Internetske tražilice živi su dokaz brojnosti crnokronikaških napisa u kojima se spominju imena Ivana Giljanovića zv. Gilje, njegovog oca, predsjednika Boksačkog kluba Split Zvonka Giljanovića, Klišanina s debelim dosjeom Stjepana Mihovilovića zv. Klis. Svi su oni apostrofirani u člancima s naslovima poput: 'KAKO SU DIVLJALI RATOVI SPLITSKIH BANDI Među žrtvama i Giljanovićev otac: 'Živio sam u strahu, nosio sam pancirku. Moj sin nije bježao od zakona' ili pak 'NAKON 10 SATI NA SLOBODI PONOVO U ZATVORU - Razbojnika iz zatvora u Šibeniku pustili tetki na sprovod, pa im pobjegao! Uhvaćen nekoliko sati poslije'. Ovaj drugi naslov odnosi se na 35-godišnjeg Mihovilovića, poznatijeg pod nadimkom Klis. O njemu je u rujnu 2012. Jutarnji pisao kao o bjeguncu iz šibenskog zatvora koji je pobjegao nakon što je dobio dopuštenje nazočiti obiteljskom pokopu ali mu naum ipak nije uspio. Naime, tada je Klis na slobodi proveo desetak sati jer su ga pripadnici splitske policije uhitili iste večeri u klubu “Tropic” na Bačvicama te ga vratili u ćeliju u Šibenik. Njegova žrtva u ovoj priči također je poznata ne samo po slavnoj sportskoj prošlosti već i više po sinu koji je godinama lice iz crnih kronika. Zvonko Giljanović (65) je prije 3 godine za 24 sata rekao o svom sinu, tadašnjem bjeguncu Ivanu zv. Gilji: 'On je po zanimanju magistar kineziologije i trener boksa. Ja sam od 1972. godine boksač u Boksačkom klubu Split, a od 1. kolovoza 1980. sam trener u istom klubu. Bio sam i izbornik hrvatske reprezentacije za Olimpijske igre u Atlanti 1996. Hrvatski sam ratni vojni invalid, bio sam instruktor antiterorističke jedinice i vojne policije, ali to je sve sad ništa'. Upravo njegove riječi oslikavaju kako nema tih sjajnih sportskih ili životnih dosega koju ne mogu uništiti kriminalne navade potomaka. Ime žrtve iz priče koja slijedi već je i ranije spominjano u kontekstu iznude. O tome svjedoči članak iz Slobodne od prije 2,5 godine pod naslovom: 'Tko je koga kamatario? Malvasija kaže da bi samo luđak prijetio ocu Ivana Giljanovića: Od Gilje sam uzeo 26 tisuća kuna, a isplatio mu 200 tisuća eura'. U tom je članku sina Zvonka Giljanovića Jerko Malvasija opisao kao lihvara i kriminalca. Nad tada 34-godišnjim Malvasijom zbog pokušaja iznude Zvonka Giljanovića tada je određen istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. U svojoj obrani na državnom odvjetništvu on je negirao oba kaznena djela za koja je prijavljen te je kazao kako je je na ime duga od oko 20.000 kuna otprije deset godina isplatio mnogostruko veći iznos. Malvasija je preživio i napad šipkama u Splitu nakon što mu je na glavu stavljena vreća. No, liječnicima je kazao da je pao s motora te incident nije nikada završio pod policijskom obradom. Slijede detalji priče u kojoj je glavni akter iznude nad Giljinim ocem razbojnik Klis koji je nakon tučnjave na Partizanovom stadionu 2017. pao u Njemačkoj zbog šverca droge.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Županijski sud u Splitu 9 studenog donio je rješenje u kaznenom predmetu protiv okrivljenika Stjepana Mihovilovića, zbog kaznenog djela iznude iz čl. 243. st. 2. u svezi sa st. 1. Kaznenog zakona. Sud je odlučivao povodom žalbe dotičnog okrivljenika protiv rješenja Općinskog državnog odvjetništva u Splitu o provođenju istrage od 18. listopada 2022. godine. Odbačena je žalba okrivljenika Stjepana Mihovilovića kao neosnovana. Iz obrazloženja je vidljivo kako se Mihovilović žalio na odluku kojom je određeno provođenje istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je dotični u odnosu na žrtvu Zvonka Giljanovića počinio kazneno djelo iznude. Mihovilović je u zakonskom roku, putem splitskog odvjetnika Ante Čurkovića podnio žalbu.

U njoj je u bitnom istaknuto kako se pobijano rješenje temelji na sadržaju kaznene prijave oštećenika Zvonka Giljanovića te navodima presumptivnog svjedoka XX 'odnosno da postojanje osnovane sumnje da bi okrivljenik, koji u cijelosti negira počinjenjepredmetnog kaznenog djela, nije obrazloženo ni konkretizirano. Obzirom na iznijeto predlaže se sucu istrage prihvatiti žalbu i ukinuti pobijano rješenje o provođenju istrage'. No, sudac istrage Vladimir Živaljić odbacio je žalbu jer je 'razmatrajući sadržaj materijala spisa, te navode žalbe okrivljenika Stjepana Mihovilovića'.... ocijenio kako je rješenje ODO-a u Splitu o provođenju istrage protiv dotičnog okrivljenika osnovano.

