Sudska praksa u našoj zemlji ponekad je na granici Dugmetovog refrena 'milicija trenira strogoću' samo što umjesto plavaca suci treniraju strogoću nad grafiterima pa ne čudi da se kist i boja tretiraju kao opasni predmeti

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na oglasnoj ploči zadnjeg dana travnja ove godine objavljeno je ime jednog od najpozatijih londonskih uličnih umjetnika Nathana Lloyd Bowena. On je bio u Puli u rujnu 2018.  i oslikavao javnu površinu, odnosno ulične stupove. No, iako u Hrvatskoj neki procesi traju maratonski dugo u slučaju inozemnog umjetnika institucije su dokazale neuobičajenu efikasnost i brzinu. Vidimo to i iz sljedećeg. Na Općinskom sudu u Pazinu sutkinja Dragana Kos Milevoj u kaznenom predmetu protiv Nathana Lloyda Bowena odlučivala je 13. svibnja 2020. o privremeno oduzetim predmetima.

Protiv Bowena je Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo optužnicu 16. listopada 2018. zbog kaznenog djela iz čl. 235. st. 2. Kaznenog zakona. Radi se o kaznenom djelu oštećenja tuđe stvari. Sutkinja je odlučila kako će se oduzeti predmeti od osuđenog  Bowena trajno uništiti. Iz dokumenta proizlazi kako je umjetniku oduzeto sljedeće: sprej crne boje marke Kobra, sprej crne boje marke Ironvak,  crna tinta marke Home Brew, četiri akrilne tube raznih boja marke Crawford and Black, crni marker  Molotov, dva kista i dva plastična  čepa. Navedene predmete uličnom umjetniku oduzeli su djelatnici PU Istarske 10. rujna 2018.

U obrazloženju presude piše kako je Nathan Lloyd Bowen pravomoćnom presudom, temeljem kaznenog naloga od 19. studenog 2018., proglašen krivim. U presudi nije ranije odlučeno o oduzetim predmetima, pa je zato naknadno doneseno ovo rješenje. Sutkinja se pozvala na Čl.79. st. 2. Kaznenog zakona RH kojim je propisano da sud može oduzeti predmete i sredstva koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje kaznenog djela. Sutkinja je zaključila kako je okrivljeni ulični umjetnik kistovima i bojama počinio kazneno djelo pa je zato odlučila da se unište sredstva kojim je oštećena tuđa stvar.

Tako su kistovi i boje ovog poznatog uličnog umjetnika iz Londona tretirani jednako kao droga te su podijelili sudbinu kakvu imaju zaplijenjene pošiljke droge. Protiv tog rješenja dopuštena je žalba u roku 3 dana o kojoj odučuje Županijski sud u Puli. No, svjetski poznati ulični umjetnik ipak je uspio napraviti uradak u Puli prije nego što ga je pao u ruke hrvatske policije. O tome svjedoči fotografija koju je postavio na Instagram: nathanbowenartDemon pillar in Pula city centre @harry.blackmore@corz_fx #croatia #pulacroatia #art#streetart #urbanart #creativity#nathanbowenart #artlife#streetartcroatia.

Pulski oslikani stup dostupan je i danas na njegovom Instagram profilu Nathanbowerart. Tako so doznali da je Bowen uspio ostaviti svoj umjetnički potpis, odnosno djelo iz ciklusa Demonski stup. Iako znamo da je zabranjeno oslikavati javne površine, fasade, stupove, ispisivati grafite, znamo da postoje zemlje koje potiču uličnu umjetnost zbog njezinih demokratskih umjetničkih vrijednosti. Primarno zbog toga što su javno dobro, dostupne su svima i u pravilu umjetnike poput Bowena ne tretira se kao zadnje kriminalce već se na njih primjenjuju tolerantnija postupanja upravo zbog art karaktera njihova rada. A k tomu umjetnik je napravio i besplatnu promociju Pule na društvenim mrežama.

Također, na webu je lako utvrditi kako se radovi Nathana Bowena nalaze na nekim od najpoznatijih londonskih ulica i trgova pa se postavlja pitanje zašto tamo policija i sudovi nisu reagirali jednako kao i hrvatski. Vjerojatno zato što ulični umjetnici nisu kriminalizirani i procesuirani na isti način kao istinski kriminalci koji uništavaju tuđe stvari niti su boje i kistove tretirali kao kaznena oruđa.