Zamalo je osobni banktor izbjegao sin pokojnog hrvatskog olimpijca čiji je život zauvijek obilježila osobna tragedija kojoj je svjedočio na pragu mladosti. Naime, Matiju Ljubeka juniora metak njegov ujaka zamalo je promašio ali je zato bio koban za njegovog oca, najtrofejnijeg hrvatskog kanuisa i jednog od najuspješnijih hrvatskih sportaša svih vremena

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutkinja Mirna Jakovac,  odlučivala je o zahtjevu Financijske agencije o jednostavnom postupku stečaja nad imovinom Matije Ljubeka iz Zagreba. Tako je 7. svibnja ove godine odbila kao neosnovan Finin prijedlog podnesen 11. prosinca 2020. U obrazloženju se navodi kako je sudu podnešen zahtjev za provedbu osobnog stečaja ali na koji se dužnik nije očitovao. U takvim situacijama sud smatra kako je dužnik suglasan s provedbom postupka.

No, uvidom u Očevidnik, odnosno registar u kojem se vodi evidencija dugova, sud je utvrdio kako nisu ispunjene pretpostavke za otvaranje jednostavnog stečaja potrošača. Ukupno trajanje neprekinute blokade Ljubekovih računa iznosilo je 2864 dana. U očevidniku su upisane ovrhe javnog bilježnika Mladena Bureca, Ive Hanžeković- Živković  te jedna koju je izdala javna bilježnica Ilinka Lisonek. Bila su upisana i dugovanja u iznosu 92.513,05 kuna a koja su brisana. 

Protiv tog rješenja Matija Ljubek ima pravo na žalbu u roku 15 dana a o istoj odlučuje Županijski sud u Zagrebu. Kako dužnik nije osobno primio rješenje, ono je objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči 7. svibnja ove godine. Inače, Matija Ljubek već se bio našao u crnoj kornici. Naime, u dobi od 31 godine, u siječnju 2010. na zagrebačkoj Slavonskoj aveniji prošao je dvaput na crveno. Prometna policija tada mu je oduzela vozačku zbog 0,79 promila. Prethodno su za njim jurili pripadnici  interventne policija u sitnim noćnim satima. Bez vozačke je tada ostao šest mjeseci.

Njegov pokojni otac Matija Ljubek, najtrofejniji je hrvatski kanuista. Natjecao se na Olimpijskim igrama. Ubijen je u listopadu 2000. na kućnom pragu u dobi od 47 godina. Bio je to ubilački pohod njegovog 38-godišnjeg šogora Marka Varžića. Njegov sin Nikica koji je nastavio očevim stopama pa je postao hrvatski kanuist govorio je kako se tragično preminulog oca sjeti svaki dan. Za medije je govorio i kako pati zbog toga što je njegov otac otišao na najgori način, ubijen smrtonosnim hicima iz puške M-48 na pragu kuće svoje obitelji u Valpovu.

Tom tragičnom događaju svjedočio tada 22-godišnji Matija Ljubek kojeg je metak za dlaku promašio. Varžić je tada ubio i drugog šogora te teško ranio Matijinu sestru. Za dva mrtva, jednu ranjenu i jedan pokušaj ubojstva sud je odredio 30 godina zatvora, a Vrhovni sud dodao još pet. Kao motiv ubojstva spominjani su materijalni motivi. Inače, ubojica Varžić je prije tog ubilačkog pohoda iskazivao agresivnost jer je živim octom zalio lice Tonke Ljubek, majke pokojnog Matije Ljubeka.

Čitavu Hrvatsku tada je zgrozilo ubojstvo ponajboljeg svjetskog kanuista i tada najtrofejnijeg hrvatskog sportaša, s više od 300 odličja, osvajača četiri olimpijske medalje, dvije zlatne te po jedne srebrne i brončane. No, očito je tragedija kojoj je svjedočio obilježila život njegovog starijeg sina Matije kojemu božica sreće Fortuna očito nije bila sklona. Uz ime pokojnikovog sina Matije Ljubeka upisana je adresa na Majcenovom putu u neposrednoj blizini Mirogoja. Prema podacima iz vlasnsičkog lista na istoj adresi živi i udovica Matije Ljubeka Goranka koja je tu relativnu skromnu katnicu naslijedila nakon tragične smrti svoga muža.