Desetljećima je ime Madame Demode iza kojeg stoji kreatorica Viktorija Vržesnevskaja prisutno u vrhu hrvatske modne scene. Mnoge su stanovnice metropole koje vole taj brend pohodile godinama studio u srcu Zagreba u Radićevoj ulici. Preko tvrtke Bombonijera poslovao je i butik Madame Demode na Hvaru. Poznato je kako ta autorica svoj rad bazira na eksperimentiranju krojem i intervencijama na materijalu što joj je i donijelo popularnost. Madame Demode je godinama bila zvijezda Cro-a-Portera.  Kredibilitet modnog svijeta stekla je autorskim kolekcijama a ponekad istupala i u suradnji s drugim poznatim modnim dizajnerima, poput splitske kreatorice Tamare Bombardelli. Upravo je Bombardelli i bila direktorica zajedno sa snahom optužene u tvrtci Bombonijera koja je obuhvaćena optužnicom. Na prvu skoro pa nevjerojatno zvuči podatak da je ODO Zagreb pokrenuo kazneni postupak protiv nje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u kojem ju se tereti da je od zagrebačke tvrtke Pavliha u svibnju 2015. preuzela robu po naznačenoj maloprodajnoj cijeni od 834.570 kn i odobrenom popustu od 70 posto a da je nakon isteka jednogodišnjeg roka, 'u nakani da preuzetu robu ne vrati u potpunosti, istu u većoj mjeri zadržala, oštetivši tako trgovačko društvo Pavliha za točno neutvrđeni iznos....' - piše u optužnici. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu 23. rujna prošle godine zaprimljena je optužnica Općinskog kaznenog odvjetništva u Zagrebu a koja je podignuta 19. rujna protiv Viktorije Vržesnevskaje. Uz ime okrivljene, među ostalim piše kako je rođena 1957. u Pekingu, da je  nezaposlena dizajnerica, udana i majka 4 punoljetne djece. Istaknuto je da je neosuđivana, da se protiv nje ne vodi drugi kazneni postupak te da se nalazi na slobodi. Prema tekstu optužnice vlasnica brenda Madame Demode 27. svibnja 2015.  preko svoje tvrtke Bombonijera preuzela je od tvrtke Pavliha Sandre Bartulović robu za komisionu prodaju u iznosu od 834.570 kn za koju joj je odobren popust u iznosu 70 posto, a nakon isteka ugovorenog jednogodišnjeg roka, istu robu je u većoj mjeri zadržala oštetivši tako tvrtku Pavliha za točno neutvrđen iznos a svakako veći od 60.000 kn, piše u optužnici. Nadalje se navodi kako je time 'protupravno prisvojila tuđe pokretne stvari koje su joj povjerene, a vrijednost utajenih stvari je velika' - citiramo iz optužnice.

Zbog toga ju se tereti za počinjenje kaznenog djela protiv imovine - utajom - opisano u čl. 233. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. Zamjenica općinskog općinskog državnog odvjetnika traži od Općinskog kaznenog suda u Zagrebu izdavanje kaznenog naloga kojim se prihvaća zahtjev te da se Viktoriju Vržesnevkaje proglasi krivom te osudi na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci koja će se neće izvršiti ako okrivljena u roku od 3 godine ne počini novo kazneno djelo te da u roku 3 godine popravi štetu nastalu kaznenim djelom. Traži da optužena kreatorica podmiri sudske troškove u iznosu 700 kn. Predložena je i alternativna kazna ako sud utvrdi osnovanost optužnice, odnosno da se Vržnevskaja osudi za utaju na kaznu zatvora u trajanju 7 mjeseci koja se neće izvršiti ako okrivljena ne počini novo kazneno djelo u roku 4 godine te da u roku 2 godine popravi štetu nastalu kaznenim djelom.

Priloženi su i dokazi pa tako ugovor između tvrtke Bombonijera u vlasništvu optužene kreatorice i tvrtke Pavliha oštećene Sandre Bartulović, DVD zapisnik prvog saslušanja optužene kreatorice te saslušanje oštećenice Bartulović ali i muža optužene Borisa Majnarića. Iz obrazloženja je vidljivo kako je ODO Zagreb zaprimilo kaznenu prijavu oštećene Sandre Bartulović protiv oštećene 10. srpnja 2020. godine zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju. Rješenje o provođenju istrage pokrenuto je 10. prosinca 2021. godine dok je 28. veljače 2022. rješenjem istraga proširena u odnosu na tada drugokrivljenu Viktoriju Vržesnevskaju. Potom je podignuta optužnica s kaznenim nalogom zbog kaznenog djela utaje. Okrivljena modna kreatorica u svojoj obrani je navela kako joj je pristupila oštećena koja je imala tvrtku Pavliha i to s poslovnim prijedlogom budući da je ona imala dućan na Hvaru da joj pomogne na način da pokuša prodati njezinu robu.