U Rješenju piše: 'Dostatna razina osnovane sumnje, a da je okrivljenik Stjepan Mihovilović počinio kazneno djelo iz čl. 243. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ/11 proizlazi iz sadržaja policijskog zapisnika o zaprimanju kaznene prijave žrtve Zvonka Giljanovića (list 2 spisa) te policijske službene zabilješke o obavljenom obavijesnom razgovoru s dotičnim (list 25-26 spisa), a koji na posve jasan, određen, okolnosan i uvjerljiv način ukazuje na sve riječi, postupke i radnje okrivljenika Stjepana Mihovilovića u kojima bi bila sadržana obilježja predmetnog kaznenog djela. Postojanje osnovane sumnje u počinjenje predmetnog kaznenog djela na strani okrivljenika Stjepana Mihovilovića tim je izvjesnije jer su navodi žrtve potkrijepljeni jednako uvjerljivim navodima svjedoka XX koji ima neposredna saznanja o inkriminiranom događaju kad bi dotični okrivljenik od žrtve Zvonka Giljanovića iznudio 35.000 EUR-a. Slijedom svega iznijetog, pobijano rješenje o provođenju istrage ukazuje se opravdanim i na zakonu utemeljenim.

Naime, upravo provođenjem planiranih istražnih radnji specificiranih u pobijanom rješenju o provođenju istrage, a po potrebi provođenjem i drugih istražnih radnji, razjasnit će se sve okolnosti od značaja za pravilno utvrđivanje stanja stvari, nakon čega će ODO u Splitu moći ocijeniti hoće li u konkretnom slučaju podići optužnicu protiv okrivljenika Stjepana Mihovilovića i zbog kojeg kaznenog djela ili će se protiv dotičnog okrivljenika kazneni postupak obustaviti' - piše u dokumentu. Mihovilović nije preuzeo pismeno koje mu je poslano sa Županijskog suda u Splitu. To i ne čudi uzme li se u obzir da je u srpnju 2020. objavljeno kako je pao u velikoj međunarodnoj akciji na švercere droge u kojoj su uhićena dva Hrvata i jedan Srbin. Uhićeni su na području Njemačke zbog sumnje da su prošvercali oko 30 kilograma kokaina i 50 kilograma marihuane, koja navodno dolazi iz španjolske Seville.

Slobodna Dalmacija je pisala kako je njihovo izručenje tražila  Kraljevina Danska, na čiju inicijativu je i pokrenuta ova akcija. Kraljevina Danska je i lani bila na čelu akcije kojoj je bio cilj velika zločinačka organizacija s korijenima u Albaniji koja je europsko, pa dakle i dansko tržište, opskrbljivala oružjem i narkoticima. U isto vrijeme tada su se akcije uhićenja paralelno provodile u Nizozemskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Belgiji, Sloveniji i Albaniji, a zločinačku grupu se sumnjičilo da je ukupno iz Albanije u Europu prošvercala tonu i 650 kilograma kokaina i heroina te velike količine oružja. 'Jesu li dvojica Hrvata i izvjesni Srbin Aco dio nekog većeg zločinačkog udruženja, gotovo je nemoguće doznati, a ni o samoj akciji uhićenja u Njemačkoj nije objavljeno ni jedno slovo u hrvatskim medijima, a hrvatski MUP o tome ne govori jer je uhićenja obavila druga država i oni s tim nemaju veze' - pisala je Slobodna.

Prethodno se Klis 'proslavio' i kao jedan od trojice splitskih hligana koji su uhićeni na tribinama Partizanovog stadiona zbog huliganske tučnjave u prosincu 2017. godine . Naime, na tribinama Partizanovog stadiona tada su uhićeni: Stjepan Mihovilović Klis, Ante Firić i Damir Tovarović trojica su splitskih mladića koji su bili umiješani u nerede na tribinama Partizanovog stadiona u Beogradu. S navijanjem nemaju nikakve veze, ali u Splitu svi za njih znaju. Mediji su tada pisali kako Mihovilović i Firić imaju podeblji kriminalni dosje, a Tovarović je bivši boksački prvak s fakultetskom diplomom. Inače, Mihovilovićevo ime spominjano je zadnji put u medijima kada je objavljena priča o šefu Zemunskog klana koji se ušetao u Remetinac. Radilo se o Filipu Koraću kojeg su splitski huligani čuvali na stadionu. U međuvremenu je likvidiran jedan od trojice - Ante Firić.

O svemu tome više smo pisali u ranijem članku pod naslovom: 'TKO JE FILIP KORAĆ U Remetinec se predao šef zemunskog klana koji je potpisao posljednji pozdrav Anti Firiću, huliganu koji se sa Splićanima tukao na krvavom beogradskom derbiju - Iako su Splićani tvrdili kako nisu dobili po 10.000 eura za tučnjavu činjenica da su za Firićem žalili friški stanovnik zagrebačkog zatvora te njegovi ortaci potvrđuje tu informaciju'. Što se pak tiče Ivana Giljanovića Gilje dovoljan je samo pogled na objave i slike na njegovom Facebook profil na kojem se predstavlja kao magistar kineziologije, trener boksa i kondicijski trener da se stekne uvid u vrjednosti koje promiče. Osim citata iz Bregovićeve pjesme 'šta bi dao da si na mom mjestu' tu je i neizostavni kadar iz Kuma s Marlon Brandom te mnoštvo tipičnih gangsta slika tipa tetovaže, skupi auti, borbeni psi, zgodni komadi ali ima i obiteljskih slika s djecom. Hrvatska turistička zajedniica silnu lovu troši na kampanje kako bi turiste uvjerila da smo raj na zemlji, naravno da nitko ne bi našu zemlju ili Split predstavljao u kontekstu ovakvih likova i priča iako spomenuta scena egzistira paralelno s turistički prihvaljivom ušminkanom Hrvatskom.