Dok je pokojni gradonačelnik Zagreba bio živ Dario Juričan vodio je pravnu bitku da se bori kao njegov anti idol. Nakon niza peripetija uspio je službeno dobiti ime Milan Bandić i s tim je imenom na zagrebačkom sudu registrirao tvrtku Milan Bandić usluge protuusluge d.o.o. za savjetovanje. No, nakon smrti originalnog Bandića 28. veljače 2021. prestala je Juričanova potreba da se zove kao njegova redateljsko-aktivističko-politička meta pa je uskoro opet vratio staro ime. Tako je 18. studenog 2021. proveo promjenu na Trgovačkom sudu u Zagrebu. No, nije samo upisano njegovo novo-staro ime Dario Juričan već je promijenio i naziv tvrtke pa je tako firma Milan Bandić usluge protuusluge d.o.o. za savjetovanje postala Remetinec Solutions. No, sjedište firme i dalje je ostalo na Juričanovoj adresu u Ulici M. Divkovića u Španskom. Juričan je taj novi naziv svoje tvrtke medijski promovirao kada je objavljeno da je arapski milijarder Sait Alketbi kupio udio u Fortenovi. Tada mu je poručio: 'Za gradnju tu je velika konkurencija pa ti predlažem da igraš na Tigru. Uvijek dobra cijena kod njih. Za benzin i restrukturiranja se javljaš direktno Zsoltu Hernadiju, možeš ga odvest i u restoran. Pazi na kamere. Ako ti se javi neki Filipović, daj mu neku adresu s puno semafora. Želiš li uložiti u hotelijerstvo zovi SOA-u. Ako zapneš s prostornim planovima zovi direktno Borisa Šavorića. Ako želiš darovati manjine, moj brat Rom Veljko Kajtazi će ti biti od pomoći. Za sponzorstva u sportu samo slijedi HEP, to ti je HDZ-ova kasica prasica, pa ti je to zicer. Kada ti se pak nagomila otpad zovi CIOS, pouzdani i radišni. Peruška svakako zadrži, taj je i dobrom Milanu Bandiću vijenac kupio i potpisao se na njega. Za sve ostalo zovi Remetinec Solutions. Gradonačelnik svemira”, poručio  je početkom listopada 2022. Juričan. No, važno je istaći kako je osnovna djelatnost Juričanove firme Remetinec Solutions - poljoprivreda. Iako se tako deklarira očito Juričan još nije prešao u farmere jer smo ga netom snimili kako s kamerom snima lončanicu s cvijećem u Tkalčićevoj ulici ispred jednog dizajnerskog dućana a nedugo potom ispija kavu sa profesoricom Zlatom Đurđević. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada bi netko pravio rekapitulaciju lika i djela Darija Juričana ili pak snimio neki dokumentarac ili pak dugometražni film u kojem on ne bi bio iza kamere već glavni junak postavlja se pitanje na čemu bi bio fokus. Bi li to bila priča o Dariju Juričanu koji opsesivno kao stoker prati aktivnosti pokojnog ZG gradonačelnika, ismijava njegov model korupcije i potom se nominalno izjednači sa svojom metom ili objektom te promijeni ime i postane Milan Bandić. Bi li to bila priča o Juričanu kojeg je proslavio dokumentarac Gazda o Ivici Todoriću? Bi li to bio Juričan koji se trudi svakom loncu u Hrvatskoj biti neki duhoviti pokolopac? Bi li to bio Dario Juričan koji ispod plašta redatelja, aktivista i političkog kandidata poduzima i neke druge financijski nužne korake kao što je pribavljanje love iz državne kasice prasice, onog dijela namijenjenog za kulturu, aktivizam i udruge, kako bi realizirao razne svoje projekte. Bi li na margini svega  toga bilo mjesta i za onaj, mnogima dosadni dio pothvata, u koje su upušta Juričan poput podnošenja prijedloga Ustavnom sudu.

Doduše, jedini koji je podnio bio je 'prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 32. ZIDZoSuda:67/18, u dijelu koji se odnosi na dodani članak 44.a ZoSuda. Slijedom navedenog, stvarni predmet osporavanja suglasnosti s Ustavom jest članak 44.a ZoSuda' i to putem odvjetnica Jadranke Sloković i Sandre Marković. Prijedlog je Ustavni sud odbacio 23. ožujka 2021. godine a zanimljivo je kako se u jednom dijelu odbačaja prijedloga navodi za predlagatelja Juričana formulacija 'GRADONAČELNIK SVEMIRA'. Citirat ćemo taj dio: 'Jadranka Sloković i Sandra Marković, obje odvjetnice iz Zagreba (u daljnjem tekstu: predlagateljice; zajedno s predlagateljem Darijom Juričanom: u daljnjem tekstu predlagatelji), podnijele su zajednički prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 44.a ZoSuda.2.3. U odnosu na prijedlog Juričan, sud je zatražio očitovanje od Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je sudu dostavljeno 10. ožujka 2021. na 4 stranice teksta.