Ona otpočetka nije željela pristati na to jer nikada nije uzimala tuđu robu te se osjećala kao da ju je oštećena na to nagovorila. Robu joj je predala uz 70 posto popusta a novac ostvaren prodajom joj je trebala predati ili u gotovini, odnosno na račun po prodaji. Iskazivala je kako je roba stigla poštom na Hvar ali da nema evidenciju koji dio u količini robe je vraćen jer je to bilo 2014. godine a tvrtka je izbrisana iz sudskog registra. Također je navela kako je ona dizajnerica koja i ne želi razumjeti ništa od posla jer je čisti 'kreativac'. Dogovor s oštećenom je bio da joj plati stvari po prodaji ali da se prodalo jako malo stvari koje je platila u gotovini kad je došla u Zagreb a ono što nije prodano trebala je vratiti. Tijekom službenog ispitivanja rekla je kako je neprodana roba neoštećena u Zagrebu složena u kutije u njezinom stanu. Istaknula je i kako ju je nazvao sin oštećene tražeći da plati 20.000 eura za tu robu. Navela je da je njezina snaha potpisala taj dokument ali da ona preuzima svu odgovornost na sebe jer je snahi 'doslovno držala ruku' dok je potpisivala taj dokument.

Oštećena Sandra Bartulović je navela kako je u to vrijeme upravo zatvorila butik u Mesničkoj ulici u Zagrebu koji je prodavao žensku odjeću, obuću i modne detalje visoke mode ali da je isti prodala kako bi otvorila ugostiteljski objekt. S obzirom da je imala veliku količinu robe koju je morala prodati sklopila je ugovor o komisiji 26. svibnja 2014. godine s tvrtkom Bombonijera. Budući da je ta roba bila vrlo vrijedna, skoro milijun kuna, prvotno ju je dala poznaniku na čuvanje i skladištenje te je željela istu prodati preko poznanika ili oglasa. Navela je i kako se njen sin u isto vrijeme družio s Filipom Majnarićem, sinom okrivljene, koji ju je spojio sa svojom majkom jer je po pričanju sina imala butik na Hvaru re radionu za šivanje u Radićevoj ulici. S Viktorijom Majnarić, dakle snahom okrivljene Viktorije Vržesnevskaje, sklopila je preko svoje tvrtke Pavliha ugovor o komisiji odobrivši popust od 70 posto.

Izjavila je kako je Ugovor o komisiji sklopljen na iznos od 834.580 kn i da je to predstavljalo maloprodajnu vrijednost robe i da je ta roba bila tako knjigovodsveno zavedena ali da je dogovor s Viktorijom bio da joj se po prodaji robe plati 30 posto vrijednosti robe, odnosno 250.000 kn. Naglasila je da su dogovorili mjesečni obračun. Odgovorila je i kako je neposredno nakon zaključenja ugovora saznala kako je Viktorijina snaha Valentina odgovorna osoba Bombonijere. Inače, prema sudskom registru tvrtka Bombonijera imala je dvije članice uprave, osim snahe okrivljene modne kreatorice čije ime službeno glasi Valentyna Vrzhesnevska druga članica Uprave bila je splitska modna kreatorica Tamara Bombardelli. Inače, hrvatski mediji koji prate modu pisali su od proljeća 2012. o velikoj suradnji splitske dizajnerice Tamare Bombardelli i Madam Demode a zajedno su imali i modne revije.

Nadalje je iz sudskog spisa vidljivo kako je robu osobno preuzimala automobilom okrivljena i to s adrese u Mesničkoj ulici a ne njezina snaha što je očito bio dodatni dokaz koji je poslužio da modna kreatorica Viktorija dobije status prvookrivljene a ne drugookrivljene, odnosno da se teret optužbe skine s njezine snahe kao što je to isprva navedeno. Iz sudskog dokumenta vidljivo je kako je okrivljena preuzela odjeću i modne dodatke za plažu poput parea te torbi za plažu. Istaknimo i kako je na istoj lokaciji u Mesničkoj gdje je poslovala tvrtka Pavliha kasnije oštećena Sandra Bartulović otvorila ugostiteljski objekt koji je početkom 2015. u mnogim medijima predstavljen kao nova destinacija za sve ljubitelje gastronomije i kvalitetnog druženja uz fina vina – denim bar & club ‘Waves’.

Tada se pisalo kako je lokal dobio naziv Waves 'zbog valova ljubavi, ‘waves of love’. Ljubavi prema jedrenju, moru, suncu, prijateljima, dobroj hrani i vinu. Upravo je takav i koncept ovog denim bara & cluba – red dobre zabave, red kvalitetne hrane i red dobrog vina. Vlasnica Sandra Bartulović detaljnije pojašnjava: ‘U prostor Wavesa su implementirane sekvence mog života u kojem sam slijedila intuiciju i radila što me čini sretnom. U realizaciji projekta, uz sebe sam imala ljude na mojoj valnoj duljini, a tko uđe u prostor prekrije ga val optimizma, tako da je tu puno raznih valova' - govorila je sama vlasnica tada za portal menu.hr.

Optužnica je modnoj kreatorici znanoj kao Madam Demode poslana na kućnu zagrebačku adresu. No, nakon što ju nije osobno preuzela objavljena je na sudskoj oglasnoj ploči. Na isti način dostavljen joj je 9. siječnja ove godine i dopis  u kojem je istaknuto kako ima pravo 'podnijeti pisani odgovor na optužnicu u roku od 8 dana od primitka optužnice, a odgovor na optužnicu može podnijeti i branitelj bez posebne okrivljenikove ovlasti, ali ne i protiv njegove volje. Na temelju članka 346. stavak 3. ZKP/08 okrivljenik se može odreći prava na podnošenje odgovora na optužnicu'. Taj dokument potpisala je predsjednica optužnog vijeća Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sutkinja Marija Garačić -Turković.