Od iste tvrtke stan je kupio i Berislav Gašo, novi član Uprave Ine kao predstavnik Mola - link. Zašto ste se odlučili za kupnju stana upravo od tvrtke brata bivšeg ortaka pokojnog Kreše Milanovića, brata hrvatskog predsjednika?

Ubrzo nakon slanja pitanja stigao je sljedeći odgovor: 'Izišao sam iz vlasništva davno Solarisa energije. Bila je ideja da se gradi solarna elektrana. Kako ništa od toga nije realizirano prije otprilike 2 godine jedini je vlasnik postao Miljenko Basic a ulog od 10 posto mi je vraćen. Ne znam gdje je sjedište danas i nemam nikakve veze sa tom tvrtkom. Mislim da ništa nije napravljena dalje oko tog projekta. Tog gospodina Berislava Gašu nikad nisam upoznao. Ovo je sve provjerljivo. Nemam pojma koji je čiji brat i koje kome rođak. Nikada nisam kupio stan od nikakvog Bašića nego od Vanje Maksimovića tvrtke i ne znam odakle vam ta ideja'

Šefu Jadroplova poslali smo dodatni mail koji je glasio:  'Stan ste kuplli od tvrtke Hortis Solis a ne od Vanje Maksimovića kao što pišete. Inače, Vanja je Maksimilijanović (ne Maksimović kako je napisano op.a.) i on je brat Igora Maksimilijanovića, ortaka pokojnog Milanovićevog brata. Kako je sjedište tvrtke u Tkalčićevoj 73 A - logično je da je u Vašem stanu jer ste bivši vlasnik i direktor. Zahvaljujemo na brzim odgovorima. Pavlović je na to odgovorio: 'Pojma nisam imao o tome i nikada nisam upoznao predsjednika niti njegovog pokojnog brata'. Poslao je i dodatni mail u kojem je napisao 'stan je dvosoban oko 85 m2'.

Na isti smo mu odgovorili na sljedeći način: 'U vlasničkom listu koji Vam je priložen uz upit piše da je stan trosobni. Malo je neobično od osobe koja je vodila Luku Ploče te sudjelovala na visokim pozicijama u HUP-u da nema točnu informaciju od koga je kupio stan a niti da je stan trosoban'. Na to je šef Jadroplova odgovorio: 'Ima dvije sobe a kako se vodi nije mi bitno. Stan je kupljen od firme koju ste naveli. Ne znam zašto bi to znao i ne mislim da i drugi stanari znaju koji su vlasnici te firme'. Potom je stigao i sljedeći mail: 'To je istina oko Hanfe al bi trebali znati i zašto. Izjava da vjerujem da će se trgovati dionicama između 400 i 800 kuna koje sam dao na lokalnom radiju. Je li mislite da je ta izjava nabila štetu ulagačima ili je bio drugi motiv za tu kaznu' - napisao je Pavlović.

Ubrzo je od njega stigao još jedan mail: 'Radim sada prekršaj jer vam odgovaram dok vozim auto' - napisao je šef Jadroplova. Vjerojatno je time želio naglasiti kako nema hands free sustav u autu pa da bi ga mogla neugodno iznenaditi policijska kontrola. U svakom slučaju ako je šef Jadroplova odgovarao na mail dok je vozio izložio se riziku koji nije nikome preporučljiv. S obzirom da u svom životopisu Ivan Pavlović navodi kako je diplomirao na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku te da je kapetan duge plovidbe zacijelo bi morao biti uzor svima koji sudjeluju u prometu na kopnu i moru. Također, kao vodeća osoba velikih kompanija morao bi imati pouzdanije informacije o vlastitim poslovima i ulaganjima kako bi izbjegao rizik da netko tu privatnu površnost ne dovede u svezu s njegovim obnašanjem dužnosti.

Naime, Ivan Pavlović je hrvatski dužnosnik budući da vodi kompaniju koja je u vlasništvu države. Samim tim je obveznik po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Pogledali smo njegovu imovinsku karticu i vidjeli kako je u njoj upisao i vlasništvo nad 190 dionica Luke Ploče. Upisao je i više nekretnina: u Pločama, Slabini i Bristu kao i stan u Zagrebu, osobni automobil Audi, te tri štedna računa s iznosima: 200.000 eura, 700.000 kuna i 130.000 eura. Za štednju je naveo kako potječe od samostalne djelatnosti. Inače, na sudskom registru je vidljivo kako je u rujnu 2021. Pavlović istupio iz tvrtke Solaris Energy pa je sada jedini vlasnik Lager Bašić, tvrtka u aferi Vjetroelektrane uhićenog Milenka Bašića.

Znakovito je kako u imovinsku karticu Ivan Pavlović nije upisao vlasništvo nad tvrtkom Sidro Jadran koja je osnovana u prosincu 2012. i čiji je direktor Jure Pavlović. Za taj podatak smo ipak odlučili da ga ne pitamo kako ga ne bi izložili riziku da odgovara dok sudjeluje u prometu. No, taj podatak bi trebao biti zanimljiv Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa koje bi trebalo pokrenuti proceduru provjere i dopune podataka kod dužnosnika koji nešto zataje u svojim imovinskim karticama. Inače, ta Pavlovićeva tvrtka bila je vlasnica dvoetažnog 4-sobnog stana s garažom u zagrebačkom Bijeniku. No, prema podacima iz vlasničkog lista isti je kupoprodajnim ugovorom uknjižen na Luciju Pavlović, kćer šefa Jadroplova. Tako je stan ipak ostao u istoj obitelji Pavlović.

Spomenimo i to kako je bivša predsjednika Kolinda Grabar Kitarović odlikovala Ivana Pavlovića u lipnju 2019. 'za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu i u izravnoj ratnoj opasnosti Redom hrvatskog trolista'. I na kraju preostaje čitateljima da sami izvedu zaključak zašto elita kupuje stan od tvrtke Hortus Solis čiji je vlasnik Vanja Maksimiljanović, brat Igora Maksimilijanovića, uhićenog zbog sumnjivih poslova s Gradom Zagrebom a koji je bio dugogodišnji ortak pokojnog Kreše Milanovića, brata hrvatskog predsjednika. O Maksimilijanoviću smo pisali u članku pod naslovom: 'TEMPIRANA BOMBA ZA PREDSJEDNIKA? Hoće li uhićeni Igor Maksimiljanović propjevati o 3,25 milijuna eura koji povezuju njega, Milanovićevog brata i roditelje - Dokument eksplicitno dokazuje kako su za isti, nikad vraćeni kredit, založeni stan predsjednikovih roditelja Stipe i Đurđe Milanović te Igora Maksimiljanovića koji je pao zbog posla s Bandićem'. 

Od Maksimilijanovićeve tvrtke Hortus Solis stan je prije Pavlovića na drugoj lokaciji kupio Berislav Gašo, bivši direktor u Ini kojeg je Mol netom promovirao u svog direktora u Ini. O tome smo pisali u članku pod naslovom: 'TAJNE NAFTNOG GAZDE Novog direktora Ine Berislava Gašu prozivali zbog vile na Jadranu, njegova žena prenijela firmu na partnera najbogatijeg HR policajca, sada savjetnika ministra Božinovića - Bivši Inin direktor, kojeg su Mađari povukli u Budimpeštu pa je dogurao do potpredsjednika MOL-a, prvi veći stan kupio je od brata ortaka pokojnog Milanovićevog brata, no uložio je u raskošni posjed u Uvali Stivašnica i to kupnjom od roditelja gazde Češke zbrojovke....'.