Kada se čitaju sudski oglasi koji su objavljivani na Općinskom sudu u Dubrovniku, Stalnoj službi na Korčuli, vidi se kako je uz ime mld. Lane Radeljak, kćerke Josipove, upisana adresa u Dežmanovoj 7 u Zagrebu, dakle stanu u kojem je sa svojom nesretnom mamom provela samo jedan mjesec prije njezine tragične pogibije i iz kojeg je pod dramatičnim okolnostima iseljena njezina, tada 83.-godišnja baka Tereza. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Svi znamo kako hrvatske zemljišne knjige pate od deficita uređenosti te da se na mnogim česticama kao vlasnici vode osobe koje iz raznih razloga nisu i stvarni vlasnici upisanih nekretnina. Takvi se postupci rješavaju sudski tako da zainteresirana strana na nadležnom sudu pokrene i otvori pojedinačni ispravni postupak. Ne znači da svaki takav postupak ima osnovu i da svi koji opunomoće odvjetnika da u njihove ime pokrene taj postupak na mjesnom sudi te ga oglasi putem službenog glasila, ima i prave temelje te da svaki taj postupak završi uknjižbom te se vlasništvo prenese s prethodnik vlasnika na tražitelja zahtjeva.

Prvi takav postupak u kojem se kao protustranka našla Lana Radeljak dogodio se na Općinskom sudu na Korčuli a pokrenuo ga je Zoran Sutona iz Gornje Vrućice u siječnju 2014. Lanino se ime našlo među čak 622 osobe protiv kojih je Suton pokrenuo postupak. Prema podacima iz vlasničkog lista Suton nije uspio s tom uknjižbom jer se ime Lane Radeljak nalazi kao suvlasnice u dijelu 18/4334. Prema istom dokumentu radi se o ukupno 8.231 m2 koja se sastoje od više pašnjaka, stojne kuće, zgrada i dvora, maslinika....U postupcima se spominje i ime Lanine tete Mie Begović ali ne i bake Tereze pa je jasno da je baka prenijela na svoje nasljednice imovinu.

Sljedeći postupak poveli su Bariša Lulića  iz Dubrovnika i Vedran Lulić iz Zagreba poveli su u srpnju 2014. godine. Oni su pokrenuli postupak protiv 615 osoba pa tako i Lane Radeljak. Tražili su da se na njih uknjiži zemljište na lokaciji Više špilje površine 1029 m2, ističući kako zemljišno-knjižno stanje ne odgovara stvarnom stanju zato što su na predmetnim nekretninama kao suvlasnici uknjiženi drugi, odnosno 615 osoba, koje su poimence pobrojane. Prema stanju u zemljišnim knjigama niti oni nisu uspjeli preknjižiti sve pašnjake, zgrade, dvor, magaze i ostalo što se nalazi na toj čestici na svoje ime kao vlasništvo 1/1. Lana Radeljak je i na toj čestici ostala upisana kao sa suvlasničkim dijelom 18/4334.

Potom su se kao novi podnositelji ukazali  Hoteli Jadran d.d iz Ploča koje je zastupala članica uprave Nives Grzunov, a nju po punomoći Ivica Restović, Vedrana Garafulić Kukoč i Boris Ivančić, odvjetnici u Zajedničkom odvjetničkom uredu u Splitu. Oni su pokrenuli postupak protiv  615 osoba među kojima je bila i Lana Radeljak. Tražili su uknjižbe na dvije čestice a za jednu su naveli kako ju  posjeduju već preko 40 godina u čemu ih nitko ne ometa. Naveli su i kako je "prijavnim listom od dana 22. siječnja 2001. godine izvršeno je u katastru objedinjavanje navedenih čestica u jedinstvenu čest. zem. 2390/2 ukupne površine 7 872 m2 na kojoj je kao posjednik upisan upravo predlagatelj". Na prvoj čestici uspjeli su se uknjižiti kao jedini vlasnici no na drugoj traženoj čestici i dalje je kao suvlasnica  u dijelu 18/4334 upisana kćer Ene Begović.

Hoteli Jadran taj su postupak započeli u svibnju 2015. godine. Sljedeći podnositelj bio je Milovan Kostić iz Zagreba. On je tražio da se na njega uknjiži čestica "koja po kulturi predstavlja dvor, garažu, kuću i cisternu Više špilje površine 435 m2". Na toj je čestici uknjiženo je 615 osoba pa tako i Lana Radeljak. Sljedeća podnositeljica bila je Danice Ereš rođ. Grbavac iz Vrgorca. Ona je tražila da se na nju uknjiži čestica "koja po kulturi predstavlja zgradu i dvor površine 540 m2". Na toj je čestici upisano čak 620 vlasnika a među njima i Lana. Ona je pokrenula postupak u kolovozu 2015. Sljedeći je podnositelj bio  Pere Lukšića iz Trpnja, kulturi predstavlja pašnjak površine 320 m2 a na toj je čestici bilo upisano čak 624 vlasnika pa tako i Lana. On je prijedlog podnio u studenom 2015.

