Novi prijedlog Zakona o pomorskom dobru koji predlaže vladajući HDZ izazvao je buru ne samo u Saboru već i potaknuo građane i udruge na prosvjede ne Markovom trgu. Dok oporba i kritičari ističu kako će se tako brojne plaže oduzeti građanima i na njima će biti tražene koncesije ne samo od hotelskih grupa već i vlasnika turističkih objekata dotle HDZ ističe kako se konačno tim zakonom uvodi red i dokida bezakonje. Na Markovu trgu građani su prosvjedovali s transparentima različitih sadržaja. Vrti se i nešto izmijenjeni hit "Daleke obale", sa stihovima “Postoji zakon gdje more je šporko, Zakonska ograda, Neki me čuvar gleda razroko, Zakonska, zakonska ograda nas mami”..Građani su isticali transparente i poruke poput "U vražju mater, ne damo naše grote", "Ne kradite nam i plaže", "Plenky, di ćeš ti na more", dijelili bedževi "javno je dobro", te uzvikivalo "dolje Vlada". Organizator prosvjeda bila je inicijativa ”Javno je dobro”, a okuplja druge udruge i građane oko ideje očuvanja i zaštite javnog i općeg dobra. No, dok se čeka sudbina predloženog zakona ne možemo zanemariti kako već desetljećima razni bahati pojedinci uzurpiraju pomorsko dobro i privatiziraju nezakonito ne samo plaže već i čitave uvale. Tako je primjerice splitski poduzetnik koji je bio financijer Milanovićeve kampanje Stipe Latković došao na udar javnosti kada je devastirao uvalu Vruja i potjerao kupačice s plaže koju je uzurpirao. No, nažalost u takvom drskom ponašanju nije bio jedini. Slijedi jedan u nizu slučajeva uzurpacije pomorskog dobra koji je dobio nepravomoćni sudski epilog....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Više puta dosad pisali smo o uzurpatorima pomorskog dobra, odnosno plaža. Tako smo opisali drastični slučaj kada je majka počasnog hrvatsog konzula u Rusiji Stefana Vlahovića, Lucija Drljo Vlahović tjerala kupače s plaže u Milni ispred svoje vile. Pisali smo i kako je zet nekad moćnog komunističkog tužitelja Jakova Blaževića uzurpirao plažu u jednoj od najljepših hvarskih uvala a da tu uzurpaciju nitko ne sankcionora. Dapače, pisali smo kako najbogatiji Dalmatinac Branko Roglić tu istu vilu s uzurpiranom plažom iznajmljuje preko svoje obiteljske tvrtke gostima dubokog džepa. Opisali smo u zasebnom članku i kako je osuđeni hrvatski general Vladimir Zagorec uzurpirao pomorsko dobro i devastirao obalu zbog vile svoje supruge Klerise na Šolti. No, sad se tim samoproglašenim 'čuvarima plaže u ljetnom periodu' pridružila i bivša, odnosno prva supruga generala Mladena Markača.

Naime, na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu sutkinja Suzana Budimir presudila je 27. prosinca 2022. u prekršajnom postupku protiv okrivljenice Gordane Markač zbog prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Optužni prijedlog podnio je MUP, odnosno II. Policijska postaja Zadar 23. kolovoza 2021. godine. Uz ime okrivljenice piše kako je rođena 1961. s prebivalištem u Posedarju, te da je prekršajno kažnjavana. Prva supruga generala Markača i majka njegove dvojice sinova Dejana i Danijela proglašena je krivom 'što je 14. kolovoza 2021. oko 15,30 sati u Posedarju u ulici Bolići – Čiker ispred kbr. xxx narušavala javni red i mir svađom i vikom na način da je, vidjevši Natašu Demo (rođ. 1964.) i Zoru Zdrilić (rođ. 1974.) koje su prolazile putem pored njenog dvorišta idući prema plaži verbalno napala Natašu Demo riječima:

"To je moj put, moja plaža moje stepenice, vi tu nemate pravo proći," a kada su se Nataša Demo i Zora Zdrilić nalazile na plaži prišla im je sa svojim psom pasmine njemački ovčar koji je bez povodca i brnjice lajao na njih, i nakon što joj je Nataša Demo više puta rekla da makne psa, počela se udaljavati s psom prema svojoj kući, a kada im se približio Natašin sin sa svojom suprugom i sinom, ponovo je vikala na Natašu Demo i Zoru Zdrilić riječima: "Luđakinje, glupače, lude, to je moja plaža" te je dolaskom u svoje dvorište prestala s narušavanjem javnog reda i mira, kojim ponašanjem je kod Nataše Demo i Zore Zdrilić izazvala osjeća straha i uznemirenosti a kod slučajnih prolaznika osjećaj uznemirenosti i nelagode, čime je počinila prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira'.

Gordani Markač izrečena je novčana kazna od 300 kuna / 39,82 eura. Dužna je tu novčanu kaznu platiti u roku od 30 dana po pravomoćnosti Prekršajnog naloga. Istaknuto je kako će se 'i u slučaju da uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, smatrati da je novčana kazna u cjelini plaćena'. Dužna je platiti i 100 kn /13,27 eura sudskih troškova u roku od 30 dana po pravomoćnosti. Iz obrazloženja je vidljivo kako je II. Policijska postaja Zadar podnijela je optužni prijedlog. Rješenjem Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske 25. svibnja 2022. Određen je Općinski prekršajni sud u Splitu kao drugi stvarno nadležni sud za postupanje u prekršajnim predmetima Općinskog suda u Zadru pa je navedeni predmet ustupljen ovom Sudu. 'Odredbom članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je, da će se onaj tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir kaznit za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana' - piše u presudi.

Nadalje se navodi: 'Okrivljenica je proglašena krivom zbog prekršaja činjenično opisanog i pravno označenog u izreci i kažnjena alternativno blaže propisanom novčanom kaznom u iznosu koji se smatra primjerenim okolnostima pod kojima je prekršaj počinjen, stupnju krivnje okrivljenice, opasnosti djela i svrsi kažnjavanja, te dosadašnjoj kažnjavanosti okrivljenice, smatrajući da će se istom ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije, tj. u dovoljnoj mjeri utjecati na okrivljenicu da se suzdrži od prekršaja odnosno utjecati i na sve ostale možebitne počinitelje ovakvih ili sličnih prekršaja, a istovremeno se upozorava na odredbu članka 238. stavka 12. PZ-a prema kojoj sud u slučaju prigovora u postupku nije vezan zabranom reformatio in peius, što znači, da se odluka može izmijeniti na štetu okrivljenice' - piše u sudskom dokumentu.

Protiv tog Prekršajnog naloga Gordana Markač može uložiti žalbu u roku od 8 dana po primitku. Na kraju spomenimo i kako smo u rujnu 2021. objavili članak pod naslovom: 'POBJEDA DANIJELA MARKAČA Na sudu oslobođen sin generala Mladena Markača, djelo nije dokazano -U sudskom dokumentu piše kako je okrivljeni nezaposleni dizajner, otac dvoje djece, prekršajno kažnjavan te da prebiva u Posedarju a imao je milijunski zaduženu tvrtku'. Sudilo mu se jer je uhvaćen u prebrzoj vožnji u Zagrebu ali je na kraju uspio izbjeći sankcije jer tijekom postupka nije se moglo dokazati djelo koje mu se policijskim nalogom stavljalo na teret.