Inače, sam Juričanov prijedlog ima 2 stranice. To nije zamjerka, budući da predlagatelj nije pravnik po struci, a kao Gradonačelnik svemira vjerojatno ni nemapreviše vremena potrošiti na jedan problem. Dakle, u odnosu na prijedlog Juričan i njegovu argumentaciju, očitovanje Ministarstva je korektno napisano.2.4. Međutim je, u međuvremenu, pristigao još jedan prijedlog za ocjenu ustavnosti iste zakonske odredbe. Dostavile su ga sudu dvije odvjetnice, J. Sloković i dr. sc. S. Marković, od kojih je jedna specijalizirana u oblasti ustavnog prava. Taj je prijedlog detaljno argumentiran, i sadrži 29 stranica teksta....'- piše u rješenju Ustavnog suda. Iako mu je taj prijedlog odbačem Juričan očito ima i daljnih ambicija utjecati na pravosuđe i zakonodavni okvir u RH ali imati na piku Ustavni sud. O tome svjedoče i medijske objave iz 2021 godine. Tako je Jutarnji objavio: 'Dario Juričan jutros se oglasio sa zanimljivom inicijativom: poziva javnost na sukreiranje scenarija za film o Ustavnom sudu. “Odbjegli, pravomoćno osuđeni kriminalac Zdravko Mamić uspješno nastavlja demontažu hrvatskog pravosuđa”, započeo je Juričan. 

“U ovako dinamičnim okolnostima teško je predvidjeti kako će završiti njegovi mnogobrojni sudski procesi, no vjerojatno će barem neki od njih doći do Ustavnog suda. A tamo ga čeka predsjednik suda Miroslav Šeparović, nekadašnji HDZ-ov ministar pravosuđa kojega smo baš nekidan vidjeli na fotografiji kako uživa u objedu sa svojim prijateljima iz HDZ-a – saborskim zastupnikom i predsjednikom kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačićem, županom DNŽ Nikolom Dobroslavićem, dožupanom Joškom Cebalom i još nekim istaknutim članovima vladajuće stranke”. Očito Juričan ima nekog tajnog asa u rukavu kojeg namjerava iskoristiti u nastavku svoje karijere. Moguće da ima namjeru stokerski jurnuti na HR pravosuđe pa je u tom kontekstu imao i sastanak sa Zlatom Đurđević, redovitom profesoricom na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te predstojnicom Katedre za kazneno procesno pravo.

Đurđević je, kao što je poznato, bila favoritkinja predsjednika Zorana Milanovića za šeficu Vrhovnog suda ali nije dobila potporu HDZ-a pa tako nije izglasana u Saboru. Za predsjednika je imenovan sudac Radovan Dobronić.  Početkom svibnja ove godine Đurđević se oglasila komentarom kako je zabrinjavajuće što se ministar pravosuđa brzo složio s ostavkom Vanje Marušić, šefice Uskoka, bez ispitivanja informacija. Ne znamo je li ta njena izjava prethodila Juričanovom interesu za Đurđević ili je posrijedi nešto drugo, no svjedočili smo trenucima koji su prethodili neposredno njihovom sastanku u zagrebačkoj Tkalči. Taj se sastanak, odnosno kava dogodila oko podne u srijedu, 31. svibnja. Sa svojom ekipom koju je činio još jedan snimatelj te očito asistentica Juričan je brzim hodom išao iz smjera Kaptol centra te kroz Tkalču došao do dizajnerskog dućana koji se nalazi tik do ulaza u vežu na kojoj je oznaka Pravnog fakulteta.

Ispred tog dizajnerskog dućana Juričan se nagnuo s kamerom i snimao cvijetni aranžman u lončanici. Moglo bi se reći da je prošao neku svojevrsnu floralnu inicijaciju. Potom je sa svojim snimateljem u čudu gledao prema našoj mobilnoj kameri koja ga je snimala. Nakon 20-ak minuta Juričan je sjedio sa svojim snimateljem i Zlatom Đurđević na kavi u kafiću nasuprot ulaza u vežu s oznakom Pravnog fakulteta. Nesuđena Milanovićeva predsjednica Vrhovnog suda izrazom lica odavala je kako joj je to vrlo važan susret i s apsolutnom pažnjom motrila i slušala Juričana. Redatelj i aktivist očito ovih dana, kao i uvijek, ima pune ruke posla i previše angažmana pa nije stigao očistiti svoje sportske cipele. Nije isključeno da je kao gradonačelnik svemira ili kao nekadašnji Milan Bandić išao umjesto Tomaševića obilaziti rupe i lokve kojih je i previše na zagrebačkom asfaltu pa je sa tog obilaska donio friško metropolsko blato na kavu s uglednom profesoricom.