'Kapital ne poznaje granice' - stara je izreka koja se još jednom potvrdila u slučaju bračnog para Jasmine i Dalibora Bagarića. Iako zagrebačka javnost misli kako je supruga nekadašnjeg igrača Chicago Bullsa s mamom vlasnica popularne Magnolije u središtu Zagreba, sudski registra otkriva nam posve drugu istinu. U Hrvatskoj bi citiranu izreku uskoro mogla zamijeniti nova 'ovrhe sustižu svakoga' jer je jedna upravo zakucala na vrata i jednog od najuspješnijih hrvatskih košarkaša svih vremena.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Zagrebu se zadnjih godina na slastičarskom nebu uknjižilo na visokom mjestu ime Magnolia. Radi se o lancu slastičarnica koje vodi Jasmina Bagarić, supruga Dalibora Bagarića zajedno sa svojom mamom Rosandom Jelinić. Slastičarnica Magnolia posluju na više lokacija. Najfrekventnija je ona u središtu Zagreba u Gundulićevoj, pridružuje joj se Magnolija u Konzumovom centru u Radničkoj ali tu je i malena slastičarna u Trakošćanskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci. Mama Rosanda i kći Jasmina direktorice su tvrtke Grand Magnolia sa sjedištem u Gundulićevoj, odnosno na adresi lokala.

No, prva slastičarska tvrtka preko koje je poslovala Magnolia zvala se Slastice Magnolia i u njoj su odgovorne osobe bili Dalibor i Jasmina Bagarić. Naravno radi se o Jasmininom suprugu nekadašnjem hrvatskom i NBA košarkašu Daliboru Bagariću (41). On je  najpoznatiji  po svoje tri sezone u Chicago Bullsima, a u bogatoj karijeri je između ostalog igrao i za Cibonu, Olympiakos, Fortitudo Bolognu, Benston… Prošle godine postao je sportski direktor crnogorskog prvoligaša Teoda iz Tivta. Taj klub član je Erste lige a dovođenjem Bagarića uprava kluba iskazala je goleme ambicije koje ima s tim klubom. Moguće da je Bagarićev angažman za klub ali i Jasminina prezauzetost razvojem slastica i poslovanja Magnolie dovela do toga da im HEP Elektra zaprijeti ovrhom. Naime, na Općinski građanski sud u Zagrebu javni bilježnik Kristian Hukelj poslao je prijedlog ovrhe protiv Dalibora Bagarića.

Uz njegovo ime upisana je kućna adresa u Trakošćanskoj koja se nalazi desetak metara dalje od lokacije na kojoj posluje trešnjevačka Magnolia. HEP Elektru u ovršnom postupku osim direktora Predraga Bogičevića koji se na tu funkciju uhljebio u mandatu Ivana Vrdoljaka zastupa i Odvjetničko društvo Ćurković i Šanjug. Ovrha se predlaže općenito na imovini ovršenika i to zbog duga 317,71 kuna. U dokumentu se traži i blokada računa Dalibora Bagarića kod Zagrebačke banke. No, ovrha je znatno uvećana nastalim troškovima u iznosu 304,13 kuna te predvidivim troškovima u iznosu 462,62 kune, odnosno ukupno 766,75 kuna sveukupnih troškova.

Tako se neveliki iznos duga od nekoliko stotina kuna i u slučaju Dalibora Bagarića popeo na iznos veći od tisuću kuna. U dokumentu je istaknuto kako se ovrha neće provesti ukoliko dužnik, odnosno Bagarić, plati u roku osam dana. Inače, Dalibor Bagarić je i vlasnik tvrtke Dalbag nekretnine u kojoj je Jasmina direktorica. Zanimljivo je kako je Dalibor bio sve do kolovoza 2020. jedini osnivač tvrtke Grand Magnolia, te je bio i vlasnik njihove obiteljske tvrtke od 10 kuna Bagy Cable koja je ugašena. Sadašnji vlasnik Grand Magnolie je Bagarić zajedno s tvrtkom iz Podgorice Date d.o.o. Ta je tvrtka u Hrvatskoj suvlasnica zagrebačke tvrtke Career Paths zajedno s Jasminom Bagarić i Josipom Petrom Hucalik. Prethodna suvlasnica bila je Dolly Predović.

Pretragom u privrednom registru Crne Gore utvrdili smo kako je vlasnik tvrtke Date d.o.o. Miljan Todorović. Za neupućene radi se o suvlasniku Privredne banke i suprugu članice NO-a HT-a Dolly Predović. Ona je predavačica na glasovitom milanskom sveučilištu Bocconi ali i počasna konzulica Crne Gore u Milanu. Miljan Todorović je ujedno i zet nekadašnjeg direktora Sljemena iz doba bivše države Đure Predovića koji desetljećima živi u Trstu gdje je sa zetom Miljanom suvlasnik tvrtke Cerere. Tvrtka je ostvarivala svojedobno golem promet s Ivicom Todorićem dok je on bio gazda Konzuma.

Bračni par Predović - Todorović s Todorićima je vezivalo i kumstvo pa ne čudi da su svojedobno bili gosti na mnogim mondenim privatnim zabavama Todorićeve djece. Miljan Todorović je počasni konzul Slovačke u Furlaniji - Julijskoj krajini. S druge strane i Daliborova supruga Jasmina Bagarić prodala je vlasništvo u tvrtci Sweet Magnolia i Slastice Medovik u siječnju 2019. Beograđaninu Slađanu Popoviću. I na njezinom primjeru vidimo kako kapital ne poznaje granice ili kako se lako nađe kupac za slatki biznis. Te kako se oko jedne uspješne slastičarnice isprepliću likovi iz raznih konteksta i raznih dijelova svijeta.

Dolly Predović članica je NO-a Hrvatskog telekoma ali ima funkciju i u Privrednoj banci gdje je direktor njezin suprug Miljan Todorović koji je preko crnogorske Date kupio udio u Magnoliji

HEP Elektra poduzima ovrhu protiv Dalibora Bagarića zbog duga za stan u Trakoščanskoj, Bagarić je prošle godine udio u Magnoliji prodao tvrtci Miljana Todorovića

U crnogorskoj tvrtci Date vlasnik je Milja Todorivić a direktor Nikola Špadijer koji je direktor u Hipotekarnoj banci Podgorica

Jasmina Bagarić na svom je Instagram profilu objavila zajedničke slike nje i supruga s Miljanom Todorovićem i njegovom suprugom Dolly Predović Todorović kao i sliku Dalibora s Miljanom