Sljedeći koji je želio 1/1 uknjižiti česticu na sebe bio je Marko Rončević pok. Stijepa  iz Županje. On je podnio prijedlog za upis pašnjaka na lokaciji Više špilje površine 369 m2 u kolovozu 2016. Potom je prijedlog podnijela i Općina Trpanj zastupana po odvjetniku  Ljubomiru Vranješu iz Orebića. Željeli su uknjižiti česticu koja po kulturi predstavlja neplodno zemljište. Na toj je čestici Lana Radeljak upisana kao suvlasnica 18/4334 dijela. Oni su podnijeli prijedlog u srpnju 2017. godine. Lana je i dalje uknjižena kao vlasnica  18/4334  dijela. Sljedeće su prijedloge uputile sestre Lidija Herceg i Jadranka Herceg Čuljak te njihova majka Radmila Herceg, sve  iz Ljubuškog. One su tražile česticu koja predstavlja pašnjak, površine 517 m2. Pokrenule su postupak protiv 623 osobe u listopadu 2017. pa tako i Lane.

Sljedeći prijedlog podnijela Ruda Akmadžića pok. Joze iz Kune Pelješke. Ona je tražila zemljište  površine 522 m2 te navela kako je u posjedu označene nekretnine preko 33 godine, te kako je na istoj kao savjestan graditelj izgradio kuću. Prijedlog je uputla u listopadu 2017. godine. Kao podnositelj se pojavio i Neven Šegetin iz Rijeke, koji je traž gradilište na lokaciji Više špilje površine 552 m2.On je navodio kako je vlasništvo polovice predmetnih nekretnina stekao nasljeđivanjem od pokojnih bake i djeda koji su na toj čestici izgradili kuću 1968. godine. Potom su u listopadu 2017. prijedlog podnijele i Inge Lendić - Trtak iz Sjedinjenih Američkih Država i Snježane Stankov iz Australije zastupane po  odvjetnici Nedjeljki Asanović-Sarić iz Dubrovnika. Prijedlog je uputila i Jenny Elisabeth Tomašinec iz Trpnja, zastupana od odvjetnici Danieli Urban Laus,  iz Korčule.

Kao podnositelji ukazali su se Ljerka Čendo pok. Milivoja rođ. Iveta iz Zagreba, te redom: Richard William Cendo, Sergei Poljanic Cendo, Demetri Zupancic Cendo te malodobni Cosimos Sivan Cendo  zastupan po majci Kimberly Ann Cendo. Svi oni uzeli su za odvjetnika Ljubomir Vranješ iz Orebića.  Sljedeća je podnositeljica bila Marina Kljajo iz Mostara zastupana po istom odvjetniku. Ona je podnijela zahtjev u travnju 2018. kako bi uknjižila pašnjak na lokaciji Više špilje. Sljedeći podnositelj bili su Mladen Montana i Viktorija Montana iz Rijeke, koje zastupa opunomoćenica Daniela Urban Laus iz Korčule. Oni su tražili česticu Više špilje površine 247 m2. Zadnji prijedlog uputili su Hoteli Jadran iz Gradca, koje zastupa Mirko Bogdanović, odvjetnik u Zajedničkom odvjetničkom društvu Bogdanović, Dolički i Partneri iz Zagreba. Oni su zatražili uknjižbu pašnjaka i neplodnog tla površine 805300 m2 u veljači prošle godine. Lana Radeljak i dalje je uknjižena kao vlasnica  dijela 18/4334 te čestice. 

I ova prila pokazuje kako je Lana Radeljak rođena pod turbulentnom zvijezdom. U međuvremenu izrasla je u prelijepu mladu djevojku koja je nakon završene Američke škole u Zagrebu školovanje nastavila na Sveučilištu Bocconi u Milanu. Na svojoj Facebook stranici često objavljuje mamine slike. Ove godine 15 kolovoza navršilo se 20 godina od pogibije njezine majke. Lana je objavila njezinu sliku na svom Facebooku i napisala 'Zauvik si tu..' s emotikonom plavo srce i ruke sklopljene u molitvi. Često je objavljivala i slike s Majom Lenom Lopatny, svojom sestričnom koju njezina teta Mia Begovi ima iz braka s Ronaldom Lopatnyjem. Nadamo se da je ipak sve loše iza te mlade djevojke jer je već dovoljno propatila već zbog same činjenice da kao uspomenu na majku ima samo zajedničke slike koje su snimljene do njezinog prvog mjeseca života 'Neka te cuvaju andeli?'.